Mauritius

De stærke farvers ø

Mauritius

Fem grunde til at elske Mauritius

Mauritius har længe stået på min bucketlist. Inden jeg tog afsted, blev jeg næsten nervøs. Hvordan skulle mine tårnhøje forventninger klare mødet med virkeligheden? Jeg var netop fyldt 50 og ville fejre det med en drømmerejse med familien. Mine forestillinger kredsede om turkisblå lykke, og der skulle ingenting til for at jeg blev skuffet. Men det gjorde jeg aldeles ikke.   Det viste sig hurtigt, at Mauritius, min ultimative feriedrøm, leverede på alle parametre. Men hvad er det der gør, at mange forelsker sig i Mauritius? Der er mange, men jeg synes at disse fem er de vigtigste.

1. Strandene

Le Morne, stranden ved Paradis Hotel

Le Morne, stranden ved Paradis Hotel

Mauritius er sindbilledet på en paradisstrand. Smukke, vidtstrakte strande med kridhvidt sand findes over hele øen. Vi besøgte både strande, hvor de lokale tilbragte tiden, og hotelstrande med vandsport, solstole og strandbarer. På den nordlige del af øen, hvor vi boede, siges strandene at være lidt bedre end på resten af øen (desuden siger de lokale, at vejret er bedre heroppe). Men mine personlige favoritter er Belle Mare på øens østside, kitesurfernes paradis Le Morne på den sydvestlige kyst samt den langstrakte Flic en Flac på det vestlige Mauritius. Det lønner sig at besøge flere strande end den, man bor ved.

2. Hoteller og service i særklasse

Le Mauricia i Grand Baie på Mauritius

Vi boede her på Le Mauricia i Grand Baie

Indbyggerne på Mauritius er klar over, at turismen er altafgørende for øens økonomi, og jeg har aldrig oplevet så god service som her. Alle er venlige og opmærksomme, og det er tydeligt, at det er vigtigt for dem, at min ferie skal være præcis, som jeg ønsker. Tjenerne ved næsten, hvornår man har lyst til en iskold øl, før man selv finder ud af det. Det er i hvert fald den følelse, man får. Vi var så heldige, at vi kunne fejre nytår på Mauritius – her gik øboerne all in med cocktails på stranden, en overdådig buffet, spektakulære isskulpturer og fabelagtigt fyrværkeri. Uforglemmeligt.

De lokale er også helt med på, hvordan man skaber en hyggelig stemning på hotellet. På vores hotel blev der hver aften ved solnedgang serveret en såkaldt ”sun downer” på stranden. Senere blev der tændt bål på stranden, og en musiker spillede guitar og sang. Der blev åbnet en bar, og hotellets gæster kunne sidde rundt om bålet og synge med. Det var vildt hyggeligt. Om aftenen var der desuden en stjernekikkert ved poolen, som alle kunne kigge i. Det hele gjorde sammen med personalets venlige facon, at gæsterne trivedes fremragende. Bundniveauet på Mauritius er meget, meget højt. Selv de enklere hoteller yder en fantastisk service for gæsterne. Og man kan mærke, at personalet er stolte over det.

Se alle vores hoteller på Mauritius

3. Maden

Frisk frugt og grønt på Mauritius

Massevis af frisk frugt: mango, passionsfrugt, kokosnødder og ananas. Til morgenmad, frokost og middag

Øen har en spændende historie. Inden der kom mennesker til øen, var den beboet af dronter. Denne fugl var ca. en meter høj og kunne ikke flyve. Da hollandske søfolk kom til øen i slutningen af 1500-tallet, blev øen opkaldt efter den hollandske prins Mauritz, og dronten uddøde efter få årtier. Siden blev øen overtaget af franskmændene, der hentede slaver til Mauritius og lod dem arbejde i sukkerplantagerne. Da slaveriet blev afskaffet, var der mange indere, der kom til øen for at arbejde i plantagerne. I dag udgør deres efterkommere den største befolkningsgruppe på Mauritius. I begyndelsen af 1800-tallet blev Mauritius britisk, og først i 1968 blev landet selvstændigt.

Øens brogede historie har sat sig spor i det lokale køkken, som har hentet inspiration fra især Kina, Frankrig og Afrika. Der bruges mange fisk og skaldyr i madlavningen, og maden krydres ofte og stærkt med chili. Desuden har øen frisk frugt i massevis: mango, passionsfrugt, kokosnødder og ananas. Det bliver spist morgen, middag og aften. Mauritius er også kendt for sin rom, der laves af sukkerrør. Besøg gerne en fabrik og se, hvordan de fremstiller rom – og køb lidt med hjem. Nyd også den lokale rom i en ”sun downer” eller en aftendrink ved poolen.

4. Masser at se og gøre

Mange aktivitetsmuligheder på Mauritius

Golfbanen vid Paradis Hotel. Mange hoteller tilbyder gratis vandsport til gæsterne

Jeg blev faktisk lidt overrasket over, at der er så mange ting at give sig til på Mauritius. For selv om jeg godt kan lide at opleve noget på ferien, havde jeg helt ærligt forventet en rolig solferie med nogle aktiviteter i og på vandet, men ellers at det meste af tiden skulle tilbringes i en solstol med en god bog. Men Mauritius er meget mere end som så. Der er selvfølgelig masser af vandsport, som mange hoteller tilbyder gratis til sine gæster – på vores hotel tilbød de kajak, vandski, sejlbåde, surfing stand up paddle, snorklingsudstyr og en del andet – perfekt til rastløse teenagere.

Øen er ikke ret stor – arealet svarer til omkring to tredjedele af Fyn – og det er nemt at komme omkring. Der er lokale og farverige busser. Du kan ikke se, hvor de kører hen, men det koster næsten ingenting, og det er et spændende kulturelt indslag på ferien. Nogle dage lejede vi en taxa for hele dagen. Det koster ikke ret meget, og det giver fuld frihed.

Tag eksempelvis på tur til den udslukte vulkan Trou aux Cerfs, hvis krater åbenbarer en enestående udsigt. Derfra er der ikke langt til et af øens smukkeste syn: Tamarind Falls, der består af syv vandfald i forlængelse af hinanden med et samlet fald på 295 meter. Besøg også gerne den lille reservat-ø Ile aux Aigrettes, hvor blå gekkoer og kæmpeskildpadder vandrer frit omkring mellem ibenholttræer og vilde orkideer.

Hovedstaden Port Louis er afgjort et besøg værd. Slå et smut forbi markedet med madvarer, krydderier, tøj og husholdningsartikler. Det er farverigt og myldrende. På Caudan Waterfront, et moderne og lidt dyrere shoppingcenter, fandt vi tøj og tasker. Mauritius er kendt for billig kashmir af høj kvalitet.

5. Smuk udsigt = fantastiske instamoments

Smukke udsigter på Mauritius

Mauritius svømmer over af fabelagtige Instamoments – motiver som man gerne vil dele på sociale medier. Det er ekstra tydeligt, når man rejser med teenagere. Omgivelserne er smukke overalt, og naturen er en slags blanding mellem Caribien og Thailand. Her er grønt og frodigt, da det jævnligt regner. Som regel er det kun korte byger, så man knap når at rejse sig fra solstolen, førend det er forbi. Strandene er fantastiske, og hvis man er glad for smukke solnedgange finder man næppe et bedre sted.

Der er mange flere grunde til at elske Mauritius. Eksempelvis klimaet; det er dejlig varmt uden at være alt for hedt, den milde vind gør godt, og selv om badevandet er varmt, fungerer det stadig som et afkølende dyp. Det her var mine grunde til at elske Mauritius, du finder selv dine egne. Næste gang, jeg tager afsted, finder jeg sikkert endnu flere.