Vallette, Malta
Inspiration

5 hurtige om middelhavsperlen Malta

Selvom man er verdens tiendemindste land, kan man godt være blandt de bedste feriesteder. Malta er bl.a. andet kendt som filmset for populære TV-baskere som Gladiator, World War Z og Game of Thrones, masser af fascinerende historiske seværdigheder og frem for alt fantastiske badeforhold med krystalklart vand. Her får du 5 hurtige om den populære middelhavsperle.

Skrevet af: Christian Nielsen
Publiceret: 24. juli 2023

Er Malta et godt feriested?

Det korte svar er ja! Malta er kendt for mange ting – bl.a. for de perfekte ferieforhold. Sommeren begynder tidligt, og det er varmt helt ind i oktober. Der er masser at se og gøre på den lille ø, uanset hvor gammel du er, og hvilke interesser du har. Er du bare til at slappe helt af, så er Malta også et rigtig godt bud på dit næste rejsemål.

Strand Malta

Der er mange muligheder for en dukkert på Malta.

St. Julians Sliema, Malta

St. Julians er et godt sted, hvis man er til et levende natteliv.

Hvor er det godt at bo på Malta?

Er du til sandstrande, er Mellieha det bedste bud . Her finder du øens længste sandstrand og et rigtig fint udvalg af hoteller – også når du rejser med børn. Andre steder på øen er der mest klippestrande, men der er ofte lavet badestiger, så man let kommer i og op igen.

St. Paul’s Bay er en populær bugt med en smuk strandpromenade og et stort udbud af restauranter og barer. Området ved St. Julian’s og Sliema er mest for dem, der ønsker et livligt natteliv. Vil du derimod have fred, ro og smukke udsigter, skal du kigge nærmere på naboøen Gozo.

Valletta, Malta

Hovedstaden Valletta er bestemt et besøg værd.

Hvad skal man lave på Malta?

Der er masser at lave på Malta, især hvis man elsker at bade, snorkle eller gå på klipper. Her er 5 bud på, hvad du kan skrive på to do-listen på din ferie:

Besøg Valletta, der ganske vist er en af verdens mindste hovedstæder, men hvad den mangler i størrelse, har den i charme. Byen danner et net af snævre gader, der midtvejs møder den livlige hovedgade, Republic Street. Det er også i Valletta, du finder en af verdens flotteste barokkirker, St. Johns Katedral. Malta har en kirke for hver dag på året, så du når næppe at se dem alle, men St. Johns må du ikke gå glip af. Valletta er på UNESCOs verdensarvsliste, og byen har også masser af hyggelige spisesteder, barer og caféer.

... og Mdina, der også er kendt som ”den stille by”. Den var tidligere øens hovedstad, og når man træder ind bag murene, der omgiver den 4.000 år gamle by, er det lidt som at rejse tilbage i tiden til et fascinerende møde med middelalderlig og barok arkitektur.

Dyp dig i Blue Lagoon, hvis du er til badeture i krystalklart vand. Den blå lagune er et meget populært udflugtsmål på den lille ø Comino mellem Malta og Gozo. Du kan tage dertil med færge på egen hånd eller på en arrangeret udflugt.

Læg vejen forbi Skipper Skræk-byen. Popeye Village er en lille by med små, rustikke huse, som ligger ved Anchor Bay i den nordvestlige del af Malta. Byen er tegnet af danske Hans Munk Hansen og blev bygget i 1980’erne til indspilningen af Skipper Skræk, som havde Robin Williams i en af hovedrollerne. I dag er byen et populært udflugtsmål for familier, som besøger øen. Her kan man bade og sole sig, spille minigolf eller tage på en sejltur i bugten.

Tag en tur til Iż-Żurrieq, som er en af de ældste byer i landet og virkelig også er et besøg værd. Ud over at være smuk i sig selv kommer du herfra også nemt til Blue Grotto – Maltas berømte grotter, der er kendt for de mange flotte og farverige syn, der møder en både under og over vandet, når man svømmer inden for i hulerne.

Valletta

Selv en lille hovedstad kan være en stor oplevelse.

Mellieha, Malta

Melliehas flotte kirke tårner sig op over byen.

Hvad spiser man på Malta?

Stuffat tal-fenek nyder godt af status som nationalret på Malta. Det er en simreret med kanin, der typisk braiseres med vin, tomater, hvidløg og forskellige krydderier. Et must, når man er på Malta!

Pastizzi er traditionelt maltesisk bagværk, der normalt er fyldt med f.eks. ost eller ærter. Et velsmagende, og typisk meget billigt, mellemmåltid.

Friskfanget fisk. Hvis du er heldig, kan du prøve lampuki, også kaldet mahi-mahi, som er en fisk, der vandrer forbi Malta i løbet af sensommeren og efteråret. Eller hvad med en lækker pastaret med skaldyr?

St Julians Sliema

Snyd ikke dig selv for en gåtur i de hyggelige maltesiske byer.

Vinbar på Malta

Et pitstop på en lokal vinbar ... tjo, hvorfor ikke?

Hvordan er vejret på Malta?

Foretrækker du varme, sol og badning, er højsæsonen, dvs. juni, juli og august, perfekt med den højeste gennemsnitstemperatur på omkring 30 grader midt på dagen. Foretrækker du derimod temperaturer, der minder mere om en dansk sommer, skal du rejse til Malta i løbet af foråret eller efteråret, hvor gennemsnitstemperaturen ligger på omkring 23 grader i maj og 24 grader i oktober. Havtemperaturen er også behagelig på disse tidspunkter – normalt omkring 20 grader.

Vil du læse flere artikler som denne?