Logo til Spies
Restaurant i Santa Maria
Inspiration

De lækreste lokale retter

Smag på Kap Verde

Top-3: Det skal du spise på Kap Verde

Hvis du går og overvejer en tur til Kap Verde eller måske allerede har bestilt rejsen, så kommer her et par ting, dine smagsløg ikke må gå glip af. Til sidst er der også en lille bonus til ølelskerne.

Tekst og billeder: Christian Nielsen
Publiceret: 10.05.2024

3. Cachupa

Bronze-medaljen hænges om halsen på en totalt lokal. Cachupa er nemlig en berømt ret, som tilskrives netop Kap Verde. Det er en smagfuld, langtidskogt simreret, der kommer i flere forskellige udgaver og kan byde på lidt af hvert. Den kan f.eks. indeholde majs, bønner, søde kartofler og kød i form af enten pølse, oksekød, kylling eller endda ged. Det er landets nationalret, og det siges, at alle øerne har deres helt egen version af den.

Skærer man ind til benet, så er der en god ting og en dårlig ting ved cachupa. Den dårlige ting er, at den altså ikke ser vanvittigt godt ud på billeder. Til gengæld, og det er så den gode ting, så smager den bare virkelig godt. Vil du spise som en lokal, så skal du prøve cachupa mindst én gang på din Kap Verde-ferie!

Cachupa

En variant af den lokale ret cachupa.

cachupa

Fås også i en morgenmadsudgave.

Cachupa

Eller helt klassisk simreret fuld af smag.

2. Frisk fangst fra grillen

Nogle ville nok placere denne ret øverst på podiet, for man kan bare ikke sige Kap Verde uden at sige frisk fisk. Hver dag kommer de lokale fiskere ind med dagens fangst, og den kan du få stor fornøjelse af på dit middagsbord. Er du på ferie på Sal, så gå en tur ned forbi molen i Santa Maria og nyd synet af alverdens makreller, tun og ubestemmelige eksotiske fiskearter, der stirrer på dig fra spandene eller er i gang med at blive renset og fileteret af de lokale.

Men hvordan skal den så serveres den her fisk? Mulighederne er mange på de lokale restauranter, men personligt synes jeg, at det helt friske, lyse kød gør sig virkelig godt efter en hurtig tur på grillen. Ofte er fiskeretterne noget af det billigste, du kan bestille, selvom de er klart det mest velsmagende på kortet. Så gem bøffen, til du er hjemme igen – det vil du ikke fortryde.

Grillet tun

Lynstegt tun gør lynhurtigt indtryk.

Grillet fisk

Mine fotografevner yder desværre ikke denne tunbøf retfærdighed.

1. Fiskemandens carpaccio

Jeg har altid haft svært ved at beslutte mig for, om jeg er forrets- eller dessertmand. Men på Kap Verde? Forret, forret, forret! Det kræver selvfølgelig, at du ikke løber skrigende bort ved tanken om rå fisk, men bliver du siddende ved bordet, så synes jeg bestemt, du skal prøve den lokale fiskecarpaccio. Den er helt oplagt som starter og perfekt til at dele – ikke at det er noget, man har lyst til dog. De silkebløde, fintskårne skiver af tun eller wahoo, som den lokale makrelart hedder, har ofte følgeskab af en syrlig marinade, og de smelter på tungen, i en grad så taget løfter sig, og englene synger – sådan føles det i hvert fald næsten.

Et godt alternativ til carpaccioen er tuntataren. Den er også at finde på de fleste af Sals menukort og er også rigtig lækker som forret.

Tuncarpaccio

Miks-carpaccio med tun og wahoo.

Tuncarpaccio

Mere fiskecarpaccio.

Tuncarpaccio

Mere, mere, mere!

Varm op til restaurantbesøget med en god øl

Jeg kigger altid efter gode, lokale øl, når jeg er på ferie. Og Kap Verde er mange ting, men nogen hipstermetropol er det altså ikke. Så det var langt fra derfor, jeg havde sat næsen mod det lille øparadis. Min forventning var faktisk, at jeg nok skulle stille mig tilfreds med noget importeret, tyndt sjask. Men der kunne jeg godt tro om.

Der ligger nemlig en vaskeægte mikrobrygbar meget tæt på stranden i Santa Maria. Her er stemningen hyggelig, personalet er smilende og øllene er gode og lokale. Er du til craft beer, skal du klart kigge forbi til en forfriskning på Bodeguinha.

 

Christian på ferie

Christian Nielsen

Christian arbejder som tekstforfatter for Spies, og han elsker solen næsten lige så meget, som han elsker en god øl og en fodboldkamp. Derfor går hans rejser ofte til solrige rejsemål eller byer med kærlighed til den lille runde læderbold eller den traditionsrige brygkunst.

Vil du læse mere som dette?