Se hoteller (1)

Rejser til Jelsa

Jelsa er en hyggelig badeby på øen Hvar. Her rejser folk til fra hele verden, dels pga. af byens bedårende skønhed og dels for den afslappende atmosfære.
Smukke Jelsa ligger på det nordlige Hvar og er en middelalderby med gamle stenhuse, labyrintiske gader og en charmerende lille havn. På begge sider af bykernen findes små stenstrande og badeterrasser med meget klart vand. Aftenerne tilbringes som regel på en af Jelsas hyggelige restauranter - udvalget er forholdsvis stort, og her findes alt fra pizzeriaer og fiskerestauranter til ægte konobaer (traditionelle, lokale restauranter), som alle har det tilfælles, at de serverer friske og spændende rette til meget rimelige priser.

Bo godt i Jelsa

Vælger du at bestille en rejse med Spies' bekvemme charter, vil du komme til at bo i en hyggelig lejlighed - perfekt for dig, der ønsker at lave din egen morgenmad, som du kan nyde på balkonen i morgensol og med havudsigt. Mladina Apts er et charmerende hotel, som får høje bedømmelser af vores tilfredse gæster.

Sol og strand

De første strande, du støder på, ligger blot nogle hundrede meter fra Jelsas centrum, og herfra kan du bare følge strandpromenaden, til du finder den strand eller badeplatform, som føles rigtig for dig. Som så ofte langs den krostiske kyst er vandet så krystalklart, at man kan se bunden selv på flere meters dybde. Det gør det meget populært blandt de, som elsker at snorkle.

En rejse - to rejsemål

Rejser du med Spies' charter, kan du bestille en rejse med to rejsemål. Så får du en uge på hvert af to de rejsemål, og får på den måde oplevet mere af Kroatien på din ferie. Du kan f.eks. starte din ferie i de fredelige Jelsa og slutte af i det mere livlige Split - eller omvendt. Du kan også kombinere nogle andre rejsemål, hvis der er noget andet, der falder mere i din smag. Kig nærmere på Spies' rejsemål, og så hvilken kombination som passer bedst til dig.

En af skærgårdens smukkeste øer

Hvar beskrives ofte med superlativer, og mange mener, at øen er en af de absolut smukkeste i hele den kroatiske skærgård. Naturen er blød og bølgende med en lille vingård hist og her, og de smukke olivenlunde er omkranset af møjsommeligt byggede stenmure. Hvar er den fjerdestørste i den kroatiske skærgård - knap 70 km lang og 5-10 km bred - og det er nemt at komme rundt på egen hånd. De fleste seværdigheder findes på den vestlige del af øen, bl.a. romantiske Hvar by, hvorfra taxibådene i pendulfart sejler badelystne feriegæster til Pakleni-øerne.
Tips og nyttig info
 • Kombinér to rejsemål
 • Prisvenlige hoteller
 • Meget tilfredse gæster
 • Krystalklart vand
 • Mad og drikke til gode priser
 • Lokale restauranter
 • Fred og ro
Filtrér og søg rejse

Spies' gæster om Jelsa

Endnu ingen bedømmelser af rejsemålet

Strand
Både øst og vest for bymidten ligger der små strande og badeplatforme med klart og fint vand. Der findes udmærkede badebroer og badeplatforme overalt langs strandene i Dalmatien, og da de ofte består af småsten og klipper, er vandet krystalklart. Hvis du bader fra klipper eller på strande med store sten, er det en god idé at bruge badesko. Disse kan købes overalt. Du kan f.eks. tage med en udflugtsbåd ud til nogle af de omkringliggende strande og klipper.

Badestederne i Dalmatien er generelt meget velholdte og rene, og flere strande på fastlandet har modtaget Blue Flag, som uddeles af Foundation of Environmental Education in Europe og er en garanti for, at stranden er velbevaret, sikker og hyggelig. De fleste organiserede badesteder er ordentligt afskærmede fra bådtrafikken ved hjælp af flydereb og tilbyder ferskvandsbrusere, omklædningshytter, udlejning af liggestole og i visse tilfælde også vandsportsaktiviteter. Jelsa har en lille sandstrand, men ellers bader man fra strande med grus/sten, sten og klipper.

Strande østpå

Bademulighederne starter blot nogle hundrede meter fra byens centrum med en meget lille men lækker strand. Følger man siden stranden, er der godt med skygge og fine bademuligheder fra klipper og badepontoner. Efter ca. 20 minutters gang kommer man til Minastranden, den største sandstrand i nærheden af Jelsa. Har man børn med, er det bedst at gå herhen, da stranden er relativt lavvandet. Her er der også et serveringssted, hvis man får lyst til en is eller en stund i skyggen med en kold drink. De rigtig energiske kan fortsætte yderligere 45 minutter langs med kystvejen forbi campingpladsen for at komme til en forholdsvis stor og lavvandet strand, som dog mangler brusere og serveringssteder. Der er et stykke at gå, men hvis man har lejet cykel, er det ikke noget problem.

Strande vestpå

Følger man kajen vestpå forbi byparken og hotel Jadran, får man snart øje på det første badested nede ved vandet. Badeklipperne fortsætter siden rundt om odden og et godt stykke op imod kysten. Jo længere man går, desto mere privatliv får man. Her er god plads, og trængsel plejer ikke at være et problem.

Vrboska

Vrboska er en lille, hyggelig by med en livlig havn. På den nordlige side af havnen finder man udmærkede strande, hvoraf en del er reserveret til naturister. Man kommer hertil ved at følge kyststien fra Jelsa (ca. 4 kilometer). Benyt også gerne lejligheden til at besøge selve Vrboska, f.eks. for at spise frokost med udsigt over havnen.

Hinsides Jelsa - resten af Hvar

Hvar er en ø, som er omgivet af rent og klart middelhavsvand. Det er en spændende oplevelse at leje en cykel eller bil og finde sit eget badested. Øen er ikke specielt stor, men det kan tage en stund at komme rundt, da der er meget at se undervejs. Et besøg i Hvar by kan kombineres med badning, og ferskvandsbruserne sikrer, at man kan føle sig virkelig opfrisket, når man tager videre.

Brac

Den triangelformede strand, som man ser på mange billeder og plakater fra Kroatien, hedder Zlatni Rat og ligger på øen Bracs sydlige side lige overfor Hvar. Man tager hertil med en af de badebåde, som venter i Jelsas havn om morgenen, og som vender tilbage igen om eftermiddagen.

Naturiststrande

Kroatien var først i Europa med at åbne sine strande for naturister (nudister). Langs Adriaterhavet findes der masser af naturiststrande/badesteder (markeret som FKK-strande på kortene), de fleste med gode spisesteder og sportsaktiviteter. Der findes til og med ca. 20 hoteller, som er registreret som nudistcentre. At sole topløst plejer ikke at være et problem men tag gerne et hurtigt overblik over stranden. Hvis andre soler topløst, kan du også gøre det.
Mad, drikke og natteliv

Mad og drikke i Kroatien

Kroatien har en lang og rig madtradition, og grøntsager, rodfrugter og bønner er lige så vigtige ingredienser som kød, fisk og skaldyr. Mange traditioner er gennem årene blevet blandet sammen, og man kan spore indflydelse fra både Italien, Ungarn og Balkan. I Dalmatien mærker man specielt den italienske indflydelse, da næsten alle restauranter har pastaretter, pizzaer og hvidløgsduftende skaldyr på menukortet.

Frokost serveres normalt kl. 11-15 og middag fra ca. kl. 18, men kroaterne spiser selv, ligesom italienerne, gerne sent på aftenen. Restauranterne lukker generelt omkring midnat. Der lægges et servicegebyr på 10 procent på regningen, og det er oftest ikke inkluderet i prisen. Drikkepenge er ikke specielt udbredt her, men hvis du er meget tilfreds, bliver der naturligvis altid sat pris på lidt ekstra, normalt 5-10 procent af regningens endelige beløb.

Prisniveauet i Dalmatien er stadig rimeligt. En cappuccino koster sjældent mere end 8-10 HRK, en øl ca. 15-20 HRK, en pizza til frokost ca. 35-50 HRK og en treretters middag på en middelgod restaurant ca. 150 HRK. Portionerne er store og betjeningen generelt god.

Vil man prøve typiske, lokale retter, bør man besøge en ægte konoba. De bedste ligger oftest et stykke uden for selve centrum, og for at komme dertil kræver det måske, at man tager en taxi eller kører i egen bil. Til gengæld får man chancen for at opleve rigtig husmandskost omsorgsfuldt tilberedt i en herlig, kroatisk atmosfære. Det er oftest her, lokalbefolkningen spiser, og som vi alle ved, er det jo altid et godt tegn!

Uanset hvilken restaurant du besøger i Dalmatien, kan man næsten altid bestille pastaretter og/eller pizzaer eller enklere retter for ca. 40 HRK. Derfor har vi, da vi fastsatte vores prisindeks, i stedet udgået fra restaurantens specialiteter alternativt de retter, som er altdominerende på menukortet. De fleste restauranter tilbyder både kød- og fiskeretter, og for at få et komplet overblik over menukortet må man oftest gå ind på restauranten. Det er ikke almindeligt, at menukortet hænger ude ved indgangen. Husk på at kartofler, ris, pommes frites etc. for det meste bestilles separat. Man spiser som regel brød, kruh, til maden.

En nem og billig måde at stille sulten på er at besøge et af de mange pizzeriaer. De minder meget om de italienske, og har du lyst til pasta, kan du oftest også få det. Er du blot lidt sulten, kan du besøge en såkaldt slasticarnice, en slags bageri, og f.eks. købe en burek, som er butterdej fyldt med ost, som mange kroatere spiser til morgenmad. Anden populær fastfood er cevapcici (kebab), pljeskavica (hakkebøf af oksekød) og ražnjici (grillspyd f.eks. med blandet kød og grøntsager)

Fisk og skaldyr

Både fisk og skaldyr er af meget høj kvalitet i Dalmatien og findes på de fleste menukort i mange forskellige varianter. Den orientalske indflydelse er tydelig i forkærligheden til grillede retter, og får du chancen, bør du prøve den lokale havaborre eller languster, grillet og serveret med en skive citron og frisk salat.

Olivenolie

I århundreder har man anvendt olivenolie i både madlavning og indenfor alternativ medicin. I Dalmatien dyrkes der naturligvis oliven, og det milde klima og den frodige jord giver en helt speciel type olivenolie, som af mange regnes blandt verdens mest smagfulde og fineste. Den kan købes i supermarkeder, minimarkeder og souvenirbutikker i smukke flasker. Hvis du kører en tur på Hvar eller langs kysten, findes der også små boder og gårde langs vejene, hvor man kan købe bl.a. olivenolie til fornuftige priser.

Prsut - lufttørret skinke

Prsut er skinken, som er blevet kendt vidt omkring for sin smag men også for måden, den fremstilles på lige fra den måde, man opdrætter grisene (med masser af kærlighed) til måden, man gnider kødet ind i krydderier og urter og siden lader det tørre i bura-vinden; den friske vind fra nord. Erfarne gastronomer har vist sig at kunne kende forskel på smagen mellem den prsut, hvor grisene har fået "hjemmelavet" mad, og den, hvor de er blevet fodret med kraftfoder. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolie og findes på menukortet på mange restauranter, se "Dalmatinsk plitica" nedenfor.

Burek

Luftig butterdej fyldt med forskellige ingredienser som f.eks. kød, ost, kartofler eller æbler. Et perfekt mellemmåltid, som man plejer at kunne købe i de fleste
bagerier.

Pljeskavica

Hakkebøf lavet af oksekød blandet med peperoni. Fastfood, som sælges direkte over skranken. Retten stammer dog oprindeligt fra Bosnien.

Cevapcici

En slags ruller af hakket kød serveret med rødløg og ajvar (paprikapasta) og oftest med grøntsager eller i et pitabrød. Denne ret kommer også oprindeligt fra Bosnien.

Dalmatinsk plitica

En kroatisk udgave af spanske tapas eller tyrkiske meze i miniatureudgave. Hvis du bestiller dette, får du en tallerken med oliven, prsut, fåreost, ofte nogle sardeller og måske lidt fetaost. Der hører et stykke brød til, og et glas kølig hvidvin er perfekt til. Et udmærket valg hvis man synes, det er for varmt til at spise en rigtig hovedret.

Peka

En bagt ret med kød og grøntsager, som tilberedes i en gryde eller et dybt, ildfast fad, som placeres i gløderne over et ildsted. Kan være med fisk og skaldyr, blæksprutter, lam, kalv eller kylling. Kartofler og løg er faste ingredienser, men andre rodfrugter kan også indgå, hvis de er tilgængelige. Skal oftest forudbestilles på restauranterne da det er en rigtig simreret, som kræver flere timers tilberedning.

Buzzara

Er egentlig en tilberedningsmetode, som passer til flere forskellige typer skaldyr. Buzzara betyder helt enkelt, at hovedingrediensen er tilberedt i en kraftig sauce af vin, tomater, krydderier og urter. Af og til kan man få saucen alene sammen med pasta.

Pasticada

En slags kødgryde, som visse beskriver som sursød. Smagen bygger på, at kødet får lov til at simre længe ved lav temperatur sammen med bl.a. vin og af og til svesker.

Mixed grill

Findes på de fleste menukort og retten kan både være helt okay eller fantastisk alt efter restaurantens standard. Forskelligt kød grilles og serveres på en tallerken sammen med løg, ajvar (paprikapasta) og oftest også pommes frites.

Risotto

Minder om den italienske risotto men er ofte løsere i konsistensen og indeholder ikke altid ost. En udmærket og billig frokostret, som plejer at findes i et utal af billige varianter (vegetarisk, skaldyr, husets egen) på de fleste restauranter.

Drikke

Man lærer ikke et nyt land blot ved at rejse rundt i det, men også ved at prøve de lokale drikke. I Kroatien drikker man normalt på en såkaldt kavana (café) eller kafic (café/bar). De ligger rundt omkring på gader og torve i byerne. De fleste caféer åbner kl.6.00-7.00 om morgenen, sådan at de, der skal på arbejde, kan købe morgenkaffen med. De lukker normalt ved 23-tiden og af og til senere om sommeren. Cafékulturen er stærk, og priserne er kun ca. en tredjedel af priserne i Danmark. Disse caféer sjældent serverer mad.
Kava – er det, vi kalder espresso, som kroaterne normalt
selv drikker.
Kava s mlijekom – kaffe med mælk.
Kava sa šlagom – kaffe med fløde.
Turska kava - tyrkisk kaffe, som serveres med kaffegrums i bunden af koppen.
Caj – te.

Øl

Øl, pivo, findes i masser af varianter, og de fleste lokale øltyper er lyse pilsnertyper. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kendte mærker. Tomislav er en mørk øltype. Mange kendte øltyper som Tuborg, Stella, Kaltenberg og Carlsberg fremstilles på licens i Kroatien og er lette at finde. Malo pivo (en lille øl) består normalt af 30 cl, og veliko pivo svarer til en almindelig øl. En øl koster 6-20 HRK afhængig af størrelse og mærke. Toceno pivo betyder fadøl og findes oftest i tre størrelser: 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. To kroatiske drikke, som er baseret på øl, er radla, dvs. øl blandet med Sprite (7Up), og dizel, som er øl blandet med Coca Cola.

Vin og spiritus

Kroatien har en lang tradition indenfor vinproduktion, og her findes meget at opdage og opleve for alle, der sætter pris på gode vine. Næsten hver region producerer sin egen vin, og Pošip, Grk og Plavac er tre kendte mærker. Dalmatisk vin kan købes i specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter såsom olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Den bedste dalmatisk vin til de bedste priser finder man direkte hos producenten. Kroaterne selv spæder gerne vinen op med lidt vand. Populære vinbaserede drikke er bambus (rødvin og cola) og gemišt (hvidvin og danskvand).

Nogle lokale spiritustyper er Sljivovica (blommebrændevin),
Viljamovka (pærelikør), Medovina (honningbrændevin) og Maraskino (kirsebærlikør fra Zadar). Rakija er den lokale brændevin, og hjemmebryggede varianter sælges overalt.
Aftenerne fordrives ofte på en af Jelsas hyggelige restauranter. Udvalget er relativt stort, og her finder du alt fra pizzaer og fiskerestauranter til ægte "konobas" (lokale værtshuse). Der er masser restauranter og enklere spisesteder langs havnepromenaden med alt fra lokal kroatisk mad til finere italiensk kogekunst. De lidt finere restauranter ligger langs de mindre stræder tæt på hovedgaden.

I Jelsa er der hovedsageligt to områder, man kan vælge mellem: havneområdet, hvor pizzeriaer og enkle spisesteder dominerer, ogr de små, smalle gader ved havnen med såkaldte konobas og andre typer af restauranter. Et alternativ er at tage til bjerglandsbyen Pitve, som ligger cirka 3 km oven for Jelsa. Her kan man nemt spadsere til om aftenen og siden tage en taxi tilbage - eller omvendt. Det er meget almindeligt at give drikkepenge på restauranterne i Kroatien, så læg 5-10 % af regningen, hvis du er tilfreds med servicen.
Shopping
I Jelsa ligger der et par mindre supermarkeder, som minder meget om et mindre supermarked hjemme, men der findes ikke nogen form for rigtig shopping her. Dalmatisk vin kan du købe fra vinkælder langs kajen. Her kan du selv medbringe en flaske, hvor du så får fyldt den op. At prutte om prisen forekommer på markeder men ellers ikke. Den pris, du ser på prisskiltet i butikkerne, er den pris, som gælder. Prsut (lufttørret skinke) er blevet kendt vidt omkring for sin smag og minder meget om lignende skinker fra Italien. Dog til en lavere pris. Absolut værd at købe med hjem.
Skulle du få brug for at handle, hæve penge eller købe en postkort, skal du blot følge kajen til byparken. Her drejer du så, således at du har parken på højre side. Her kan du både finde et supermarked og et frugt- og grøntssagsmarked.

Supermarkeder

Der findes flere store butikskæder: bl.a. Tommy, Konzum, Diskont og Studenac. I Jelsa findes der et mindre antal supermarkeder med et sortiment, der minder om det, vi kender hjemmefra.

Shopping i Splitområdet

Man kan ikke kalde Kroatien et shoppingparadis, hvis man mener den seneste mode til billige priser. Men indbyggerne går meget op i mode og klæder sig pænt. Tøj, sko og tasker er oftest italienske. Mange kendte mærkevarer som f.eks. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace kan købes i Split på og i nærheden af gågaden Marmontova, men priserne er ikke meget lavere end i Danmark. Inde i paladset i Split findes der en udmærket boghandel, Algoritam, med et godt udvalg af både billigbøger og anden litteratur på engelsk samt guidebøger om Kroatien. Det er nemmest at finde vej hertil ved at spørge på turistkontoret i peristylet. Ude i forstæderne findes der også flere populære shoppingcentre. Det største hedder City Center One. Det har både det største udvalg og en biograf.

Dalmantisk vin

Kan købes på specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. En del har egne vinkendere, som samtidig fortæller om vinen samt hjælper dig med at finde det, du er på udkig efter. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Men de bedste dalmatiske vine til de bedste priser finder man direkte hos producenterne, dvs. på en af vingårdene længere inde i landet. Hvis man leder efter souvenirer i Split, som kan spises eller drikkes, ligger der en god butik i peristylet på højre side, hvis man kommer fra jernporten.

Olivenolie

Kroatien er meget kendt for sin olivenolie. Den bedste olivenolie kommer efter sigende fra Tar, som ligger ca. 10 kilometer nord for Porec, hvor den er blevet fremstillet i århundreder. Den specielle olivenolie fra Tar kan du købe i de almindelige supermarkeder og minimarkeder samt på de fleste vinotecas. Og kommer du forbi Tar eller området rundt omkring Tar, kan du naturligvis også købe den der. Ofte er der små boder langs vejene, hvor man kan stoppe og få den i så fald ofte hjemmelavede olivenolie til en god pris.

Rakija

Det, vi kalder cognac, dvs. et destillat baseret på frugt, for det meste druer. Den smages ofte til med krydderier eller urter og siges at være god for fordøjelsen. Rakija fremstilles på de fleste gårde og sælges på de fleste markeder og fra små boder ved vejkanterne. Smagen varierer fra udmærket
til blyfri...

Markeder

Findes overalt i Dalmatien. På markederne kan du finde alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olivenolie, biska (cognac fra Istrien), honning m.m. Nærmeste større marked findes i Split ved siden af den gamle bydel. Her kan man købe alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olie, honning etc. Man plejer at sige, at det man ikke kan finde på markedet, slet ikke findes (i hvert fald ikke i Split…)!

Kunst og kunsthåndværk

Det mest almindelige kunsthåndværk består af forskellige former for broderier, ofte fremstillet og solgt af små, ældre damer, som sætter en improviseret bod op, hvor det kan lade sig gøre. Den kunstinteresserede kan gå en tur i paladsets tidligere kælder, hvor alverdens souvenirhandlende har sat boder op. Længst inde ved
trappen op mod peristylet står der flere lokale kunstnere, som sælger værker til overkommelige priser.

At prutte om prisen

Man kan forsøge at prutte om prisen på markederne, men ellers ikke. Den pris, som er angivet på prismærket, er den, der gælder, og det er sjældent, at nogen forsøger at snyde turisterne.

Kravatter - slips

Vidste du, at kravatten, oprindelsen til slipset, kommer fra Kroatien? Den blev fra starten af båret som et tørklæde, som rytterne havde rundt om halsen for, at man ved hjælp af de forskellige farver kunne skille sig ud fra de andre soldater. Franskmændene kopierede moden allerede i 1600-tallet, og måden, hvorpå man bandt tørklædet, blev kaldt "à la cravat", dvs. i kroatisk stil. Et slips er en god souvenir, og for at det skal være helt rigtigt, så tjek at der står Made in Croatia på det
Sport og træning
Kroatiens natur indbyder til smukke vandreture - perfekt for dig, der søger en aktiv ferie.

Vandring til vagttårnet Tor

Tag på en vandretur op i bjergene og se resterne af det græske vagttårn Tor fra ca. 385 f.Kr. Gå i retning mod kirken, som ligger højt oppe, og gå til højre for enden af trapperne, inden du kommer indenfor kirkelågerne. Følg derefter grusvejen direkte frem, find de rød-hvide markeringer, som er malet på sten langs stien, og følg dem hele vejen frem. Kameraet plejer at blive flittigt anvendt her, da udsigten mod Jelsa og de omkringliggende byer er helt utrolig. Denne tur kræver middelgod kondi, gode sko og masser af vand.

Vandring på Hvar

Øen Hvar byder på mange fine vandrestier for de lidt mere eventyrlystne, som har gode sko, nogenlunde god kondition og tåler varmen. Mange stier er vokset helt til og kan være svære at finde, men på turistkontoret vil man ofte kunne få et kort over vandrestier.
Aktiviteter og seværdigheder
Lej en cykel og oplev Jelsa og omegn på to hjul.

Zlatni Rat

Tværs over vandet fra Jelsa ligger en af Kroatiens med fotograferede strande, den triangelformede Zlatni Rat, som ændrer form alt efter, hvordan vand og strøm arter sig. Du kan komme til Zlatni Rat med båd fra havnen i Jelsa.

Du kan også tage bussen til øens hovedstad Supetar og nyde det mangfoldige folkeliv over lidt god mad i havneområdet. Også i Bol, der ligger cirka 20 minutters gang fra Zlatni Rat, ligger der både restauranter og barer, hvor du kan tage et hvil i skyggen. Der er også mulighed for at besøge det dominikanske kloster, som har en smuk have og en ret eklektisk udstilling med lidt af hvert, bl.a. et maleri af kunstneren Tintoretto.

Oplev Hvar fra cykelsadlen

At leje en cykel i en eller flere dage er både en god måde at komme rundt på og opleve øen. I centrum af Jelsa findes der flere cykeludlejere, og i Stari Grad ligger der en i tilknytning til receptionen på hotel Arkada. I højsæsonen anbefaler vi, at du forhåndsreserverer cyklen dagen inden for at være sikker på at få en.

Begiv dig for eksempel ud på denne cykeltur: Følg strandvejen fra Jelsa til Vrboska, kør gennem centrum af Vrboska og stands ved skiltet med Spes Tours, hvor du kan beundre kirken fra 1400-tallet (åben på hverdage kl. 10-12). Følg vejen ud af Vrboska, drej til venstre ud på den store hovedvej og følg den direkte frem mod Stari Grad (vær opmærksom på at der ingen skiltning er). Efter nogle kilometer kommer der et vejkryds, og her fortsætter du direkte frem og ind på en næsten bilfri grusvej, som fører dig gennem vinmarkerne og forbi Hvars lille flyveplads.
Jelsa er en smuk, lille by ved havet på øen Hvars nordlige side. Stedet er centrum for de frodige dele af øen og er omgivet af olivenlunde, lavendelmarker og vinmarker. Vil man udforske øen eller skærgården, er Jelsa et godt udgangspunkt med direkte færgeforbindelser til de nærliggende øer og udmærkede transportmuligheder til resten af øen.

Udforsk Jelsa - med is

Postkortskønne Jelsa ligger på den nordlige del af Hvar, og er en middelalderby med gamle stenhuse, labyrintiske stræder og et charmerende lille torv ved havnen. Jelsa er vokset frem af terrænet og har derfor ingen tydelig byplan. Men da byen ikke er specielt stor, lærer man hurtigt at finde rundt. Det er nemmest at udgå fra torvet længst inde i havnen, som er det naturlige midtpunkt. Får man lyst til en is, en drink eller en udmærket kop espresso og samtidig kigge på folkelivet, er det her, man skal gå hen.

Stari Grad-markerne på øen Hvar

Området blev koloniseret i 300-tallet f.Kr. af søfarende grækere fra øen Pharos i Grækenland, som kom hertil og gav området det samme navn, nemlig Pharos. Området er bevaret næsten intakt siden den græske periode. Her dyrkede man jorden med afgrøder, som findes den dag i dag i form af vinmarker og olivenlunde. Også mange bygninger, vandingskanaler etc. er bevaret, og man kan her se den for antikken så karakteristiske, geometriske opdeling af markerne. Starogradska Polje er i dag det bedst bevarede, græske, antikke område i hele Middelhavet.

Byen Pitve

En af Hvars ældste byer, Pitve, ligger cirka 3 km fra Jelsa centrum og 12 km fra Stari Grad. Gå enten langs vejen (cirka 45 minutter) eller følg den noget længere gangsti cirka 1½ time), som går langs bjerget. Pitve byder på fin udsigt og et næsten turistfrit centrum.

Grotten i Humac

I Humac cirka 6 km fra Jelsa og 16 km fra Stari Grad i retning mod byen Sucuraj ligger den forhistoriske grotte Grapceva Špilja. Her har man fundet spor af en kultur, som blomstrede på øen i det tredje årtusind f.Kr. Der arrangeres guidede ture i højsæsonen.

Byerne Zavala, Ivan-Dolac og Sveta Nedjelja

Kør over bjerget, se den anden side af øen og nyd solen på sydsiden. Tag hovedvejen ud af Jelsa eller Stari Grad (afhængig af hvor du bor), kør forbi Pitve og følg skiltene. Vær opmærksom på at en 1,4 km lang og mørk tunnel med kun en kørebane gør det umuligt at køre på cykel til denne side af øen. At gå gennem tunnellen er strengt forbudt. En bil er det bedste transportmiddel, da lokaltrafikken er stærkt begrænset. I Zavala er der fine badebugter, og vandet er om muligt endnu klarere end udenfor Stari Grad og Jelsa. Fra Zavala er det en god ide at køre videre til byerne Ivan-Dolac og Sveta Nedjelja, som begge er kendt for sin vinproduktion. Langs bjerget på denne side af øen ligger de fleste vinmarker, og det er her, man finder den mest kendte drue, plavac mali, som anvendes i den fine, lokale vin Zlatan Plavac. I Sveta Nedjelja findes der desuden fine badebugter, og på restauranterne ved vandet kan man prøve nogle af de typiske, lokale vine.

Fra Jelsa til Zavala

Følg vejen (forbi posthuset og apoteket) ud af Jelsas centrum, kryds den store hovedvej og følg skiltene i retning mod Pitve. Gå langs vejen helt frem til biltunnelens starter, drej til højre og følg den brede grusvej op mod bjerget. Efter cirka 20 minutters vandring finder du på højre side af vejen en sti, som fører op til bjergkammens top (550 meter over havet), hvor det lille kapel Sveti Ante ligger. Følg siden stien nedad bjerget i retning mod Zavala. Beregnet tid: 5-6 timer frem og tilbage.

Fra Jelsa til Sveta Nedjelja

Gå i retning mod Pitve (samme som ovenfor) og drej til højre i retning mod Vrisnik. Følg vejen gennem byen i retning mod Svice. I Svice går du til venstre efter den lille kanal, som er helt vokset til. Find de rød-hvide markeringer og følg dem op mod bjerget. Vejen fører op til Hvars højeste punkt, Sveti Nikola 626 meter over havet, og dette er øens bedste udsigtspunkt. Følg den markerede vandresti ned til Sveta Nedjelja og bliv der og kig på resterne af et gammelt kloster (1400–1787) beliggende inde i en grotte. Beregnet tid: 4-5 timer hver vej.

Stari Grad

I Stari Grad anbefales et stop, hvor du kan gå gennem den gamle bydel og måske besøge Tvrdalj, poeten Petar Hektorovics kendte sommerpalads. Benyt også lejligheden til at nyde en forfriskning på havnen. Fra Stari Grad cykler du ad hovedvejen i retning mod Jelsa og drejer til højre i retning mod byen Dol. Du kan enten køre forbi byen eller dreje køre en ekstra tur igennem byen og passere kirken højt oppe. Fortsæt siden lige frem, og du passerer byerne Vrbanj, Svirce, Vrisnik og Pitve, før du kommer tilbage til Jelsa. Turen tager 2½-4 timer, og strækningen er cirka 25 km. Kører du fra Stari Grad, kan du naturligvis tage turen den modsatte vej.
Sådan kommer du omkring
Der findes gode busforbindelser på hele øen samt taxi. Med båd kan du komme til Split, Korcula og Brac.

Bus

Busforbindelserne i Dalmatien er generelt både pålidelige og præcise, om end de på øerne kan virke en anelse sporadiske af og til. F.eks. i byer som Zagreb, Dubrovnik og visse turistrejsemål (f.eks. Makarska) går det fint at tage bussen. Men vil man f.eks. tage et sted hen om aftenen, måske til en konoba, som ligger udenfor byen, bliver man nødt til at tage en taxi eller køre i bil. Det samme gælder mange af de små byer længere inde i landet.

Taxi

Man kan altid bestille en taxi fra hotellet, restauranten, eller hvor man nu befinder sig. Vores erfaringer er, at taxichaufførerne er ærlige, flinke og pålidelige. At prutte om prisen eller forsøge at få specialpris forekommer ikke her. Du kan generelt stole på taxichaufførens taxameter.

Cykel

At cykle er en nem og hyggelig måde at komme rundt på, når man opholder sig på øerne. Det koster fra ca. 70 HRK pr. dag at leje en cykel (ca. 15 HRK i timen) i højsæsonen, og der er fine cykelstier til badestederne, som ligger et stykke udenfor selve bykernen. Spørg på dit hotel efter nærmeste cykeludlejer.

Færger og båd

Der er gode færgeruter, både lokale og internationale. Der findes også et stort udvalg af organiserede bådudflugter. De mest populære er de såkaldte fish picnics, som tilbydes både i Jelsa, Hvar og Baska Voda. Der findes også forskellige typer af heldagsture, f.eks. med et ophold ved Zlatni Rat. Split er det store omdrejningspunkt, når det gælder færgetrafik ud til de mange øer. Vil du sejle direkte fra en ø til en anden, er mulighederne ofte begrænsede, og det kan være svært at sejle frem og tilbage samme dag. Det største rederi hedder Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med tidstabeller og prisoplysninger: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel og knallert

Vi kan ikke anbefale, at du lejer knallert eller motorcykel pga. den stærke trafik om sommeren, men blandt kroaterne er det meget udbredt at køre på knallert eller motorcykel. Spørg altid efter en hjelm! I Kroatien er det nemlig ikke en selvfølge, at man får udleveret en.
Fakta

Vores service på rejsemålet

Fra juni til september kan du kontakte os døgnet rundt på vores servicetelefon samt på sms og mail, hvis du vil bestille udflugter, leje bil eller måske bare have tip og gode råd. Rejser du med charter, møder vi dig desuden i lufthavnen og sørger for, at du kommer med den rigtige bus, hvis du har bestilt transfer.

Rejser med omtanke

Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Læs mere om vores klima- og miljøarbejde her.

Vaccinationer

Du har selv ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Hotelskat i Kroatien

Gæster på kroatiske hoteller skal betale en hotelskat på ca. 10 HRK pr. person/nat. Når du rejser du med charterfly (en til fire uger), er hotelskatten indregnet i prisen.

Valuta og kreditkort

Kroatiske kuna (HRK). De fleste kort accepteres. Der findes hæveautomater i Jelsa.
Bestil valuta hos FOREX Bank inden afrejsen og få en nemmere ferie. Læs mere om vores samarbejde her.

Tidsforskel

Ingen.

El

220 V.

Sprog

Kroatisk. De fleste, som arbejder i turistbranchen, taler også tysk og engelsk.

Øvrigt

Der er mange bakker, niveauforskelle og trapper på rejsemålet.
Vejr og klima
 • januar
10°5°
3
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • februar
11°5°
4
Solskinstimer pr. dag
12°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • marts
14°7°
6
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • april
18°11°
7
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • maj
23°16°
8
Solskinstimer pr. dag
17°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • juni
27°19°
10
Solskinstimer pr. dag
21°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • juli
30°22°
11
Solskinstimer pr. dag
23°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • august
30°22°
10
Solskinstimer pr. dag
24°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • september
26°19°
8
Solskinstimer pr. dag
22°
Vandtemperatur
20
Regnfri dage
 • oktober
20°14°
6
Solskinstimer pr. dag
19°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • november
15°10°
4
Solskinstimer pr. dag
16°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • december
12°7°
3
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 2 timer og 30 minutter.

Afrejse

Spies tilbyder charterrejser til Jelsa i sommerhalvåret.

Flyet lander i Split Lufthavn.
Med Spies' transfer kommer du nemt og sikkert til dit hotel i Jelsa. Transfer indgår i rejsens pris. Flyet lander i Split Lufthavn. Transport med bus (ca. 45 minutter) til havnen i Split, hvor bagagen lastes ombord på en katamaran. Rejser du med færge, bærer du selv bagagen ombord. Ventetid kan opstå på havnen i Split, men der findes både restauranter, caféer og butikker, og du kan efterlade bagagen hos vores personale i havnen. Sejlturen til havnen i Stari Grad går indimellem via Brac og tager ca. 1,5-2 timer. på havnen stilles bagagen på havnen, og gæsterne bærer så deres bagage ombord på bussen. Køretiden til hotellerne i Jelsa tager ca. 20 minutter, afhængigt af trafik og antal hotelstop. Den totale transfertid er op til syv timer, inkl. ventetid på havnen i Split. Indimellem må gæster, der skal flyve hjem med forskellige fly med forskellige afgangstider, tage med den samme båd, hvilket kan medføre ventetid i lufthavnen. Læs mere om transfer.

Find din rejse til Jelsa
Nødvendige cookies hjælper med at gøre hjemmesiden brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner såsom sidenavigation og adgang til sikre områder på hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Funktionelle cookies gør det muligt at gemme oplysninger om, hvordan hjemmesiden vises eller opfører sig – f.eks. dit valg af sprog eller region. Dette er nødvendigt for at hjemmesiden kan fungere.
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle data.
Marketing cookies anvendes for at gemme, hvordan besøgende opfører sig på hjemmesiden. Det gør vi for at kunne vise indhold, som er relevant for den enkelte besøgende og mere værdifuldt for virksomheden og tredjeparts annoncører.