Fantastisk udsigt over øen Meganisi fra byen Spartokhórion på øen
Meganisi, Lefkas
Eksperternes tips

Lefkas

Lefkas rundt

Rundt omkring på Lefkas er der både fantastiske strande, hyggelige bjerglandsbyer, en flot hovedstad og usædvanlige seværdigheder som en forladt radarstation fra den kolde krig. Ud mod Det Ioniske Hav kan du desuden tage på øhop.

Tekst og billeder: Tomas Alexandersson
Publiceret: 18. september 2023

Stranden i Nidri, uden for hotellet Corali Beach.

Stranden i Nidri, uden for hotellet Corali Beach.

Moussaka

Klassisk ret fra Grækenland: moussaka

Græsk salat

Endnu en klassiker: græsk salat.

De Ioniske Øer består af syv større øer og nogle lidt mindre. Lefkas er en af de større, og her kommer man nemt til med bro fra fastlandet. På øen finder du både en livlig by ved navn Lefkada, smukke bjerglandsbyer og nogle fantastiske strande. I turisthovedstaden, Nidri, der ligger på østkysten, finder du også Spies' hoteller. Nidri er et hyggeligt sted, og langs med den lange, smalle strand kan du slappe helt af og bade i havet med en dejlig udsigt over kysten.

Lefkas city beach

Stranden Ammoglossa og fortet Agias Mavras.

Corali Beach

Spies-hotellet Corali Beach i Nidri.

Lefkas udsigt

Udsigt over Nidri fra bjergene.

Øhop og havdyp!

Nidri er også et godt udgangspunkt for udflugter på egen hånd, både til fods og til havs. Fra havnen i Nidri kan du tage færgen over til naboøen Meganisi og bådture til øerne Madouri, Sparti, Skorpios og Ithaka. Der er også færger til øen Kefalonia fra Lefkas.

De bedste strande på Lefkas finder du langs vestkysten, og her kommer du nemmest til med en lejebil. Der går også såkaldte badebåde fra byen Agios Nikitas til den smukke strand Mylos, eller du kan vælge at gå turen over bjerget til stranden (det tager cirka 20 minutter). På stranden tilbydes kun liggestole, så glem ikke vand og nogle snacks! Lige syd for Agios Nikitas ligger den populære Kathismastrand. Der ligger et par tavernaer, og man kan leje liggestole og parasoller. Du kan køre til stranden, hvis du har lyst.

Porto Katsiki er den formentlig mest berømte strand på Lefkas, og her er der flotte kalkstensklipper og helt turkisblåt hav. Jeg har valgt kun at nævne et par stykker, men der er mange flere dejlige strande på Lefkas.

Mylos Beach

Stranden Mylos – en af Lefkas flotteste!

Meganisi

Fantastisk udsigt over øen Meganisi fra byen Sparokhórion (hvor færgen lægger til).

Færge og blåt hav på Lefkas

Færge fra Nidri til øen Meganisi.

Fra stranden til byen

Det er altid et must for mig at besøge hovedstaden, når jeg rejser. Lefkada er en dejlig by med flot arkitektur, hyggelige små gader og et fint udvalg af tavernaer og barer. Den lange hovedgade har masser af både butikker og spisesteder, og den bringer dig forbi pastelfarvede facader hen til byens hovedtorv. I den nordlige del af byen ligger en havnepromenade fyldt med restauranter og barer, og her bliver mere og mere livligt frem mod aftentid.

Over byen er der en havbugt omgivet af en landtange, hvor du blandt andet finder stranden Ammoglossa og ruinerne af fortet/borgen Agia Mavra. Hele landtangen er som én stor strand, og en del af den er perfekt til windsurfing og kitesurfing. På Lefkas er der kort sagt masser af ting at lave og interessante steder at besøge på en udflugt.

Lefkada by

De hyggelige gader i Lefkada by.

På eventyr i bjergene

Har du mod på at give dig i kast med bjergene, venter et spændende landskab og nogle helt andre seværdigheder. Maleriske landsbyer med gamle kirker, et vandfald og en betagende udsigt er nogle af højdepunkterne. Jeg valgte at besøge et af Lefkas mest interessante steder (efter min mening) – en forladt koldkrigsradarstation på toppen af Lefkas. Basen, der er bygget i 1965, har været nedlagt i mange år, og man kan den dag i dag slentre rundt blandt gamle, spøgelsesagtige bygninger. Superfedt!

Radarstation

Lefkas gamle radarstation fra den kolde krig.

Radarstation
radiostation

Tomas Alexandersson

Tomas tager os med ud på oplevelser, der indeholder arkitektur, udstillinger samt bar- og restaurantbesøg. Gerne i østeuropæiske storbyer, hvor han blandt andet har en forkærlighed for Tallinn.

Vil du læse mere som dette?