Cape Greco på Cypern
Eksperternes tips

Skønhedens ø

Cypern

5 oplevelser på Cypern

Jeg startede mit arbejdsliv for Spies på en guideskole på Cypern i 2004, og efter at have rejst verden rundt sluttede jeg mit eventyr, hvor det startede – på Cypern. Øen vil altid have en helt speciel plads i mit hjerte. Jeg har været fastboende der i to år, og siden jeg forlod mit liv i udlandet, har jeg besøgt den smukke ø minimum en gang om året.

Folk spørger mig altid hvorfor. Der findes rigtig mange gode grunde til at vende tilbage til skønhedens ø år efter år efter år. Vejret, strandene, naturen, maden og ikke mindst den varme atmosfære og en gæstfrihed ud over det sædvanlige.

Tekst og billeder: Maria Byskov
Publiceret: 13. september 2022

Nissi

Nissi Beach, som har det klareste badevand

Mimoser blomstrer

De smukke mimoser, der kendetegner foråret på Cypern

Nissi

Jeg nyder altid en freddo cappuccino på en af strandbarerne på Nissi Beach

Meget mere end party og familieferie

Mange besøger øen for at få den bedste familieferie. Og vi har da også nogle af vores klart bedste Spies-resorts i Ayia Napa på Cypern. Andre tager til Ayia Napa for at opleve det pulserende natteliv. Og det er med god grund. Man kan snildt have en fest natten lang, hvis det er det, man ønsker. Når det er sagt, så er Cypern altså meget mere end sol, bad, party og familieresorts. Her vil jeg dele mine bedste personlige tips til oplevelser, som du ikke nødvendigvis finder på side 1 i guidebøgerne. Det er steder, som jeg altid vender tilbage til igen og igen.

Nødder på bazaren i Nicosia

Nødder, frø og krydderier køber jeg på markedet i hovedstaden Nicosia

Friske figner

Friske figner. De kan plukkes lige uden for hoteldøren på Cypern. Det elsker jeg!

Cape Greco

Cape Greco
Cape Greco

Denne perle er efter min mening det absolut smukkeste sted på Cypern. Billederne taler vist for sig selv, men lad mig prøve med nogle få ord alligevel: Bare nogle få kilomenter øst for Ayia Napa (ca. 5-7 km) har vi Europas sydøstligste punkt – Cape Greco. Her er vandet smaragdgrønt, klippeformationerne som taget ud af et eventyr, og så er her altid en dejlig frisk brise. Er man til store udspring kan man hoppe fra klipperne, men er man bare det mindste højdeskræk, kan man også bare holde sig på land og nyde den helt fantastiske udsigt – og synet af de modige klippespringere. Man kan også besøge det lille kapel, som leder dig ned til blue lagoon.

For at komme til Cape Greco kan man cykle eller tage en scooter fra Ayia Napa og opleve luften, duften og naturen på vejen. Det er også let at tage lokalbussen eller leje en bil og svinge forbi på en roadtrip.

Cape Greco på Cypern

Cape Greco. Stedet hvor vågehalse kan springe i vandet fra de smukke klippeformationer

Cape Greco på Cypern

Blue lagoon ved Cape Greco, som man kan besøge f.eks. med en katamarantur

Makronissos Beach

Krystalklart vand ved Makronissos

Makronissos beach

Parasoller ved Makronissos
Smukt vand ved Makronissos

Cypern er kendt for sine ufatteligt smukke strande – og for at have noget af Europas reneste badevand.

Der er så mange fine strande at besøge, og mine venner og bekendte spørger mig altid, hvilken en af dem, de skal vælge. Mit sikre svar er: Makronissos Beach. Bare et par kilometer vest for Ayia Napa ligger denne perle, som de lokale ynder at besøge, når de holder fri i weekenden. Det er ikke alle turister, som finder herud, og derfor er mit bedste tip at tage til Makronissos på en hverdag. Så har du nemlig stranden (næsten) for dig selv. I hvert fald hvis du gør dig selv den tjeneste at gå 200 meter til højre, over bakken og om bag vandsportudlejningen. Bag en lille klippe gemmer der sig her den fineste lille bugt med bare to rækker strandstole. Her kan du slappe af dagen lang i det kridhvide sand, snorkle efter fisk i det klareste vand og bare nyde udsigten over Ayia Napa-bugten og de små lokale fiskerbåde.

Taverna Mousikos

Say cheese! Nej, på Cypern siger vi altså hallo-umiiiii! Du har ikke været på Cypern, hvis ikke du har smagt halloumi. Halloumi er en ost, der smager fuldstændig himmelsk, uanset om den er frisk eller grillet. Jeg har spist mig gennem utallige halloumioste og den fås simpelthen ikke bedre end på Taverna Mousikos. I det hele taget så får du ikke en bedre lokal oplevelse end på denne Taverna, som ligger i den lille landsby, Sotíra, ca. 20 min. fra Ayia Napa. Her kommer de lokale efter en lang arbejdsdag i højsæsonen. Der bliver kastet med tallerkener, grillet souvla og bagt brød i stenovnen. Alle grøntsager er dyrket i køkkenhaven, og det fås ikke friskere end her. Du sidder under åben himmel under vinrankerne, og er du heldig giver en af de lokale en raki til desserten. Den kommer i øvrigt altid sammen med frisk frugt – oftest en solmoden vandmelon.

Halloumi

Den bedste halloumi. Den ligner måske lidt en klump laks, men den smager himmelsk med et strejf af mynte og flagesalt.

Nicosia

Den gamle del af Nicosia

Vidste du, at verdens sidste hovedstad, som er delt i to, ligger på Cypern? Nicosia er opdelt i en græsk-cypriotisk del i syd og en tyrkisk-cypriotisk del i nord. Det er en hovedstad, som emmer af historie, og det er en helt speciel oplevelse at tage turen til Nicosia og gå langs ”strøget” i storbyen. Her bor omkring 166.000 indbyggere, og turen byder på alt fra europæiske high street-butikker og hyggelige caféer til græske souvenirbutikker. Mange går rundt og køler sig ned med en iskold frappé i hånden. Pludselig kommer du til et check-point, hvor du går 50 meter i ingenmandsland for så at skulle vise pas for at komme ind på den tyrkiske del af øen. Når du træder over grænsen, går du direkte ind i en tyrkisk basar. Der dufter af kebab, du kan købe Efes i minimarkederne, og der er kopivarer i alle butiksvinduer. Du kan slå dig ned med en vandpibe og købe krydderier i massevis, og pludselig lyder der bønnekald fra moskéen, som faktisk også er et besøg værd.

Det er virkelig en kontrast at gå fra den græsk-cypriotiske del direkte ind i den tyrkisk-cypriotiske verden. En oplevelse, du ikke finder andre steder i verden.

Checkpoint i Nicosia

Peace. Fredsbænken, som man kan tage et hvil på, inden man krydser check-point til den tyrkiske del af øen

Lokal keramik i Nicosia

Smuk keramik i alle former og størrelser fra Nicosia

Hamamhåndklæder

Tip!

Jeg går altid ind i de små sidegader, hvor man finder de smukkeste og lækreste hamam-håndklæder til ingen penge. Og efter sådan et køb er det bare med at komme tilbage til de smukke strande ved kysten igen.

En bid af basaren

Krydderier på basaren

Vinmarkerne

Vinmark i Omodos
Friske druer vokser overalt i Troodos-bjergene

Der er så meget mere smuk natur end de storslåede strande på Cypern. Man må virkelig ikke snyde sig selv for en tur op i Troodos-bjergene. Det føles lidt som at køre en tur igennem Østrig. I sommerferien kravler du fra ca. 30-40 grader ved kysten op igennem et landskab, der minder mere og mere om et alpeland. Herfra kommer du videre op i de små landsbyer, hvor hårnålesvingene tager dig gennem vinplantager og store skove. Når du tager et stop for at nyde den fænomenale udsigt, er temperaturen faldet 10-15 grader, og du kan sætte dig i skyggen under et platantræ og nyde et glas kølig hvidvin eller en kop friskpresset appelsinjuice. Landsbyen Omodos er utrolig fin, og jeg kan slentre rundt her i flere timer. Livet i byen er mest centreret omkring klostertorvet, og her kan du høre kirkeklokkerne bimle en gang i timen. Slå dig ned og spil et spil med de lokale, eller besøg en af gårdene, der producerer vin og andre lækre specialiteter.

Omodos vinmuseum

Den lille landsby Omodos

Omodos

Her bor jeg på Cypern

Solnedgang set fra Ocean Beach Club
Solnedgang fra værelse 1917 på Ocean Beach Club Cypern

Når jeg rejser til Cypern, bor jeg oftest på Ocean Beach Club Cypern eller Sunprime Ayia Napa Suites.
O.B.C. har de lækreste værelsestyper, hvad enten du er til direkte pooladgang, store tagterrasser eller havudsigt. Det hele er designet i det lækreste look, og der er Nespresso-maskiner på alle værelser. Det er altså skønt at stå op til en god kop kaffe og nyde roen og udsigten over havet, før hotellet for alvor vågner til livs.
Jeg kan også virkelig godt lide at bo på Sunprime Ayia Napa Suites. På dette hotel er der en helt speciel, varm og gæstfri atmosfære – og jeg ELSKER duften af citrontræerne, som spreder sig på hele hotelområdet. Og hvem drømmer ikke om at kunne plukke en frisk citron til feriedrinken? "When life gives you lemons", er det ikke sådan, man siger?

En gin og tonic (med citron fra haven) i vandkanten fra mit værelse på Sunprime Ayia Napa Suites

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har arbejdet for Spies siden 2004 og har boet og arbejdet udenlands i mange år. Hun deler sine bedste tips til bl.a. Cypern, Thailand, Grækenland og storbyer i Europa.