Eksperternes tips

Vores rejseekspert

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria er lidt af et rejseorakel. Hun har viden om alt lige fra klassiske Cypern til eksotiske Asien og farverige Mellemøsten. Hun kommer også gerne med tips til aktive ferier og populære storbyer som Paris, Lissabon og Istanbul. Kort sagt: Maria har noget for alle!
  • Alder: 40 år
  • Arbejde: Brand Manager for Spies i Danmark
  • Favoritrejsemål: Thailand, Cypern og Grækenland – steder, hun både har boet og holdt ferie.
  • Interesser: Rejser, god mad, træning og kaffe. Maria elsker kaffe, så du kan altid finde tips til de bedste kaffesteder (og solnedgange) i hendes rejseguider.

Lær Maria at kende

Omgivet af orangutanger i Borneos jungle, tilsprøjtet med vand af vilde elefanter eller overrasket af uplanlagte møder med halvnøgne kollegaer – Maria har efterhånden prøvet det meste. Men hun har også boet og arbejdet i udlandet i mange år, og hun har haft muligheden for at samle flere erfaringer, end vi andre kan drømme om. Her deler hun ud af sine oplevelser og yndlingssteder.

Hvad vil du helst lave på en fridag?

– Jeg står selvfølgelig helst op til solskin, og på en fridag har jeg gerne sovet en time eller to mere, end når jeg skal på arbejde. Jeg drikker en kop kaffe, og så hopper jeg i træningstøjet. Jeg starter nemlig de fleste fridage med en omgang træning, fordi det giver mig et frisk skud energi til at starte dagen på. Træningen er mit frirum, hvor jeg samler tanker og lægger en plan for dagen – for det er utrolig sjældent, at jeg ligger stille hjemme på sofaen.

Efter træning spiser jeg gerne en lækker brunch, enten derhjemme eller ude på en af Københavns mange caféperler. Og jeg cykler selvfølgelig! Jeg elsker at bevæge mig gennem byen på to hjul eller tage en lang gåtur omkring søerne eller havnefronten. Jeg bor på Islands Brygge, så om sommeren hopper jeg også gerne en tur i bølgen blå, og om vinteren beundrer jeg dem, der vinterbader – mens jeg selv drømmer mig til sol og varme.

Hvor ofte rejser du udenlands på ferie?

– Så tit som muligt! Det bliver som regel til et par charterrejser i løbet af sommeren og ALTID til Thailand i januar eller februar, hvor jeg trænger allermest til D-vitaminer og mango-shakes. Jeg forsøger også altid at klemme et par weekendture ind til storbyer i Europa i løbet af foråret og efteråret. Jeg elsker at møde foråret i Sydeuropa og synes at en smuttur til Barcelona, Nice, Rom eller Paris er helt genialt. Jeg er også vild med Amsterdam og Hamborg, uanset om det er til foråret eller efteråret.
Og så er der jo jobrejserne indimellem alle ferierne – det kan være alt lige fra Stockholm til Bali.

Storby og puls eller dovne dage på stranden?

– Åh, den er svær. En kombination er for mig helt perfekt! Jeg elsker det enkle liv med klipklapper på i et strandparadis, men jeg er også mindst lige så vild med at opdage nye storbyer, og alt hvad de byder på.
Mine favoritrejsemål er faktisk der, hvor man kan kombinere det hele. F.eks. tager jeg ofte nogle dage i Bangkok i forbindelse med de eksotiske ferier i Phuket eller Krabi. På Cypern elsker jeg at bo på et af vores lækre resorts, O.B.C. eller Sunprime med pool og havudsigt, men jeg stikker altid også en tur til hovedstaden Nicosia, hvor jeg kan mærke storbypulsen og ”leve” lidt som en lokal. Dubai er også en favorit, når det gælder en combo, og så er der jo altid Nice og Barcelona.

Hvor mange steder i verden har du besøgt?

– Uha, det er mange. Tror slet ikke, jeg har tal på det. Jeg har boet i alt fra Stockholm og London til Tenerife og Indien - og på de mindste små græske øer. Når jeg tæller efter, har jeg boet i 10 forskellige lande, og jeg har vel besøgt mere end 50 forskellige rejsemål på mange forskellige kontinenter. Jeg føler mig helt klart mest hjemme i Europa og Asien, men jeg elsker også USA og Caribien. Jeg startede min karriere i Spies i Bulgarien, og jeg føler mig utroligt privilegeret over alle de muligheder, jeg har fået for at se og opleve steder i verden, som jeg nok (hånden på hjertet) aldrig ville have besøgt, hvis ikke det var for mit job. Nogle af de rejser, som har gjort størst indryk på mig, var da jeg stod midt i Borneos jungle omgivet af orangutanger, boede 3 dage i en sivbåd på en flod i Indien, og da jeg besøgte en SOS-børneby på et rejsemålsbesøg til Gambia. Nå ja, og så lige første gang jeg red på en elefant (altså en fritlevende elefant, der gav mig et ordentligt brusebad med snablen).

Hvad er det bedste ved at rejse?

– At opleve alverdens kulturer. Jeg føler mig som et rigere menneske, hver gang jeg har været på en rejse. Jeg elsker at finde små lokale perler, hvor man både smager, dufter og mærker, hvordan den lokale hverdag virkelig ser ud. Jeg får et sug i maven, hver gang jeg sætter mig på et fly og elsker, når dørene åbner til sol, varme og endnu en ny oplevelse. Jeg kan blive glad over det mindste. Det kan være duften af en transferbus i Thailand (selvom det er en virkelig skidt lugt, når man sidder der på et lædersæde, som har kogt i solen og røgelse hele dagen). Det kan også være synet af mimoser, som står i flor på Cypern, hvis man kommer tidligt på foråret, eller det kan være smagen af souvlaki, når jeg holder ferie på en lille græsk ø. Og så kan jeg blive helt lykkelig af første sug af en ægte græsk cappuccino freddo (= en græsk iskaffe) – SÅ er det for alvor ferie!

Har du et særligt ferieminde?

– Jeg har SÅ mange fine, sjove og herlige ferieminder, som jeg (selvfølgelig) kommer til at dele med mig i rejsemålsguiderne. Men noget, de fleste nok ikke ved eller er forberedt på i sin ferie, er at møde sine kollegaer i badetøj med tandbørste i munden. Jeg glemmer aldrig min første ferie, da jeg blev ansat i Spies i Danmark. Jeg tog på ferie til Mallorca, var tidligt oppe, lander på en solstol og tog en ordentlig lur. Jeg vågner to timer senere, ved at en kollega fra Stockholm står og skygger over mig. Der fik jeg hurtigt savlen væk fra kinden og solbrillerne på. Siden da har jeg da også overrasket andre kollegaer i flotte speedos eller i en lidt for lille badering. Det er nok ikke uventet, at os, der arbejder i rejsebranchen, rejser meget. Men tænker man, at dette må være drømmejobbet, så skal man altså lige været mentalt forberedt på at møde sine kollegaer uden alt for meget tøj på 😉

Hvad er dit "happy place" – stedet, du kan vende tilbage til igen og igen – og hvorfor?

– Her er Cypern og Thailand i stærk konkurrence. Det er to vidt forskellige rejsemål og så alligevel ikke. Solen skinner altid fra morgen til aften, gæstfriheden er enestående, der er de smukkeste solnedgange, og maden er fantastisk. Vandet er turkisblåt, sandet er blødt, og jeg kan tilbringe dagene i en let sommerkjole og klipklapper. Og vigtigst af alt: Jeg føler mig hjemme!

Marias rejsetips