Tips til din rejse til Maldiverne | Spies
Kagi Maldives Spa Island
Inspiration

Godt at vide

Før du bestiller en rejse til Maldiverne

Nyttig information om Maldiverne

Skal jeg vælge en Water Villa eller Beach Villa? Bør jeg bestille All Inclusive? Hvornår er det bedst at rejse? Vi svarer på nogle af de ting, mange spørger om.

1. All Inclusive kan svare sig

En del af Maldivernes turistøer er små. Meget små. På de fleste er der faktisk kun ét hotel, så udvalget af restauranter er som regel ret begrænset. Priserne er desuden relativt høje, fordi de fleste varer bliver importeret. Det kan derfor godt betale sig at bestille All Inclusive. Så slipper du for at tænke på regningen - og pengene ville du jo have brugt alligevel. Mange hoteller tilbyder All Inclusive-pakker, hvor der ud over måltiderne også indgår aktiviteter, udflugter, holdtræning og - ikke mindst - daglig opfyldning af minibaren.

Tips til din rejse til Maldiverne - mad | Spies

2. Water Villa eller Beach Villa?

En Water Villa er for mange indbegrebet af Maldiverne: En lækker villa beliggende på pæle i det krystalklare vand og med en stor terrasse med direkte adgang til havet. Men vil du hellere have sand mellem tæerne og lytte til palmernes susen fra en liggestol på stranden, bør du snarere vælge en Beach Villa, der tit har sin egen lille del af stranden - nogle har endda også privat pool.

Tip! Tjek, om det er muligt at dele opholdet mellem en Beach Villa og en Water Villa - så får du prøvet begge dele.

Tips til din rejse til Maldiverne - Beach villa eller Water villa? | Spies

Mange vil helst bo i en Water Villa, men en Beach Villa er heller ikke at foragte ...

3. Du er ikke fremme, når flyet lander

Næsten alle, der flyver til Maldiverne, lander på hovedøen Malé. De fleste er nok vant til at kunne tage en taxi eller bus fra lufthavnen til hotellet, men når du ankommer til den internationale lufthavn på Maldiverne, fortsætter rejsen med indenrigsfly, vandfly eller speedbåd alt efter, hvor langt væk fra Malé du skal bo. Mange rejser videre med vandfly, og så tjekker man sin bagage ind ved en separat TMA-skranke (Trans Maldivian Airlines) og bliver derefter kørt i bus til vandflyterminalen.

Visse hoteløer, som Komandoo og Kuredu, har egne lounger i lufthavnen, hvor man kan opholde sig indtil den videre transport. Der er som regel lidt ventetid, eftersom der er et begrænset antal pladser på vandflyene. I mellemtiden kan du forsyne dig med gratis vand og sodavand og benytte det gratis wi-fi. I loungen kan du også udfylde registreringsblanketten til hotellet - så slipper du for at bruge tid på det ved ankomsten.

Der er ikke meget plads ombord på et vandfly, men det er hurtigt glemt, når man kommer op i luften og ser udsigten. Man skal som regel ikke flyve særlig længe; det tager for eksempel kun godt en halv time at flyve fra Malé til Komandoo. På enkelte strækninger lander man ved flere øer undervejs.

Tip! Medbring ørepropper - både vandfly og speedbåde larmer utrolig meget. Nogle gange deles der ørepropper ud ombord, men medbring for en sikkerheds skyld dine egne hjemmefra.

Tips til din rejse til Maldiverne - Vandfly på Maldiverne | Spies

Mange øer kan kun nås med vandfly, hvilket er en oplevelse i sig selv.

4. Valuta og drikkepenge

Den lokale valuta i Maldiverne er rufiyaa, men på hoteløerne er den gangbare valuta amerikanske dollars. Det er derfor en god idé at medbringe 1- og 5-dollarsedler, som du kan give i drikkepenge til for eksempel rengøringspersonalet, piccoloen eller guiden på eventuelle udflugter.

På mange resorts får man under hele opholdet tildelt sin egen tjener, som det er kutyme at give 10-20 USD om ugen i drikkepenge. Det samme gælder i din villa, hvor du som regel får tildelt en såkaldt "room boy", der sørger for rengøring, opvask, opfyldning af minibaren og - ikke helt ualmindeligt – kreativ håndklædekunst, hvor værelsets håndklæder bliver kunstfærdigt foldet og måske iført solbriller eller en snorkelmaske. Hvilket beløb du giver i drikkepenge - hvis du vælger at gøre det - er helt op til dig selv og afhænger af, hvor tilfreds du er med servicen.

Tip! Enkelte steder er det muligt at hæve kontanter i receptionen, men kursen er som regel dårlig, så medbring helst valuta hjemmefra. Der er ingen hæveautomat eller bank i lufthavnen på Malé. Forex har vekselkontorer flere steder i Danmark, og de tilbyder også tilbageveksling uden gebyr mod forevisning af den oprindelige kvittering.

Tips til din rejse til Maldiverne - Kontanter på Maldiverne | Spies

Et almindeligt syn på Maldiverne, når værelset er blevet gjort rent.

5. Tag alt med hjemmefra

“Har jeg glemt noget, køber jeg det bare der.”

Lyder det bekendt?

Hvis du er på vej til Maldiverne, bør du imidlertid sørge for at pakke kufferten med alt det, du måtte få brug for - og gerne lidt til. På de små hoteløer er udvalget af blandt andet tøj og toiletartikler stærkt begrænset, og priserne er høje. Man kan godt købe solcreme, men den er billigere i lufthavnen.

Huskeliste:

• Rejseapotek (smertestillende piller og anden medicin)
• Ørepropper (til vandflyet)
• Adapter og oplader
• Toiletartikler inkl. solcreme
• Badetøj
• Snorkeludstyr
• Læsestof til ferien

6. Nyd et måltid under havets overflade

Hvis du kunne tænke dig en helt speciel madoplevelse, bør du overveje at bestille bord på undervandsrestauranten 5.8 på Hurawalhi. Den ligger i stor glasskuppel næsten seks meter under havoverfladen og er omgivet af koraller og fisk i alverdens farver. Restauranten serverer både frokost og aftensmad, som består af en fast menu med 5 eller 7 retter. Ikke uventet er flere af retterne på menuen alt godt fra havet, som for eksempel kammuslinger, hummer og tunfisketatar, men der tilbydes også vegetariske alternativer. Undervandsmåltidet er langt fra en billig affære - i skrivende stund løber regningen op i 280 USD pr. person – men for den pris får man så til gengæld en uforglemmelig oplevelse i verdensklasse.

Læs mere om 5.8 Undersea Restaurant

Tip! 5.8 er primært forbeholdt gæster på Hurawalhi, men bor man på et af søsterhotellerne, Komandoo eller Kuredu, kan man også spise her. Så betaler man lidt ekstra og bliver hentet med båd.

Tips til din rejse til Maldiverne - 5.8 Undersea Restaurant byder på en uforglemmelig madoplevelse. | Spies

5.8 Undersea Restaurant byder på en uforglemmelig madoplevelse.

7. Maldiverne er eksklusivt, men afslappet

Det varierer selvfølgelig fra hotel til hotel, men Maldiverne byder generelt på afslappet og diskret luksus. Når man tjekker ind på Komandoo, bliver man for eksempel budt velkommen med en frisk kokosnød og en opfordring om at smide skoene - og lade dem stå resten af ferien. Her går man rundt i bare fødder overalt i det silkebløde sand - også i receptionen, barerne og restauranten består gulvet af sand. Selv på den ultraluksuriøse restaurant 5.8 (se ovenfor) stiller man skoene, før man går ind.

Tips til din rejse til Maldiverne | Spies

På Maldiverne giver udtrykket “barfodsluksus” mening.

8. Hvornår er vejret bedst?

Vejret er mest stabilt i vintermånederne fra november til marts, men priserne er væsentligt lavere om sommeren – og vejret kan også være ganske fint i denne periode. Da vores skribent besøgte Komandoo i slutningen af juli, regnede det lidt den første morgen og den sidste nat, men resten af tiden var der strålende solskin. Dagtemperaturen ligger på omkring 30 grader hele året, og der er 25-26 grader om natten. Vandtemperaturen kommer sjældent under 25 grader.

Læs mere om vejret på Maldiverne

Tips til din rejse til Maldiverne | Spies