Inspiration

De 5 største rejsetrends i 2024

Rejser med storfamilien, udenlandsfejringer, solorejser og dupes er blandt årets største rejsetrends.

Publiceret: 19. januar 2024

1. Destination dupes (ja, du læste rigtigt)

Du har måske allerede hørt om dupes? Hvis ikke, så kommer forklaringen her: En dupe er et næsten lige så godt alternativ til en dyr mærkevare – bare til en billigere pris. Udtrykket bruges ofte om makeup og modeartikler, men nu har trenden spredt sig til rejser.

Flere og flere sværger til såkaldte destination dupes, når de bestiller deres rejse. Det er steder, der ligner andre, mere kendte, rejsemål, for eksempel visuelt eller med deres atmosfære, og de kan samtidig være nemmere og billigere at rejse til.

– Mange af Spies' charterrejsemål er rigtig gode alternativer til mere kendte steder og de attraktioner, man finder der. Et eksempel er at vælge det store amfiteater nær tyrkiske Side frem for Roms Colosseum. Måske er det tyrkiske endda en smule mere spændende end det italienske? Vi synes i hvert fald, at det er rart at skabe mindeværdige oplevelser uden at skulle rejse jorden rundt eller stå i lange køer for at se præcis det samme som alle andre, siger Sofie Lund, der er pressechef i Spies.

Se også: 10 eksempler på destination dupes

Hawaii og Madeira

Kan du se forskel på Hawaii og Madeira? De såkaldte"destination dupes" er billigere versioner af kendte rejsemål.

2. Solorejser

I gamle dage var det næsten kontroversielt at rejse alene, men i dag er situationen en helt anden. Næsten 40 % af Danmarks befolkning bor alene (jf. Danmarks Statistik og Spar Nord), og mange vil også gerne rejse alene. Nogle vil have en pause fra hverdagen, andre vil opleve verden på egen hånd, og andre igen vil møde nye mennesker. Der findes også dem, der vil rejse alene, men gerne med selskab på turen. De vælger oftest en tema- eller træningsrejse, hvor de kan udøve deres interesser sammen med ligesindede. Mange har også så fleksible arbejdsforhold, at de kan tillade sig at tage på workation – en blanding af arbejde og ferie.

– De sidste år har vi set en voksende interesse for at tage afsted alene. Vi har set en stor stigning i antallet af søgninger på solorejser på spies.dk sammenlignet med sidste år. Til disse anbefaler vi vores produkt Spies Solo, hvor vi på udvalgte hoteller har fjernet eller reduceret det tillæg, man normalt betaler for at bo alene, fortæller Sofie.

Læs også: 5 gode grunde til at rejse alene

kvinde alene på stranden med håndklæde

Mere end dobbelt så mange ser ud til at rejse alene i år.

3. Rejser, der skal indhente det tabte

I pandemiårene var der mange, som måtte aflyse deres planer om at rejse. Fejringer af bryllupper og runde fødselsdage måtte sløjfes, og mange fik ikke set dele af deres familie i lang tid. Det skal indhentes i 2024.

I løbet af 2023 noterede man sig hos Spies, at mange flere søgte på storfamilierejser. Alt tyder på, at denne trend vil fortsætte i 2024.

– Salget af generationsrejser, hvor forældre tager afsted med både børn og bedsteforældre, stiger hvert år, men det tog ekstra fart i løbet af 2023. Folk prioriterer mere end nogensinde oplevelser og tid med deres kære. De vil rejse og skabe nye minder sammen, og derfor nyder de godt af vores store udvalg af rejser til familier. Her finder man nemt noget, der passer til både store og små, siger Sofie.

stor familie sidder på stranden i solnedgangen

I pandemiårene måtte mange ferier og fejringer aflyses – nu skal det tabte indhentes.

4. Eksotisk ferie – uden at skulle rejse for langt

I 2024 vil De Kanariske Øer, og især Gran Canaria, igen toppe listen over Spies' mest populære rejsemål. Middelhavsklassikere som Mallorca og de græske øer vil også være blandt favoritterne. Samtidig er der dog mange, der er ude efter det lidt mere eksotiske.

– Mange synes, Kap Verde er et spændende alternativ til De Kanariske Øer. Vi ser en stor interesse for de her mellemdistance-rejsemål til vinter, og alt tyder på, at Kap Verde vil stige i popularitet den kommende vinter. Derfor har vi også fly med afgang fra både Billund og København.

Spies' fem mest populære charterrejsemål i sommeren 2024:
Mallorca, Kreta, Rhodos, Cypern og Tyrkiet.

Strand på Kap Verde

Kap Verde er et af de charterrejsemål, danskerne er mest nysgerrige på i 2024.

5. Rejser med omtanke for det omkring os

At rejse med omtanke for de steder, vi besøger er blevet vigtigere end nogensinde – både når det kommer til mennesker, dyr og klima. I 2024 er bæredygtighed ikke bare et valg, men en bevidst forpligtelse for alle, der rejser, og for rejsebranchen selv. Spies er åbne om deres arbejde for rejser med omtanke og vil gerne bidrage til at rejsegæster kan tage velovervejede valg både før og efter rejsen.

– Vores virksomheds største klimapåvirkning kommer fra flyene, og derfor er det ekstra vigtigt, at vi sørger for at forbedre vores produkt, så vi kan reducere klimaaftrykket. I løbet af 2023 har vi taget et vigtigt skridt i dette arbejde ved at opgradere vores flyflåde med tre nye CO2-besparende Airbus neo-modeller. Vi investerer desuden i mere bæredygtigt flybrændstof gennem vores vigtige partnerskaber. Det er helt essentielt for fremtidens rejser, siger Sofie Lund.

I 2030 skal Spies' eget flyselskab, Sunclass Airlines, have reduceret CO2-påvirkningen med 25 %, og allerede inden 2025 skal alle Spies' egne familie- og voksenhoteller drives af vedvarende energi.

Ud over at reducere vores klimaaftryk er Spies også optaget af at tage varer på de samfund, rejsemålene er en del af. Det kommer bl.a. til udtryk i udflugtsprogrammerne.

– Grimme billeder af dyr, der lider, får mange til helt at fravælge udflugter med dyr, når de er på ferie. Vi ved dog, at mange gerne vil se dyrene i deres naturlige habitat. Gennem vores samarbejde med World Animal Protection gør vi det muligt at opleve dyrenes verden på en ansvarlig måde, afslutter Sofie.

farverig fugl i skoven

At rejse med omtanke for miljø, mennesker og dyr bliver mere og mere vigtigt – også i 2024.