Pride i Maspalomas
Inspiration

Maspalomas – det solrige fristed

"The gays! Always so happy!"

Ordene kommer fra en 72-årig britisk dame ved min side. Vi er begge til Pride-parade i Maspalomas. Hun er iført en laksefarvet kjole og har en lille stribe af lyserød farve i sit pandehår. Hun står ved siden af sin mand gennem 50 år, og de har begge en regnbue-pin sat fast på brystet.

Tekst og billeder: Sølve Sundrehagen
Publiceret: 2.8.2023

Vi bliver stående og taler lidt, hende og jeg. Hun har sammen med sin mand været faste deltagere i Maspalomas Pride siden starten af 00'erne. Dengang var de egentlig bare feriegæster, som kom forbi ved en ren tilfældighed. Men livsglæden, de farverige gader og den smittende stemning fra de glade LGBT+-mennesker – eller "the gays", som hun kalder os – gjorde, at de siden har valgt at lægge ferien samme tid og sted hvert år.

Jeg tænker tit på det, hun sagde om os. "Altid så lykkelige."

Sølve Sundrehagen i Maspalomas for at opleve Pride-festen.

Sølve Sundrehagen i Maspalomas for at opleve Pride-festen.

Farverig Pride-parade i Maspalomas.

To gange i løbet af året er der farverig Pride-parade i Maspalomas.

At være LGBT+-turist på Gran Canaria

Vidste du, at Spanien – især pga. Gran Canaria – ofte bliver omtalt som et af de mest kulturelt liberale og LGBT+-venlige lande i verden? I en undersøgelse gennemført i omkring 40 lande i 2013 (PEW Research Center) angav 88 % af de adspurgte spaniere, at de accepterede LGBT+-personer. Det gav landet en førsteplads i undersøgelsen.

Og ja, der er virkelig noget særligt over lige præcis denne her Pride-parade. Her går de glade budskaber om lige rettigheder for alle hånd i hånd med feststemte, glitrende paradedeltagere, der danser med hænderne i vejret. Jeg har aldrig oplevet en parade, der på den måde formår at balancere historie og en vigtig dagsorden med fest og livsglæde på en så naturlig måde.

Tusindvis af mennesker møder op for at være en del af fejringen.

Tusindvis af mennesker møder op for at være en del af fejringen.

God stemning i de pyntede gader.

God stemning i de pyntede gader.

For mange er Pride-paraden årets højdepunkt.

For mange er Pride-paraden årets højdepunkt.

Dobbelt Pride-fejring

Pride bliver sådan set fejret med regnbueflag i Maspalomas året rundt. Der er dog to store hovedfejringer: Summer Pride i maj og Winter Pride i november. Begge varer en uge og er fyldt med arrangementer som koncerter og shows med internationalt anerkendte kunstnere.

Der er tilrejsende fra hele verden i disse uger, og arrangementerne er lagt på en måde, så man trygt og sikkert kommer rundt i byen. Jeg anbefaler, at du deltager i en af de sjove strandfester og tager til en aftenkoncert i Yumbo-centret midt i byen. Der kan du slå dig løs på dansegulvet langt ud på de varme nattetimer. I Yumbo er der butikker, udesteder og show-barer. Det er slet og ret et LGBT+-paradis for dig, der gerne vil mærke pulsen og den festlige stemning sammen med andre som dig selv – og det gælder året rundt!

Pride fejring i Maspalomas
Pride fejring i Maspalomas
Pride fejring i Maspalomas

Altid så lykkelige

Den generøsitet, accept og tryghed, der hersker på øen, har gjort Gran Canaria verdensberømt. Man får bare en helt speciel følelse, når man som LGBT+-person besøger Maspalomas og Playa del Inglés. Der er andre som dig selv overalt. Hånd i hånd. Slentrende rundt uden en bekymring i verden.

Hjemme fra Gran Canaria forstår jeg nu endelig, hvad den ældre dame mente med "always so happy". Det har nemlig været en uge fyldt med kærlighed, mangfoldighed og lykkelige mennesker. Gran Canaria er et ægte fristed, både under Pride og resten af året. Et sted, hvor vi bare kan være til stede, nyde livet, slappe af og føle os hjemme. Det er det, der gør os lykkelige, tror jeg.

Happy pride!

God stemning ved Pride i Maspalomas

Sølve Sundrehagen

Sølve er uddannet inden for fysisk aktivitet og ernæring. Han er certificeret personlig træner og holdinstruktør. Med over 20 forskellige træneruddannelser på CV'et bidrager han med både viden og kreativ træningsglæde i sit arbejde. Han har sin egen online træningsportal og arbejder i et træningscenter i Tønsberg. Sølve brænder for glimt-i-øjet-træning og mener, der skal være nemt til latter – også når man træner. Han har arbejdet med træningsrejser siden 2010 både indenlands og udenlands.

Instagram: @solvesundrehagen