Norske Petter Stordalen og Altor køber Spies-gruppen i Norden

Petter Stordalen har sammen med Altor og TDR Capital indgået en aftale om at købe Nordens mest succesfulde rejsevirksomhed med over 60 års erfaring.

Den 30. oktober 2019 kunne Spies-gruppens nye ejere præsenteres på en pressekonference i Stockholm. Det bliver den Stordalen-kontrollerede Strawberry Group sammen med Altor Fund V (Altor) og TDR Capital, der garanterer et langsigtet og stærkt nordisk flertalsejerskab af virksomhederne i Spies-gruppen med i alt 2.300 ansatte i henholdsvis Spies, Ving, Tjäreborg og Thomas Cook Airlines Scandinavia.

- Jeg er utrolig glad for, at Stordalen, Altor og TDR bliver vores nye ejere. Deres store brancheerfaring og økonomiske styrke vil give os den langsigtede stabilitet, vi har brug for, samt helt nye muligheder for at udvikle vores kundetilbud i fremtiden. Handlen betyder også, at jobbet for de mere end 2.300 medarbejdere, der er ansat i Spies-gruppen, inklusive vores flyselskab, reddes. Jeg vil gerne takke alle vores gæster, som har vist os enorm støtte i de seneste uger. Sammen med de nye nordiske ejere vil vi nu fortsætte med at give vores gæster de bedste uger på året, siger Magnus Wikner, Koncernchef for den nordiske Spies-gruppe.

- Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia har i mere end 60 år været med til at give danskerne ferier, de ikke vil hjem fra. Den nye ejerkonstruktion kunne ikke være bedre og jeg er overbevist om, at vi sammen med de nye ejere kan fortsætte Spies med respekt for vores unikke DNA og historie, siger Jan Vendelbo, Administrerende direktør i Spies.

- I dag er en stor dag for en mand, der elsker rejsebranchen. Spies-gruppen i Norden har opbygget en portefølje med stærke nordiske brands, og er i dag kronjuvelen blandt nordiske rejsearrangører. Derfor er jeg utrolig stolt over, at vi sammen med to solide partnere er landet på en løsning, der giver os mulighed for at sikre disse selskabers fremtid. Og ikke mindst at de 400.000 gæster, der allerede har booket juleferie og sommerferie gennem Spies, Ving, Tjäreborg og Globetrotter, nu får deres rejse gennemført. Denne aftale betyder først og fremmest en forudsigelighed og en sikkerhed for både kunder og medarbejdere. Og med et stærkt og langsigtet nordisk ejerskab har Spies-gruppen nu fået de tiltrængte forudsætninger for at gøre det, de er bedst til; at skabe unikke oplevelser for deres gæster og give dem de bedste uger på året, siger den nye ejer, Strawberry Groups Petter Stordalen.

- Spies-gruppen er en fantastisk fin forretning med god rentabilitet, som er endt i en meget ulykkelig situation. De er i dag markedsledende inden for ferierejser takket være egne koncepter som Sunwing og Sunprime og har også været førende i overgangen til online-bookinger. Gennem en økonomisk genopbygning vil vi som nye ejere sammen med øvrige investorer stille sikkerhed med ca. 6 mia. SEK i likviditet og garantier. Det sikrer virksomheden og skaber en stabil base for fremtidig udvikling, siger Harald Mix, partner hos Altor.

Strawberry Group og Altor køber 40 procent hver og TDR Capital de resterende 20 procent.
Al drift i de eksisterende selskaber overføres til et nyt selskab, og dette indebærer en kombination af køb af hele virksomheder eller aktiverne i virksomheder fra Spies-gruppens tidligere juridiske struktur. Købet inkluderer alle nuværende aktiviteter og vil ikke få indflydelse på Spies-gruppens gæsters aktuelle eller kommende rejser.

Om Spiesgruppen
Spies-gruppen i Norden sælger rejser fra Danmark, Sverige, Norge og Finland. Gruppen inkluderer rejsearrangørerne Spies, Ving, Globetrotter, Tjäreborg og flyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia. Gruppen, der ejer deres egne hotelbrands, Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels, har omkring 1.600.000 gæster årligt i Norden.
www.spies.dk, www.ving.se, www.ving.no, www.tjareborg.fi, www.thomascookairlines.dk

Om Strawberry Group
Strawberry Group består af 11 virksomheder, der opererer inden for en række forretningsområder. Virksomhedsgruppen investerer primært i fast ejendom, finans, hoteldrift og kunst. Derudover støttes udvalgte initiativer og organisationer som bidrager til et mere bæredygtigt samfund. Strawberry Group ejes af Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen og Jakob A. Stordalen.
www.strawberry.no

Om Altor
Siden starten i 2003 har Altor opbygget fem fonde med et samlet aktiv på 8,3 milliarder euro. Altor investerer hovedsageligt i mellemstore nordiske og nordeuropæiske virksomheder med fokus på at skabe værdi gennem vækst og operationelle forbedringer. I alt har Altor investeret i over 60 virksomheder, eksisterende og tidligere investeringer inkluderer bl.a. Dustin, Rossignol, Helly Hansen, Revolution Race, SATS og Carnegie.
www.altor.com

Om TDR Capital
TDR Capital er en førende privat kapitalfond med en administreret kapital på EUR 8 mia., der investerer i og indgår partnerskaber med mellemstore europæiske virksomheder for at udvikle og udvide deres forretning.
www.tdrcapital.com