Vores arbejde med bæredygtighed

På flyene

Sunclass Airlines

Vores største klimapåvirkning som virksomhed kommer fra forbrændingen af flybrændstof og de udslip, som dette udleder i atmosfæren. Luftfarten står i dag for omkring 3 % af verdens samlede CO2-udledning, og vi skal ligesom alle brancher mindske vores udledninger.

De seneste 20 år har vores eget flyselskab, Sunclass Airlines, reduceret sine udledninger med 20 % pr. passagerkilometer, blandt andet gennem øget effektivitet og reduceret brændstofforbrug. Som charterrejsearrangør arbejder vi på at effektivisere vores forretningsmodel ved i størst mulige omfang at fylde flyene og flyve gæsterne direkte til deres rejsemål. Fyldte fly, der flyver direkte, giver en lavere udledning pr. passagerkilometer sammenlignet med halvfyldte, der mellemlander.

Men der findes ingen andre alternativer end at reducere udledningen endnu mere, og til dette har vi en plan, der strækker sig til 2030 samt ambitiøse mål frem til 2050. Vi vil blandt andet gennem investeringer i nye, mere brændstofeffektive fly, mere bæredygtigt brændstof og mere effektive måder at flyve på, reducere vores udledninger yderligere. Vi vil også investere i ny teknologi.

Vores mål

  • Inden 2030: Mindske CO2-udledning pr. passagerkilometer fra eget flyselskab med 25 %*
  • Inden 2040: Mindske CO2-udledning pr. passagerkilometer fra eget flyselskab med 50 %*
  • Før 2050: Vi har et langsigtet mål om en udledning på netto-nul fra alle vores egne fly    *Sammenlignet med udledningsniveauer i 2019.
Sunclass a330-900neo

Nye fly med lavere udledning af kuldioxid

Vores første nye fly er på vingerne: En Airbus A330-900neo, som genererer op til 23 % mindre CO2-udledning pr. passagerkilometer sammenlignet med tidligere langdistancefly (jvf. langdistanceflyvninger med vores tidligere Airbus A330-200). Og i løbet af 2030 skal hele vores flyflåde være opgraderet med nye og mere effektive fly.

Investeringer for fremtiden

Vi skal gennemføre operationelle forbedringer som nye computersystemer, vægtreducering og optimering af serviceprogrammet ombord. Vi forventer også forbedringer af luftrumsinfrastrukturen over hele Europa. Vi skal desuden investere i ny teknologi. Allerede i dag er vi engagerede i NISA, der er et nordisk initiativ for mere bæredygtig flyvning.

• Planen er at investere i nye og betydeligt mere brændstofeffektive fly de kommende år. I sommeren 2023 får vi vores første helt nye og egne A330-900neo i flyflåden. Dette fly genererer bl.a. op til 23 % mindre CO2 pr. passagerkilometer sammenlignet med tidligere langdistancefly. I løbet af 2023 kommer endnu et fly af denne type til, og vi planlægger at udskifte hele vores flåde med neo-versioner frem til og med 2030.

• Mere bæredygtige brændstoftyper (SAF) kommer til at kunne bidrage positivt til klimareduceringsmålet. Vi har indgået et partnerskab med flere producenter af syntetisk brændstof/e-fuel, og vi er klar til at anvende dem, så snart de er tilgængelige på markedet. Vi har desuden indgået et samarbejde med investeringsrådgiverne ClimatePoint, der har fokus på virksomheder, der udvikler ny teknologi til den grønne omstilling. Vi er også engagerede i Nordic Initiative for Sustainable Aviation (NISA), som er et nordisk initiativ, der ønsker at styrke forudsætningerne for en mere bæredygtig flyindustri.

• Vi har en forventning om at kunne optimere vores egne fly gennem nye computersystemer, vægtmindskning og optimering af serviceprogrammer ombord samt gennem forbedringer af luftrumsinfrastrukturen over Europa.

• 2050-målet skal nås gennem en kombination af mere bæredygtigt brændstof som e-fuel og ny teknik som fly med brintmotorer og lagring af CO2 gennem Direct-Air-Capture-teknik.

Reduceret anvendelse af plastik

Vi vil reducere brugen af plastik. Virksomhedens mål er at stoppe med at anvende engangsartikler i plastik og i stedet udskifte dem med bedre alternativer senest i år 2023 på vores egne fly og hoteller. Initiativet, som blev påbegyndt allerede i 2017, har bidraget til en betydelig reducering af plastikartikler i hele vores virksomhed.

Læs mere om vores bæredygtighedsarbejde

Travel with Care - vores bæredygtighedsstrategi

Vores vision er at blive førende i Norden, når det handler om bæredygtighed indenfor ferierejser med fly. Gennem en række initiativer vil vi i fremtiden gøre det nemmere for vores gæster at træffe de mest bæredygtige valg, når de rejser med os – og hjælpe dem med at gøre det så nemt som muligt at rejse med omtanke. Vi har opsat en plan og tydelige mål, som strækker sig til 2030 – og målsætninger frem til 2050. Det vil naturligvis stille store krav til os, men også til vores gæster, og sammen vil vi sørge for at nå dem.

Mere om Spies