"When in Rome, do as the Romans do." Den engelske talemåde bærer på nøglen til at opdage Rom: Gå i romernes fodspor, og en magisk by vil åbne sig for dig.
Verdens storbyer bliver i dag mere og mere en kopi af hinanden. De samme kæder med mærketøj, de samme kæder med kaffebarer. Men den gruppemail har Rom ikke læst. Rom har ingen planer om at tilpasse sig. Tilnavnet ”den evige by” er ikke opstået uden grund.
Tekst: Jan Gradvall
Foto: Spies
Opdateret: 5. marts 2024
Rom har ingen planer om at tilpasse sig. Tilnavnet ”den evige by” er ikke opstået uden grund.
Det er bekvemt at opleve Rom. Flyvetiden er mindre end tre timer. Vinter bliver det ikke rigtigt. Og du kan gå til stort set alt i den lille, store verdensmetropol. Det er da også netop til fods, at du oplever byen bedst. Brostensbelagte stræder, fontæner, parker, nuancer af terracotta. Og de helt fantastiske pinjetræer, som findes overalt. De troner kongeligt over byen med kuppelformede trækroner og kogler, som ser dyre ud. Hvis du på din vandring rundt i Rom finder en åben port, så kig ind på den anden side. Ingen regner folks baggårde som seværdigheder, men når du ved, hvordan mennesker i en by bor, så kender du byen bedre. When in Rome, do as the Romans do.
Roms svar på Central Park og Hyde Park – og alligevel helt sin egen. En stor park i det nordlige Rom. Hvis skuespilleren Marcello Mastroianni havde været en park, så var han Villa Borghese. At slentre rundt i Villa Borghese med en is i hånden er som at slentre rundt med svaret på spørgsmålet om livets mening.
Find vej (Google Maps)
Vent til om aftenen, en time inden kirken lukker. Så er køerne svundet ind. Taktikken er ikke at se for meget. Se Michelangelos marmorstatue Pietà, mens du forsøger at begribe, at han var blot 23 år gammel, da han begyndte på den.
Læs mere om Peterskirken
Det perfekte sted at kigge på mennesker. Caféen ligger på torvet Piazza di San Lorenzo. Her er en vedvarende strøm af romere, som skal skynde sig på arbejde, men slipper alt, hvis der er et ledigt bord. Åbent fra morgen til aften. Perfekt til vin, mad, kaffe, is. Perfekt til at nyde livet.
Find vej (Google Maps)
Rom belønner den opmærksomme. På en ganske uanseelig gade nær Piazza Navona ligger den ganske uanseelige kirke Basilica di San Agostino. Træder du indenfor, så opdager du – helt gratis – et mesterværk af Caravaggio. Det er vurderet til et sted omkring en milliard kroner og hænger bare der, midt i den romerske hverdag. Et for sin tid kontroversielt maleri, hvor Jomfru Maria fremstilles som en almindelig, barfodet kvinde. Ingen malede fødder som Caravaggio. Gå heller ikke glip af de tre Caravaggio-malerier i en anden kirke i nærheden, San Luigi dei Francesi. I Rom behøver man ikke gå på museum. Alt i Rom er et museum, og der er åbent døgnet rundt.
Find vej til Basilisca di San Agostino (Google Maps)
Find vej til San Luigi dei Francesi (Google Maps)
Der findes over 50 katakomber i Rom, hvor millioner af kristne ligger begravet. Mange af dem døde martyrdøden. Vælg San Callisto på Via Appia, vejenes vej. Over jorden er det en vingård med ”Gladiator”-vibe. Under jorden katakomber, som går tilbage til år 150 efter Kristus. Sankt Cecilie, musikkens skytshelgen, blev begravet her.
Find vej (Google Maps)
Frank Gehry. Rem Koolhaas. Zaha Hadid (som tegnede Roms moderne museum). Mange arkitekter har tegnet spektakulære bygninger, som trodser tyngdekraften. Men de blegner alle ved siden af Pantheon, et mesterværk, som blev bygget 115-125 år efter Kristus. To tusinde år gammel modernisme. Besøg den flere gange på forskellige tidspunkter og i vekslende vejr, og oplev, hvordan alting forandres gennem kuplens 8,2 meter lange lysåbning mod himlen.
Find vej (Google Maps)
Den, der tager til Rom, behøver næppe blive mindet om, at man spiser godt i byen. Det ved alle. Men gå ind de steder, hvor der sidder flest lokale. Peg på de tallerkener, som nabobordene får ind, og overrask dig selv. Spis i ro og mag – og spis for meget. Det gælder om at fylde godt på med (mad)oplevelser, så du er dækket ind, til næste gang du besøger Rom.
Restaurant nær Den Spanske Trappe. Alt har stået stille her siden 1934. Med forretningsfrokoster og tjenere, der aldrig smiler. En af hofretterne er ribollita, en grøntsagssuppe, som gør sig bedre i munden, end den gør på tallerkenen.
Ristorante Nino
Et af Roms fineste og dyreste hoteller, som ligger gemt bag Piazza Navona. Men deres rooftop-bar er åben for alle. At sippe cocktails her, mens solen går ned ... Ja, hvis nogen stadig sendte postkort, så skulle man skrive om netop det.
Hotel Raphaël