Bagværk
Eksperternes tips

8 caféer og bagerier i Paris, du bør besøge

Pâtisserier. Boulangerier. Viennoiserier. Kært barn har mange navne, og i Paris bliver der langet bagværk og lækkerier over disken på hvert et gadehjørne. Her kommer nogle af mine favoritter. Advarsel: Det bliver sødt!

Tekst: Lén Kongerud
Billeder: Lén Kongerud, Spies og Unsplash
Publiceret: 15. august 2025

Cédric Grolet

35 Avenue de l'Opéra | 6 Rue Danielle Casanova

Cédric Grolets spektakulære lag-på-lag-croissanter har været et samtaleemne i årevis, og det er ikke uden grund. I skrivende stund finder du også croissant-beignets på menuen. Kan du huske cronuts? Den der croissant-donut-hybrid, som blev in i New York for en del år siden, og som nu er blevet relativt almindelig herhjemme? Croissant-beignets er det omvendte: formet som en croissant, men med donut-konsistens, et tykt sukkerdrys – og fyldt til randen med cremet fyld. De kan fås med friske smagsvarianter som hindbær og mango eller med mere traditionelle smage som vanilje og kanel.

Det gælder om at holde tungen lige i munden, hvis du skal smage Grolets lækkerier. Croissant-beignets finder du kun hos Cédric Grolet Café, som ligger på bagsiden af Cédric Grolet Opéra, og du kan kun få dem som takeaway. De traditionelle croissanter kan du til gengæld kun købe hos Cédric Grolet Opéra. Vil du have en af hver, må du altså forberede dig på at stå i kø på begge sider. Kom tidligt, for der sælges selvfølgelig kun et begrænset antal hver dag.

Tip: Cédric Grolet har også filialer i London (Cédric Grolet at The Berkeley) og Singapore (Cédric Grolet Singapore).

L’Eclair de Génie Café

122 Rue Montmartre

L’Éclair de Génie er mest kendt for sine små, detaljerede éclairs i alle regnbuens farver (og smagsvarianter), men på det seneste har også deres croissanter vundet frem. Det er nemlig mere end bare en croissant – med al respekt for den originale croissant. L’Éclair de Génies croissanter er spækket med smag, fordi de både har fyld og topping. Men bliver det så ikke for meget? Nej. Vælg mellem chokolade, vanilje, hindbær eller cookies – og nyd det skønne bagværk ved et af bordene indenfor eller på den lille udendørsservering.

Her laver de også sjove kreationer til særlige mærkedage som halloween, valentinsdag og påske – for eksempel citrongule kyllinge-éclairs. Selvfølgelig har de også helt almindelige og virkelig gode croissanter. Og det (næsten i hvert fald) bedste? Her var der ingen kø.

Café de Flore

172 Boulevard Saint-Germain

Café de Flore er et legendarisk sted. Dørene åbnede første gang i 1887, og i løbet af det næste århundrede blev caféen et populært samlingssted for prominente skikkelser som Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir og Pablo Picasso. Det var også dengang, Café de Flore fik sit nu velkendte Art Deco-interiør med røde lædersæder, mahognipaneler og spejlvægge. I dag er der unægtelig mange turister forbi, men også franskmænd frekventerer den populære café i Saint-Germain-des-Prés. Og det er ikke så mærkeligt, for husets kakao er i en klasse for sig.

De fleste bestiller kakao og croissant, men denne dag gik vi med ristet brød, fransk smør og marmelade ved siden af. Enkelt, men virkelig lækkert. Kakaoen er tyk, intens og lige så luksuriøs, som den parisiske variant plejer at være. Den serveres i en sølvkande med flødeskum ved siden af. Kanden er varm, så brug den lille serviet til at holde i hanken, når du hælder op.

Tip: Der bliver hurtigt kø udenfor, så det kan betale sig at være tidligt ude, hvis du vil undgå at vente længe.

Varm kakao på Café de Flore
Café de Flore har (formentlig) serveret kakao i mere end 130 år.

Carette

4 Place du Trocadéro et du 11 Novembre

Når vi nu er ved kakao, er vi også nødt til at nævne den anden store café med netop dette på menuen: Carette. Der findes flere filialer, men den på Place du Trocadéro er den oprindelige og mest kendte – etableret i 1927. Caféen er ligesom Café de Flore kendt for kakao, Art Deco-interiør og den klassiske parisiske atmosfære, men skal du kun besøge én – så vælg Café de Flore. Carettes kakao er også vidunderlig, men caféen føles en smule mere distanceret og ikke helt så hyggelig. Og ja, her kan du også godt forvente kø.

La Pistacherie

5 Place de l'Alma

De seneste år er pistacie gået fra at være den lidt specielle smagsvariant i isbutikken til at blive et ægte modefænomen – og nu finder du det i alt fra kager og kaffe til pizza og boller. Og hos La Pistacherie handler ALT om pistacie. Signaturretten er for eksempel crêpe (eller vaffel) med pistaciecreme, grofthakkede pistacienødder, is (ja, du kan vælge pistacie) og flødeskum. De har også en pistaciecreme-fontæne. Der er pistacie i alle tænkelige former og varianter, så langt øjet rækker.

La Pistacherie er i udgangspunktet en specialbutik og ikke egentlig en café, men de har en meget hyggelig udendørsservering, hvor du kan nyde pistaciekaffe, pistaciecroissanter, pistaciedonuts eller spise pistaciecreme direkte fra bøtten, hvis du er til det. Det skal siges, at pistaciesmagen var en smule mildere end forventet, men sådan må det måske være, når man går all in på firdobbelt pistacie.

Maison Louvard

11 Rue de Châteaudun

Kald mig bare influenced, men the crookie – en kombination af croissant og cookie – var noget af det bagværk, jeg glædede mig allermest til at teste i Paris. Maison Louvard er ophavsstedet for det populære bagværk, som i første omgang var tænkt som et eksperiment, men som hurtigt gik viralt på sociale medier og førte til enorm efterspørgsel.

Jeg var forberedt på ventetid uden for Maison Louvard, men blev faktisk positivt overrasket over minimal kø – og mange crookies i disken. Måske fordi flere deler den opfattelse, jeg selv fik: at det hele var en anelse overvurderet. Måske havde jeg også skruet forventningerne lidt for højt op? Men har du lyst til selv at smage (og krydse den af listen), er Maison Louvard under alle omstændigheder et hyggeligt stop – og de har masser af andet lækkert bag disken også.

Ladurée & Pierre Hermé

Ladurée-butikker | Pierre Hermé-butikker

Listen er ikke komplet uden det, mange af os anser som det mest franske af alt: macarons. Faktisk er macarons oprindeligt italienske, men det var først i Paris, at de tog form som de macarons, vi kender (og elsker) i dag – som to små mandelbunde med blød smørcreme imellem.

Ladurée er klassikeren, som de fleste kender. Pastelgrønne lokaler og lange diske med macarons i traditionelle smagsvarianter som vanilje, pistacie og hindbær. Du finder deres butikker overalt, og der ligger endda flere i terminal 2 i Charles de Gaulle-lufthavnen.

Pierre Hermé er lidt mindre kendt og bager macarons for dig, der er ægte connaisseur. Smagsvarianterne er mere eksperimenterende: rose og litchi, matcha, yuzu og olivenolie. Balancen mellem sødt, syrligt og cremet er spændende og anderledes. Paris har også mange Pierre Hermé-butikker.

Uanset om du går efter klassisk eller eksperimenterende, er det næsten umuligt kun at spise én. Men hvorfor skulle du dog også det?

Bonustip: Picnic i Paris

Du vælger selv din park

Findes der noget mere fransk end at gå rundt med en frisk stang baguette under armen? Hvis vejrguderne er med dig, så kig forbi et bageri og et supermarked, fyld indkøbsnettet med det, du bedst kan lide – og sæt kurs mod en park. Vi endte i museums­haven udenfor Petit Palais. Picnic i Paris behøver hverken være perfekt kurateret eller planlagt ned til mindste detalje – det er nok, at baguetten er frisk, og at jorden er tør.

Pst! Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at sidde på græsset i alle parker, og at antallet af bænke kan være begrænset. At drikke alkohol i offentlige parker er som udgangspunkt ikke tilladt, men det håndhæves forskelligt. Husk at tage affald med til den nærmeste skraldespand.