Strand
Der er mange klipper, stenstrande og badebroer langs kysten i Vrsar.
Mad, drikke og natteliv
Foruden hotelrestauranterne er der en del restauranter og caféer langs strandpromenaden, ved havnen og Rivan i centrum samt i de små stræder i centrum.

Mad og drikke på Istrien-halvøen

Kroatien har en lang og rig madtradition, og grøntsager, rodfrugter og bønner er lige så vigtige ingredienser som kød, fisk og skaldyr. Mange traditioner er gennem årene blevet blandet sammen, og man kan spore indflydelse fra både Italien, Ungarn og Balkan. I Dalmatien mærker man specielt den italienske indflydelse, da næsten alle restauranter har pastaretter, pizzaer og hvidløgsduftende skaldyr på menukortet. Vil man prøve typiske, lokale retter, bør man besøge en ægte konoba. De bedste ligger oftest et stykke uden for selve centrum, og for at komme dertil kræver det måske, at man tager en taxi eller kører i egen bil. Til gengæld får man chancen for at opleve rigtig husmandskost omsorgsfuldt tilberedt i en herlig, kroatisk atmosfære. Det er oftest her, lokalbefolkningen selv spiser, og som vi alle ved, er det jo altid et godt tegn!

Trøfler

Trøfler kaldes tit for "Istriens guld" - og det med rette. Kiloprisen for trøfler ligger nemlig på et par tusind euro, og den kartoffellignende svamp regnes da også for at være en gastronomisk delikatesse over hele verden. På Istrien-halvøen finder man både sorte, grå og hvide trøfler, især i dalene langs floden Mirna, tæt på byen Motovun, og som hjælp til at finde frem til de lækre knolde, bruger bønderne specialtrænede trøffelhunde. Den hvide trøffel anses for at være den fineste og mest eftertragtelsesværdige, men også sort og grå trøffel bruges meget i det istriske køkken, gerne i pastaretter (fuzi) og omeletter eller revet over et stykke nygrillet kød.

Olivenolie

I århundreder har man anvendt olivenolie i både madlavning og indenfor alternativ medicin. I Dalmatien dyrkes der naturligvis oliven, og det milde klima og den frodige jord giver en helt speciel type olivenolie, som af mange regnes blandt verdens mest smagfulde og fineste. Den kan købes i supermarkeder, minimarkeder og souvenirbutikker i smukke flasker. Hvis du kører en tur på Hvar eller langs kysten, findes der også små boder og gårde langs vejene, hvor man kan købe bl.a. olivenolie til fornuftige priser.

Prsut - lufttørret skinke

Prsut er skinken, som er blevet kendt vidt omkring for sin smag men også for måden, den fremstilles på lige fra den måde, man opdrætter grisene (med masser af kærlighed) til måden, man gnider kødet ind i krydderier og urter og siden lader det tørre i bura-vinden; den friske vind fra nord. Erfarne gastronomer har vist sig at kunne kende forskel på smagen mellem den prsut, hvor grisene har fået "hjemmelavet" mad, og den, hvor de er blevet fodret med kraftfoder. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolie og findes på menukortet på mange restauranter, se "Dalmatinsk plitica" nedenfor.

Istrisk suppe

En traditionel suppe, hvor terran (rødvin) varmes op og blandes med sukker, olivenolie og peber. Suppen serveres varm i en kerakmikkande (bukaleta) med ristet brød til. Istrisk suppe kan som regel bestilles på traditionelle restauranter, konobas.

Klassisk kroatisk mad

Prsut - lufttørret skinke, der minder om italiensk prosciutto (se beskrivelse ovenfor).
Fuzi - hjemmelavet pasta, ofte serveret med en gullaschlignende kødsovs.
Burek - luftig butterdej fyldt med forskellige ingredienser som f.eks. kød, ost, kartofler eller æbler.
Pljeskavica - hakkebøf lavet af oksekød blandet med peperoni.
Goveda Juha - let oksekødssuppe.
Punjena - peberfrugt fyldt med ris, hakket kød og løg.
Sarma - kåldolmere.
Cevapcici - ruller af hakket kød, der serveres med grøntsager eller i pitabrød.
Ombolo - svinekød marineret i vin og hvidlød. Grilles tit med forskellige slags lokale pølser og serveres gern med surkål.

Drikkevarer

Man lærer ikke et nyt land blot ved at rejse rundt i det, men også ved at prøve de lokale drikke. I Kroatien drikker man normalt på en såkaldt kavana (café) eller kafic (café/bar). De ligger rundt omkring på gader og torve i byerne. De fleste caféer åbner kl.6.00-7.00 om morgenen, sådan at de, der skal på arbejde, kan købe morgenkaffen med. De lukker normalt ved 23-tiden og af og til senere om sommeren. Cafékulturen er stærk, og priserne er kun ca. en tredjedel af priserne i Danmark. Disse caféer sjældent serverer mad.
Kava – er det, vi kalder espresso, som kroaterne normalt
selv drikker.
Kava s mlijekom – kaffe med mælk.
Kava sa šlagom – kaffe med fløde.
Turska kava - tyrkisk kaffe, som serveres med kaffegrums i bunden af koppen.
Caj – te.

Istrisk vin

Istrien har en lang tradition for vinproduktion. Druen kom formentlig hertil fra Grækenland, og der er blevet produceret god vin i området i hundredvis af år. Den vigtigste drue i Istrien er malvuzija, som også er den mest dyrkede hvide drue og dækker næsten to tredjedele af alle vingårde i området. Malvuzija-druen vokser kun i Istrien og findes kun her. En anden populær kvalitetsvin er lavet på den usædvanlige drue terran, som giver en smuk rødviolet farve. Terranvinen bruges bl.a. til den særlige istriske suppe, der serveres med brød (se beskrivelse ovenfor). Til dessertvin bruges normalt druesorten muscat, som også dyrkes på Istriens vingårde.

Øl

Øl, pivo, findes i masser af varianter, og de fleste lokale øltyper er lyse pilsnertyper. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kendte mærker. Tomislav er en mørk øltype. Mange kendte øltyper som Tuborg, Stella, Kaltenberg og Carlsberg fremstilles på licens i Kroatien og er lette at finde. Malo pivo (en lille øl) består normalt af 30 cl, og veliko pivo svarer til en almindelig øl. En øl koster 6-20 HRK afhængig af størrelse og mærke. Toceno pivo betyder fadøl og findes oftest i tre størrelser: 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. To kroatiske drikke, som er baseret på øl, er radla, dvs. øl blandet med Sprite (7Up), og dizel, som er øl blandet med Coca Cola.
Vrsar har et roligt natteliv med barer, hyggelige caféer og udeserveringer.
Shopping
Der er to store fødevarekæder i Istrien: Konzum og Diskont.

Olivenolie

Istrien er meget kendt for sin olivenolie. Den bedste olie kommer fra Tar, som ligger ca. 10 km nord for Porec, hvor man har fremstillet den i århundreder. Den specielle Tar-olivenolie kan både købes i de almindelige supermarkeder og i de fleste vinotecas. Hvis du kommer forbi Tar eller dens omgivelser, kan du naturligvis også købe den der. Ofte kan du se små stande langs vejen, hvor du kan holde ind og få en god pris på den hjemmelavede olivenolie.

Biska

Biska er en speciel istrisk druecognac, som fremstilles på biprodukterne af øens vinproduktion - dvs. resterne af druerne, når man har presset saften ud af dem. Den bedste og mest kendte Biska kommer fra området omkring Roc og Hum, hvor man anvender en opskrift, der siges at være flere hundrede år gammel. De flotte flasker med Biska kan købes i hele Istrien, f.eks. i souvenirbutikker og på vinotecas, men også i de små stande langs vejene i indlandet.

Markeder

Der er flere forskellige markeder i Istrien. På markederne kan du købe alt fra frugt og grønt til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olivenolie, Biska, honning etc. Det største og mest kendte marked afholdes i Pazin den første tirsdag i hver måned.

Shopping i Italien

Gør som lokalbefolkningen og shop i Italien, hvor udvalget er både større og mere moderigtigt. Fra Porec og Rovinj kan du enten tage bus eller båd til Trieste i Italien. Du kan også tage med på en af de specielle shoppingudflugter med afrejse tidligt om morgenen og hjemrejse om eftermiddagen. Spørg efter rejseplaner for bus/båd eller shoppingudflugter på det lokale turistkontor.
Sport og træning
Dyrk sport med dine venner og få pulsen op i ferien.

Beachvolley og basket

Porto Sole er et sportsområde, der ligger mellem hotellerne Belvedere, Pineta og Apartments Petalon. Her er mulighed for at spille beachvolley og basketball, hvis I er flere, der vil dyrke sport sammen.
Aktiviteter og seværdigheder

Grotten Baredine

Baredine er en 132 m dyb underjordisk grotte fyldt med stalagmitter, stalaktitter og skulpturer skabt af rindende vand gennem flere hundrede år. Rundt omkring mellem naturens egne kunstværker kan du desuden se en række meget realistiske statuer af bl.a. Jomfru Maria og Det Skæve Tårn i Pisa. Du kan også vælge at komme med på en guidet tur på 40 minutter gennem hele grotten. Det er en god idé at medbringe en varm trøje, da temperaturen i grotten blot er 14 grader.

Venedig

Tag hurtigfærgen til sagnomspundne Vendig fra Porec eller Rovinj. Byen består af 170 små øer, som er forbundet med massevis af broer. Her er hverken biler, motorcykler eller almindelige cykler, kun både, som sejler rundt under tørresnore, blomsterkasser og vinduesskodder i de trange kanaler.

Man kan næsten ikke tage til Venedig uden at besøge Markuspladsen eller sejle en tur i gondol - også selv om priserne er lidt højere, end man umiddelbart skulle tro. Venedig er i det hele taget en forholdsvis dyr by, som invaderes af turister i sommermånederne, hvor temperaturerne sagtens kan snige sig op på 30 grader. Men du får til gengæld svært ved at finde en smukkere by, så turen kan varmt anbefales. Du kan sejle til Venedig alle ugens dage fra både Porec, Rovinj og Rabac. Husk passet!

Grisia gadefestival

Grisia er både navnet på en gade og en årlig festival, som afholdes i Rovinj den anden weekend i august. Her mødes kunstnere fra hele Kroatien for at vise deres værker - lige fra små børn til professionelle kunstnere.

Pula Film Festival

Et af Kroatiens absolutte højdepunkter i festivalsammenhæng er Pula Filmfestival (PFF). PFF startede helt tilbage i 1954 med det mål at vise de årlige filmproduktioner fra det daværende Jugoslavien. I dag tiltrækker festivalen filminstruktører, skuespillere og filmentusiaster fra hele verden. Under festivalen opstiller man storskærme i amfiteateret, som forvandles til den største og smukkeste biograf i verden med et besøgstal mellem 5.000 og 8.000. Blandt de uddelte priser er Grand Golden Arena og Golden Arena de mest eftertragtede, som gives for hhv. bedste film og bedste skuespiller, bedste instruktør, bedste scenografi etc. Billetter kan købes gennem de lokale turistbureauer.

Amfiteateret/arenaen i Pula

Arenaen blev opført i det første århundrede e.Kr. og er et af det bedst bevarede amfiteatre i hele verden. I romertiden lagde den scene til et utal af gladiatorkampe, men i dag bliver arenaen mest brugt i forbindelse med rock-/popkoncerter og operaer. Sting, Jamiroquai, Simply Red, Joe Cocker, Julio Iglesias og Alanis Morissette har alle optrådt her.
Sådan kommer du omkring
Fra Vrsar er der gode busforbindelser, taxi og taxibåd.

Busser

Busnettet i Istrien er ikke specielt omfattende. Til store byer som Zagreb, Pula og visse turistbyer (som f.eks. Rovinj) fungerer det dog fint, og busserne kører flere gange om dagen. Hvis du vil nogen steder om aftenen - f.eks. til en hyggelig konoba uden for byen - er taxi eller egen bil det eneste rigtige. Det samme gælder mange af de små byer inde i landet. Busserne er ganske velholdte og er udstyret med aircondition.

Taxi

Du kan altid bestille en taxi fra hotellet, restauranten, eller hvor du nu befinder dig. Vores erfaring er, at taxichaufførerne er både ærlige, venlige og pålidelige. Det er ikke kutyme, at man prutter om prisen eller forsøger at få "special price". Du kan som udgangspunkt gå ud fra prisen på taxameteret.

Motorcykel og scooter

Motorcykler og scootere er meget almindelige transportmidler i den kroatiske trafik. Spørg altid efter en hjelm, hvis du lejer motorcykel eller scooter - det er nemlig ingen selvfølge her.

Tog

Tognettet i Istrien er ikke specielt stort. Du kan dog sagtens tage toget til flere af de større byer samt til Kroatiens nabolande, men tiden er ikke givet specielt godt ud på en en- eller to-ugers ferie. Kroaterne selv tager sjældent toget.

Båd

Der er flere velfungerende bådlinjer, både lokale og internationale. Du finder også et stort udvalg af organiserede bådudflugter.
Fakta

Vores service på rejsemålet

Opholdet i Vrsar er på egen hånd.

Rejser med omtanke

Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Læs mere om vores klima- og miljøarbejde her.

Vaccinationer

Du har selv ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Hotelskat i Kroatien

Gæster på kroatiske hoteller skal betale en hotelskat på ca. 10 HRK pr. person/nat. Skatten betales direkte til hotellet ved ankomst eller afrejse.

Valuta og kreditkort

Kroatiske kuna (HRK). VISA og Mastercard accepteres ikke i alle butikker og restauranter. Der er hæveautomater i Vrsar.
Bestil valuta hos FOREX Bank inden afrejsen og få en nemmere ferie. Læs mere om vores samarbejde her.

Tidsforskel

Ingen.

El

220 V.

Sprog

Kroatisk. De fleste, som arbejder i turistbranchen, taler også tysk og engelsk.

Øvrigt

Vær opmærksom på, at visse hoteller kræver kopi af kreditkort som depositum ved check-in.
Vejr og klima
 • januar
9°2°
3
Solskinstimer pr. dag
12°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • februar
10°2°
4
Solskinstimer pr. dag
11°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • marts
13°4°
5
Solskinstimer pr. dag
11°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • april
16°7°
6
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • maj
21°11°
8
Solskinstimer pr. dag
17°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • juni
25°15°
9
Solskinstimer pr. dag
22°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • juli
28°18°
10
Solskinstimer pr. dag
24°
Vandtemperatur
20
Regnfri dage
 • august
28°17°
9
Solskinstimer pr. dag
25°
Vandtemperatur
20
Regnfri dage
 • september
24°15°
7
Solskinstimer pr. dag
23°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • oktober
19°11°
5
Solskinstimer pr. dag
19°
Vandtemperatur
20
Regnfri dage
 • november
14°6°
3
Solskinstimer pr. dag
16°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • december
10°3°
3
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 2 timer og 10 minutter.

Afrejse

Du kan rejse til Vrsar hele året med rutefly og dermed selv bestemme afrejsedag og rejselængde.

Flyet lander i Pula Lufthavn.
Du kommer nemmest fra lufthavnen til hotellet ved at bestille privat transfer i forvejen. Du kan enten bestille transfer online i forbindelse med rejsen eller ved at ringe til os. Det vil fremgå af din billet, hvor og hvordan chaufføren møder dig. Læs mere om transfer på rejser med rutefly.

Køretiden fra Pula Lufthavn til Vrsar er ca. 1 time (ca. 55 km).

Find din rejse til Vrsar
Nødvendige cookies hjælper med at gøre hjemmesiden brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner såsom sidenavigation og adgang til sikre områder på hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Funktionelle cookies gør det muligt at gemme oplysninger om, hvordan hjemmesiden vises eller opfører sig – f.eks. dit valg af sprog eller region. Dette er nødvendigt for at hjemmesiden kan fungere.
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle data.
Marketing cookies anvendes for at gemme, hvordan besøgende opfører sig på hjemmesiden. Det gør vi for at kunne vise indhold, som er relevant for den enkelte besøgende og mere værdifuldt for virksomheden og tredjeparts annoncører.