Hoteller

Rejser til Split

Split-området, Kroatien

Split har det hele: historie, strand, appetitvækkende mad og gode muligheder for at rejse rundt på egen hånd. Rejser du med Spies, kan du nemt kombinere Split med et af vores andre rejsemål.

Det meste af det, man bør se i verdensarvslistede Split, er samlet i og omkring den gamle bydel. Her ligger den romerske kejser Diocletians gigantiske palads, om- og genopbygget siden romertiden, men aldrig forladt. Selv i dag er caféerne i den gamle søjlegang populære mødesteder, og i hvælvingerne omkring er der en trængsel af kunsthåndværkere, butikker og andre seværdigheder. Lige udenfor paladset ligger havnepromenaden Riva, som er et populært sted for aftenens korzo, som dybest set betyder, at man mødes med sine venner over en espresso eller et glas vin og snakker med andre, som gør det samme. Men der er masser at foretage sig om dagen også. På den østlige side af den gamle bydel ligger der et frugt- og grøntsagsmarked, og inde i den gamle by tæt ved shoppinggaden Marmontova ligger fiskemarkedet. Begge dele er interessante at opleve. I den gamle bydel er der desuden også en masse forskellige butikker, som sælger håndværk, kunst og lokale specialiteter som f.eks. olivenolie, ost og vin.

Spis godt i Split

Det kroatiske køkken ligner det italienske på ét bestemt punkt: det er råvarerne, der er det vigtigste. På menukortene vil du uden tvivl støde på meget, du kender. Det kunne f.eks. være lasagne, espresso, prociutto og meget andet, der både er friskt og fristende. Tag dig god tid, når det er blevet tid til at finde sted at spise. I Split finder du mange restauranter, og det eneste du skal gøre, er at tage en spadseretur, indtil du finder den, som virker mest lokkende. Det kan være nede på havnepromenaden Riva, hvor du kan sidde og se på det travle folkeliv, eller måske inde i centrum hvor der er flere lokale og hyggelig atmosfære.

Fra by til bad

Dagens varmeste timer bliver gerne tilbragt på stranden, for eksempel på Marjan-halvøen. Lige syd for byen ligger Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer og restauranter i den pavillon, som om aftenen omdannes til Splits måske førende forlystelsescentrum.
Naturligvis kan du også sejle ud til en af de mange øer i skærgården for at sole og bade. Sejlturen til Hvar by tager kun cirka 45 minutter, så du har god tid til både at få en lækker frokost og bade, inden du sejler tilbage til Split.

Spies' hoteller i Split

Rejser du til Split med Spies' bekvemme charter, har du masser af muligheder. Du kan både vælge et hotel ved stranden, eller et som ligger så centralt, at det faktisk er en del Diokletianus gamle palads. Er du til luksus, skal du vælge dig et hotel udenfor Split. Men der findes naturligvis også hoteller, som passer bedre til et mindre budget, og som ligger tættere på centrum.

Kyst og skærgård

Split er også et oplagt udgangspunkt for øhoppere, for lige i nærheden venter både den kroatiske skærgård og en rig historie. Fra havnen sejler der både ud til Hvar, Vis, Korcula og Brac, for bare at nævne nogle af de mange øer, du kan besøge. Inde i landet venter de romerske ruiner ved Salona og den befæstede by Klis. Det er nemt at rejse rundt på egen hånd med såvel bus som båd.

 • By og strand
 • Hoteller i centrum
 • Luksushoteller
 • Hoteller med spa
 • Hoteller på stranden
 • Gode restauranter

Spies' gæster om Split

Klima og vejr
 • januar
10°5°
3
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • februar
11°5°
4
Solskinstimer pr. dag
12°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • marts
14°7°
6
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • april
18°11°
7
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • maj
23°16°
8
Solskinstimer pr. dag
17°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • juni
27°19°
10
Solskinstimer pr. dag
21°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • juli
30°22°
11
Solskinstimer pr. dag
23°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • august
30°22°
10
Solskinstimer pr. dag
24°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • september
26°19°
8
Solskinstimer pr. dag
22°
Vandtemperatur
20
Regnfri dage
 • oktober
20°14°
6
Solskinstimer pr. dag
19°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • november
15°10°
4
Solskinstimer pr. dag
16°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • december
12°7°
3
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
Strand
Dagens varmeste timer bliver gerne tilbragt på stranden, for eksempel på Marjan-halvøen. Lige syd for byen ligger Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer og restauranter i den pavillon, som om aftenen omdannes til Splits måske førende forlystelsescentrum. Der findes fine badebroer og badepontoner overalt langs strandene i Dalmatien, eftersom de ofte består af klipper eller sten. Det gør, at vandet er krystalklart. Men hvis du bader fra klipper eller strande med store sten, kan det være en god idé med have badesko med, og dem kan du købe overalt. Der ligger mindre strande med småsten inde i Split, men ellers kan du tage sig en tur syd eller nord for Split, hvor der ligger store, fine badestrande. Badestederne i Dalmatien er generelt meget velplejede og rene, og flere strande på fastlandet har modtaget Blue Flag, som uddeles af Foundation of Environmental Education in Europe og er en garanti for, at stranden er velbevaret, sikker og hyggelig. De fleste organiserede badesteder er ordentligt afskærmede fra bådtrafikken ved hjælp af flydereb og tilbyder ferskvandsbrusere, omklædningshytter,
udlejning af liggestole og i visse tilfælde også
vandsportsaktiviteter.

Bacvice- og Firulestrandene

Til trods for at Split er Kroatiens næststørste by, er der
aldrig langt til et forfriskende dyp i Middelhavet. Fra Rivaen følger man blot kajen ned forbi togstationen og går derfra ad gaden langs sporene nogle hundrede meter, til man kommer til en lille, gul bro, som fører over sporene. Går man over broen, kan man se stranden nede til højre. Kommer man tidligt om morgenen, deler man kun stranden med ældre indbyggere, som kommer her for at få en morgendukkert, enten fra sandstranden eller fra en af badepontonerne, som gør det nemmere at bade. Her er mange brusere og en imponerende pavillon med caféer og barer. Her bliver desuden aldrig trængsel, da stranden fortsætter rundt om odden og gennem et par bugter, inden den slutter ved marinaen i Zenta Bay.

Bene-stranden

Det er lidt sværere at komme til strandene ved Bene på den nordlige side af Marjanhalvøen. Man kan gå fra centrum tværs over halvøen, men det tager ret lang tid. Til gengæld er det virkelig skønt med et dyp i havet, når man når frem. Det er nemmere at tage bus nr. 12 fra Trg Republike. Bademulighederne er de samme som ved Bacvice og Firule men i mindre skala og med en dårligere udsigt, idet kysten nordpå er domineret af marinaer og værfter.
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 2 timer og 30 minutter.

Afrejse

Vi har charterrejser til Split fra juni til september med afrejse fra København. Fra Rønne er der afrejse 23/5 2018.

Du kan desuden rejse til Split hele året med rutefly og bestemmer dermed selv afrejesdag og rejselængde.

Flyet lander i Split Lufthavn.
Med Spies' transfer kommer du nemt og sikkert til dit hotel i Split. Transfer indgår ikke, men kan tilkøbes sammen med rejsen. Køretiden fra Split Lufthavn til dit hotel er ca. 45 minutter (ca. 25 km), afhængigt af trafik og antal hotelstop. I højsæsonen kan køretiden være betydeligt længere pga. meget trafik.

Læs mere om transfer.

Hvis du har bestilt en pakkerejse med rutefly, kan du i de fleste tilfælde bestille transfer til dit hotel - som regel i taxi eller minibus. Du finder al information om bestilt transfer på dit rejsebevis. Prisen for transfer varierer afhængigt af transportmiddel og afstand til hotellet. Den nøjagtige pris oplyses ved bestilling.
Mad, drikke og natteliv
Split er en stor by med et stort og varieret udbud af restauranter og mad. I bymidten kan du finde alle typer af restauranter. Nede ved havnen og efter havnepromenaden Riva, er der masser af caféer og isboder men også fiskerestauranter, som helt sikkert vil være et besøg værd.

Madmarkedet

Et sandt paradis for alle, der synes om mad. Her kan du
samle det hele sammen til en picnic med brød, frugt, ost og andre lækkerier. Det er også det helt rette sted, hvis du er til spiselige souvenirer. Både fåreost og prsut kan klare den lange transport og er gode ting at give til de derhjemme.
Dette er jo Kroatiens næststørste by, og udvalget af forlystelser er derfor også rigt og varieret, specielt om sommeren, hvor festivaler og events afløser hinanden på byens gader og torve. Et eksempel er Splits årlige sommerfestival, som finder sted fra midten af juli til midten af august. Her bliver der budt på musik, drama, dans og teater med både kroatiske og udenlandske optrædende.
Desuden arrangeres der ofte udendørs koncerter på Trg Republike og tilfældige events på Rivaen. Rivaen er jo ikke et sted som sådan, men det er her, en stor del af Splits natte- og forlystelsesliv foregår, så det fortjener en plads på listen over Splits gå-i-byen-steder. Her er der
masser af caféer og barer, hvor man slår sig ned for en stund og betragter folkelivet og nyder aftenen. Om sommeren er Split også arrangør for en af verdens største musikfestivaler, Ultra Music Festival. Festivalen finder sted i midten af juli og skaber en herlig stemning i
hele byen, når tusindvis af voksne og unge kommer hertil fra hele verden.
Shopping
Split er en stor by, og har et stort udvalg af butikker, for den som skulle have lyst til shopping. De fleste plejer som oftest at shoppe i den gamle del af byen. Uden for sølvporten ligger en af Splits mange attraktioner: markedet. Her kan du købe bl.a. frugt, grøntsager, ost, honning, skinke eller hvad der nu måtte falde i din smag. Et godt tip er gå langs søjlerne inde i det gamle kejserpalads. Her finder du flere vinotecas, hvor du kan købe vin, olivenolie og meget andet.

Shopping i Splitområdet

Man kan ikke kalde Kroatien et shoppingparadis, hvis man mener den seneste mode til billige priser. Men indbyggerne går meget op i mode og klæder sig pænt. Tøj, sko og tasker er oftest italienske. Mange kendte mærkevarer som f.eks. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace kan købes i
Split på og i nærheden af gågaden Marmontova, men priserne er ikke meget lavere end i Danmark. Inde i paladset i Split findes der en udmærket boghandel, Algoritam, med et godt udvalg af både billigbøger og anden litteratur på engelsk samt guidebøger om Kroatien. Det er nemmest at finde vej hertil ved at spørge på turistkontoret i peristylet. Ude i forstæderne findes der også flere
populære shoppingcentre. Det største hedder City Center One. Det har både det største udvalg og en biograf.

Dalmantisk vin

Kan købes på specielle vinotecas, hvor du til og med kan
prøvesmage den vin, du er interesseret i. En del har egne vinkendere, som samtidig fortæller om vinen samt hjælper dig med at finde det, du er på udkig efter. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Men de bedste dalmatiske vine til de bedste priser finder man direkte hos producenterne, dvs. på en af vingårdene længere inde i landet. Hvis man leder efter souvenirer i Split, som kan spises eller drikkes, ligger der en god butik i peristylet på højre side, hvis man kommer fra jernporten.

Olivenolie

Kroatien er meget kendt for sin olivenolie. Den bedste
olivenolie kommer efter sigende fra Tar, som ligger ca. 10 kilometer nord for Porec, hvor den er blevet fremstillet i århundreder. Den specielle olivenolie fra Tar kan du købe i de almindelige supermarkeder og minimarkeder samt på de fleste vinotecas. Og kommer du forbi Tar eller området rundt omkring Tar, kan du naturligvis også købe den der. Ofte er der små boder langs vejene, hvor man kan stoppe og få den i så fald ofte hjemmelavede olivenolie til en god pris.

Rakija

Det, vi kalder cognac, dvs. et destillat baseret på frugt, for
det meste druer. Den smages ofte til med krydderier eller
urter og siges at være god for fordøjelsen. Rakija fremstilles
på de fleste gårde og sælges på de fleste markeder og fra
små boder ved vejkanterne. Smagen varierer fra udmærket
til blyfri...

Markeder

Findes overalt i Dalmatien. På markederne kan du finde alt fra frugt og grønsager til tøj, sko, kunsthåndværk,
hjemmelavet olivenolie, biska (cognac fra Istrien), honning m.m. Nærmeste større marked findes i Split ved siden af den gamle bydel. Her kan man købe alt fra frugt og grønsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olie, honning etc. Man plejer at sige, at det man ikke kan finde på markedet, slet ikke findes (i hvert fald ikke i Split…)!

Kunst og kunsthåndværk

Det mest almindelige kunsthåndværk består af forskellige former for broderier, ofte fremstillet og solgt af små, ældre damer, som sætter en improviseret bod op, hvor det kan lade sig gøre. Den kunstinteresserede kan gå en tur i paladsets tidligere kælder, hvor alverdens
souvenirhandlende har sat boder op. Længst inde ved
trappen op mod peristylet står der flere lokale kunstnere, som sælger værker til overkommelige priser.

At "prutte" om prisen

Man kan forsøge at prutte om prisen på markederne men
ellers ikke. Den pris, som er angivet på prismærket, er den,
der gælder, og det er sjældent, at nogen forsøger at snyde
turisterne.

Kravatter - slips

Vidste du, at kravatten, oprindelsen til slipset, kommer fra Kroatien? Den blev fra starten af båret som et tørklæde, som rytterne havde rundt om halsen for, at man ved hjælp af de forskellige farver kunne skille sig ud fra de andre soldater. Franskmændene kopierede moden allerede i 1600-tallet, og måden, hvorpå man bandt tørklædet, blev kaldt "à la cravat", dvs. i kroatisk stil. Et slips er en god souvenir, og for at det skal være helt rigtigt, så tjek at der står Made in Croatia på det
Aktiviteter og seværdigheder
For den sportsinteresserede har Dalmatien mange spændende aktiviteter at byde på. Fra alle tænkelige typer af vandsport til tennis, volleyball, ridning, vandring, cykling og sågar ekstremsport som faldskærm, bungyjump og klatring m.m. Spørg den lokale turistinformation eller dit hotel til råds.

Dykning

Opdag livet under havoverfladen! Jacques Cousteau
udråbte i sin tid Adriaterhavet til "det reneste hav i
verden", og her finder du fantastiske dykkermuligheder i
behagelige temperaturer. Hvis du allerede har
dykkercertifikat, er her bl.a. en række skibsvrag, du kan
undersøge. Har du aldrig dykket før, tilbyder de fleste
dykkercentre såkaldte prøvedyk, hvor du under ledelse af en instruktør får chancen for at prøve, om dykning er noget for dig. Flere dykkercentre tilbyder også kurser på
forskellige niveauer. Mere information om dykning i Dalmatien finder du på www.diving.hr.

Vandring

At vandre er en af de bedste måder at opleve Dalmatiens fantastiske natur på. Høje bjerge og dybe dale, gamle byer, duftende olivenlunde og rislende bække. Både på fastlandet og ude på øerne findes der flere vandrestier med forskellige sværhedsgrader, og du kan både tage på vandring på egen hånd eller sammen med en professionel guide.
Split er Kroatiens næststørste by. Det er også en by, som absolut er et besøg værd, hvis man interesserer sig for god mad, historie, kultur og kortere eller længere opdagelsesture. Det første, man skal gøre, er at udforske selve byen, og det kan tage et stykke tid. Alene det gamle palads tager det et par dage at stifte nærmere bekendtskab med, og herefter er der stadig meget af byen tilbage som f.eks. markederne, restauranterne, aftenlivet på Rivaen og mylderet nede på havnen, hvor bådene ankommer og sejler igen med rejsende fra landets kyster.
Selv om Split er en stor by, bevæger man sig mest rundt i området mellem Diocletianus' palads og Trg Republike, da dette er byens ældste del og det oprindelige centrum. Hvis man går fra vest til øst, har man først Trg Republike, en slags torv som på tre sider er omgivet af en smuk bygning, som kaldes Prokurative. Her arrangeres der ofte koncerter og andre begivenheder i løbet af sommeren.
Lige ved Prokurative ligger Marmontova, en gågade med det meste af hvad Split kan tilbyde i form af butikker og mode. Her ligger også fiskemarkedet, som absolut er et besøg værd tidligt på formiddagen, hvor handlen er i fuld gang med både fisk og fiskere af enhver slags. Videre østpå kommer man til de ældre dele af byen. De er hovedsageligt bygget dengang, Split befandt sig under venetiansk styre og har bevaret megen af sin lidt skæve, middelalderlige karakter. Her findes der flere hyggelige, små torve og barer, hvor man kan slå sig ned under en parasol, hvis solen skulle blive for stærk.
Fra Narodni Trg, et forholdsvist stort torv som udgjorde byens centrum i 1300-tallet, kan man gå direkte ind i det, som var Diocletianus' palads. Århundreders om- og tilbygninger gør, at der ikke er meget af paladsfølelsen er tilbage, men man får en opfattelse af, hvor stort det har været blot ved at gå ind gennem det, som er tilbage af det, som engang blev kaldt Jernporten. Et godt råd er at fortsætte lige frem til paladsets centrum ved det, som kaldes peristylet. Her findes der et meget brugervenligt turistkontor med gratis kort over paladset og dets seværdigheder. Siden kan man slentre rundt på egen hånd. Hvis man får følelsen af at befinde sig i en labyrint, er det ikke så underligt, for paladset er en stor labyrint. Men det er ikke større, end at man altid finder ud igen.
Fortsætter man lige frem forbi turistkontoret, kommer man til Sølvporten, og uden for denne ligger endnu en af Splits mange attraktioner: markedet. Her køber man frugt, grønsager, ost, honning, skinke og meget mere. Man kan f.eks. købe en pose ferskner og slå sig ned og kigge på den livlige handel. Langs hele denne strækning fra Trg Republike til markedet med havet på den ene side og byen på den anden ligger Rivaen, som er Splits lokale forlystelsescentrum. Her går folk ture om aftenen, mødes med vennerne og nyder et glas vin eller en kop espresso, mens man kan kigge på udsigten over havnen og Middelhavet.

Brac

Bac har fået Kroatiens mest kendte strand Zlatni Rat (eller det gyldne horn) på den sydlige side af øen, og øens hvide stenart har spredt sig vidt omkring i verden, idet den bl.a. pryder facaden i såvel Det Hvide Hus i Washington samt dele af Stockholms slot. Brac er Dalmatiens højeste ø, og på de skrå terrasser dyrkes der både vin, oliven og frugt. Og både områdets honning og figener er udsøgte.

Hvar

Hvar er en af de største øer og også den, som tager imod flest turister og har gjort det i længst tid. Når færgen nærmer sig havnen i Hvar by, forstår man snart, hvorfor øen er så populær. Bybilledet er domineret af bygninger i varme naturfarver blandet med frodig vegetation. Inde på havnen er atmosfæren stille og rolig, og bag havnen venter Stjepana-torvet med caféer og interessante, små gader, som forsvinder ind i byens ældste dele.

Vis og Bisevo

Længere ude venter der flere øer, bl.a. øen Vis, som ligger ca. to timer fra Split længst ude i Adriaterhavet. Frem til 1989 måtte turister ikke gå i land på øen, da den var et militært område. Fra byen Vis, hvor færgen lægger til, afgår der busser til fiskerbyen Komiza. Her tager man til for at slappe af og for at nyde den uberørte natur, de hvide stenhuse, middelalderlige kirker, trange, små gader og bortgemte bugter med krystalklart, turkisblåt vand. Fra Komiza kan man sejle fem nautiske mil over til den lille naboø Bisevo. Bisevo er kendt for grotten Modra, som kan komme ind i med små både. Det ser ud som om, havet lyser op i grottens magisk blå lys, som er solen, der reflekteres inde i grotten.

Korcula

Øen Korcula er en frodig ø med såvel pinjeskov som
bølgende skråninger med vinstokke. Man hævder, at Marco Polo blev født på øen Korcula, og man kan her besøge et museum om den opdagelsesrejsende, som er beliggende ved siden af kirken midt i byen. Korcula by er en middelalderlig by, som har et interessant gatenet i
fiskebensform med hovedgaden som ryggrad og mindre ben, som udgøres af de lige, små gader, som udgår fra denne. Korcula når du også fra Peljasac-halvøen eller Dubrovnik eller Makarska by med båd. På Korcula finder du i modsætning til de andre øer flere sandstrande.
Sådan kommer du omkring
Hvis du selv vil bestemme tempoet, og hvor turen skal gå hen, så kan det anbefales at leje en bil. Med et kort og en lejebil, er det nemt at komme ud og finde ens egne smørhuller og favoritsteder. Vejene i Kroatien er af god kvalitet, da noget smallere, og trafikkens generelle tempo er højere end i Danmark. Vil du have tips til, hvad du kan opleve, og hvor du kan køre hen, kan du få det af din guide eller ved turistinformationen. Der findes mange forskellige selskaber som udlejer biler i Kroatien, men priser og standart varierer.

Det er nemt at leje sin bil i i Kroatien. Du kan bestille bilen direkte ved guiden, når vi har træffetider på hotellerne. Du kan også ringe til vores servicetelefon. Bilen bliver leveret til dig på hotellet, og skal afleveres tilbage på aftalt plads. I visse byer tilkommer der en leveringsafgift.

Lejevilkår

• Man skal være fyldt 21 år og have kørekort.
• Korteste lejeperiode er et døgn.
• Bilen leveres, og afleveres med fuld tank.
• Man bestiller en specifik bilkategori, ikke en speciel bilmodel.

Vejkort kan købes i de fleste kiosker.

Forudbestilt bil

Hvis du har bestilt en bil hjemmefra, er den booket igennem Senzen Rent A Car, og her de regler og vilkår, som du fik oplyst, da du bookede bilen, gælde.

Trafikregler

Præcis som hjemme skal bilens kørelys være tændt, når du er ude at køre - også i dagtimerne. Passagerer på både for- og bagsæde skal bruge sikkerhedsselen. Sker der skader på lejebilen, skal man i følge loven politianmelde det. Selve skaden dækkes som oftest af biludlejningsfirmaets forsikring, men det koster ca. 500 HRK at lave en politianmeldelse, og dette skal betales med det samme. Uden en politianmeldelse kan man blive nægtet udrejse af landet.
Gode busforbindelser, taxi samt både til øerne uden for Split som f.eks. Brac, Hvar, Solta og Vis.

Bus

Busforbindelserne i Dalmatien er generelt både pålidelige og præcise, om end de på øerne kan virke en anelse sporadiske af og til. F.eks. i byer som Zagreb, Dubrovnik og visse turistrejsemål (f.eks. Makarska) går det fint at tage bussen. Men vil man f.eks. tage et sted hen om aftenen, måske til en konoba, som ligger udenfor byen, bliver man nødt til at tage en taxi eller køre i bil. Det samme gælder mange af de små byer længere inde i landet.

Taxi

Man kan altid bestille en taxi fra hotellet, restauranten eller
hvor man nu befinder sig. Vores erfaringer er, at
taxichaufførerne er ærlige, flinke og pålidelige. At "prutte"
om prisen eller forsøge at få specialpris forekommer ikke
her. Du kan generelt stole på taxichaufførens taxameter.

Cykel

At cykle er en nem og hyggelig måde at komme rundt på, når man opholder sig på øerne. Det koster fra ca. 70 HRK pr. dag at leje en cykel (ca. 15 HRK i timen) i højsæsonen, og der er fine cykelstier til badestederne, som ligger et stykke udenfor selve bykernen. Spørg på dit hotel efter nærmeste cykeludlejer.

Færger og båd

Der er gode færgeruter, både lokale og internationale. Der findes også et stort udvalg af organiserede bådudflugter. De mest populære er de såkaldte fish picnics, som tilbydes både i Jelsa, Hvar og Baska Voda. Der findes også forskellige typer af heldagsture, f.eks. med et ophold ved Zlatni Rat. Split er det store omdrejningspunkt, når det gælder færgetrafik ud til de mange øer. Vil du sejle direkte fra en ø til en anden, er mulighederne ofte begrænsede, og det kan være svært at sejle frem og tilbage samme dag. Det største
rederi hedder Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med tidstabeller og prisoplysninger: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel og knallert

Vi kan ikke anbefale, at du lejer knallert eller motorcykel
pga. den stærke trafik om sommeren, men blandt
kroaterne er det meget udbredt at køre på knallert eller
motorcykel. Spørg altid efter en hjelm! I Kroatien er det nemlig ikke en selvfølge, at man får udleveret en.
Fakta

Vores service

Fra juni til september kan du kontakte os døgnet rundt på vores servicetelefon samt på sms og mail, hvis du vil bestille udflugter, leje bil eller måske bare have tips og gode råd. Rejser du med charter, møder vi dig desuden i lufthavnen og sørger for, at du kommer med den rigtige bus, hvis du har bestilt transfer.

ECPAT

Spies har siden 1999 arbejdet aktivt mod børnesexhandel sammen med organisationen ECPAT.

Pas, visum og dansk fremmedpas

Du skal altid medbringe dit pas på rejsen, uanset om du rejser inden for eller uden for EU. Inden afrejse er det vigtigt, at du selv tjekker, hvilke regler der gælder for netop dit rejsemål. Nogle lande kræver, at dit pas er gyldigt i op til 6 måneder efter hjemrejsen. Der kan også være særlige visumregler afhængigt af rejsemål, rejsens længde, eller hvis du ikke har dansk pas. Du finder information på Udenrigsministeriets hjemmeside. Vi anbefaler, at du kontakter det pågældende lands ambassade/konsulat direkte, hvis du har spørgsmål til reglerne. Vær opmærksom på, at du nægtes indrejse, hvis reglerne for passets gyldighed, dansk fremmedpas eller visum ikke overholdes.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Hotelskat i Kroatien

Gæster på kroatiske hoteller skal betale en hotelskat på 7 HRK pr. person/nat. Rejser du med charterfly (en til fire uger), er hotelskatten indregnet i prisen. Rejser du med rutefly (valgfri rejselængde), betaler du hotelskatten direkte til hotellet ved ankomst eller afrejse.

Valuta og kreditkort

Kroatiske kuna (HRK). Der findes mange hæveautomater i centrum af Split.

Tidsforskel

Ingen.

El

220 V.

Sprog

Kroatisk. De fleste, som arbejder i turistbranchen, taler også tysk og engelsk.

Øvrigt

Der er mange bakker, niveauforskelle og trapper på samtlige rejsemål. I maj, juni og september er tempoet lavt, men i højsæsonen i juli og august stiger tempoet, og udvalget af restauranter, barer og caféer bliver større. Der er tæt trafik på vejene i juli og august, da mange tyskere og italienere kører hertil i bil. Har du batteridrevne apparater med dig på rejsen til Kroatien, bør du vej hjemrejsen tage batterierne ud og lægge dem i håndbagagen. Vækkeure, transistorradioer, shavere og lignende kan du pakke ned i den bagage, du tjekker ind i Splits lufthavn. Vi forbeholder os retten til at ændre i program, udflugter, priser etc.
Rejs med børn
At rejse med børn i Kroatien er nogenlunde som at rejse med børn i Danmark. Nødvendigheder såsom babymad, bleer og rent vand kan købes næsten overalt. Den store
forskel ligger i varmen, manglen på pusleborde og at man sjældent ser kroatiske mødre amme deres børn offentligt.

Sol og bad

I Dalmatien bader man oftest fra klipper og badepontoner, men næsten overalt findes der en form for sand- eller grusstrand. De er dog sjældent særligt store, og derfor kan der blive meget trangt. For større børn, som kan svømme, er Dalmatien et sandt eldorado af spændende bademuligheder med eller uden dykkermaske og snorkel. Til mindre børn bør man vælge sit rejsemål med lidt større omhu. Jelsa er f.eks. et godt sted, hvis man har børn med på ferie, da her er sandstrande, og biltrafikken er meget rolig. På Brac kan du og de mindste møde Lollo og Bernie i Supetar på vorea familievenlige Family Garden-hotel, Waterman Supetrus Resort.

På restaurant

Selv de kræsne små skal nok blive mætte, når du er med familien på restaurantbesøg i Kroatien. Her findes pizza, pasta samt grillspyd, friske grøntsager og lækker is. Men børnemenuer og specialmad for børn har ikke rigtig slået igennem her. Men spørger man høfligt tjeneren, kan han eller hun ofte ordne noget sammen med køkkenet, så alle blive glade og tilfredse.

Babymad og bleer

Babymad, bleer, vælling osv. kan generelt købes i Konzum
eller andre supermarkeder
Find din rejse