Inspiration

Alt om krydstogter – og lidt til

Er du fristet af at tage på krydstogt, men bange for, at det er for dyrt? Bekymret for kø ombord? Skal du have fint tøj på? Her får du svar på de mest stillede spørgsmål.

Mere end 12.000 rejseglade gæster gik til tasterne for at dele deres mening om ferie til søs, da Spies for nylig gennemførte en krydstogtundersøgelse. Resultaterne afslørede, at der fortsat hersker en del usikkerhed om, hvordan det egentlig er at være på krydstogt. Det betyder, at nogle risikerer at gå glip af drømmeferien på grund af fordomme.

– Det er dejligt at se, at der er så mange, der har noget at sige om det her emne. Men det virker dog også som om, at mange har et forfejlet billede af krydstogtferier, siger Marie-Anne Zachrisson fra Spies' søsterselskab Ving.

De mest stillede spørgsmål om krydstogter finder du længere nede i artiklen.
Hop direkte til spørgsmålene her.

Fra "dyrt" til "komfortabelt"

Da deltagerne i undersøgelsen blev spurgt, hvad der skulle til, for at de ville vælge et krydstogt, sagde de fleste, at de skulle være mere sikre på, det var noget for dem.

Mange tror nemlig, at krydstogter er både dyre, utrygge, svære at bestille og uegnede for børnefamilier.

– Mange af disse opfattelser har måske været sande engang. Men der er sket meget de sidste års tid, og i dag er et krydstogt langt fra det samme som for 20 år siden, fortæller Zachrisson.

I undersøgelsen siger 8 ud af 10, at de ikke har været på krydstogt før, og ud af disse siger mere end 40 %, at de forbinder denne ferietype med ordet "dyrt".

– Det er interessant at se, hvordan denne opfattelse er helt anderledes, hvis man rent faktisk har været på krydstogt før. Så halveres antallet, der anser krydstogter for dyre, og det ord, de fleste forbinder med rejsetypen er i stedet "komfortabelt". Hele 70 % af dem, der har været på krydstogt, forbinder det først og fremmest med dette ord.

Krydstogter passer til langt de fleste, og for at aflive nogle af de mange myter har vi derfor gennemgået en del af de spørgsmål, der er kommet i forbindelse med undersøgelsen.

Dette undrer folk sig mest over ved krydstogter:

Jeg bliver hurtigt søsyg. Kan jeg så godt tage på krydstogt?

Ja, det kan du godt. Nogle rederier, f.eks. Royal Caribbean Cruise Lines, har deres egen meteorolog, der følger vejret, så ruten kan justeres, hvis der er behov for at undgå høje bølger. Selve vejret kan man jo ikke gøre det store ved, men skibet kan godt styre udenom. Nutidens krydstogtskibe har også kraftige stabilisatorer, så der skal meget til, før du mærker noget til uroligt vejr.

Skal vi have gallakjolen og jakkesættet med ombord?

Det her er en af de helt klassiske fordomme, der stadig lever i bedste velgående. Der var nemlig nogle ret strenge krav til beklædning på krydstogtskibe i gamle dage, men i dag bestemmer du helt selv, hvor fin du vil se ud. Du kan sagtens have normalt fritidstøj på hele dagen, hvis du vil det. Det er ikke alle, der har lyst til at tage fint tøj på for at spise middag, og det behøver du heller ikke. De fleste skibe har en buffetrestaurant, hvor atmosfæren er dejligt afslappet.

I de andre restauranter anbefales det at tage lidt pænere tøj på hen under aftenstid, men du bliver ikke tvunget i slipset. En almindelig skjorte og et par lange bukser til mænd og en kjole eller lignende til kvinder er mere end rigeligt.

Badetøj er imidlertid ikke godkendt middagsbeklædning uanset restauranten. Men det er måske ikke af den grund, du tror. Det handler faktisk mest om sikkerhed. Badetøj kan være vådt, og med vand på gulvet i restauranten, kan det nemt gå galt. Og er der én ting krydstogtrederierne går op i, så er det sikkerhed!

Venner spiser en god middag på krydstogt
Far og søn spsier pandekager på krydstogt

Skal man sidde sammen med fremmede og altid spise på samme tidspunkt?

Du spiser kun på samme tidspunkt hver aften, hvis du selv vil. På Royal Caribbeans skib er der faste bordtider to gange pr. aften, men du kan også vælge tilvalget My Time Dining og styre det helt selv.

Når det kommer til selskabet ved bordet, får du på forhånd tildelt et bord i restauranten. Det er dog bare et forslag. Der er alt fra to- til ottemandsborde, og det er ikke ualmindeligt at bede om sit eget bord, hvis man gerne vil have det. Man kan også sagtens skifte bord, hvis man ikke er tilfreds med sit nuværende.

En fordel ved at have et fast bord er, at du har de samme tjenere hver aften. De lærer dig at kende, så de ved, hvad du kan lide. Dermed kan du hurtigt få en bedre service end ellers.

For os danskere kan det måske virke lidt mærkeligt at dele bord med nogen, man ikke kender, men ofte bliver du placeret med folk fra samme land. Og hvem ved, måske kommer du hjem fra ferien med nye venner?

Familie spiser lækker mad i deres kahyt

Sid med dem, du vil, spis det, du har lyst til, og gå (næsten) i det tøj, du vil. På et krydstogt bestemmer du selv. Foto: Privat

Kan skibet risikere at synke?

Der er selvfølgelig ikke noget skib, der er garanteret synkefrit. Men med nutidens byggemetoder, navigationssystemer og omfattende sikkerhedsrutiner er det heldigvis meget sjældent, at sådan noget sker. Der gennemføres altid en obligatorisk sikkerhedsgennemgang for alle passagerer og ansatte, før skibet stævner ud. Derudover har alle skibene et sikkerhedsteam og medicinsk personale ombord. De er tilgængelige døgnet rundt.

Er der lange køer ombord med så mange passagerer?

Der er faktisk sjældent kø, når man tænker på, hvor mange mennesker, der befinder sig på skibet samtidig. En undtagelse kan være den første dag, hvor alle prøver at udforske de samme steder, og hvis skibet ikke kan lægge helt til kaj et sted. Så må de bruge mindre både til de passagerer, der vil i land, og så kan der godt blive lidt kø. Men hvis du ikke skal nå noget, så er det jo bare at vente lidt, til det værste rush er overstået.

Buffetrestauranten er som regel den mest populære, især til morgenmad og frokost. Her kan der godt være en smule kø. Et godt tip er at vælge morgenmad eller frokost med frit bordvalg i hovedrestauranten – der er nemlig aldrig kø på den tid. Ellers er der mange restauranter på de store skibe, og det spreder folk godt ud, selvom mange spiser på samme tid.

Der kan også være lidt kø på de allermest populære aktiviteter som zipline, rutsjebaner, surfsimulatorer osv.

Klatring på krydstogtskibet

Mange foretrækker de store skibe med en masse forskellige aktiviteter ombord. Her keder man sig aldrig.

Hvor dyrt er det at tage på krydstogt?

Mange tror, at alle krydstogter er voldsomt dyre, men de har ofte ikke undersøgt sagen nærmere. De tænker, at når man rejser rundt i Caribien på et flot skib, masser af restauranter og spændende aktiviteter, så må det vel koste en bondegård! Men det behøver det ikke gøre. For hvis du regner på det, så er det ofte billigere at være på krydstogt end at bo på et hotel af samme standard.

Før i tiden var ruterne længere, end de er i dag. Turene varede i mindst to uger, skibene var små, og det var derfor ganske dyrt. Det satte begrænsninger for, hvem der kunne tage på sådan en rejse, men i dag er det anderledes.

Hvis du er på udkig efter de laveste priser, bør du nok sigte efter et forårs- eller efterårskrydstogt. Så kan du få flybilletter, hotelovernatning og en uge ombord med helpension og drikkevarepakke til en ret god pris.

Hvad er egentlig inkluderet i helpensionen ombord?

Hver dag får du et dagsprogram leveret til din kahyt med information om aktuelle tidspunkter og steder, men i teorien kan du spise gratis døgnet rundt. Morgenmad, frokost og aftensmad i buffetrestauranten samt hovedrestauranten med a la carte-menu er inkluderet i helpensionen.

Specialrestauranterne er ikke med i helpensionen. På disse betaler du en kuvertafgift pr. person, og derefter kan du spise, så meget du vil. Disse kan anbefales, hvis du er sulten efter en særlig slags mad (f.eks. italiensk eller asiatisk). De mindste skibe har som regel 2-3 specialrestauranter, mens de største har 7-8 af slagsen.

Glam, luksus og lækre restauranter

Hører du til dem, der elsker lidt ekstra luksus, kan du selvsagt også få det. Lækre restauranter med fantastisk service findes på alle skibe.

Hvad er en drikkevarepakke, og hvordan fungerer det?

Har du en drikkevarepakke, kan du som udgangspunkt drikke, så meget du vil på alle serveringssteder, men der er forskellige pakker at vælge imellem.

F.eks. kan du købe en drikkevarepakke med ubegrænset adgang til øl, vin, spiritus, specialbrygget kaffe og juice hele døgnet. Det er den dyreste pakke. Du kan også vælge en billigere løsning uden alkohol, men derimod kaffe, te, juice og sodavand. Eller måske bare sodavand? Det er op til dig!

Det kan som regel godt betale sig at have en drikkevarepakke. Prisen svarer til cirka 3-4 drikkevarer pr. dag. Derudover er prisen ofte ret høj, hvis man ikke har en drikkevarepakke. De kan købes, før du tager afsted eller ombord på skibet.

Kan man have børn med ombord?

Der er som udgangspunkt ikke noget i vejen for at have børn med på krydstogt. På de store skibe med pools er der livreddere, som holder øje med poolområderne hele dagen og rælingen er så høj, at der skal meget til, for at nogen kan klatre over.

Dreng har det sjovt i vandrutsjebane

Det er trygt at have børnene med på krydstogt, og der er masser af aktiviteter for alle aldre.

Hvad er med i prisen? Skal jeg give drikkepenge ombord?

På Royal Caribbean Cruise Lines' skib er måltiderne i buffet- og hovedrestauranten samt næsten alle aktiviteter ombord helt gratis. På de største skibe er der både surfsimulatorer, karruseller, klatrevægge, vandrutsjebaner, basketballbaner, skøjtebaner og løbebaner. Derudover er der forskellige shows hver aften, og flere af disse kan være kendte Broadway-forestilinger som Mamma Mia, CATS, Grease, Saturday Night Fever og We Will Rock You.

Alle skatter, afgifter og drikkepenge indgår i prisen, så det skal du ikke tænke på. Mange gæster foretrækker, at drikkepengene er med i prisen, så det er de altid, når du bestiller et krydstogt med Royal Caribbean gennem Spies. Hvis du gerne vil give lidt ekstra, kan du sagtens gøre det, men det forventes ikke.

Hvad betyder det, når rejsearrangørerne taler om "lommepenge" ombord?

Før du går ombord, får du et kort, du skal bruge som værelsesnøgle, identifikation og betalingskort i de forskellige butikker og restauranter på skibet. Lommepengene, også kaldet On Board Credit, er et bekøb, du får ind på kontoen til brug ombord. De penge kan bruges på udflugter, specialrestauranter eller drikkevarepakker.

RCCLs skib Symphony of the Seas er et af verdens største skibe

RCCLs skib Symphony of the Seas er et af verdens største skibe.

Sådan får du det perfekte krydstogt:

 • Priserne er på sit laveste om foråret og efteråret. Der kan du få fly, hotelovernatning og en uges krydstogt med helpension og drikkevarepakke til en god pris.

 • I Caribien er der ikke så stor forskel på højsæson og lavsæson rent prismæssigt, men eftersom de fleste gæster er amerikanere, stiger priserne oftest omkring de amerikanske ferier og helligdage.

 • Sæt dig ind i, hvad der indgår i krydstogtpakken, du bestiller. Så undgår du ubehagelige overraskelser som selv at måtte købe flybilletter. Med Spies er både flybilletter, krydstogt og helpension altid med i prisen.

 • Alle rederierne tilbyder forskellige drikkevarepakker, men hvis du vil have ubegrænset adgang til alt, skal du regne med at betale mellem tusind og et par tusind kroner. Husk, at du som regel ikke må tage alkohol med ombord selv. Hvis du skal til Caribien, kan det godt svare sig at købe drikkevarepakke på forhånd. Her tilbringer du nemlig meget tid på skibet. I Middelhavet bruger du mere tid på land, og så er det ikke sikkert, du behøver en drikkevarepakke.

 • Når det kommer til valg af skib, er der en tommelfingerregel: Jo større skib, jo lavere gennemsnitsalder og jo kortere rute, jo lavere gennemsnitsalder. Du kan altså forvente en relativt høj gennemsnitsalder, hvis du vælger et langt krydstogt med et lille skib.

 • På spies.dk finder du en af de bedste søgemaskiner og en dejlig overskuelig måde at bestille krydstogt på. Du kan vælge at søge efter krydstogter baseret på pris eller med udgangspunkt i f.eks. rejsetid. Du vælger selv, hvad der er vigtigst for dig.

 • At skræddersy et krydstogt med ekstra overnatninger og oplevelser er ofte så avanceret, at det ikke er til at finde ud af online. Men det kan faktisk godt lade sig gøre. Tag kontakt direkte til os, hvis du ikke finder det, du leder efter.

 • Spies tilbyder altid flyløsninger, som passer til krydstogtet. Det betyder, at du aldrig risikerer at bestille et fly, som ikke er fremme i tide til skibets afgang. Hvis flyet skulle blive forsinket, sørger vi for nye flybilletter og gør alt, vi kan, for at få dig ombord på krydstogtet hurtigst muligt.

Vil du læse mere som dette?