Kast en mønt i Trevi fontænen - så siges det at du kommer tilbage til Rom
Rom
Eksperternes tips

Ciao bella Roma

De bedste insider-tips til din weekend i Rom

Det er kendt af de fleste, at når man er i Rom, så skal man gøre som de lokale romere. Men hvordan gør de så? Og hvad skal man vælge at se på en weekend i den evige by? Vores kollega Rasmus Panduro guider dig igennem en masse gode tips og forslag til en herlig storbyferie.

Tekst & foto: Rasmus Panduro

Rasmus Panduro som arbejder med digital udvikling, har været guide i Rom og er siden kommet jævnligt i byen igennem 25 år.

Det er ikke meget, som har forandret sig på de 25 år, jeg har besøgt Rom. Byen står som et bevis på flere tusinde års bevaring, og man føler virkelig, at byen er til låns. Det er tydeligt overalt, at historien er meget til stede her og ses overalt i form af flere tusinde år gamle ruiner, restaureringer af bygninger, kirkerne i deres mægtighed og museer med uvurderlige skatte og oplevelser.

Det hemmelige tip til de bedste romerske restauranter

Skal du gøre som romerne, så må du spørge dem. Det hemmelige kodeord for at finde et godt spisested er at spørge receptionisten efter ”Un Buco”, som betyder et hul. Du kender retten osso buco, som betyder hullet i benet, og spørger du efter ”un buco”, så menes et lokalt spisested. Alle romere har deres egen favorit, så hvorfor ikke spørge til, hvor de selv ville invitere deres familie hen?

Romerne spiser sent, så du skal gøre det samme for at få stemningen med. Et andet godt tip er at gå til din favorit-restaurant og bestille bord til cirka 30-45 minutter senere, og så ellers finde en cafe i nærheden, hvor du kan nyde livet, som bevæger sig forbi.

Alle restauranter har deres signaturret eller måske flere, så lad dig forføre, og spørg tjeneren, hvad han synes, I skal spise, eller hvad han ville vælge selv.

UDEN MAD OG DRIKKE DUR ROM IKKE

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole er et must på ferien

Bruschetta er en fantastisk forret og de friske tomater smager af sol og sommer

Carabonara

Pasta carabonara er billig og velsmagende

Memmos – bliv ramt af en haglbyge af antipasti

Ankommer jeg til frokost i Rom, så skynder jeg mig at kaste kufferten på værelset og gå målrettet mod Osteria de Memmo. Her beder jeg bare om ”antipasti della casa” til alle ved bordet og siger til tjeneren, at han skal bestemme. Det er helt forrygende at se de mange tallerkener komme ind med 8-10 småretter, der hovedsageligt består af grøntsager, lidt ost og en herlig skinke. Bedre start kan man ikke få, og der er så megen smag i retterne, at det er svært at stoppe med at spise. Der serveres bagte peberfrugter, auberginer i en lækker marinade, skinke, kødboller, mozzarella og meget mere i en lind strøm.

Find vej her

Ankommer jeg til frokost i Rom, så skynder jeg mig at kaste kufferten på værelset og gå målrettet mod Osteria de Memmo. Her beder jeg bare om ”antipasti della casa” til alle ved bordet og siger til tjeneren, at han skal bestemme. Det er helt forrygende at se de mange tallerkener komme ind med 8-10 småretter, der hovedsageligt består af grøntsager, lidt ost og en herlig skinke. Bedre start kan man ikke få, og der er så megen smag i retterne, at det er svært at stoppe med at spise. Der serveres bagte peberfrugter, auberginer i en lækker marinade, skinke, kødboller, mozzarella og meget mere i en lind strøm. [Find vej her](https://goo.gl/maps/Wwx6iKmP7T2LXvPC7)+

Alle Fratte di Trastevere – billigt, rustikt og imponerende kunstværker

Mit absolutte favorit-hul ligger i den gamle bydel Trastevere og ligner ikke noget specielt udefra. Indenfor er der stemning, og overalt er der smukke billeder, for før i tiden kunne kunstnere få mad mod at male billeder. Maden er billig, god og ganske rustik. Start med bruschetta, og tag enten en spaghetti vongole (muslinger) eller deres carbonara. Husets vine skal prøves og kommer i litermål. Du er nødt til at prøve deres tiramisu til dessert – den er i særklasse god. Her får alle et godt måltid og til en rimelig pris.


Find vej her

Mit absolutte favorit-hul ligger i den gamle bydel Trastevere og ligner ikke noget specielt udefra. Indenfor er der stemning, og overalt er der smukke billeder, for før i tiden kunne kunstnere få mad mod at male billeder. Maden er billig, god og ganske rustik. Start med bruschetta, og tag enten en spaghetti vongole (muslinger) eller deres carbonara. Husets vine skal prøves og kommer i litermål. Du er nødt til at prøve deres tiramisu til dessert – den er i særklasse god. Her får alle et godt måltid og til en rimelig pris.     [Find vej her](https://goo.gl/maps/hVNxbesKrx7yT97k9)+
Romerske pizzaer - lige til at klippe ud

Romersk pizza er en nem, billig og hurtig måde at blive mæt på.

Mami ved Piazza Navona

Pizza, pronto!

Er du hurtig-sulten, så er hjælpen her.

Der er et utal af pizzariaer, og jeg kan kun anbefale dig at gå efter dem, hvor du får napolitanske pizze. Romerne har en mærkelig tendens med at bruge kagerulle for at rulle dejen ud, så kanterne ikke bobler op, modsat de napolitanske, der er lavet med rund hånd. Det har ført til mange vittigheder i tidens løb.

Er du hurtig-sulten, så prøv et stykke afklippet pizza. Ejeren af et af de små steder, jeg kender, hævder, at de har opfundet den måde at servere pizza på, for at de, som arbejder rundt omkring i Rom, hurtigt kan få et stykke mad. Du finder nemt de små steder, hvor pizzaerne er lavet i metermål, og hvor du blot skal vælge dine favoritter. Vælg gerne flere, og stykkerne klippes af med saks, inden de varmes op til dig. Mit favoritsted - Mami - ligger lige ved Piazza Navona, og der er både udsøgt kartoffelpizza og en herlig variant med skinke, mozzarella og basilikum. Find vej til Mami her

VINO, BIRRA – HVAD DRIKKER ROMERNE?

Birra, vino della casa, acqua frizzante – hvad skal jeg drikke, når jeg er på weekend i Rom?

Husets vin er ofte ganske god og billig, uanset om den er rød eller hvid, for de fleste restauranter vil ikke have det rygte, at deres egen valgte vin er middelmådig. Husets vine kommer oftest fra området lige ved Rom, som kaldes Frascati. Det er liflige hvidvine til en overkommelig pris, og de passer glimrende til den romerske mad. Skal du drikke lokal rødvin, så vil jeg anbefale vinene fra Abruzzo, der ligger på den anden side af bjergene ved Pescara.

Af øl vælger jeg enten Peroni, Morretti eller gerne Minebrea (Italiens ældste bryggeri), som er gode på både flaske og fad, og som fås i flere forskellige udgaver. Er du til friskpresset juice, så er det ikke billigt, men smager himmelsk, og på Campo de’ Fiori har de til og med friskpresset granatæble. Du bliver altid spurgt til vand på restauranterne, og her er den almindelige ”naturale” eller med perlende bobler, som kaldes ”frizzante”.

Menabrea - Italiensk øl

Menabrea er italiens ældste bryggeri. Den findes i flere udgaver og denne "Bionda" er frisk og læskende.

En væg der smelter - is i verdensklasse

Italiensk is behøver ingen større introduktion, og Rom leverer isen i alle kvaliteter og i utallige smagsvarianter. Flere steder reklamerer de med, hvor mange smagsvarianter de tilbyder, og det gør det bestemt ikke lettere at vælge.

En væg med flydende chokolade.

Hos Venchi Cioccolato e Gelato laves der kvalitetschokolade, og deres is smager himmelsk. Du kan købe chokolade med hjem eller blot nyde is, crepes eller kaffen. Find vej her

Gelataria della Palma.

Her er der et kombineret issted og en cafe med lækre kager. Du vælger størrelse og betaler inden du går til montren for at vælge. Find vej her

Husk at selv det lille bæger kan godt deles på to forskellige smage. Der reklameres med 150 smagsvarianter, så det kræver masser af appetit, hvis du skal nå det på en weekend.

Bliv en del af festen i nattelivet i Rom

Mons ved Piazza del Fico

Italienerne elsker at være ude, og specielt i weekenden vil du opleve liv omkring dig. Det er sådan set bare at følge strømmene af folk, som går rundt, for det er let at se, hvor det sker. Italienerne står gerne i kø for at få bord på det helt rigtige sted. Trastevere er selvfølgelig et af de mest benyttede steder at gå ud, og gaderne fyldes hurtigt op, mens musikken lokker folk i festhumør. Et godt alternativ er området omkring Piazza Navona, hvor du finder flere smalle gader med masser af hyggelige barer, og der kan sagtens være fart på.

Et heftigt sted er Mons eller det gamle ”Jonathans Angels”, hvor du kan gå indenom for at bestille bord, inden du går ud og spiser. Du finder baren på Via della Fossa 16. Ved siden af ligger Piazza del Fico, hvor der oftest er godt liv i barerne.

Tip! Når du finder et bord og sætter dig på en fortovsbar, så bliver der oftest sat en tallerken med chips, antipasti eller andet. Det er meningen, at du skal betale for det, så vil du ikke have det, så afvis høfligt med det samme.

Den klassiske - gå til en romersk barbér

Moderne og stolte traditioner mødes hos Max&Jó
Vil du føle dig som en rigtig italiensk herre, må du unde dig en tur til barberen og opleve en halv times forkælelse og grooming. Du får en klassisk følelse af gamle dage, ædelt håndværk og frem for alt følelsen af, at du gør noget ekstraordinært for dig selv. Spørg efter en barbér i receptionen, eller prøv den helt forrygende oplevelse hos Max&Jò, der ligger centralt i Rom på Via dei Cartari 10. Gå gerne forbi først og bestil tid. Du finder vej her

Over 100 års tradition hos Genco
Er der ikke tid der, så prøv endelig den meget klassiske Genco Sala Da Barba ikke så langt fra Piazza Navona. Salonen er over 100 år gammel, og her ville man virkelig ønske, at væggene kunne tale. Du finder vej her

Seværdighederne - vælg med omhu

Vatikan museet er ren nydelse for øjet uanset om du kigger op eller ned.

Første gang i Rom – dette skal du vælge:

Vatikanmusseet og Peterskirken. Du tager dem i den rækkefølge, og for at komme ind i museet, skal du bestille billetter hjemmefra. Så springer du indgangskøen over. Har du god tid og tålmodighed i Rom, så kan du købe en tur med guide og høretelefoner. Det er en stor oplevelse, og du kan sagtens bruge flere timer på at gå rundt mellem gobeliner, livagtige billeder af Michelangelo, Raphael eller andre kendte kunstnere og så selvfølgelig de mange skulpturer og skatte helt tilbage fra 3000 år før Kristus, over Romerriget og frem til nu. Er du historisk interesseret, kan du sagtens bruge flere timer i museet – er du ikke, så vil du stadig få en kæmpe oplevelse, du aldrig vil glemme.

Vandreturen til 4 store oplevelser. Gå mod Colosseum bag nationalmonumentet (som romerne kalder gebisset) og stop på vejen ved Forum Romanum. Vil du se Colosseum indefra, så køb billetter online. Ved Colosseum er byporten til Rom og Via Appia, samt indgangen til udgravningerne ved Forum Romanum. Fortsæt derefter mod Trevifontænen og bagefter til Den Spanske Trappe. Lige ved trappen finder du også den (noget dyre) Caffè Greco, hvor H.C. Andersen havde sit eget bord.

Tips til shopping

Har du teenagere med?

Skal du gå målrettet efter tøj, så er Via del Corso det bedste bud. Gå ad gaden i retning mod Piazza del Popolo. Her finder du store internationale mærker som Gap, Nike, H&M og Zara. Der er også en masse italienske butikker med alt fra undertøj, sko og tasker til tøj.

Skal du købe delikatesser?

På Campo de’ Fiori finder du hver dag et utal af lækre frugter, grøntsager, urter, delikatesser, oste, og hvad du ellers har lyst til at slæbe med hjem. Dette er det mest kendte marked, men langt fra det eneste og heller ikke det billigste. Gå gerne om bag Vatikanstaten og find Mercato Trionfale, som er noget mere prisvenligt – kort og vejvisning finder du her.

Min egen indkøbsliste?

Limonciello (citronlikør) fra Sorrento, en pose med frisk bøffelmozzarella og et par tomater til en caprese salat, urter (bla laurbærblade), pasta, ost og trøffelpølser.

Nødvendige cookies hjælper med at gøre hjemmesiden brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner såsom sidenavigation og adgang til sikre områder på hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Funktionelle cookies gør det muligt at gemme oplysninger om, hvordan hjemmesiden vises eller opfører sig – f.eks. dit valg af sprog eller region. Dette er nødvendigt for at hjemmesiden kan fungere.
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle data.
Marketing cookies anvendes for at gemme, hvordan besøgende opfører sig på hjemmesiden. Det gør vi for at kunne vise indhold, som er relevant for den enkelte besøgende og mere værdifuldt for virksomheden og tredjeparts annoncører.