Grand Palace i Bruxelles
Storslået arkitektur på Grand Palace
Eksperternes tips

Forbløffende Bruxelles

Lad mig starte med at slå fast: Nej, jeg rejste ikke til Belgiens hovedstad Bruxelles for at være med i et topmøde i Europaparlamentet. Jeg tog dertil i en weekend for at udforske alt det sjove, der gemmer sig lige bag de glimtende EU-bygningers facader.

Tekst og billeder: Tomas Alexandersson
Publiceret: 30. august 2023

Arkitektur og moderne museer

Bruxelles har en virkelig interessant arkitektur, et enormt udvalg af restauranter, spændende museer og seværdigheder. Her er der kort sagt masser at give sig til! Langs de Tintin-malede facader i centrum af byen står chokoladebutikker, pubs, restauranter og shoppingmulighederne side om side. På byens vigtigste torv, Grand Palace, er der nogle særdeles imponerende historiske bygninger med en flot udsmykning. Her ligger også nogle af Europes fineste art déco- og art noveau-bygninger, men der er også mere moderne arkitektur. Den verdensberømte arkitekt Victor Horta har præget store dele af byen, og der ligger da også et helt museum bare med hans arkitektur.

Der er rigtig mange museer og seværdigheder i Bruxelles, som er værd at besøge: Magrittemuseet, Musikinstrumentmuseet, Bilmuseum Autoworld og det ikoniske Atomium, der både er et museum og et kunstværk på samme tid. Bruxelles er også kendt for alle de tegneserier, der har udspring i byen! Rundt omkring i gaderne finder du flere store vægmalerier med kendte figurer som Tintin. Går du op i tegneserier, kan du komme på en guidet tur eller besøge seriecentret Comic Strip. Derudover er der selvfølgelig også den berømte Manneken Pis – en lille statue, der forestiller en tissende dreng.

Atomium Bruxelles

Atomium er et imponerende monument skabt forud for Verdensudstillingen (Expo 58) i Bruxelles i år 1958. I dag er den et vigtigt symbol for byen.

Facade med flot maleri i Bruxelles
Arkitektur i Bruxelles

Mad, mad og mere mad!

Smagfuld chokolade, mageløs moules frites og udsøgte øl. Jeg var aldrig i fare for at gå sulten i seng i Bruxelles. Ud over seværdighederne er der nemlig et så stort udvalg af restauranter og barer, at det halve kunne være nok. Vil du gøre det på den nemme måde, kan du besøge restaurantgaden Rue des Bouchers i det centrale Bruxelles. Ellers er det bare at google den type køkken, du lige er i humør til.

Jeg fik nogle virkelig gode moules frites på restauranterne Chez Léon, The Lobster House og La Marée. Derudover spiste jeg en fantastisk frokost på det livlige Noordzee Mer du Nord, der nok bedst kan beskrives som et gadekøkken med udeservering og overdækkede ståpladser. Her gik jeg amok i de lækreste fiske- og skaldyrsretter. Vil du besøge en ølbar ud over det sædvanlige, er det i Bruxelles du finder den kendte Delirium Café, der har det største udvalg af øl i hele verden med mere end 2.000 forskellige fra hele verden.

Et bord med lækker mad i Bruxelles

Belgisk øl og udsøgt mad.

Muslinger i Bruxelles

Lækkerier fra havet på Noordzee Mer du Nord.

Belgisk chocklade

Dessert med belgisk chokolade – mums!

Lad dig begejstre af Belgien!

Der er meget mere at både se og gøre i Bruxelles end det, jeg har beskrevet her. Der er smukke parker, statslige paladser, det luksuriøse galleri Galeries Royales St-Hubert, Formel 1-løb og masser af andet at gå på opdagelse i. Det er nemt at rejse til nærliggende byer som Antwerpen og Gent, hvor du bl.a. kan nyde godt af flot arkitektur helt tilbage fra middelalderen og frem. Jeg vil på det varmeste anbefale Bruxelles, hvis man er til spændende udflugter eller bare en weekend fyldt med god mad og drikke.

Det verdensberømte Grand Palace i Bruxelles

Det verdensberømte Grand Palace.

Tintin facade
Torv i Bruxelles

Tomas Alexandersson

Tomas tager os med ud på oplevelser, der indeholder arkitektur, udstillinger samt bar- og restaurantbesøg. Gerne i østeuropæiske storbyer, hvor han blandt andet har en forkærlighed for Tallinn.

Vil du læse mere som dette?