Eksperternes tips

Cykl med strøm eller rugbrød

på Gran Canaria

Oplev Gran Canaria på eldrevet cykel

Du behøver hverken cykelbukser i lycra eller at være i god cykelform for at komme i nærkontakt med Gran Canarias appelsintræer, mangoer og snoede bjergveje. På øen kan man leje gode, moderne elcykler og køre ad en smuk rute mod den lille bjergby Soria, hvor de serverer frisk mango/appelsin-juice.

Tekst & billeder: Rasmus Panduro

Rasmus Panduro, som arbejder i Spies, elsker at cykle i Spanien.

At være aktiv i ferien er noget, mange prioriterer højt, og flere og flere får øjnene op for at se Gran Canaria på to hjul. Med moderne og eldrevne city-cykler kan alle være med, og på cyklen får du et helt andet indtryk af øen, end hvis du kører i bil eller bus.

Flere steder langs sydkysten kan man leje cykler af høj kvalitet og nemt begive sig ud på ture, som er til at klare på en dag. Et godt udgangspunkt er Arguineguín, hvor udlejeren Free Motion har en butik. Bestiller du cyklen på forhånd, er den hurtigt klar, og du kan begynde turen mod Soria.


En af fordelene ved at cykle i Spanien er, at du ikke behøver være nervøs for trafikken. Spanierne er meget hensynsfulde over for cyklister – blandt andet er der en regel om, at man skal overhale med mindst 1,5 meters afstand mellem cykel og bil. Du vil hurtigt opleve, at det hele egentlig fungerer meget fint. Trafikken igennem Arguineguín flyder langsomt, og så snart du er ude af byen, mærker du friheden på cyklen og finder vejen mod Soria. Det er en dal, som stort set ender blindt, så der er ikke gennemkørende trafik, men en vej, som er markeret med vejskilte som cykelvenlig.

Motoren på de eldrevne cykler hjælper godt til, og du kan nemt holde en konstant fart på 20 km/t. Dalen minder om noget fra en westernfilm, og landskabet skifter hurtigt fra goldt til mere frodige områder, hvor du passerer både avocadotræer og plantager med mango eller papaya. Stort set hele året rundt er der appelsintræer, og duften fra citrustræerne er dejlig frisk.

Turen er til stor glæde for flere generationer.

Giv dig endelig tid til at stoppe og nyde udsigten og stilheden. Med elcykel går det nemt selv op ad bakke.

Efter cirka 16 kilometer begynder den bratte opstigning mod Soria. Der er cirka 6 kilometer op til landsbyen ad snoede bjergveje. Det er her, du bliver ekstra glad for din elmotor, for den sørger for, at du kommer helt op uden at løbe tør for krudt i benene. Du kan til og med have overskud til at smile til dem, som du overhaler, som kører uden strøm og kæmper sig igennem de mange hårnålesving. Lige før toppen bliver du overvældet af duften fra appelsinplantagen, og så skal du blot igennem landsbyen for at nå til endestationen, som er en lille café, hvor de serverer masser af mango/appelsinjuice. Juicen smager skønt, og den er velfortjent efter turen op.

Turen ned er mindst lige så stor en oplevelse som turen op, for nu kan du se tydeligt ud over dalen. Og med cykler, der har gode skivebremser, så går nedkørslen let og sikkert. Naturen er meget fotogen i dalen, så husk endelig at gøre et stop på vej ned langs et af de mange flotte udsigtspunkter. Et sidste tip er at nyde stilheden og tage nedkørslen i et helt roligt tempo, inden du når igennem dalen og er tilbage i Arguineguín.

Foruden en god appetit giver cykelturen også et godt indtryk af øen. Det er en herlig og anderledes oplevelse, som både giver gode grin, et betagende smukt sceneri og en masse at snakke om bagefter.

Tips og idéer:

  • Cykler kan lejes hos Free Motion, og udgangspunktet er Arguineguín. De har kontorer flere steder på sydkysten.
  • Af og til er det svært at leje cykler for bare én dag (de fleste lejer for 3-4 dage), så spørg i butikken, hvordan mulighederne er for leje.
  • Kom aldrig solcreme i panden, da det vil løbe ned i øjnene, når du sveder. Hjelmen skygger alligevel.
MTB på Gran Canaria
Du kan også leje en mountainbike og tage en tur i landskabet bag hotellerne

Rasmus Panduro

Rasmus foretrækker en aktiv ferie, og særligt cykelrejser har han en stor forkærlighed for. Når han ikke cykler i bjergene på Mallorca eller Gran Canaria, finder du ham normalt i en storby med vennerne eller på en solrig familieferie.