Syv gode grunde til at tage på krydstogt
Inspiration

7 gode grunde til at tage på krydstogt

Drømmer du om at se flere forskellige lande på din ferie, men får du samtidig svedperler på panden bare ved tanken om at stresse rundt fra sted til sted? På et krydstogt får du rejsemålene serveret på et sølvfad – og det er bare én af grundene til, at du kommer til at elske at være på krydstogt.

Tekst: Lén-Veronica Kongerud
Publiceret: 14.08.2023

1. Se mere af verden – uden at løfte en finger

Okay, du er selvfølgelig nødt til at tage sko på og fysisk gå ud af skibet for at se de steder, hvor det lægger til kaj. Det er dog noget nemmere at være på krydstogt end at skulle holde styr på flere hotelreservationer, transport og utallige kuffertpakninger. Her går du bare ombord på skibet, pakker ud i kahytten, spiser en dejlig middag og lægger dig til at sove – så vågner du på et nyt sted, der venter på at blive udforsket. Her kan du tage på eventyr, og så kan du gå ombord igen og gøre det hele igen.

Lær at dykke på din krydstogtferie

Vidste du, at du også kan lære at dykke på et krydstogt?

Et klassisk krydstogt foregår som regel i Middelhavet og har stop i byer som Barcelona, Marseille, Dubrovnik, Palma og Venedig, på Sardinien og på Santorini. Det kunne også være i Caribien med drømmestop som Bahamas, Antigua, Mexico og Jamaica.

Den sidste tid er der desuden dukket flere spændende ruter op. F.eks. kan du komme på krydstogt i Hawaiis ørige med Honolulu, Waikiki Beach og Maui på programmet. Hvem har sagt, at et krydstogt skal være kedeligt?

2. Vælg det skib, der passer til dig

Uanset om du er afsted med børn, med kæresten, med venner eller forældre, er der helt sikkert et krydstogtskib, der passer til dine rejsebehov. De største skibe er som kæmpe legepladser for store og små med alt fra surfsimulatorer til musicals og minigolfbaner.

Når det kommer til at vælge skib, er der en tommelfingerregel: Jo større skib, jo lavere gennemsnitsalder og jo kortere rute, jo lavere gennemsnitsalder. Skal du på et langt krydstogt med et lille skib, skal du forvente en relativt høj gennemsnitsalder.

Krydstogter er for alle

Krydstogter er for alle

3. Du har altid havudsigt

Overvejer du, om det er værd at betale lidt ekstra for en kahyt med balkon? Svaret er ja! Der er ingenting, der kan måle sig med en forfriskning på det lille udspring, og samtidig har du havudsigt hele vejen. Kahytter med vinduer er også at foretrække, hvis du ikke har lyst til at bruge helt lige så mange penge. Indvendig kahyt med vinduer mod butikker, restauranter og barer kan være lidt forstyrrende. En kahyt uden vinduer kan være lidt klaustrofobisk, men det er jo individuelt, hvad man foretrækker. Havudsigt finder du i hvert fald altid på de øvre dæk, hvis du ikke har den fra kahytten.

Kahyt med balkon? Ja tak!

Kahyt med balkon? Ja tak!

4. Glem kedelig fastfood

I det, der ofte kan føles som en uendelig jagt på det perfekte spisested, har mange turister givet op og valgt det første og det bedste. Så har man med slet skjult utilfredshed trykket en flad, uinspirerende papburger i sig. Den slags madoplevelser fortjener ingen på ferien. Heldigvis kan du på et krydstogt føle dig helt tryg, når det kommer til maden. I mange af restauranterne leveres råvarerne nemlig fra de steder, hvor skibet lægger til, og det betyder, at de både er sæsonbaserede og friske. Når aftenen nærmer sig, kan du derfor med ro i maven udvælge den menu, der frister mest på dagen.

Far og søn spiser mad på krydstogtskib
Der er ofte flere restauranter at vælge imellem på dit krydstogtskib

5. Du kan udfordre dig selv og være aktiv

Lidt højdeskræk? På de større skibe er det ikke ualmindeligt med klatrevægge, og på de helt store er der endda ziplines, som går på tværs af høje, åbne atrier.

Nogle skibe har også dykkercentre, surfsimulatorer, store rutsjebaner og løbestier.

Her kan du udfordre dig selv
Kvinde prøver zip line på krydstogtskib

6. Du kan lave, så lidt du vil

Ja, de største skibe har et tætpakket program. Der er masser af aktiviteter, du kan være med til. Men det betyder jo ikke, at du skal. Du kan også tage det helt stille og roligt og bare slappe af ved en skibets pools, i et boblebad eller måske i spaafdelingen? Nogle skibe har også soldæk kun for voksne, hvor lydniveauet er mærkbart lavere sammenlignet med områderne rundt om de populære børnepools.

7. Samle på solnedgange

Nogle samler på frimærker, andre på glansbilleder. Andre igen elsker at se solen sænke sig langsomt ned i havet, mens himlen eksploderer i røde, lyserøde og orange farver. Man kan aldrig helt få nok solnedgange, og fra øverste dæk på skibet er du i første parket til en af naturens smukkeste forestillinger – hver eneste aften.

På et krydstogt kan du samle på solnedgange

Vil du læse mere som dette?