5 städer 5 måsten
5 tips i 5 storbyer

Undgå de lange køer og de sædvanlige turistfælder. Lær i stedet byens sjæl at kende. Her er 5 gode tips i 5 af de mest populære storbyer.

New York

1. NYC Ferry

Til samme pris som en billet til undergrundsbanen kommer du med denne båd fra Wall Street til 34. Street på 40 minutter. Det er en perfekt tur, hvis du vil se alle de kendte bygninger på afstand. I sommerhalvåret kan du sidde ude. Billetten er gyldig i halvanden time, hvis du vil hoppe af og på undervejs.

(East River) Pier 11 @ Wall Street (Financial District). ferry.nyc

NYC Ferry

The Campbell Bar i New York

2. The Campbell Bar

Denne smukke historiske bar finder du på Grand Central Terminal. Baren fra begyndelsen af 1900-tallet er en oase i mylderet udenfor. Baren var kontor for jernbanedirektøren John W. Campbell, deraf navnet og beliggenheden.

15 Vanderbilt Avenue @ 43rd Street (Midtown). thecampbellnyc.com

Russ and Daughters i New York

3. Russ and Daughters

Når du er i New York, bør du smage en ægte jødisk bagel. Butikken har været drevet af samme familie siden begyndelsen af 1900-tallet, og for mange er den en institution på Manhattan. Her finder du traditionel jødisk mad. Der er ingen siddepladser, men bestil en bagel med laks og cream cheese og sæt dig på en af bænkene udenfor.

179 E Houston Street (Lower East Side). russanddaughters.com

4. Washington Square Park

I Greenwich Village, omgivet af NYU-universitetet, ligger den bedste lille park, der tiltrækker mennesker med mange forskellig baggrunde. Her er hundeluftere, en legeplads og gademusikanter. Her læses poesi op, dansere oprtræder, og folk bader i springvandet.

Greenwich Village. washingtonsquareparkconservancy.org

Washington Square Park

Udsigt fra restaurang Robert

5. Museum of Arts and Design

Dette kunst- og designmuseum har en perfekt størrelse, og beliggenheden er god lige ved Columbus Circle og det sydvestlige hjørne af Central Park. Du bør ikke gå glip af museets restaurant Robert, hvorfra der er en fantastisk udsigt over dele af parken, Uptown og Columbus Circle. Bestil bord ved vinduet.

robertnyc.com. 2 Columbus Circle (Upper West Side). madmuseum.org

Paris

1. Biondi

Gå ind på Biondi og kom hele vejen til Buenos Aires. Her er en duft af krydderurter og grillkul, og du bydes velkommen til tonerne af argentinsk tango. Kødet, der serveres, er af allerbedste kvalitet og grillet over kul fra Argentina. Du kan desuden bestille fisk ceviche og empanadas. Slut af med en guddommelig dulce de leche mousse på en bund af crumble.

118 Rue Amelot, 75011 Paris. biondiparis.fr/en

Biondi

Centre Pompidou

2. Centre Pompidou

Det var ikke en bygning, borgere og besøgende i den franske hovedstad umiddelbart omfavnede med kærlighed. Men alligevel er Centre Pompidou blevet et kulturelt fyrtårn i Europa. Som Frankrigs nationalmuseum for moderne kunst rummer bygningen Europas største samling af moderne kunst. Rulletrapperne tager dig op til en af byens bedste udsigter.

Place Georges-Pompidou, 75004 Paris. centrepompidou.fr/en

3. Tiger

På aftentur i området Saint-Germain-Des-Près bør du slå ind på den lille gade Rue Princesse, hvor der er mange restauranter og barer Den smukke indretning og de gode drinks gør, at baren Tiger er et pragtfuldt bekendtskab en varm sommeraften. Udbuddet af gin er enormt, og stedet laver sin helt egen tonic.

4. Season

Har du fået for mange crêpes, røde entrecôtes og drukket rigeligt med vin? Så har du måske brug for et skud friskhed og sundhed. Caféen Season serverer økologisk og sund mad. Her er dejlige salater og vegetariske tacos. Eller hvad med en avocadotoast med bacon og halloumi? Slut af med en kakao acai bowl.

1 Rue Charles-Francois Dupuis, 75003 Paris. season-paris.com

5. Merci

Her mødes indretning, design og nyskabende mode. Du finder det meste som smykker, ure, tøj, sko, tasker, sengetøj og køkkenudstyr. Midt blandt lamper, håndklæder og møbler finder du desuden en restaurant med en smuk have udenfor.

111 Boulevard Beaumarchais, 75003 Paris. merci-merci.com/fr

Merci

London

1. Byvandringer

Et godt bud på at se mere af London, uanset om du har været i byen før eller ej. Bestil f.eks. en byvandring med en tidligere hjemløs og hør personlige historier og anekdoter fra Covent Garden. Eller bestil en af de andre spændende, personlige ture i London.

sockmobevents.org.uk

2. Poppies Fish & Chips

Find den i Soho, Spitalfield og Camden. Den gamle Pat ”Pops” Newland har lavet briternes elskede fish and chips siden 1950’erne. Han driver tre restauranter, hvor den dejlige ret serveres klassisk og veltilberedt.

poppiesfishandchips.co.uk

3. Afternoon Tea på Sketch

Her træder du ind i en lyserød drøm med utrolig indretning. Der er flere restauranter at vælge imellem, og deres afternoon tea er guddommelig og serveres med alt fra klassiske snitter til macaroons og bagværk, som kan skylles ned med te og champagne. Bestil bord i god tid.

sketch.london. 9 Conduit Street.

Sketch London

Carnaby Street

4. Carnaby Street

Carnaby Street er stadig en cool gade for alle, der er unge af sind. Her er masser af tøjforretninger og ung mode. Vil du ikke shoppe, kan du snige dig ind på Kingly Court, hvor det lille, myldrende torv byder på restauranter og barer, der ofte er fyldt godt op.

carnaby.co.uk

5. The British Museum

London myldrer med museer, men et af de bedste er The British Museum. Her kan du se alt fra egyptiske sarkofager og Rosettastenen til antikke mosaikker og meget, meget mere. Børnene vil sætte pris på Samsung Digital Discovery Centre. Gratis entré og et fremragende museum, uanset om du vil bruge en time eller hele dagen.

Great Russell Street. www.britishmuseum.org

Barcelona

Gràcia

1. Alternative Gràcia

Brug ikke al tiden på Las Ramblas. Bare få stop mod nord med undergrundsbanen, og Barcelona ser helt anderledes ud. Bydelen Gràcia har hyggelige gader, hippe butikker og dejlige restauranter. Her finder du de sidste skrig, når det kommer til kunst og design, og her er mange økologiske butikker og gode vintageshops. Om aftenen er her mange hyggelige barer til vin og tapas.

Metro: Fontana

Stranden i Barcelona

2. Morgenmad på stranden

Barcelonas dejlige strand er bedst om morgenen, når Middelhavet ligger stille, og de eneste andre gæster er morgenfriske yogadyrkere. Sving forbi det berømte madmarked ”La Boqueria” på vejen og køb ingredienser til en morgenpicnic på stranden: frisk frugt, nybagt brød og god skinke eller ost. Kaffe kan købes på stranden.

Metro: Barceloneta

3. Kunstnerisk byvandring

Seværdigheder som Sagrada Familia och Parc Güell er fantastiske, men ind imellem er køerne for lange og entréen for dyr. Prøv i stedet en guidet, kunstnerisk tur i byen og opdag byens kreative hjørner. Der er pragtfulde detaljer overalt.

Turistinformationen ved plaza Catalunya

4. Chokolade med olivenolie

Det kan lyde som en besynderlig kombination, men hvis du tør, vil du næppe fortryde det. Denne desert er typisk for Catalonien og blev opfundet under borgerkrigen, da ressourcerne var knappe, man man i det mindste havde chokolade og olivenolie. Den bedste serveres på Tapeo i bydelen El Born. Deres chokolademousse med salt og olivenolie på tyndt, knasende sprødt brød kan være det bedste, du nogensinde har smagt.

Tapeo, Carrer de Montcada, 29

5. Se Barcelona fra en bunker

Se byen højt fra oven. Bunkeren ligger på toppen af bjerget Rovira, og herfra har du en enestående panoramaudsigt over byen, dens omgivelser og Middelhavet. Bunkeren blev bygget i 1937 under borgerkrigen, men er blevet renoveret og er nu et romantisk udsigtspunkt.

Bydel: Carmel, Metro: Alfons X

Berlin

1. Søndag i Mauerpark

Det er en yndet berlinsk søndagsfornøjelse at gå på loppemarked (Flohmarkt eller Trödelmarkt). Mauerpark er et af de mest populære, og her er loppemarkedet blevet genopfundet, så det nu er en stor happening med titusindvis af besøgende hver weekend. Her blander thailandske taskedesignere sig med hipsters, gamle minder, øl, pølser og open air-karaoke.

Gleimstraße 55, 104 37 Prenzlauer Berg.

Mauerpark

Me Collectors Room

2. Me Collectors Room

En privat kunstsamling med en særlig æstetik og historie. Foruden en del samtidskunst er her en fantastisk samling af megalomanist historisk memorabilia fra 1600- og 1700-tallets Wunderkammern (raritetskabinetter). Her samlede Europas rige sjove, utrolige og bizzare ting fra grænselandet mellem naturhistorie, geologi, arkæologi, etnologi og antikviteter. Fantastisk udstilling!

Auguststraße 68, Mitte. www.me-berlin.com

3. Shopping på Tortrasse og omegn

Siden Murens fald er området blevet hjemsted for gallerier og kunstnere fra hele verden. I de omkringliggende gader, bl.a. Auguststrasse, Sophienstrasse og Tucholskystrasse, ligger gallerierne side om side. Kvarteret har stadig en charmerende råhed over sig, men kunstnermiljøerne har gjort området attraktivt, og smarte restauranter, nyistandsatte butikker og tjekkede gallerier har holdt deres indtog.

Kadewe

4. Luksus i Kadewe

Gå ned ad Kurfürstendamm og dyrk vinduesshopping, og tag turen ind i det store KaDeWe-varehus. Alle forventninger om, at det nok er en turistfælde, bliver gjort til skamme. Den 7000 kvadratmeter store delikatesseafdeling er forrygende og turen værd i sig selv. Nap et par østers og et glas vin, eller spring herlighederne over og snup en currywurst på næste gadehjørne.

Tauentzienstraße 21–24, Schöneberg. kadewe.de

  1. Klunkerkranich

Det er ikke til at vide, når man slentrer ned ad Neuköllns hovedstrøg, at seks etager oppe over en ordinær shopping-arkade ligger bydelens hippeste taghave og rooftop-bar. Den startede som hemmeligt rave-sted, men er nu officielt godkendt til rekreative formål på de 2.500 kvm beton af øverste P-dæk. Fra Klunkerkranich-baren med bænke og træterrasser har du en fantastisk udsigt til resten af Berlin med alle de berømte vartegn.

Klunker Kranich, Karl Marx strasse 66, 120 43 Neukölln. klunkerkranich.de

Klunkerkranich