Peterskirken i Rom
Eksperternes tips

To store seværdigheder i Rom

Vatikanstaten og Peterskirken

Vatikanstaten i Rom

Du bør altid besøge Vatikanstaten, når du er på weekendtur til Rom. For uanset, om det er din første rejse til Rom eller ej, så vil et besøg her give dig en helt særlig følelse af at være en del af historien: at Rom kun er til låns, og at mange andre mennesker har gået i gangene på Vatikan-museet eller beundret de mange udsmykninger af Peterskirken.
I denne artikel vil jeg give dig et indblik i Vatikanstatens rige historie samt alle de praktiske oplysninger, du behøver for at planlægge dit besøg.

Tekst: Rasmus Panduro
Billeder: Rasmus Panduro og Spies
Publiceret: 1. marts 2024

Vatikanstaten

Vatikanstaten - en selvstændig by i byen.

Hvad er Vatikanstaten?

Vatikanstaten er en selvstændig bystat og suveræn enhed, der ligger helt inde i hjertet af Rom. Dette enestående område rummer nogle af verdens mest berømte kunstværker, arkitektoniske mesterværker og religiøse bygninger. Fra Peterskirken til Det Sixtinske Kapel og Vatikanmuseerne - Vatikanstaten en skattekiste af kultur og historie.

Vatikanstaten har en fascinerende historie, der strækker sig over tusinder af år. Det er verdens mindste uafhængige stat, både i areal og befolkning, men den har en enorm indflydelse takket være sin status som åndelig og administrativ hovedstad for den romersk-katolske kirke.

Peterskirken

Pladsen foran Peterskirken.

Peterskirken facade

Over facaden på Peterskirken ser du kæmpestatuer af Jesus og 11 af de 12 apostle.

Peterskirken

I Vatikanstaten ligger verdens største kirke, Peterskirken. Kirken er et af de mest ikoniske vartegn i Vatikanstaten. Den blev bygget på det sted, hvor apostlen Peter, en af Jesu nærmeste disciple, menes at være blevet korsfæstet og begravet. Byggeriet af Peterskirken blev påbegyndt i 1506 og blev først færdiggjort i 1626. Kirken er et mesterværk af renæssance- og barokarkitektur.
Under dit besøg i Peterskirken skal du gå på opdagelse blandt de mange smukke skulpturer. Den mest berømte er Michelangelos Pietá, der forestiller jomfru Maria med den korsfæstede Jesus i armene.
Danske Bertel Thorvaldsen har også bidraget til kirken med gravmonumentet til pave Pius VII.

Peterspladsen

Peterspladsen set fra kuplen på Peterskirken.

Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel er et andet højdepunkt, som ligger i forbindelse med Vatikanmuseet. Kapellet er berømt for Michelangelos smukke loftsmaleri, som mange kender for udsnittet med Adams skabelse. Det Sixtinske Kapel blev opført mellem 1473 og 1481 og har været vært for mange vigtige ceremonier, herunder konklaver, hvor kardinalerne samles for at vælge en ny pave.

Menneskets skabelse. Foto: Pixabay.com

Et af verdens mest berømte malerier: Skabelsen af liv til mennesket. Foto: Pixabay.com

Loftet i Vatikanmuseet.

Vatikanmuseet er en fryd for øjet, uanset om du kigger op eller ned.

Kuplen på Peterskirken

Du kan besøge kuplen på Peterskirken, hvor der venter en fantastisk udsigt.

Praktiske oplysninger om Vatikanstaten og Peterskirken

Transport til og fra Vatikanstaten

For at komme til Vatikanstaten kan du tage metroen til Ottaviano-San Pietro-stationen, som ligger omkring 5 minutters gang fra Peterspladsen. Der er også flere buslinjer, som stopper i nærheden, herunder linje 49 (også kaldet lommetyveekspressen), der stopper lige uden for Vatikanmuseerne.

Billetter og åbningstider

  • Vatikanmuseerne: Åbent fra mandag til lørdag kl. 9-18. Billetter koster omkring 17 euro for voksne og 8 euro for børn.
  • Peterskirken: Åbent dagligt fra kl. 7-19. Fri entré, men for at bestige kuplen skal du betale 8 euro.

Husk at tjekke de aktuelle åbningstider inden dit besøg.

Mine bedste tips og tricks

  • Køb billetter i forvejen: Vatikanmuseet er en populær seværdighed, så det er en god idé at købe billetter online for at undgå lange køer. Hold øje med, om der er åbent fredag aften. Det kan nemlig godt kan betale sig at besøge museet på det tidspunkt, da der ikke er så mange besøgende.
  • Klæd dig passende: Husk, at skuldre og knæ skal være dækket, når du går ind i religiøse bygninger.
  • Guidede ture: Overvej en guidet tur for at få mest ud af din oplevelse. Det er en fantastisk måde at lære om de komplekse detaljer i kunstværkerne og arkitekturen. Der findes dansk- og skandinavisktalende guider flere steder.
Kardinaler på Peterspladsen

Kardinaler på Peterpladsen.

Hvis du vil vide mere på andre hjemmesider

  • Peterskirken - Generelt: Denne side giver en omfattende beskrivelse af Peterskirken, en af de mest ikoniske bygninger i Vatikanstaten.

  • Peterskirken - Grundplan: Her kan du finde en grundplan over Peterskirken, som kan være nyttig for at forstå kirkens opbygning.

  • Det Sixtinske Kapel: Denne side giver dig information om Det Sixtinske Kapel, kendt for Michelangelos berømte loftsmaleri.

Gode apps

Rasmus Panduro

Rasmus foretrækker en aktiv ferie, og særligt cykelrejser har han en stor forkærlighed for. Når han ikke cykler i bjergene på Mallorca eller Gran Canaria, finder du ham normalt i en storby med vennerne eller på en solrig familieferie.

Vil du læse mere som dette?