På eventyr i Dubrovnik
Eksperternes tips

På eventyr i

Dubrovnik

Blandt kroatiske skatte og spøgelser

Jeg har nok aldrig tænkt på Dubrovnik som et oplagt valg til en weekendrejse, men da mine veninder og jeg skulle beslutte os for, hvor vi skulle hen, var vi nået til "D" på vores alfabetiske liste – og så var der ingen tvivl. Dubrovnik lignede en virkelig flot gammel by med masser at gå på opdagelse i. Kroatien har desuden et dejligt klima med sol og varme, så der skulle vi helt klart hen!

Tekst & billeder: Annika von Schlieben

Havnen i Dubrovniks Gamle by

Havnen i den gamle by

Udsmykkede bygninger

Fin udsmykning på hustagene

Udsigt fra ringmuren

Den velbevarede ringmur går hele vejen rundt om den gamle by

Det er sen formiddag, da vi i begyndelsen af august stiger ud af en taxi lige uden for den flotte ringmur, som strækker sig hele vejen rundt om Dubrovniks bymidte. Her myldrer det med liv, og vi ser strømmen af mennesker, der bevæger sig mod den store åbning i muren. Bilerne må ikke køre her, så vi tager vores rygsække på og går det sidste stykke af vejen til vores hotel. Det lå heldigvis perfekt lige inden for muren i en lille baggård til hovedgaden. Vi når dog alligevel at få sved på panden af den korte tur. Vi er ikke så godt forberedt på vejret, eftersom vi steg på flyet midt i et halvkøligt regnvejr, men øj, hvor var det skønt med noget varme!

Skalddyrsrisotto på restaurant i Dubrovnik

Risotto med alskens lækkerier fra havet

Efter et kort stop på hotellet for at sætte taskerne, begiver vi os ud for at opleve byen. Vores førsteprioritet er frokost, inden vi har planlagt at skulle med den kendte svævebane, som skulle give en dejlig udsigt over byen. Vi går mod den nordøstlige port for at komme ud på den anden side af muren, og inden længe rammer vi et hyggeligt spisested under nogle skyggefulde træer. Stedet hedder Bistro Revelin, og her får jeg selv en fantastisk skaldyrsrisotto, mens vi alle nyder en pause i skyggen og den flotte udsigt over havnen.

Med svævebanen mod toppen

Mætte og tilfredse går vi videre mod svævebanen, der ligger bare nogle hundrede meter nord for den gamle by. Herfra kommer man nemt og bekvemt op til bjerget, der strækker sig langs med hele byen. Har man lyst, kan man også godt gå turen op til udkigsposten. Der er nogle fine vandrestier, men det er ikke noget vi overvejer, da det simpelthen er for varmt. Godt oppe af bjerget ligger der selvfølgelig en restaurant med panoramaudsigt, men man kan også bare nyde udsigten helt gratis, ligesom man kan besøge museet, se det store kors, prøve zipline eller leje en ATV.

Kabelbane mod toppen
Udsigt over Dubrovnik fra toppen af kabelbanen
Dubrovniks gamle bydel er fuld af trapper

Bentræning

Hvis der er noget, man skal vide om Dubrovnik og den gamle by, så er det, at der er uendeligt mange trapper! Hovedgaden starter i bunden, og så er der ellers bare trapper, uanset hvor du går hen. Det er med andre ord ikke en by for de gangbesværede. Du skal regne med at få en god bentræning i varmen! Man bliver ikke engang overrasket, når man kigger i sin telefon og opdager, at man har gået op ad det, der svarer til hele 53 etager på en enkelt dag. Det betyder selvfølgelig også, at man kan nyde lidt ekstra af den gode mad uden dårlig samvittighed.

Park Gradac

Jeg elsker at udforske nye steder, og der er noget spændende ved at dreje ind ad en smal gyde, og se hvor man ender. I gåafstand til den gamle by, vest for de nye dele af Dubrovnik, ligger der præcis sådan en gyde. Man drejer til venstre på Ulica Rudimira Rotera og følger den smalle gade lidt, går op ad en trappe (naturligvis!), og pludselig står man i en bortgemt, men stor, park! Her kan man følge stier, der snoer sig rundt mellem træerne, og se på gamle ruiner, mens man har en fantastisk udsigt over havet. Man kan nemt forestille sig, at det ville være lidt uhyggeligt her (hvilket vi også skal få bekræftet senere på rejsen). Nogen i selskabet lufter tanken om, at stedet kan forvandles til et lidt mere summende sted i weekenderne. Jeg syntes bare, det var et fascinerende sted.

Rudimira Rotera som fører til Park Gradac

Gå ned ad gaden Rudimira Rotera

Stier i Park Gradac

Snoede gangstier i Park Gradac

Gammelt skilt om Park Gradac

Et rustent skilt fortæller os, hvor vi er

Skygge under træerne

Parken forsyner os med lidt tiltrængt skygge i varmen

Smuk udsigt over havet

Parken ligger lige ved havet med en smuk udsigt til følge

På skattejagt i den gamle by

Dubrovnik byder på en række aktiviteter, og der er en hel del forskellige vandreture – f.eks. for dem, der kan lide Game of Thrones. Den skare tilhører vi dog ikke, så vi havde i stedet bestilt en privat aktivitet i form af en skattejagt.

Om formiddagen på vores første hele dag i Dubrovnik begiver vi os hen til Rektorpaladset, hvor vi skal mødes med vores guide. Hun fortæller, at vi deltager i en historisk kamp under Middelalderen, og vores opgave er at redde Dubrovnik. Det skal vi gøre ved hjælp af ledetråde, der fører os forskellige steder hen. Her skal vi løse forskellige opgaver, og hvis vi når helt frem til slutningen, finder vi skatten og har vundet kampen. Inden vores guide efterlader os, får vi en tyk bog, der skal hjælpe os videre. Der er også en masse beskrivelser af det historiske Dubrovnik ved hvert stop, som vi tager os god tid til at læse – en perfekt måde at lære mere om byen på!

Vores guide

Vores guide og opgavestiller

Bog med opgaver og information om byen

Bogen giver os alt, vi har brug for

Snævre gader i Dubrovnik

Skattejagten bringer os op ad trapper og gennem smalle gader

Bar with a view

Efter formiddagens eventyr og et tiltrængt frokoststop, bestemmer vi os for at køre temaet videre og lede efter den næste skat. Der siges at ligge en skjult bar, der kan prale af både en imponerende udsigt og dejligt kolde drinks i varmen. Vi har ingen adresse, så vi gør som så mange andre før os: går på opdagelse! Efter at have ledt lidt finder vi en ledetråd, der fører os frem til den skjulte bar, Buza Bar. Et diskret hul i en mur leder os frem til en bar på ydersiden af muren med havet lige nedenfor.

Skilt som viser mod kolde drikkevarer

Den diskreta skylten som visar vägen

Udsigt fra ydersiden af ringmuren

Baren bjuder på fantastisk utsikt

Prosecco med udsigt

Här serveras allt i småflaskor och pappersmuggar

Bådtur til Lokrum

Den næste morgen begiver vi os ned til havnen i den gamle by for at tage med båd ud til en af øerne ud for Dubrovnik. Vi har diskuteret frem og tilbage om, hvilken ø vi skal vælge. Vi har nemlig læst et sted, at der siges at være en hjemsøgt ø, Daksa, i nærheden, og den er vi ret nysgerrige efter at se. Der er dog ingen både, der sejler dertil, og pga. historierne er det også svært at finde private både, der vil sejle os derud. Vi har heller ikke så meget tid, så derfor falder valget på den store ø Lokrum, som ligger blot en kort bådtur væk. Denne ø har dog også en rig og spændende historie, og der er også nogle spøgelseshistorier at finde her. Hvis man vil bruge en hel dag på turen, kan man sejle i kajak derud. Der er masser af kajakudlejere nede i havnen, og vi passerer en del store grupper i kajak på vores tur ud til øen.

Påfugl

Påfugleøen

Det første, der mødte os på Lokrum, var en gruppe påfugle. Fuglene er fra dengang, den belgiske prinsesse Charlotte og hendes mand bosatte sig på øen og havde smukke dyr og eksotiske planter med. Her ligger der en botanisk have i en gammel klosterruin og andet, man kan gå rundt og kigge lidt på. Der er vandrestier over hele øen, så det er nemt at komme rundt. Hvis du vil køle dig lidt ned i varmen, kan du bade i lagunen (hvis du ikke har noget imod selskab), eller du kan gå i vandet fra en af de mange badeklipper, der har stier ned i det salte hav.

Udsigt over Lokrum

Lokrum set fra muren rundt om den gamle by

Udspring fra klipperne

Køl dig ned ved en af de mange badeklipper

Den Døde Sø

Tag en dukkert i lagunen, der kaldes "Den Døde Sø"

Lokrums planteliv

En del af Lokrums botaniske have

Historisk bygning i Lokrum

Gå på opdagelse i bygninger og ruiner

Spøgelsesvandring

Efter en veloverstået bådtur går vi varme og trætte af al den vandring ned til en restaurant for at få en bid mad. Generelt er maden virkelig god i Dubrovnik. Også i den gamle by, selv om man måske skulle tro, at den mest bød på "turistfælder". Vi spiser i hvert fald godt på hele vores rejse, og vi besøger endda et lille Michelin-sted, vi faldt over på restaurantgaden i den gamle by.

Efter aftensmaden kaster vi os straks ud i det næste eventyr: spøgelsesvandring! Vi samles med en lille gruppe gæster og møder vores guide. Turen starter, da det stadig er lyst, men snart falder mørket på, og stemningen bliver lidt mere uhyggelig. Guiden viser os forskellige steder både inden for og uden for muren, mens vi hører hende fortælle spændende historier. Vi kommer selvfølgelig også igennem Park Gradac, som vi tilfældigt havde fundet nogle dage tidligere. Denne gang virker den lidt mere uhyggelig ...

Tunfisk på Michelin-restaurant

Velsmagende tun på Michelin-restauranten i den gamle by

Vores guide

Vores guide under spøgelsesvandringen

Smuk kirkegård

En smuk kirkegård, hvor skumle hændelser udspiller sig ...

Lysshow over den Gamle by i Dubrovnik

Dubrovnik by Night

Da mørket falder på under spøgelsesvandringen, får vi også lov at se, hvor flot Dubrovnik er i mørke. Vi afslutter aftenen ved en bar langs ydersiden af muren, hvor stemningen er god, og øllene serveres fra en båd, der er bygget om til en bar. Her hænger vi ud en lille stund, mens vi lytter til havets brusen, inden vi går i seng for sidste gang i Dubrovnik.

Måneskin over havnen

Sidste aften bød på smukt måneskin

Udsigt fra strandbaren

Udsigt fra den lille strandbar

Murvandring

Der er en enkelt ting tilbage, vi skal have klaret, inden vi tager hjem: at vandre rundt oppe på ringmuren. Vi har med vilje planlagt dette til en formiddag i håb om at slippe for den værste hede. Det lykkes dog ikke helt. Et tip er i hvert fald at have et par vandflasker med, der har ligget i fryseren natten over. Så holder de sig kolde længere tid i varmen, og man kan nemmere køle sig lidt ned. Regn med, at det tager et par timer at komme rundt om hele muren. Man betaler et beløb for at komme derop, men det er det hele værd. Den er utroligt velbevaret, og man har en fantastisk udsigt hele vejen rundt.

Den Gamle by set fra ringmuren

Udsigt over den gamle by fra ringmuren

Velbevaret ringmur

Den velbevarede ringmur går hele vejen rundt om Dubrovnik

Annika von Schlieben

Annika elsker at udforske nye steder. Både tæt på og langt fra. Hun tager lige så gerne på en weekend med vennerne som på en uges solferie med familien, og aktiviteterne indeholder alt lige fra dovne dage ved poolen til naturoplevelser og seværdigheder.