Island
Eksperternes tips

Surfing og naturoplevelser

Island

Islands unikke naturoplevelser

Efter man så den professionelle Mich Fanning surfe under nordlyset i norske Lofoten, er Island blevet til en ret eksotisk surfdestination. Men landet har meget mere at byde på, og Island er et perfekt rejsemål for hele familien.

Tekst og billeder: Petter Sevenius

Islands surfsteder

Uden for Reykjavik

Følg vej 41 ud af Reykjavik, så finder I flere surfsteder efter vejen omkring halvøen Suðurnes. Sandvík vil nok være det mest passende for dem, der ikke er helt så erfarne. Her er der nemlig tale om et såkaldt "beach break" (dvs. på sand), mens de fleste andre steder på Island er "point breaks" på sten eller lavarev.

Hvis I gerne vil prøve bølgerne i Vik, må I ikke snyde jer selv for et stop ved vandfaldet Skogafoss samt Reynisfjaras sortsandede strand og klippeformationer – nogle imponerende syn på den islandske sydkyst.

Den gyldne cirkel

Island har masser at byde på ud over surfing. Den gyldne cirkel er nok den mest klassiske udflugt, og den finder du omkring 65 km fra Reykjavik.

Þingvellir

Þingvellir, eller Tingvalla, er optaget på Unescos verdensarvsliste og består af en kæmpe kløft og en række mindre forkastninger. Det er en del af den kontinentalsprække, der strækker sig gennem hele Atlanten, og her udvider den sig med cirka 2,5 cm om året. Har du våddragten med, kan du prøve at snorkle i sprækken. Vandet er 2-4 grader og krystalklart. Der arrangeres også dykkerture til stedet.

Aktive gejsere

Efter Tingvalla kommer springkilden Geysir, der normalt er i hvile og kun bliver aktiv i forbindelse med vulkanudbrud. Strokkur, som ligger lige ved siden af, er derimod særdeles aktiv og slynger om sig med kogende vand hvert 3.-5. minut.

Europas største vandfald

Sidste stop i den gyldne cirkel er Gullfoss. Gullfoss er Europas største vandfald målt på ren volume. Om sommeren løber der i snit 1.400 kubikmeter vand igennem i sekundet, og faldhøjden er 32 meter fordelt på to sektioner. Den højest målte gennemstrømning er 2.000 kubikmeter i sekundet, hvilket svarer til at fylde en olympisk pool på et enkelt sekund. Et fantastisk og meget kraftfuldt fænomen, og man føler sig ganske lille, når man står ved siden af.

Islands varme kilder

Et absolut must på turen til Island er et dyp i en af de mange varme kilder.

Den Blå Lagune

Islands blå lagune er nok den mest kendte og lettilgængelige af de varme kilder. Det lyseblå, mælkeagtige vand har en behagelig temperatur på 38-39 °C og er udpeget som et af verdens 25 vidundere af National Geographic. Antallet af tilladte besøgende er begrænset, så selv om der er udsolgt, er der aldrig proppet – men bestil i god tid! Man kan også vælge at besøge Reykjadalur ("dampdalen") og bade i den varme flod.

Islands dyreliv på nært hold

Islænderheste og hvalsafari

At ride på islænderhest kan faktisk godt fungere, selv for os, der aldrig har siddet på en hesteryg før. Hvalsafari i Husavik er en anden populær udflugt.

Petter Sevenius

Med brættet under armen og tasken på ryggen rejser Petter, som vinden blæser, og han tager generelt eventyrene, som de kommer. Men planlægning har dog også sine fordele, specielt når det kommer til familieferie.