Løve
Foto: World Animal Protection
Inspiration

4 tips til at finde en løvevenlig oplevelse

Turister bliver lokket til løvefarme og -parker med løftet om at komme helt tæt på dyrene og støtte artens overlevelse. Men der er tale om en industri, som skovler penge ind på at udnytte ’dyrenes konge’.

Skrevet i samarbejde med World Animal Protection
Publiceret: 6. juli 2023

8.000-12.000 løver lever i fangenskab under elendige forhold på sydafrikanske løvefarme og -parker. Mange af disse steder markedsfører sig som ’reservater’ eller ’løvefristeder’, hvor man som besøgende eller frivillig kan hjælpe dyrene og støtte artsbevarelsen.

I realiteten tages løveungerne disse steder alt for tidligt fra deres mødre. De lærer ikke de nødvendige færdigheder, de har brug for i naturen, og mange af dem er indavlede. De kan derfor ikke sættes ud i den fri natur. I stedet fødes og dør de som en del af en indbringende forretningsmodel. Se vores tips til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man vil have en løvevenlig oplevelse på ferien.

1. Undgå steder, hvor man kan holde løveunger eller made dem med sutteflaske

På løvefarme udnyttes hunløverne som avlsmaskiner, og deres unger tages fra dem få dage efter fødslen, så turister eller frivillige kan kæle med dem, holde dem, tage selfies med dem eller made dem med sutteflasker.

Det er ekstremt stressende for både mor og unger at blive adskilt efter så kort tid. For ungerne er det yderligere stressende at blive håndteret af mange forskellige mennesker.
Uden modermælk får ungerne et svagt immunsystem og er ekstra modtagelige over for sygdomme. Flere af dem får infektioner i hjernen og i rygmarven, der kan føre til lammelser i benene eller i værste fald døden. En del unger har også misdannelser pga. indavl.

Foto: World Animal Protection

2. Gå ikke tur med løver

De halvvoksne løver på løvefarme bliver ofte brugt til ’gåture med løver’. Turister lokkes til af idylliske billeder af mennesker og løver, der i ren harmoni vandrer sammen gennem et natursmukt landskab.

Der er dog ikke noget naturligt over oplevelsen, for løverne har aldrig fået chancen for et ægte løveliv. Men de er stadig vilde dyr, ikke tamme kæledyr, og som turist sætter man sig derfor i en farlig situation ved at omgås dem så tæt.

Når løverne ikke underholder turister, holdes de i bure eller indelukker. Ofte er de underernærede, og alt for mange dyr spærres inde sammen på alt for lidt plads, hvilket kan føre til aggression og slåskampe. Pga. frustration og kedsomhed udviser mange af løverne tvangspræget adfærd såsom at trave hvileløst frem og tilbage eller bide sig selv i poterne eller halen.

Foto: World Animal Protection

3. Tag ikke del i ’dåsejagt’ på løver

De fuldvoksne løver bliver ofte brugt til såkaldte dåsejagter, hvor velhavende turister kan betale for at skyde løverne i indhegnede områder. Løverne har ingen mulighed for at undslippe, og med mindre de bliver dræbt på stedet af første skud, lider de ofte en langsom og smertefuld død.

Storvildtjægerne tager løvernes pels og hoveder som trofæer, og derefter sælger farmene dyrenes knogler til Asien, hvor de bruges som ingredienser i traditionel medicin.

De seneste 10 år er over 17.000 løver (døde såvel som levende) lovligt blevet eksporteret ud af landet til kommercielle formål. Men en undersøgelse fra 2018 viste, at to-tre gange så mange bliver fragtet illegalt ud af landet.

Foto: World Animal Protection

4. Oplev løver i naturen, hvor de hører til

Ligesom andre vilde dyr er den bedste måde at opleve løver på i deres sande hjem i naturen, hvor de til fulde kan få opfyldt alle deres behov og følge deres naturlige instinkter.

Løven er en truet dyreart, og vil man opleve dem i den fri natur, skal man tage på en safaritur i en nationalpark eller et vildtreservat i f.eks. Tanzania, Kenya, Zambia eller Sydafrika.

På en etisk ansvarlig safaritur kommer man tæt nok på løverne til at kunne nyde synet af disse store, majestætiske kattedyr og tage billeder af dem – men uden at komme så tæt på, at man stresser eller forstyrrer dyrene. Og man vil aldrig blive tilbudt nogen form for direkte kontakt med løverne.

Husk, at du er gæst i løvernes hjem. Behandl derfor dyrene og deres miljø med respekt. Følg parkens regler og retningslinjer, og smid aldrig affald eller andet skrald, da det kan skade dyrelivet og deres levesteder.

Foto: World Animal Protection

Vil du læse flere artikler som denne?