Guide til drikkepenge
Inspiration

Drikkepenge

Hvor meget skal man give?

Guide til drikkepenge i udlandet

I nogle lande forventes det. I andre er det ikke almindeligt, men tages gerne i mod. Og hvis man gerne vil give - hvor meget skal man så give? Vi taler naturligvis om drikkepenge. Den ekstra skilling, der viser, at man har været tilfreds med servicen. Det kan dog godt være en jungle at finde ud af, hvor mange drikkepenge man skal give.

Generelt er det ikke påkrævet at give drikkepenge, men naturligvis er enhver påskønnelse af servicen på restauranten, i taxaen eller på hotellet værdsat. Vi har samlet et forslag til, hvor mange drikkepenge, du kan give på vores største rejsemål.

Valutakurser

Valutakurser har det med at ændre sig, og du kan se den gældende valutakurs på Nationalbankens hjemmeside

Denne guide er opdateret i november 2022.

Cypern | Grækenland | Italien | Portugal | Spanien | Thailand | Tyrkiet

Penge på et bord

Cypern

Valuta: Euro.
Ligesom i mange af de europæiske nabolande, er drikkepenge på Cypern ikke påkrævet, men modtages gerne. Cypern er et moderne EU-land, og de ansatte i servicebranchen er ret godt lønnet. Men ingen siger jo nej til lidt ekstra, hvis man har gjort et godt stykke arbejde.

Restauranter, barer og caféer: De fleste steder, er der allerede et servicegebyr inkluderet i prisen. Du kan også give 10 % af regningens beløb i drikkepenge.
Taxaer: Her forventes ingen drikkepenge. Vil du gerne belønne en god service, kan du runde op til nærmeste euro eller give op til 5 % af turens pris.
Hotelpersonale: Har du været tilfreds med servicen, kan du efterlade 1-2 euro pr. dag til stuepigen. Det er også velset at give piccoloen lidt drikkepenge, hvis han har hjulpet med kufferterne.

Kilde: Tripmasters

Grækenland

Valuta: Euro.
Selvom drikkepenge ikke er påkrævet i Grækenland, er der en forventning om, at turister giver lidt euro. På nogle restauranter er der inkluderet et servicegebyr på regningen, men drikkepenge vil stadig være velkomne.

Restauranter, barer og caféer: Vil du gerne efterlade drikkepenge til personalet, er 2 euro et godt udgangspunkt. Drikkepenge på mere end 5 euro anses for at være et stort beløb.
Taxaer: Taxachaufføren forventer ikke drikkepenge. Det er dog normalt at runde turens pris op.
Lokal turguide: Her forventes der ikke drikkepenge. Har servicen været god, kan du dog give 10-15 % af turens pris.
Hotelpersonale: Det er høfligt at give piccoloen 1-2 euro, hvis han hjælper dig med kufferten. Det anses også som høfligt at efterlade drikkepenge til stuepigen, når du forlader hotellet.

Kilde: Greecetravelideas

Euro og visitkort på et bord
To hænder holder to is

Italien

Valuta: Euro.
Som turist er det almindeligt at give drikkepenge i Italien, og alle drikkepenge er værdsat. Det er en god idé at have nogle 1 og 2 euromønter på dig, da det ikke er velset at efterlade småmønter. På nogle restauranter er der inkluderet et servicegebyr, servizio, på 15-20 % af regningen og i de tilfælde behøver du ikke give drikkepenge. Andre steder tager man et gebyr, coperto eller pane e coperto, på 1-4 euro, der dækker, at du sætter dig ved bordet. Dette tæller ikke som drikkepenge.

Caféer: Her bør du runde op til nærmeste euro.
Restauranter: Her bør du give ca. 2 euro. På finere restauranter er det kutyme at give 10 % af regningens beløb i drikkepenge.
Lokal turguide: Det er ikke påkrævet at give drikkepenge, men de fleste giver en guide 5-10 euro - det samme gælder, hvis du tager en gratis tour. For en heldagstur kan du give 10 % af turens pris i drikkepenge.
Taxaer: Som med drikkepenge til andre i serviceindustrien, er det ikke påkrævet at give din italienske taxachauffør drikkepenge. Langt de fleste kunder gør det dog alligevel. Giver du drikkepenge, kan du runde 1-2 euro op (koster turen f.eks. 13,60 euro kan du runde op til 15). Hjælper chaufføren dig med dine kufferter, kan du give 1 euro ekstra pr. kuffert.
Hotelpersonale: Du kan f.eks. give stuepigen 1 euro om dagen. Giver du drikkepengene hver dag, er der større sandsynlighed for god service under dit ophold. Du kan også lægge et samlet beløb, når din ferie er slut. Hjælper piccoloen dig med din kuffert, vil 1 euro i drikkepenge være kutymen.

Kilde: Mom in Italy

Madeira og resten af Portugal

Valuta: Euro.
Det er almindeligt at give drikkepenge, når du besøger Madeira eller andre rejsemål i Portugal. Et godt tip er dog at undgå at give de små mønter. Det tolkes som om, du blot tømmer lommerne for irriterende småpenge.

Caféer og barer: Her behøver du ikke give drikkepenge. En euro eller to for god service er naturligvis altid velkommen.
Restauranter: Det er almindeligt at give ca. 10 % af regningens beløb. På nogle restauranter er der allerede et servicegebyr inkluderet i regningen, og i de tilfælde behøver du ikke give drikkepenge.
Taxaer: Det er almindeligt at runde op (f.eks. fra 27 euro til 30 euro) eller give op til 10 % af turens pris.
Lokal turguide: Det er normalt at give ca. 10 euro i drikkepenge. Har guiden været særligt god, kan du lægge op til 5 euro til.
Hotelpersonale: Som i andre europæiske lande, er det høfligt at give stuepigen 1-2 euro pr. dag og piccoloen 1 euro pr. kuffert, han har hjulpet dig med.

Kilde: Lisbongo

To børn spiser is
Taxaer i Funchal på Madeira

Funchal på Madeira

Spanien og De Kanariske Øer

Valuta: Euro.
Drikkepenge i Spanien og på De Kanariske Øer er almindeligt, men ikke påkrævet. På restauranter, caféer og barer efterlades drikkepengene normalt, når du har betalt din regning. Mange steder er der et servicegebyr inkluderet på regningen, "servicio incluido", og drikkepenge er derfor allerede medregnet.

Restauranter, barer og caféer: Hvis du synes, at servicen og maden har været god, vil drikkepenge på 5-10 % af regningen være rigtig fint at efterlade.
Taxaer: Her er der ingen forventning om drikkepenge, men rund gerne turens pris op (f.eks. fra 6,50 euro til 7 euro).
Lokal turguide: I flere store spanske byer kan du komme med på en gratis byvandring. Her lever guiden af sine drikkpenge, så giv gerne 10-15 euro.
Hotelpersonale: Har du været tilfreds med servicen, kan du efterlade 1-2 euro pr. dag til stuepigen. Det er også velset at give piccoloen lidt drikkepenge, hvis han har hjulpet med kufferterne.

Kilder: Healthplanspain og Vickiviaja

Thailandsk kvinde på Phuket

Lokal restauratør i Phuket

Thailandske baht og solbriller

Thailand

Valuta: Thailandske baht.
Det er ikke kutyme at give drikkepenge i Thailand, og de lokale gør det næsten aldrig, men drikkepenge er altid værdsat. På nogle restauranter, barer og caféer er der inkluderet et service fee på din regning. I de tilfælde behøver man ikke at lægge drikkepenge.

Street food: Det er ikke normalt at give drikkepenge, når du spiser ved en street food-bod.
Barer: Går du selv op til bardisken og køber din drink, er det ikke påkrævet at give drikkepenge. Sidder du på baren i flere timer, er det god stil at give 50-100 baht til bartenderen. Det samme gælder på en strandbar, hvor du gerne vil være hele dagen. Lægger du ud med at give lidt drikkepenge, er der stor sandsynlighed for endnu bedre service dagen igennem.
Restauranter: Sætter du dig på en god restaurant, vil det være normalt at give ca. 10 % i drikkepenge. Jo finere et sted du spiser, des flere drikkepenge forventes der.
Lokal turguider: Skal du på udflugt med en lokal guide, vil det være høfligt at give drikkepenge, når udflugten er slut. For en halvdagstur giver man sædvanligvis 150+ baht, og for en heldagstur 300+ baht.
Massage: Det er meget almindeligt, at der går massører rundt på strandene i Thailand. Tager du imod en massage, vil det være fint at give ca. 15 % i drikkepenge.
Hotelpersonale: Drikkepenge til stuepigen er meget værdsat. Læg gerne pengene i en kuvert og skriv udenpå, at det er til stuepigen. Du kan f.eks. give 100 baht pr. dag.

Kilder: Getting Stamped og The Thai and Life

Tyrkiet

Valuta: Tyrkiske lira.
Det er meget normalt at give drikkepenge i Tyrkiet, da lønningerne generelt er lave. Har du ikke været tilfreds med servicen, kan du dog vælge ikke at give noget. Du bør altid give drikkepengene i kontanter - så er du sikker på, at de ender hos den, der har hjulpet dig.

Restauranter, barer og caféer: Er der ikke inkluderet et servicegebyr på regningen, giver man sædvanligvis 5-10 %. På finere restauranter bør du give op til 15 %.
Taxaer: Her er det normalt at runde op. Er prisen for turen f.eks. 112 lira, kan du runde op til 120 lira.
Tyrkisk hamambad: Her er det normalt at give 10-15 % i drikkepenge.
Hotelpersonale: Har piccoloen hjulpet dig med dine kufferter, kan du f.eks. give ham 20-40 lira. Det samme gælder for stuepigen, hvor 20-40 lira pr. dag er et passende beløb.

Kilde: Turkey Travel Planner

Vil du læse mere som dette?