Lissabon set oppefra
Eksperternes tips

Storby og strand i samme by

Lissabon

På sporet af Lissabon

Solvogn eller sporvogn? I Lissabon udelukker det ene ikke det andet. Faktisk er Portugals smukke hovedstad helt genial til at kombinere storby med sol og strand – og så er maden helt fantastisk! Vinen og kaffen er on point, og prisniveauet er noget lavere end i andre europæiske storbyer.

Her er mine bedste tips til en forlænget weekend eller en solfyldt sommerferie i og omkring Lissabon.

Tekst og billeder: Maria Byskov.
Publiceret: 19. september 2022

Miradouro og motion

Miradouro. Lissabon

Udsigten over bydelen Alfame.

Lissabon set oppefra

Miradouro de São Pedro de Alcântara.

Når du lander i Lissabon, bliver du hurtigt glad for dine kondisko. Byen er bygget op på 7 bjergtoppe, og du får hurtigt nogle skridt og højdemeter i benene. Det gør, at byen er utrolig fotogen, og du må ikke snyde dig selv for at tage den svedige tur op til en eller flere af byens mange Miradouros. Det er udsigtspunkter, hvor du får et fremragende overblik over byen og kan se nogle helt fantastiske solnedgange.

Er du ikke helt så let til bens, er en stor del af Lissabons charme også, at du kan hoppe på en sporvogn op af nogle af de fineste små stejle gader. Specielt Alfama og Bairro Alto er enormt charmerende bydele.

Sporvogn i Lissabon

Sporvogn til når fødderne er for ømme.

Tuk Tuk i Lissabon

Tuk tuk – nu også i Portugal.

Kunst ved Santa Maria Castello de S. Jorge.

Snack dig gennem Portugal

Her er mine 5 bedste tips til små og store kulinariske oplevelser.

Jeg er lidt af en foodie, og det er længe siden, jeg har spist så godt (og billigt) på en storbyferie. Seafood i Portugal er så friskt, at det føles som smør, der smelter i munden. Den lille tærte kaldet pastel de nata sætter det lækreste punktum på ethvert måltid, eller den kan få dit blodsukker op, når du har besteget en bakketop.

Time Out Market

Time Out Market er en stor markedshal, som ligger ved havnefronten. Her er pop-up restauranter fra nogle af Lissabons bedste spisesteder, og du kan sætte tænderne i alt fra lokale seafood-specialiteter til entrecote, trøffelpizza og sushi – det hele i den bedste version, du kan forestille dig. Selv blev jeg nødt til at vende tilbage et par gange for at få lidt mere af det, der må være den bedste fish & chips, jeg har spist i hele mit liv.

Fish & chips på et andet niveau.

Indgang ved Java

Indgang ved Java.

Udsigten fra tagterrassen på Park.

Tagterrasser

Et must, når du er i Lissabon. Mange hoteller og restauranter har tagterrasser, hvor du kan nyde en lækker drink eller spise et himmelsk måltid med en let brise i håret og den smukkeste udsigt over byen. Jeg kan varmt anbefale Java Lisboa og Park Lisboa.


Lidt østers? Ja tak!

Flere lækkerier.

Og endnu flere!

Spis veganske lækkerier på Café Organi Chiado.

LA Market

Til den søde tand

Pastel de nata! Du må simpelthen ikke misse dette lille vidunder af et wienerbrød. Det er nok Portugals svar på en fransk crêpe. De dufter mindst lige så godt, når du strejfer forbi et bageri eller en Fábrica de Pastéis de Nata – et ”værksted”, hvor du kan se, hvordan konditorerne står og laver dem frisk fra bunden. Og hvad er den pastel så for noget? En lille luksusudgave af en spandauer med et tvist af creme brulé er min bedste måde at beskrive dem på. Men de skal smages, før man forstår! De allerbedste synes jeg, man får ved Manteigaria, og tager du f.eks. til Rua Augusta 195-197, Baixa, kan du også se, hvordan de bliver lavet og nyde dem lune med en lille lækker kaffe.

Kaffetid

Og apropos kaffe. Overalt i Lissabon kan du få slukket din kaffetørst. Du finder alt fra små espressobarer, hvor det ikke koster mere end 0,80 til 1 euro for den lækreste espresso, til risterier for de rigtige kaffenørder.

Pastel de nata

Pastel de nata.

Manteigaria

Manteigaria – min favorit.

Den bedste vandrebenzin.

Surf, sol og strand

Den store fidus med en ferie i Lissabon er, at storbyen let kan kombineres med sol- og strandferie. Selve byen har en lang havnepromenade, hvor der er masser af restauranter, barer og hangouts, men skal du bade, kan du hoppe på toget, bussen eller ind i en taxi og hurtigt komme til en af de mange strand- og badebyer.

Praia de Santa Cruz.

Cascais er et af de mere kendte områder, hvor du både kan få en historisk og kulturel oplevelse sammen med en dukkert i Atlanterhavet. Det kan virkelig anbefales at gå en tur til det gamle fyrtårn, hvor der er utroligt smukt! Skal du have en bid mad, kan jeg varmt anbefale Taberna Clandestina, hvor du virkelig mærker stemningen i byen og kan spise dig mæt i den lækreste seafood eller solmodne tomater med en cremet burrata.

Madglæde indfanget fra bloggervinklen.

Fyrtårn

Det fine gamle fyrtårn ved Cascais.

Praia da Rainha i Cascais.

lyserød facade

Restaurant Paixao, Cascais.

R. Afonso Sanches.

Costa de Caparica ligger kun 20 minutter med taxi fra Lissabon og har en 15 km lang sandstrand. Det minder utrolig meget om Vestkysten i Danmark, bare varmere. Dog kommer temperaturen i Atlanterhavet sjældent over 20 grader. Det føles lidt, som om du kan gå til verdens ende på den hvide sandstrand, men du må ikke snyde dig selv for et par stop på de lækre strandbarer. Min favorit er Posto da Onda. Maden er i særklasse, og du kan hænge ud på deres liggestole eller slå dig ned i de smukkeste kurvemøbler omgivet af hvide lagner og palmer, som svejer i vinden.

Posto da Onda

Strandbaren Posto da Onda.

Posto da Onda

Posto da Onda kan godt klare et billede mere.

Surfe på nettet < surfe på brættet.

Badebro ved Costa de Caparica

Badebro ved Costa de Caparica.

Santa Cruz er det fedeste surf-mekka, hvor der er langt flere portugisere, der holder deres sommerferie, end os nordboere. Der er surfingmuligheder i verdensklasse, og hele den lille lokale by er bygget op omkring surfing. Du møder stort set ikke en lokal, der ikke er instruktør og kan spotte de bedste bølger, langt før du får fundet dit bræt. Her er gode forhold både for nybegyndere og øvede, og du kan nemt kombinere en aktiv ferie med afslapning i nogle af de mange badebugter eller bare hænge ud på et surf- eller beachhouse. Jeg kan varmt anbefale Noah Beach House og Cliff Surf House.

Udsigtsbænk

Udsigtsbænken ved stranden i Santa Cruz.

Strand ved Noah Beach House

Strand ved Noah Beach House.

Solnedgangen ved Cliff Surf School

Solnedgangen ved Cliff Surf School.

Praia da Mexilhoeira.

Stilhed før surfstormen.

Man bliver hurtigt dobbelt så cool med et bræt under armen.

Her peger pilen mod en tiltrængt forfriskning.

Gode råd fra en rutineret surfer.

Hvem kommer først til den største bølge?

Nogle er mere prof klædt på end andre.

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har arbejdet for Spies siden 2004 og har boet og arbejdet udenlands i mange år. Hun deler sine bedste tips til bl.a. Cypern, Mellemøsten og storbyer i Europa.

Læs mere som dette