Image captionWrocloaw set fra oven. Foto: Pixabay.com
Wroclaw set fra oven
Eksperternes tips

Weekend i Wroclaw – det skal du se

Hver gang jeg besøger Wroclaw slår det mig, hvor hurtigt byen rykker, og hvor meget den har at byde på. Wroclaw er en smuk og livlig historisk by, der er kendt for sin smukke gamle bydel, fine kanaler og rige bar- og byliv. Wroclaw er grøn, flot og nem at lære at kende, både til fods, med lejet cykel eller med offentlig transport.

Tekst: Lise Hannibal
Foto: Lise Hannibal, VisitWroclaw og Spies
Publiceret: 6/5 2024

En weekend i Wroclaw byder på historiske seværdigheder, hippe kvarterer og god shopping. Og så er der aldrig langt til næste bar, café eller spisested, hvor du kan spise og drikke godt uden at skulle belåne huset. Derfor er Wroclaw perfekt til en weekendrejse – her får du mine bedste tips til, hvad du skal se på en weekend i Wroclaw.

Ostrów Tumski

Wroclaws ældste bydel Ostrów Tumski er næsten bilfri og ånder fred og idyl.

Wroclaws gamle markedsplads Rynek

Wroclaws gamle markedsplads Rynek er omkranset af farverige huse og masser af udeserveringer.

Rådhuset på Rynek i Wroclaw

I det flotte gamle rådhus fra middelalderen kan du både drikke øl, spise husmandskost og gå på museum.

Figur af dværg

Dværgene i Wroclaw startede som lokal samfundssatire under kommunismen, og er siden eksploderet i antal til mere end 400 stk rundt om i byen.

Bystrand

Oder-floden har også bystrande, hvor man kan slappe af og nyde livet.

Sejlads på Oder

Gør som de lokale og tag en sejltur på floden med SUP-board eller kajak.

Omkring markedspladsen Rynek

Wroclaw er især kendt for sin flotte markedsplads Rynek, der er kernen af den gamle bydel. Pladsen går helt tilbage til 1200-tallet og er omgivet af farverige byhuse og udeserveringer, hvor du kan slå dig ned og indsnuse stemningen med en kop kaffe, en øl eller en solid gang polsk husmandskost. Ryneks midtpunkt er det imponerende rådhus, der i dag huser et museum og mikrobryggeriet Spiz Spiż Wrocław, hvor du kan smage det lokale bryg. Også kvarteret omkring Rynek er spændende at gå på opdagelse i med smukke jugendbygninger, shopping i små butikker, caféer og universitetsområdets statelige bygninger.

Læs mere om Spiz Spiż Wrocław på Facebook

Der serveres solid, polsk husmandskost på Podfredra. Foto: Restaurant Podfredra

Prøv polsk mormormad

Ja, de har også veganermad, burgere og ramen i Polen, men er du til gammeldaws dansk mad, vil du også elske det polske køkken. Når jeg får lyst til polsk mad bestiller jeg gerne placki ziemnaczane (enorme kartoffelpandekager), golonka (langtidsstegt svineskank) eller barszcz (rødbedesuppe). Og skal det være knap så stort, er en portion stegte pierogi det, der skal til. Der er masser af steder, du kan spise polsk mad i Wroclaw – prøv f.eks. hyggelige Chatka przy Jatkach eller i Pod Fredra i selve rådhuset på markedspladsen Rynek.

Hala Targowa

I Wroclaws markedshal Hala Targowa bugner det med frisk frugt og grønt.

Madmarkedet Hala Targowa

Polen har en stolt tradition for madmarkeder og i Wroclaws flotte markedshal Hala Targowa på ul. Piaskowa kan man købe alt hvad hjertet kan begære af frisk frugt og grønt, lokale bær og svampe, blomster, nødder og meget mere. Perfekt til at tanke op på snacks, inden du skal videre ud i byen.

Markedspladsen Rynek

Gaderne omkring markedspladsen er farverige og charmerende.

Ostrów Tumski

Den gamle bydel i Wroclaw er én stor seværdighed, meget fodgængervenlig og et dejligt sted at slentre rundt. Ostrów Tumski er byens ældste del, som du kommer til via gangbroen Most Tumski, der ligger lige overfor madmarkedet Hala Targowa. Ostrów Tumski er stort set bilfri og fyldt med historie, grønne områder og smukke kirker, blandt andet den gotiske domkirke Johannes-katedralen. Den rolige atmosfære i de gamle gader gør Ostrów Tumski til et ideelt sted at geare ned og nyde byens charme. Det er også her, at byens smukke Botaniske Have (ogród botaniczny) ligger. Her kan du opleve et væld af planter fra hele verden og se, hvad de bliver brugt til, og nyde freden og roen i det grønne. Botanisk Have har også en lille idyllisk café, hvis du er blevet kaffetørstig.

Ostrów Tumski

Botanisk have på Ostrów Tumski er perfekt til en pause i det grønne. Foto: Visit Wroclaw

Foto: Visit Wroclaw

Kanaltur på Oder

Oder flyder gennem Wroclaw på kryds og tværs, og mange steder kan man spotte lokale i kajak og på SUP-boards, der flyder afsted ad byens kanaler. Hvis du selv får lyst til at sejle, er der flere steder, du kan leje kano, vandcykel eller kajak på timebasis. Besøg f.eks. Wypożyczalnia ZatokaGondoli.pl., der tager ca. 40 PLN/time for en 2-personers kajak. Hvis du gerne vil se byen fra vandsiden, men ikke selv vil sejle, er det også hyggeligt at tage på en times tur med en af flodbådene, der sejler fra forskellige stop i byen Statek, statki Wrocław, bl.a. fra Wyspa Piasek lige ved Ostrów Tumski.

Hvorfor ikke prøve et flodcruise på Oder, når du er i Wroclaw?

På flodcruise

På et flodcruise får du set byen fra vandsiden. men du kan også cykle langs floden.

Sightseeing med cykel

Hvis du ikke er vild med at sejle, kan jeg anbefale en cykeltur på stierne langs floden og dens kanaler. Hvis vejret er godt, er det en herlig måde at få set meget af byen på, når du er på weekend i Wroclaw. Som så mange andre byer har Wroclaw fået bycykler, men sidst jeg forsøgte mig, kunne de kun benyttes, hvis man har en polsk bankkonto, så lad være at bruge tid på at bikse med dem. I stedet kan jeg anbefale at leje en cykel gennem turistinformationen på markedspladsen Rynek, der også kan give gode rutetips. Du kan også få de lokales inspiration til cykelruter i Wroclaw Cycle routes in Wroclaw.

Neonskilte

Gå på opdagelse i Wroclaws baggårde, der gemmer på street art og neonskilte fra kommunisttiden.

Streetart

Der er instagramvenlig Berlin-stemning i passagen mellem gaderne Ruska og Sw. Antoniego.

Neonskilte og street art

Wroclaw er kendt for mange listige steder og skjulte skatte i sine baggårde, og ikke mindst det cool kvarter Dzielnica Czterech Wyznan er værd at gå på opdagelse i. Gå f.eks. ind i passagen mellem gaderne Ruska og Sw. Antoniego, der huser en stor samling kasserede neonskilte fra kommunisttiden, der nu lyser op overalt i baggården. Neonsamlingen suppleres af street art, små kunstneriske værksteder og gallerier, og hele passagen har en Instagramvenlig, Berlin-agtig stemning. Ikke langt derfra ligger den populære øl-bistro Szynkarnia og mondæne Pasaz Pokoyhof, hvor du finder designbutikken Szajba og flere lækre restauranter og vinbarer, bl.a. Charlotte Chleb i Wino. Hvis du vil feste, er det bare at rykke over til Pazaz Niepolda, hvor pubs og natklubber ligger på stribe.

Hala Stulecia/Centennial Hall

Hala Stulecia-komplekset er på Unescos verdensarvsliste. Foto: Visit Wroclaw

Hala Stulecias multimediespringvand

Ved Hala Stulecia-komplekset ligger et imponerende multimediaspringvand med 3D-billeder, musik og lys. Foto: Visit Wroclaw

Park Szczytnicki

Slå to fluer med ét smæk og besøg idylliske Park Szczytnicki, når du har set Hala Stulecia. Foto: Visit Wroclaw

UNESCO-arkitektur i Wroclaw

Hvis du vil opleve en af Wroclaws mest berømte seværdigheder, skal du tage ud til sports- og kulturkompleks Hala Stulecia Centennial Hall - en arkitektonisk perle, der er på UNESCOs-verdensarvsliste. Hala Stulecia blev opført i begyndelsen af det 20. århundrede, da Wroclaw endnu hørte under Tyskland og hed Breslau, og er et imponerende eksempel på moderne arkitektur. Det huser forskellige arrangementer og udstillinger, men er især imponerende udefra, hvor det er omgivet af en park med et stort, skinnende nålespir, en pergola og et kæmpe multimediespringvand, hvor du kan se 3D-lysshow med musik og lyd Wroclaw Multimedia Fountain. Hvis du vil runde weekenden i Wroclaw af med en lækker spiseoplevelse, skal du prøve kompleksets moderne Restauracja Tarasowa Hala Stulecia » Restauracja Tarasowa w kompleksie Hali Stulecia med udsigt til park og springvand. I forlængelse af området ligger desuden en idyllisk japansk have (med entré) og en stor, skyggefuld skovpark Park Szczytnicki Wrocław, der er skøn til en pause eller en cykeltur ad skovstierne.

Lise Hannibal

Lise Hannibal

Lise er indholdsproducent for Spies, redaktør og rejsebogsforfatter og har et særligt forhold til Polen, hvor hun har boet i en årrække. Lise giver dig sine bedste tips til ferien i Polen, badeferien på Kreta og storbyferien i Istanbul.

Vil du læse mere som dette?