Glad kvinde på stranden
Inspiration

Spar på udgifterne – ikke ferien

Sådan får du råd til mere ferie

Med et par enkle tricks kan du faktisk spare flere tusind kroner, uden det går ud over din ferieoplevelse. Her giver vi dig nogle gode råd til en billigere ferie.

Publiceret: 19.04.2022

1. Brug lidt tid på at spotte de gode tilbud

De bedste tilbud finder du som regel online, men det kan være svært at orientere sig i junglen af priser, kampagner og rejseforslag. Er du på udkig efter de bedste tilbud lige nu, kan du altid tjekke tilbudssiden. Den opdateres løbende, så den er værd at holde øje med! Abonnerer du på vores nyhedsbrev, får du også nye tilbud og rejsetips direkte i indbakken hver uge.

Det kan godt betale sig at sætte sig ind i, hvordan de forskellige søgemaskiner fungerer. Her på spies.dk, vil du automatisk blive tilbudt charterrejser som det første, hvis du søger efter en rejse til et sted, hvor vi har både charter- og rutefly til. Det er nemt at ændre indstillingerne, hvis du hellere vil flyve med rutefly. Det gør du i feltet, hvor du også vælger rejselængde.

Overvej, om du vil bestille fly og hotel samlet eller hver for sig. Du kan også bestille hotel til blot en del af rejsen. Du har med andre ord mange muligheder for at finde det tilbud, der passer bedst til dig.

Få et overblik over vores billige rejser

Flyvinge

Ved du, hvilke dage det er billigst at rejse på?

2. Sats på lavsæsonen

Når det kommer til afrejsetidspunkt, hjælper det på prisen at tænke anderledes end alle andre.

– Man kan godt sige, at lavsæsonen er højsæson for dem, der er ude efter en ferie til en lavere pris end normalt, siger Eirik Gjønnes, der er produktchef for Spies' søsterselskab Ving i Norge.

Med lavsæson menes der de perioder, hvor færre vælger at rejse. Det har ikke nødvendigvis noget med rejsemålet at gøre, men det kan f.eks. skyldes, at mange har børn i skolealderen, og derfor må holde sig til skolernes ferie.

– Hvis du har mulighed for at rejse lige før eller efter skoleferien om sommeren, så kan du typisk få rejsen til en lavere pris sammenlignet med midt i ferien. Om vinteren er første halvdel af december stort set altid billigst, og derefter kommer januar, siger Eirik.

Mange af rejsemålene ved Middelhavet er også smukke om foråret, og billetterne er billigere på denne tid af året. En anden fordel ved at rejse uden for højsæsonen er, at der ofte er færre mennesker og en mere fredelig stemning.

Strand på Gran Canaria

Lavsæsonen er højsæson for dig, der vil spare penge

3. Hold øje med afrejsedagen

Svein Erik Bjørheim er leder af Vings ruteflyafdeling, og han anbefaler, at du vælger et rejsemål, som flere flyselskaber har afgange til – gerne dagligt.

– Og så skal man også huske, at tirsdag og onsdag typisk er de billigste afrejsedage, når det kommer til eksotiske rejser. Hvis du drømmer om Asien, skal du vide, at priserne er lavest i september frem til begyndelsen af december. Det samme gælder for april og maj – med undtagelse af påsken, fortæller Svein Erik. Når det er sagt, har flere af de eksotiske rejsemål som Maldiverne og Mauritius lavere priser på hotellerne i sommerhalvåret, hvilket vil sige, at de eksotiske priser er billigst om sommeren.

– Når det kommer til storbyrejser, er det billigst at tage afsted søndag, mandag eller tirsdag. Når turen går hjem igen, er tirsdag, onsdag og torsdag billigst, og det gælder stort set uanset tid på året. Hjemrejse i weekenden er altid dyrest, siger Svein Erik. Men når det kommer til rutefly, så handler det om at bestille så tidligt som muligt – du gør sjældent et godt køb lige før afrejse.

– De fleste ruteflyselskaber har en anden forretningsmodel end typiske charterselskaber. Mange forretningsrejsende bestiller ret sent, og derfor bliver ruteflybilletter sjældent sat ned til det afbudsrejseniveau, man kender fra charterbranchen, forklarer Svein Erik.

Chancen for at finde gode priser i sidste minut er størst, hvis der er tale om direkte fly fra Danmark. Flyselskaber, der opererer med mellemlandinger og flyskifte, har sjældent billige billetter lige før afrejse. Men hvor er det så billigst at tage hen?

– Storbyer i Baltikum er altid billigst. Byer som Riga, Tallinn, Prag og Gdansk har typisk de laveste priser, og hvis du kan rejse midt i ugen i slutningen af november, begyndelsen af december eller i januar, så kan du gøre et rigtig godt køb, afslutter Svein Erik.

Prag, bro over vand

I storbyer som Prag får du meget ferie for pengene.

4. Gør lidt research, før du bestiller

Det er nemt at lade sig rive med, når man finder nogle meget billige flybilletter, men det er en god idé lige at undersøge prisniveauet på rejsemålet, før du bestiller, så du ikke ender med at betale dyre domme for dine overnatninger.

Selv om du kan få meget billige flybilletter til et specifikt rejsemål, kan der godt være kamp om hotelværelser og lejligheder, og så presses prisen op. Dermed kan rejsen blive meget dyrere, end du havde forestillet dig.

Prisniveauet kan også have forandret sig på steder, du har været tidligere. F.eks. vil fyldte shoppingnet fra Fifth Avenue i New York have større indflydelse på pengepungen end tidligere grundet den højere dollarkurs. I London var det for nogle år tilbage helt modsat. Der var pundet nemlig helt i bund, og flyselskaberne førte priskrig på billetterne.

Tallerken med mad

Det er altid skønt at vælge en rejse, der er billigere end det, den er værd.

5. Planlæg forbruget før ferien

Det kan være smart at lave et feriebudget før afrejse. Så er det nemmere at holde styr på økonomien og ikke lade sig rive med. Husk også, at der skal være råd til at hygge sig på ferien efter at have købt flybilletter og hotel.

Når det er tid til at tage afsted, så vej gerne bagagen, inden du tager hjemmefra. Så slipper du for at starte ferien ud med et gebyr for overvægt. Du behøver heller ikke pakke hele huset ned. Tænk f.eks. i basislag, som kan bruges i flere sæt tøj, og gør evt. brug af de billige vaskemuligheder, der er i det meste af verden.

Hvis du har tænkt dig at købe alkohol, søde sager eller makeup på ferien, så kan det godt betale sig at købe det som taxfree varer. Flyver du med Spies' flyselskab Sunclass Airlines, kan du handle i Airshoppen. Her er priserne altid lavere end i lufthavnen, og oftest er de også 25-50 % billigere end i almindelige butikker.

Med All Inclusive kan du spise og drikke, så meget du vil uden at tænke på regningen. Det er perfekt, hvis man har sultne teenagere eller børn med ekstra god dessertappetit. På nogle hoteller indgår enkelte aktiviteter også i All Inclusive. Generelt gælder det, at jo bedre klassificering hotellet har, jo mere indgår i All Inclusive. Undersøg gerne, hvad der gælder for det hotel, du vælger.

Hvis du ikke er til All Inclusive, så tag en køletaske med. Du kan spare en del penge ved at købe mad i de lokale butikker. En køletaske fyldt med frugt, sodavand og en god sandwich er langt billigere (og mindst lige så godt) som at spise på strandrestauranter hver dag. Med lidt planlægning og nogle regler for, hvor mange måltider du spiser om ugen, undgår du dyre restaurantregninger. Det er også en god idé at undgå typiske turistrestauranter. De er nemlig tit både dyrere og dårligere end restauranterne, hvor de lokale spiser.

Begræns turene til hæveautomaten. At hæve penge i udlandet kan koste en del i afgifter og gebyrer, så undersøg på forhånd, hvad der gælder for det kort, du bruger. Det kan betale sig at have lidt kontanter med i lokal valuta, og i lufthavnen kan du hæve en del forskellige valutaer. Husk, at hvis du betaler med kortet på rejsemålet, så er det altid bedst at vælge lokal valuta.

En palme, kuffert og håndbagage

Du kommer langt med vores sparetips i bagagen.

Ikke alt behøver koste noget

Det sidste råd, men ikke det mindst vigtige: Husk, at du ikke altid behøver vælge de dyreste oplevelser og aktiviteter på ferien. Ture til forlystelsesparker kan nemt blive dyrt. Tjek hellere den lokale turistinformation for muséer med gratis entré, offentlige badesteder og andre seværdigheder, der koster lidt mindre eller ingenting.

Tip: Med Spies-appen kan du downloade gratis rejseguider og holde dig opdateret på de bedste tilbud. Der findes også masser af gratis apps med ordbøger, restaurantoversigter og andre værktøjer, der kan være nyttige på ferien.