Vælg det rigtige rejsemål på Cypern
Inspiration

Vælg det rigtige

Rejsemål på Cypern

Vælg det rigtige rejsemål på Cypern

Cypern kalder - men hvilket rejsemål passer bedst til dig? Vi har samlet nogle tips for at gøre det nemmere for dig at vælge.

Skrevet af: Lén-Veronica Kongerud

Solsikre Cypern ligger i det østlige Middelhav, og commercial manager i Spies, Joachim Berntsen, har et ganske særligt forhold til den populære ferieø. I 2001 pakkede han nemlig kufferten for at arbejde der som guide for første gang, og syv år senere blev han destinationschef for Spies på Cypern.

– Jeg søgte om at komme til Cypern, fordi jeg havde hørt, det var et godt sted at bo og arbejde - og øen levede helt sikkert op til mine forventninger. Jeg blev der i næsten tre år, før jeg flyttede hjem igen, fortæller Joachim. Men trods det var han langt fra færdig med Cypern.

– Jeg har rejst tilbage dertil næsten hver sommer - de seneste år også med kone og børn, siger han.

Joachim er ikke alene om sin begejstring for Cypern. Hver sommer rejser tusindvis af danskere med Spies til enten Ayia Napa, Larnaca, Protaras eller Limassol. Men hvad er egentlig forskellen mellem de fire rejsemål?

Joachim Berntsen, Commercial Manager i Spies

Joachim og sønnerne Theodor og Sixten elsker at holde ferie på Spies' familiehotel Sunwing Sandy Bay Beach.

Ayia Napa

Børnevenlige sandstrande

Ayia Napa har længe haft ry for at være Cyperns helt store partyrejsemål – og byen har da også en livlig bargade med masser af natklubber og diskoteker. Men Ayia Napa har meget mere at byde på end det.

– Spies har arrangeret rejser til Cypern i mange år, og i dag er det kun en lille del af vores gæster, der rejser til Ayia Napa for at feste. De fleste rejser dertil for at slappe af med familien, slikke sol på de skønne lavvandede sandstrande, bade i det krystalklare vand og nyde lidt god mad, siger Joachim.

Skønne badeforhold på Cypern

Cypern er kendt for sit klare badevand og sine fine strande, som denne ved Cape Greco.

Selv bor han altid på Sunwing Sandy Bay Beach, når han er på Cypern med familien.

– Hotellet er et af Spies' mest mest populære familiehoteller, og hele 73 procent af vores Cypern-gæster til sommer skal bo der eller på søsterhotellet Ocean Beach Club, siger han.

Sunwing Sandy Bay Beach har hele seks pools, heraf tre børnepools og en pool med sjove vandrutsjebaner, og hotellet er opbygget som en hyggelig lille by med stisystemer og lave bygninger. På hotelområdet findes både restauranter, aktivitetsmuligheder og børneklub, og der er mange forskellige lejlighedstyper at vælge imellem - fra lejligheder skræddersyet til familier med helt små børn til lækre suiter med direkte pooladgang.

Sunwing Sandy Bay Beach

Hotelkonceptet Sunwing Family Resorts er skræddersyet til familieferien med børn. Et af de mest populære Sunwing-hoteller ligger i Ayia Napa.

Det er også kun ca. 100 meter fra hotellet til den børnevenlige strand, Sandy Bay. Selv foretrækker Joachim dog Makronissos-stranden nogle kilometer længere vestpå.

– Både Sandy Bay og Nissi Beach i nærheden er fine strande, men i højsæsonen er der også ret mange mennesker, forklarer han.

Sunwing Sandy Bay Beach ligger ved hovedvejen Nissi Avenue, der fører ind til Ayia Napa centrum og et stort udbud af restauranter. Joachim anbefaler blandt andet den italienske restaurant De Medici og mexicanske Los Bandidos.

– Los Bandidos har fantastisk mad og er også et populært spisested blandt lokalbefolkningen. Der er som regel mange mennesker i weekenden, så det er altid en god idé at bestille bord, siger han.

Lige ved siden af Sunwing Sandy Bay Beach ligger Ocean Beach Club, som er et andet af Spies' populære hotelkoncepter med hoteller på også Kreta og Gran Canaria. Ocean Beach Club er perfekt til dig, der gerne vil bo i lækkert indrettede suiter i et fredeligt og afslappet miljø lidt tættere på havet, men som også gerne vil have adgang til Sunwings brede udbud af faciliteter.

Protaras

Perfekt til voksenferien

Protaras/Fig Tree Bay er en fredelig ferieby cirka 10 km øst for Ayia Napa. Det er et perfekt rejsemål for alle, der gerne vil bo i rolige omgivelser og samtidig have overskuelig afstand til livlige Ayia Napa.

Den halvanden kilometer lange Protaras Avenue, som strækker sig vestpå fra Fig Tree Bay, udgør Protaras centrum. Langs avenuen ligger der et varieret udbud af restauranter, små butikker, minimarkeder og bagerier. Her findes også barer og enkelte diskoteker, men nattelivet er dog ret fredsommeligt.

Protaras/Fig Tree Bay

Protaras/Fig Tree Bay er et fredeligt rejsemål ca. 10 km øst for Ayia Napa.

– Tempoet er stille og roligt i Protaras, bekræfter Joachim.

Han fortæller også, at der er et lidt mere beskedent udvalg af restauranter i Protaras i forhold til Ayia Napa, eftersom en del hoteller tilbyder All Inclusive. Spies har to Sunprime-hoteller for voksne på Cypern, og et af dem er Sunprime Protaras Beach i Protaras/Fig Tree Bay. Sunprime-konceptet er skræddersyet til dig, der rejser uden børn: Hotellerne har en aldersgrænse på 16 år og tilbyder stilrene, velindrettede værelser samt både spaafdeling, gratis holdtræning og motionsrum.

Sunprime Protaras Beach

Spies' voksenhotel Sunprime Protaras Beach ligger lige ud til stranden.

Sunprime Protaras Beach ligger ud til den populære Protaras-strand, og strandene i dette område regnes for de bedste på Cypern, da de både er velholdte, lavvandede og har silkeblødt sand, fortæller Joachim.

Derudover er der lidt uden for centrum flere mindre badebugter, hvor der generelt er færre mennesker. Fig Tree Bay er den mest kendte.

Larnaca

Storbypuls og strand

Larnaca

Larnaca er Cyperns tredjestørste by med både strand og pulserende byliv.

Før den tyrkiske invasion på Cypern i 1974 var Larnaca relativt ukendt. I dag er det øens tredjestørste by og et meget populært ferierejsemål med en livlig og lokal atmosfære.

– Her får du lidt mere storbystemning end i Ayia Napa og Protaras, og shoppingmulighederne er bedre, siger Joachim.

I Larnaca findes nemlig både eksklusive butikker, en levende markedshal, små basarer og et bugnende grøntsagsmarked.

– Hovedgaden løber langs med den fine strandpromenade, hvor der i øvrigt findes mange gode restauranter, og på den anden side ligger den charmerende gamle bydel.

Byen byder også på en 800 meter lang sandstrand lige midt i centrum, så i Larnaca får man virkelig det hele. Har man børnene med på ferie, kan en bådtur være en god idé, foreslår Joachim.

– Bådture er et sikkert hit, når man rejser med børn. Den populære udflugt Sunset Cruise, som Spies arrangerer fra Ayia Napa, har jeg været med på flere gange, og den kan absolut anbefales.

Det tager under en time at komme fra Larnaca til Ayia Napa (denne transport står man selv for), og derfra sejler man ud i Famagustabugten med katamaran. Undervejs kan man bade og snorkle i det krystalklare vand, lige til solen går ned. Det bliver også serveret en buffet med cypriotisk og international mad.

Denne udflugt kan du bestille hjemmefra

Læs mere her

Larnaca byder på både eksklusive butikker, restauranter og kaffebarer

Larnaca byder på både eksklusive butikker, gode restauranter og hippe kaffebarer.

Båttur på Kypros

Bådudflugter er meget populære, og undervejs kan du bade og snorkle i det krystalklare vand, Cypern er så kendt for.

Hvis du kan lide at dykke, kan Joachim anbefale et vragdyk ned til færgen Zenobia ud for Cyperns kyst.

– Zenobia kæntrede i 1980 og ligger i dag på ca. 40 meters dybde. Det er et spændende vrag at udforske. Der ligger flere dykkercentre langs kysten, der arrangerer vragdyk, så spørge gerne en af vores guider til råds om, hvilket et man skal vælge, foreslår han.

Hoteltip! Sandy Beach Hotel & Spa er et lækkert og moderne hotel med en fin beliggenhed ved stranden i Larnaca Bay, ca. 8 km uden for Larnaca centrum.

Limassol

Cyperns næststørste by med kultur og forlystelsesliv

Limassol

Limassol er Cyperns næststørste by med masser af butikker og gode restauranter.

Limassol er Cyperns næststørste by, så her får du endnu mere storbystemning end i Larnaca, og der er et godt udbud af butikker og restauranter, fortæller Joachim.

Den gamle del af Limassol byder på smalle gader med små butikker, hyggelige tavernaer og en livlig markedshal.

– Gå heller ikke glip af det lille arkæologiske museum på Byron Street og et besøg i den gamle fæstning, hvor Richard Løvehjerte efter sigende tilbragte sin bryllupsrejse, siger Joachim.

Mere nutidige fornøjelser finder du langs Ayios Andreas Street og Anexartisias Street, hvor butikkerne ligger side om side og tilbyder det meste.

Selv om Limassol er Cyperns næststørste by, ligger det meste inden for gåafstand - der er ikke langt fra den gamle bydel til byens trendy restauranter og natklubber i området omkring Makarios Avenue. Limassol byder også på mange gode hoteller.

Limassol

Fra Limassol kan du nemt udforske Cypern på egen hånd. Lej f.eks. en bil og kør op i Trodosbjergene.

Med sin beliggenhed på øens sydkyst er Limassol også et godt udgangspunkt for at tage på ture på egen hånd. I lejebil kommer du nemt op til Trodosbjergenes pinjeskove, til de arkæologiske udgravninger i Paphos eller til en af øens små hyggelige landsbyer.

Joachim påminder bare om én ting, hvis man overvejer at leje bil:

– Husk, at der er venstrekørsel på Cypern!