Rejser til Prag

På opdagelsesrejse i Prag

Med en kold øl i hånden og benene dinglende ud over kajen. Sådan nyder både lokale og turister sommervarmen i Prag. Floden Moldau – eller Vltava, som den kaldes på tjekkisk – snor sig gennem byen, og langs kajen skorter det ikke på vandcykeludlejninger, restauranter og bådbarer.

Tekst og billede: Anna Bengtsdotter
Opdateret: 13. marts 2024

Udsigt til Prags gamle bydel og Karlsbroen

Prags bydele

Prag er delt op i flere områder. Det mest centrale er Praha 1. Det er her, de fleste seværdigheder ligger. Prags stolthed Karlsbroen, Karlův most, er ingen undtagelse. Broen blev påbegyndt i 1357 og er prydet med over tredive barokstatuer, der om dagen deler pladsen med akvarelmalere, pølsesælgere, turister og gademusikanter.

Et stenkast derfra ligger torvet i Staré Město, den gamle bydel. Udendørscaféerne er mange, og omkring pladsen stiller historiske bygninger op på række. På den ene side ligger rådhuset. En flot udsigt venter den, der går op i huset, men bygningen er først og fremmest kendt for det astronomiske ur, der sidder på husets sydvæg. Hver hele time tiltrækker uret et stort publikum, når de tolv apostle og andre skikkelser rører på sig ved urskiven. På den anden side af pladsen ligger den gotiske Týn-kirke, hvis storslåede tårne kan ses fra det meste af byen.

Stemning i Prag

Vi spiser aftensmad på restauranten U Kroka i Praha 2. Vi finder et bord udendørs, og der går ikke mange minutter, før vi hver især har et glas kold øl foran os. Tjekkerne har været verdensberømte for deres øl, lige siden verdens første pilsner blev skænket i den tjekkiske by Plzeň i 1842.

Senere på aftenen, godt mætte af gullasch og hjemmelavede brøddumplings, tager vi atter sporvognen ind til Praha 1 og byens centrum. Prag har et velfungerende net af undergrundsbaner og sporvogne. Jeg anbefaler at købe et tredagskort, der er gyldige ia lle offentlige transportmidler, hvis du vil se lidt mere af byen.

Cocktails i en kælder

I en kælder finder vi cocktailbaren Black Angel's. Krystallysekronerne er massive, og guldspejlene på murstensvæggene er heller ikke af den simple slags. Menuen er tyk som en lille paperback, og min beslutningsangst bliver bemærket af bartenderen, der byder mig på en drink, jeg kan lide, og en, jeg ikke kan lide. Derefter svarer jeg på hans opfølgende spørgsmål: "Gerne surt, ikke for sødt og absolut ikke bittert."

Han nikker kort og rækker ud efter et glas. Der males og hakkes og måles og rystes og sigtes. Drinken, som han forsigtigt sætter foran mig et par minutter senere, er vanvittigt flot og lækker. Lidt syrlig, ikke for sød – og bestemt ikke bitter. At jeg ikke aner noget om ingredienserne, eller om drinken overhovedet har et navn, slår mig først, da vi går tilbage til hotellet i den lune sommernat.

Fint udsigtspunkt i Prag
Prags smukke røde tage

Prags bedste udsigtspunkter

Næste morgen folder jeg kortet over Prag ud igen. Store grønne cirkler pryder det. Dagen før spurgte jeg i turistinformationen efter de bedste udsigtspunkter. Ekspedienten smilede, tog kortet, rakte ud efter en highlighter, og med rutineret hånd tegnede hun cirkler om interessante steder.

På vestsiden af Moldau går der en svævebane op til Petrintårnet, som ligger på Petrinbakken. Det ligner Eiffeltårnet og er fra 1891. Vel fremme kan du vælge at gå de 299 trin op i tårnet – eller betale lidt ekstra og tage elevatoren, som hurtigt bringer dig de 63,5 meter op til toppen. Her venter en 360 graders udsigt over byen. Synet af røde tegltage strækker sig helt ned til Moldau, hvor alle de mange broer, inklusive Karlsbroen, forbinder begge sider af byen. Lidt længere væk rager tv-tårnet i Žižkov op – også et godt udsigtspunkt, hvis man vil se Prag fra oven.

På denne side af floden troner slotsområdet Hradčany med dets katedralspir, tinder og tårne. Slottet i Prag er det største slot i verden ifølge Guinness’ Rekordbog, og dets historie går tilbage til år 870. Siden da er slottet blevet bygget på, ombygget og udvidet gennem århundreder, hvilket har medført byggestile fra mange forskellige epoker. Slottet består af fire kirker, fire paladser og mange andre store bygninger og haver. Man kommer nemt til at tilbringe flere timer på slottets område, og den fine udsigt over Prag følger med.

Tag på ferie i skønne Prag

Fra Kafka til torturinstrumenter

Er du interesseret i Franz Kafka, den fransk-østrigske forfatter, som blev født i Prag? Så gå ikke glip af Kafka-museet lige nord for Karlsbroen på vestsiden af Moldau. Hvis en lille dosis Kafka er nok, så kan du få det i museets butik på den anden side af torvet. Ud over Kafka-sager findes her også en del ting med den tjekkiske maler Alphonse Muncha. Muncha er især kendt for sine malerier i jugendstil, som i blege pastelfarver ofte portrætterer elegante kvinder omgivet af blomster og med imponerende, bølgende hår.
Besøg Kafka museet (Google Maps)

Hvis du gerne vil på museum, men ikke nødvendigvis vil være finkulturel, så har Prag også masser af andre muligheder. Her er museer med fokus på alt fra øl, sexmaskiner, chokolade og alkymi til et tre etager stort museum med middelalderlige torturinstrumenter. Jeg besøgte det sidstnævnte, og selvom jeg bagefter måtte have en trdelník (en slags bagværk med smag af kanelbolle og fyldt med softice) og en pause ude i solen for at slippe af med ubehaget i maven, så fortryder jeg ikke besøget på museet, tværtimod.
Læs mere om Torture Museum

Karlsbroen i Prag

Se solopgangen ved Karlsbroen

Tidligt om morgenen næste dag – så tidligt, at nogle ville kalde det nat – ringer vækkeuret. Vi kommer hurtigt i tøjet, nikker til den gabende receptionist og begiver os ud i mørket. Vel fremme ved Karlsbroen tæller vi omkring ti, måske femten, andre på broen. Vi sætter os med ryggen til en af barokstatuerne, og kort efter kommer de første solstråler til syne bag hustagene. Fuglekvidder bryder stilheden, og de smukke bygninger fra alle mulige epoker – gotik, rokoko, renæssance og jugendstil – genvinder langsomt deres farver. Det er svært at forestille sig en bedre start på dagen.

Restauranttips til Prag

U Kroka

Lækker tjekkisk mad og god service. Vratislavova 12, Praha 2.
Find restauranten her (Google Maps)

Lokál U Bílé kuželky

Fantastisk, friteret ost og hjemmelavet hindbærsodavand. Misenska 12, et stenkast fra Franz Kafka-museet.
Find restauranten her (Google Maps)

Kavárna Slavia

Her er mad og kaffe blevet serveret til tjekkiske forfattere, skuespillere og politikere siden 1884. Smetanovo Nabrezhi 1012/2.
Find caféen her (Google Maps)

De bedste cocktailbarer

Hemingway

Karoliny Svetle 279/26.
Find baren her (Google Maps)

Black Angel’s

Staromestske namesti 460/29.
Find baren her (Google Maps)

Læs mere som dette