Solstol på krydstogtskib
Inspiration

Ta' med Spies på

Krydstogt

Frihed til søs med krydstogter

Velbjergede amerikanere, indretning med gyldne krummelurer og stressende udflugter. Der findes mange fordomme om det at tage på krydstogt. Men hvordan passer det med virkeligheden?

Tekst: Anna Hagberg & Foto: Ingrid Escriche Ekström & Spies

Krydstogter har længe været uden for mine rejseovervejelser. Tanken er aldrig strejfet mig for alvor. Er det ikke bare noget for amerikanske pensionister med tykke tegnebøger og lillafarvet hår? Kan et krydstogt virkelig være noget for en kvinde i 30’erne?

Krydstogtskib og horisontlinje

Sikke jeg tog fejl! Efter en uge på et af verdens største krydstogtskibe måtte jeg revidere min opfattelse. Krydstogter er en af de hurtigst voksende rejseformer i verden, og nu forstår jeg hvorfor. Uden at betale en formue, kan man besøge flere steder i ferien, tage på spændende udflugter, være aktiv, spise godt og nyde tilværelsen til søs. Jeg måtte også ganske hurtigt erkende, at mit billede af den klassiske krydstogtgæst ikke stemmer. Passagererne er en ufattelig blandet skare af både nationaliteter, kulturer og aldersgrupper.

Tvivlen sidder stadig i mig, da jeg nærmer mig havnen i Barcelona, men da jeg får øje på krydstogtskibene, bliver jeg nysgerrig. På en uge skal jeg besøge tre lande, og jeg glæder mig til at se forskellige steder i Spanien, Frankrig og Italien. Jeg skal på spændende udflugter, men frem for alt skal jeg udnytte tiden ombord maksimalt og nyde den frihed, som følger med livet til havs.

Det er imponerende at stå i Barcelonas havn. Foran mig ligger Liberty of the Seas, krydstogtskibet som skal være mit hjem den næste uge. Størrelsen er overvældende. Skibet er blandt verdens absolut største, og der er plads til næsten 6.000 ombord, heraf ca. 2.000 besætningsmedlemmer.

Livet til søs er afslappende og ubekymret

Livet til søs er afslappende og ubekymret.

Det er derfor ikke mærkeligt, at der er stor aktivitet på havnen. Når 4.000 passagerer samtidig skal tjekke ind og ombord, kræver det planlægning og systematik. Det kunne være fuldstændig kaotisk. Men det flyder udramatisk og smidigt. Jeg er overrasket over, hvor behændigt personalet håndterer det logistiske puslespil, og jeg bevæger mig mod landgangen.

At stige ombord er en helt ny verden. Royal Promenade, der er skibets hjerte og shoppingstrøg, er længere end en fodboldbane, og her er butikker, caféer og barer. Nogle dæk oppe er der fitnesscenter, børneklub og spa. Det er også her, de største poolområder befinder sig. Jeg havde forstået, at der var aktivitetsmuligheder ombord, men jeg bliver alligevel overrasket over at se en klatrevæg, en surfsimulator, et stort teater, en golfbane og et kasino.

Allerede fra første dag går det op for mig, at jeg ikke kommer til at sulte. Udbuddet af restauranter er overdådigt. Det meste indgår i prisen, og vælger man at spise på á la carte-restaurant, betaler man blot en ekstra kuvertafgift – så kan man spise alt, man ønsker. Drikkevarer skal man betale for, men alt sættes på en personlig konto, så man ikke behøver at huske kontanter eller kreditkort.

Maden er af høj kvalitet, og jeg finder hurtigt mine favoritter ombord, men højdepunktet er Ehe Main Dining Room. Den tre dæk høje restaurant prydes af krystallysekroner, kandelabre og hvide duge. Maden er udsøgt og betjeningen i top. Det er også her, middagen indtages efter den ugentlige ”Captains cocktail party”. Her skåler festklædte gæster i champagne og bliver fotograferet med kaptajnen. Det er et meget udansk arrangement, men alligevel festligt at observere og deltage i.

Mad og betjening i topklasse

Mad og betjening i topklasse

Livet ombord er i øvrigt tilbagelænet og uden bekymringer. Her er noget for enhver smag. Selv trives jeg bedst oppe på dækket. Der er få ting, der giver en følelse af frihed som at være til havs. Det er fantastisk at se ud i horisonten, især ved solnedgang. Her kan jeg stå i timevis.

Hvis man udnytter tiden maksimalt under sit krydstogt, kan man nå en masse i løbet af ferien. Udflugter er en stor del af oplevelsen, og det er nemt og enkelt at bestille arrangerede ture. Det er naturligvis også muligt at udforske stederne på egen hånd. Man kan ose rundt i Napolis smågader, besøge en vingård i Provence, drikke kaffe på havnen i Villefranche eller besøge Firenze inde i landet. Jeg vælger desuden at krydre tilværelsen med et besøg i Rom og en udflugt til den smukke ø Capri.

Det er ikke mange andre former for ferie, der tillader en at opleve så meget på så kort tid, som man kan på et krydstogt. For en nysgerrig sjæl som mig er det perfekt, men det er kombinationen af eventyr og afslapning, der er det store slagnummer. Jeg har så afgjort fået revideret min opfattelse af krydstogter, og når man én gang har begivet sig til søs, længes man altid tilbage.

Vil du læse mere som dette?