Eksperternes tips

Forlænget weekend i

Prag

Det skal du opleve på en weekendtur til Prag

I sommerferien tog min kæreste og jeg på weekendtur til Tjekkiets hovedstad i fire dage. Her fik vi tiden til at gå med god mad, skøn vin, store oplevelser og masser af kvalitetstid. Vi elskede hvert et minut af Prag, og her får du mine tips til, hvad du kan bruge tiden på i løbet af en weekend i den gyldne by.

Tekst & billeder: Kaci Troberg

Historisk boutiquehotel midt i byen

Som traditionen sig byder på en storbyferie, kan der hurtigt komme kilometer i benene. Derfor er det altid godt at bo relativt centralt. Jeg elsker selv boutiquehoteller, som har en unik karakter, og derfor valgte vi at tjekke ind på Iron Gate Hotel & Suites. Det ligger blot et par minutter fra det kendte torv i den gamle bydel.

Hotellet ligger i en UNESCO-beskyttet bygning fra 1400-tallet og har mange originaldetaljer i indretningen, der giver stedet en atmosfære fyldt med historie. Vi var mere end tilfredse med både beliggenheden, morgenmaden, servicen og værelsets kvalitet. Derudover havde de deres egen restaurant, Deer Restaurant, som viste sig at lave noget helt fantastisk mad.

Vi bestilte en juniorsuite, og vi var helt blæst bagover af det helt særlige, barokinspirerede interiør. De varmeste anbefalinger herfra!

Historisk stemning i receptionsområdet

Historisk stemning i receptionsområdet

Juniorsuite

Vores skønne juniorsuite

Mad på Deer Restaurant

Fantastisk mad på Deer Restaurant

Mad på restauranten

En af vores i alt seks retter

Himmelsk dessert

Himmelsk dessert

Malá Strana – "Prags lilleby"

Prag har restauranter på nærmest hvert et gadehjørne, men det kan være vanskeligt at undgå de klassiske turiststeder – specielt i højsæsonen om sommeren. Her er det oftest dyrt, og maden er temmelig middelmådig.

Vi fandt hurtigt frem til Malá Strana, der er en af de ældste bydele i Prag og kendt som "Prags lilleby". Her er der mange hyggelige restauranter med god mad til en rigtig fornuftig pris – til trods for, at dette også er et turistområde. Der er små butikker, kaffebarer, restauranter med lokal mad og vinbarer. En sen aften kom vi tilfældigvis forbi en restaurant, der hed Tavern of Seven Swabian, som jeg egentlig var lidt skeptisk overfor – der var nemlig ingen gæster. Efter vi havde sat os tilrette, begyndte de dog at vælte ind, og pludselig var stemningen en helt anden! Her fik vi lokal tjekkisk mad og drikke, og omgivelserne gav os en følelse af, at vi havde taget en tidsmaskine tilbage til middelalderen.

Lidt længere nede ad hovedgaden fandt vi en hyggelig lille vinbar kaldet Vinotéka&Bar. Her finder man et godt udvalg af tjekkisk vin til 20-30 kr. glasset. Ejeren var enormt flink og rar, så her bør du klart lægge vejen forbi!

Lokal mad på Tavern of Seven Swabian

Lokal mad på Tavern of Seven Swabian

En af Malá Stranas hyggelige restauranter

En af Malá Stranas hyggelige restauranter

Vin på Vinotéka&Bar

Tjekkisk vin på Vinotéka&Bar

St.Vitus-katedral

Tip:

Malá Strana ligger på vestsiden af Vltava, lige neden for Prags borg, hvor jeg anbefaler at tage turen op før eller efter en god middag, hvis man vil opleve den smukke udsigt over byen. Det er også her, du finder St. Vitus-katedralen. Denne er dog kun åben for besøgende i dagstimerne.

Trdelník – Tjekkernes favoritdessert

Den klassiske dessert Trdelník er et must, når man er i Tjekkiet. Det er en slags kage lavet af gærdej stegt på spyd over glødende kul. Trdelnïk kan du få i et utal af forskellige varianter. Alt fra den traditionelle med sukker og kanel til varianter med is, nutella, creme og bær. Du finder boder, hvor du kan købe desserten på næsten hvert gadehjørne, så den er vanskelig at undgå!

OBS: De her kager er ret store, og de mætter godt! Er I to personer, kan I sagtens dele en enkelt. Vi snakker af erfaring ...

 

Dessert med saltkaramel

Trdelník med saltkaramelis

Vingård i storbyen

Hvis du er bare en anelse interesseret i vin, anbefaler jeg dig at besøge vingården Vinice sv. Kláry - eller The St. Clara Vineyard, som den også kaldes. Omkring 25 minutter fra den gamle by finder du denne smukke, naturskønne vingård, som er en del af Prags botaniske have. Gården har en sti, der fører dig forbi alle de store druesorter, der vokser i Tjekkiet, og der er også en udestue med en dejlig udsigt. Her kan du f.eks. nyde et glas af deres egen vin eller en hjemmelavet dessert eller snack. Jeg kan anbefale deres ostetallerken med lokale oste. Mums!

Du kan sagtens købe et par flasker med hjem. Jeg valgte to, og de var begge helt fantastiske. Vi var her i lidt for kort tid, hvis du spørger mig, så jeg vil anbefale dig at lægge besøget tidligt på dagen. Nyd den botaniske haves træer og blomster fra hele verden, og slut af med noget til ganen i udestuen.

Vingårdens mange druer

Vingårdens mange druer

Pause i vinterhaven

Pause i udestuen

Den botaniske have

Den botaniske have

Hvordan kommer du rundt?

Det er billigt og nemt at tage både metro og sporvogn i Prag. Sporvognene er i øvrigt ret søde. Du kan også bruge appen Uber, hvis du har lyst til det. Det var det, vi brugte mest, selvom vi af og til også tog et elektrisk løbehjul. Det kostede mellem 20 og 150 kr. pr. tur.

Prags mange museer

Jeg elsker at besøge museer på ferier og i Prag er der utroligt mange af slagsen, så der er noget for enhver smag. Er du glad for kunst, bør du tage et smut forbi Central Gallery. Museet ligger på torvet i den gamle by og strækker sig over tre etager. Her udstilles værker af Alfons Mucha, Salvador Dalí og Andy Warhol. Det er nogle utroligt smukke og gennemførte udstillinger! Ikke langt derfra finder du det hippe museum The World of Banksy, der udstiller værker lavet af den kendte grafittikunstner Banksy.

I nærheden af disse mure har du flere af byens mest kendte seværdigheder. F.eks. det astronomiske ur og den hængende statue af Sigmund Freud.

Central Gallery

Salvador Dalí

Central Gallery

Salvador Dalí

Central Gallery

Andy Warhol

Figur af Sigmund Freud hænger fra et tag

En hængende Sigmund Freud

Den astronomiske klokke

Det astronomiske ur

Alkymiens historie

Et andet museum, du bør besøge på din tur, er Speculum Alchemiae, som ligger i en af de ældste bygninger i Prag. Museet giver dig en 30 minutters guidet tur i et af de hemmelige underjordiske alkymistlaboratorier, som blev bygget for Kong Rudolf II i 1500-tallet. Museet er ikke særlig stort, men historien bag stedet er utrolig spændende og fascinerence! Det er et pitstop værd!

Speculum Alchemiae

Speculum Alchemiae

Lærer om alkymistenes historie

Lær om alkymisternes historie

Kaci Troberg

Kaci har rejst en del på egen hånd, og hun elsker at udforske nye rejsemål. Hun kan egentlig lide alle typer af rejser, men har især en forkærlighed for storbyferier. Her får du hendes bedste tips fra hendes ture rundt i verden.