Eksperternes tips

En overflod af tulipaner og mad i

Amsterdam

Overflod i Amsterdam

Amsterdam er en af Europas mest populære byer at holde weekendferie i, og jeg har selv besøgt byen flere gange – både forår, sommer og efterår. Her kommer jeg med mine tips til personlige favoritter, der ikke er de typiske seværdigheder. Mine tips finder du først og fremmest i den sydlige og vestlige del af Amsterdam.

Tekst og billeder: Sarah van Tol

Kanal i Amsterdam
Tulipan i Keukenhof
Rijksmuseum i Amsterdam

Ost, ost, ost

Holland er meget kendt for sine oste, f.eks. Gouda og Edamer, og du finder ostebutikker på næsten hvert eneste gadehjørne. Flere af ostebutikkerne byder på smagninger med uddybende information om, hvordan osten er produceret. Så hvis du har en stor interesse for ost, så anbefaler jeg, at du bestiller tid til en ostesmagning. Du kan også lægge vejen forbi det lille Amsterdam Cheese Museum og se en osteudstilling. Ostene er ofte pakket godt, og de kan sagtens klare flyrejsen til Danmark, så prøv dig frem, find din favorit, og køb nogle med hjem, hvis du har lyst. Min egen svaghed for trøfler gjorde, at jeg faldt pladask for gedeost med trøffelsmag.

Amsterdam ostemuseum
Oste i massevis
Oste på rad og række

Keukenhof

Omkring 20 kilometer uden for Amsterdam, finder man blomsterparken Keukenhof, der har nogle helt fantastiske gårdhaver, drivhuse og kilometerlange tulipanmarker. Keukenhof er åben fra slutningen af marts til midten af maj og er et særdeles populært rejsemål for både hollænderne selv og turister. Det nemmeste er at bestille en billet inkl. bustransport fra det centrale Amsterdam eller fra Schiphol Lufthavn, men du kan selvfølgelig også tage en taxi eller leje din egen bil. Når det er højtid og weekend, er der ekstra tryk på, og derfor anbefales det at købe billet på forhånd, eftersom der kun lukkes et begrænset antal gæster ind.

Lyserøde og røde tulipaner i flor
Sarah og hendes mand foran tulipaner
Rød tulipan

Rembrandt House Museum

De står måske lidt i skyggen af Rijksmuseum, Anne Franks hus og Van Gogh-museet, men der er faktisk en række mindre, men spændende, nichemuseer, der bestemt er et besøg værd. Et eksempel er Rembrandt House Museum, som giver de besøgende muligheden for at dykke ned i Rembrandts liv og kunstpraksis.

Rembrandt signatur

Brunch

Amsterdam har et imponerende udvalg af morgenmad- og brunchsteder, så jeg synes næsten, du skal bytte hotelmorgenmaden ud med noget af det her.

Brunch i Amsterdam

Bakers & Roasters

Hipt og populært sted med forskellige varianter af alle de klassiske brunch- og morgenmadsretter. Der kan ikke bestilles bord, så forbered dig hellere på at skulle stå lidt i kø. Det er dog ventetiden værd.

Brunch på corner bakery

Corner Bakery

Croissanter, pandekager og bagværk slås om opmærksomheden med hjemmelavede shakes og sandwicher i de hyggelige omgivelser. På Corner Bakery kan du godt bestille bord, og det anbefales, især hvis I er et større selskab.

Brunch på The Breakfast Club

The Breakfast Club

Trendy The Breakfast Club byder på retter inspireret af New York, London og Mexico City med alt fra amerikanske pandekager med sirup og bacon til en full English breakfast. Bordreservation anbefales, men du kan også bare bestille en kaffe eller juice, mens du venter.

Tips til restauranter

Mad på Zaza’s

Zaza’s

Zaza’s er en mindre restaurant med blot 12 borde. Her kan du nyde velsmagende retter i en afslappet og hyggelig stemning. Den internationale menu henter inspiration fra landene omkring Middelhavet og i Asien. Det opmærksomme og høflige personale skal nok sørge for, at aftenen bliver superskøn. Der er ofte fyldt, så bestil bord på forhånd.

Mad på Daalder Experience

Daalder Experience

Vil du have lige dét ekstra, kan jeg anbefale en tre timers smagemenu på restauranten Daalder Experience. Køkkenet er internationalt og omgivelserne er moderne og livlige. Her får du virkelig en madoplevelse ud over det sædvanlige. Bordbestilling kræves.

Sarah van Tol

Sarah deler ud af sine tips til dig, der drømmer om at blive gift på en caribisk sandstrand, men byder også på andre rejseråd med fokus på lidt ekstra luksus.