Surf på Kap Verde
Eksperternes tips

Surf på

Kap Verde

Opdag Kap Verde via brættet

Kap Verde er blevet berømt blandt windsurfere verden over og kite-legender som Mitu, Airton og Matchu Lopes, der alle er fra Kap Verde, har kun været med til at øge øgruppens status blandt verdens bølgejægere.

Passatvindene blæser over Kap Verde fra november til juni og er stærkest fra januar til marts. Vindstyrken er ganske let, mellem 5 og 10 m/s, men ind imellem kan det godt blæse lidt mere. Bølgerne er bedst fra december til marts.

Tekst og billeder: Petter Sevenius

Windsurf

SUP (Stand Up Paddleboarding)

Kite

Santa Maria

I Santa Maria foregår surfingen fra Ponte Leme og Angulo Beach. Surfcentret drives af forhenværende verdensmester Josh Angulo, og her ligger endda også en charmerende restaurant/strandbar, der er perfekt til en omgang "after beach".

Ved Ponte Leme ligger også Ion centret, der tilbyder nyere og mere moderne ting, men fordelen ved Angulo er, at du kan tage tingene med op langs vestkysten for at jage bølger.

Ponte Leme er et dejligt sted. Perfekt for både nybegyndere og de lidt mere erfarne, som vil give sig i kast med bølgerne. Let vind og fladt vand inde ved stranden, men længere ude tiltager vinden, og bølgerne vokser mere og mere. Ponte Leme kan også sagtens være en oplevelse, hvis du bare vil have det sjovt.

Østkysten

Mitu & Djo Kitecenter er et perfekt sted for både nybegyndere og erfarne kitesurfere. Har du ikke en lejebil, kan du også nemt komme dertil med taxa eller bestille en afhentning, der kører dertil. Her blæser en skrå pålandsvind, der gør det trygt og enkelt selv for begyndere at kitesurfe.

Kite Beach er den mest vindsikre plads på øen Sal og et paradis til kitesurfing, men onshore giver ikke de bedste forhold for at ride på bølgerne. Er der flat vand på vestkysten er det dog østpå, man må jage, og længst nede i syd er der efter nordiske forhold også ganske fedt, når ingen andre steder lige fungerer.

Vestkysten

Selv om østkysten og Santa Maria godt kan give bølger, så er det vestkysten på Sal, som giver de helt store af slagsen. De kommer buldrende ind fra nordvest, og vinden kommer fra nordøst, hvilket giver de perfekte forhold. Længst oppe i nord ligger Cural Joul, Alibaba og Tras Leão (også kendt som "Secret Spot" og "Little Hookipa"). Her er bølgerne ikke just for nybegyndere, da de ruller ind over lavarev, har hulrum og ikke efterlader meget plads til fejl. Er der ikke nogen bølger ved Alibaba, kan du i stedet prøve at snorkle blandt koraller og farverige fisk.

Monte Leão er først og fremmest et sted til surfing og SUP (Stand Up Paddle). Jo længere ude du starter, jo større bliver bølgerne. Helt inde ved kysten er dog et udmærket sted for begyndere, hvilket også får lokale surfskoler til at bruge stedet af og til. Monte Leão er også en rigtig fin bugt for dem, der bare gerne vil nyde godt af solen inde på stranden eller en rolig tur med snorklen.

Ponta Preta er bølger med stort B, og det er en ren legeplads for den ypperste verdenselite. Jeg anbefaler på det varmeste alle at tage hertil, om ikke andet så bare for at være vidne til det imponerende show og nyde en kold øl i solnedgangen.

Santa Maria - Mere end bare bølger

Det er i Santa Maria, det sker. Det er her, du finder restauranter, caféer og strandbarer. Foruden en "after beach" hos Angulo vil min anbefaling nok være at besøge molen, når alle fiskebådene kommer ind med dagens fangst. I kan også spise frokost eller morgenmad på charmerende Cape Fruit, tage en pizza på Leonardos eller en drink på Ocean Café.

At have egen bil er virkelig en fordel, hvis du vil udforske bølgerne på egen hånd, men det er absolut ikke et must. Du kan nemt tage en taxa til Kite Beach, og de fleste strande kan I bestille afhentning til og fra. En firhjulstrækker gør det enkelt at komme frem til selv de mest afsidesliggende steder, men det er muligt at komme frem til de mest kendte med en almindelig personbil.

Petter Sevenius

Med brættet under armen og tasken på ryggen rejser Petter, som vinden blæser, og han tager generelt eventyrene, som de kommer. Men planlægning har dog også sine fordele, specielt når det kommer til familieferie.