Se hoteller (12)

Rejser til Split

Split har det hele: historie, strand, appetitvækkende mad og gode muligheder for at rejse rundt på egen hånd. Rejser du med Spies, kan du nemt kombinere Split med et af vores andre rejsemål.
Det meste af det, man bør se i verdensarvslistede Split, er samlet i og omkring den gamle bydel. Her ligger den romerske kejser Diocletians gigantiske palads, om- og genopbygget siden romertiden, men aldrig forladt. Selv i dag er caféerne i den gamle søjlegang populære mødesteder, og i hvælvingerne omkring er der en trængsel af kunsthåndværkere, butikker og andre seværdigheder. Lige udenfor paladset ligger havnepromenaden Riva, som er et populært sted for aftenens korzo, som dybest set betyder, at man mødes med sine venner over en espresso eller et glas vin og snakker med andre, som gør det samme. Men der er masser at foretage sig om dagen også. På den østlige side af den gamle bydel ligger der et frugt- og grøntsagsmarked, og inde i den gamle by tæt ved shoppinggaden Marmontova ligger fiskemarkedet. Begge dele er interessante at opleve. I den gamle bydel er der desuden også en masse forskellige butikker, som sælger håndværk, kunst og lokale specialiteter som f.eks. olivenolie, ost og vin.

Spis godt i Split

Det kroatiske køkken ligner det italienske på ét bestemt punkt: det er råvarerne, der er det vigtigste. På menukortene vil du uden tvivl støde på meget, du kender. Det kunne f.eks. være lasagne, espresso, prociutto og meget andet, der både er friskt og fristende. Tag dig god tid, når det er blevet tid til at finde sted at spise. I Split finder du mange restauranter, og det eneste du skal gøre, er at tage en spadseretur, indtil du finder den, som virker mest lokkende. Det kan være nede på havnepromenaden Riva, hvor du kan sidde og se på det travle folkeliv, eller måske inde i centrum hvor der er flere lokale og hyggelig atmosfære.

Fra by til strand

Dagens varmeste timer bliver gerne tilbragt på stranden, for eksempel på Marjan-halvøen. Lige syd for byen ligger Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer og restauranter i den pavillon, som om aftenen omdannes til Splits måske førende forlystelsescentrum. Naturligvis kan du også sejle ud til en af de mange øer i skærgården for at sole og bade. Sejlturen til Hvar by tager kun cirka 45 minutter, så du har god tid til både at få en lækker frokost og bade, inden du sejler tilbage til Split.

Spies' hoteller i Split

Rejser du til Split med Spies' bekvemme charter, har du masser af muligheder. Du kan både vælge et hotel ved stranden, eller et som ligger så centralt, at det faktisk er en del Diokletianus gamle palads. Er du til luksus, skal du vælge dig et hotel udenfor Split. Men der findes naturligvis også hoteller, som passer bedre til et mindre budget, og som ligger tættere på centrum.

Kyst og skærgård

Split er også et oplagt udgangspunkt for øhoppere, for lige i nærheden venter både den kroatiske skærgård og en rig historie. Fra havnen sejler der både ud til Hvar, Vis, Korcula og Brac, for bare at nævne nogle af de mange øer, du kan besøge. Inde i landet venter de romerske ruiner ved Salona og den befæstede by Klis. Det er nemt at rejse rundt på egen hånd med såvel bus som båd.
Tips og nyttig info
 • By og strand
 • Luksushoteller
 • Hoteller med spaafdeling
 • Hoteller på stranden
 • Gode restauranter
Filtrér og søg rejse

Spies' gæster om Split

Endnu ingen bedømmelser af rejsemålet

Strand
Dagens varmeste timer bliver gerne tilbragt på stranden, for eksempel på Marjan-halvøen. Lige syd for byen ligger Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer og restauranter i den pavillon, som om aftenen omdannes til Splits måske førende forlystelsescentrum. Der findes fine badebroer og badepontoner overalt langs strandene i Dalmatien, eftersom de ofte består af klipper eller sten. Det gør, at vandet er krystalklart. Men hvis du bader fra klipper eller strande med store sten, kan det være en god idé med badesko - de kan købes overalt. Der ligger mindre strande med småsten inde i Split, men ellers kan du tage sig en tur syd eller nord for Split, hvor der ligger store, fine badestrande.

Badestederne i Dalmatien er generelt meget velholdte og rene, og flere strande på fastlandet har modtaget Blue Flag, som uddeles af Foundation of Environmental Education in Europe og er en garanti for, at stranden er velbevaret, sikker og hyggelig. De fleste organiserede badesteder er godt afskærmede fra bådtrafikken ved hjælp af flydereb og tilbyder ferskvandsbrusere, omklædningshytter, udlejning af liggestole og i visse tilfælde også vandsportsaktiviteter.

Bacvice- og Firulestrandene

Til trods for at Split er Kroatiens næststørste by, er der aldrig langt til et forfriskende dyp i Middelhavet. Fra Rivaen følger man blot kajen ned forbi togstationen og går derfra ad gaden langs sporene nogle hundrede meter, til man kommer til en lille, gul bro, som fører over sporene. Går man over broen, kan man se stranden nede til højre. Kommer man tidligt om morgenen, deler man kun stranden med ældre indbyggere, som kommer her for at få en morgendukkert, enten fra sandstranden eller fra en af badepontonerne, som gør det nemmere at bade. Her er mange brusere og en imponerende pavillon med caféer og barer. Her bliver desuden aldrig trængsel, da stranden fortsætter rundt om odden og gennem et par bugter, inden den slutter ved marinaen i Zenta Bay.

Bene-stranden

Det er lidt sværere at komme til strandene ved Bene på den nordlige side af Marjanhalvøen. Man kan gå fra centrum tværs over halvøen, men det tager ret lang tid. Til gengæld er det virkelig skønt med et dyp i havet, når man når frem. Det er nemmere at tage bus nr. 12 fra Trg Republike. Bademulighederne er de samme som ved Bacvice og Firule men i mindre skala og med en dårligere udsigt, idet kysten nordpå er domineret af marinaer og værfter.
Mad, drikke og natteliv
Split er en stor by med et stort og varieret udbud af restauranter og mad. I bymidten kan du finde alle typer af restauranter. Nede ved havnen og efter havnepromenaden Riva, er der masser af caféer og isboder men også fiskerestauranter, som helt sikkert vil være et besøg værd.

Madmarkedet

Et sandt paradis for alle, der synes om mad. Her kan du samle det hele sammen til en picnic med brød, frugt, ost og andre lækkerier. Det er også det helt rette sted, hvis du er til spiselige souvenirer. Både fåreost og prsut kan klare den lange transport og er gode ting at give til de derhjemme.

Madvandring inden for murene

Der tilbydes forskellige madvandringer i Split, hvoraf de fleste foregår inden for murene - måske med en afstikker gennem Sølvporten til frugt- og grøntsagsmarkedet eller en lille tur til fiskemarkedet. På vandringerne kan man for eksempel smage hjemmelavet pasta, vin fra egnen og fisk fanget i havet lige ud for byen. Et andet tip er at besøge en af vinhandlerne langs Marmontova, der ofte også sælger olivenolie og tilbyder smagsprøver. Det er god skik at købe en lille ting som tak for gæstfriheden.

Mad og drikke i Kroatien

Kroatien har en lang og rig madtradition, og grøntsager, rodfrugter og bønner er lige så vigtige ingredienser som kød, fisk og skaldyr. Mange traditioner er gennem årene blevet blandet sammen, og man kan spore indflydelse fra både Italien, Ungarn og Balkan. I Dalmatien mærker man specielt den italienske indflydelse, da næsten alle restauranter har pastaretter, pizzaer og hvidløgsduftende skaldyr på menukortet.

Frokost serveres normalt kl. 11-15 og middag fra ca. kl. 18, men kroaterne spiser selv, ligesom italienerne, gerne sent på aftenen. Restauranterne lukker generelt omkring midnat. Der lægges et servicegebyr på 10 procent på regningen, og det er oftest ikke inkluderet i prisen. Drikkepenge er ikke specielt udbredt her, men hvis du er meget tilfreds, bliver der naturligvis altid sat pris på lidt ekstra, normalt 5-10 procent af regningens endelige beløb.

Prisniveauet i Dalmatien er stadig rimeligt. En cappuccino koster sjældent mere end 8-10 HRK, en øl ca. 15-20 HRK, en pizza til frokost ca. 35-50 HRK og en treretters middag på en middelgod restaurant ca. 150 HRK. Portionerne er store og betjeningen generelt god.

Vil man prøve typiske, lokale retter, bør man besøge en ægte konoba. De bedste ligger oftest et stykke uden for selve centrum, og for at komme dertil kræver det måske, at man tager en taxi eller kører i egen bil. Til gengæld får man chancen for at opleve rigtig husmandskost omsorgsfuldt tilberedt i en herlig, kroatisk atmosfære. Det er oftest her, lokalbefolkningen spiser, og som vi alle ved, er det jo altid et godt tegn!

Uanset hvilken restaurant du besøger i Dalmatien, kan man næsten altid bestille pastaretter og/eller pizzaer eller enklere retter for ca. 40 HRK. Derfor har vi, da vi fastsatte vores prisindeks, i stedet udgået fra restaurantens specialiteter alternativt de retter, som er altdominerende på menukortet. De fleste restauranter tilbyder både kød- og fiskeretter, og for at få et komplet overblik over menukortet må man oftest gå ind på restauranten. Det er ikke almindeligt, at menukortet hænger ude ved indgangen. Husk på at kartofler, ris, pommes frites etc. for det meste bestilles separat. Man spiser som regel brød, kruh, til maden.

En nem og billig måde at stille sulten på er at besøge et af de mange pizzeriaer. De minder meget om de italienske, og har du lyst til pasta, kan du oftest også få det. Er du blot lidt sulten, kan du besøge en såkaldt slasticarnice, en slags bageri, og f.eks. købe en burek, som er butterdej fyldt med ost, som mange kroatere spiser til morgenmad. Anden populær fastfood er cevapcici (kebab), pljeskavica (hakkebøf af oksekød) og ražnjici (grillspyd f.eks. med blandet kød og grøntsager)

Fisk og skaldyr

Både fisk og skaldyr er af meget høj kvalitet i Dalmatien og findes på de fleste menukort i mange forskellige varianter. Den orientalske indflydelse er tydelig i forkærligheden til grillede retter, og får du chancen, bør du prøve den lokale havaborre eller languster, grillet og serveret med en skive citron og frisk salat.

Olivenolie

I århundreder har man anvendt olivenolie i både madlavning og indenfor alternativ medicin. I Dalmatien dyrkes der naturligvis oliven, og det milde klima og den frodige jord giver en helt speciel type olivenolie, som af mange regnes blandt verdens mest smagfulde og fineste. Den kan købes i supermarkeder, minimarkeder og souvenirbutikker i smukke flasker. Hvis du kører en tur på Hvar eller langs kysten, findes der også små boder og gårde langs vejene, hvor man kan købe bl.a. olivenolie til fornuftige priser.

Prsut - lufttørret skinke

Prsut er skinken, som er blevet kendt vidt omkring for sin smag men også for måden, den fremstilles på lige fra den måde, man opdrætter grisene (med masser af kærlighed) til måden, man gnider kødet ind i krydderier og urter og siden lader det tørre i bura-vinden; den friske vind fra nord. Erfarne gastronomer har vist sig at kunne kende forskel på smagen mellem den prsut, hvor grisene har fået "hjemmelavet" mad, og den, hvor de er blevet fodret med kraftfoder. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolie og findes på menukortet på mange restauranter, se "Dalmatinsk plitica" nedenfor.

Burek

Luftig butterdej fyldt med forskellige ingredienser som f.eks. kød, ost, kartofler eller æbler. Et perfekt mellemmåltid, som man plejer at kunne købe i de fleste
bagerier.

Pljeskavica

Hakkebøf lavet af oksekød blandet med peperoni. Fastfood, som sælges direkte over skranken. Retten stammer dog oprindeligt fra Bosnien.

Cevapcici

En slags ruller af hakket kød serveret med rødløg og ajvar (paprikapasta) og oftest med grøntsager eller i et pitabrød. Denne ret kommer også oprindeligt fra Bosnien.

Dalmatinsk plitica

En kroatisk udgave af spanske tapas eller tyrkiske meze i miniatureudgave. Hvis du bestiller dette, får du en tallerken med oliven, prsut, fåreost, ofte nogle sardeller og måske lidt fetaost. Der hører et stykke brød til, og et glas kølig hvidvin er perfekt til. Et udmærket valg hvis man synes, det er for varmt til at spise en rigtig hovedret.

Peka

En bagt ret med kød og grøntsager, som tilberedes i en gryde eller et dybt, ildfast fad, som placeres i gløderne over et ildsted. Kan være med fisk og skaldyr, blæksprutter, lam, kalv eller kylling. Kartofler og løg er faste ingredienser, men andre rodfrugter kan også indgå, hvis de er tilgængelige. Skal oftest forudbestilles på restauranterne da det er en rigtig simreret, som kræver flere timers tilberedning.

Buzzara

Er egentlig en tilberedningsmetode, som passer til flere forskellige typer skaldyr. Buzzara betyder helt enkelt, at hovedingrediensen er tilberedt i en kraftig sauce af vin, tomater, krydderier og urter. Af og til kan man få saucen alene sammen med pasta.

Pasticada

En slags kødgryde, som visse beskriver som sursød. Smagen bygger på, at kødet får lov til at simre længe ved lav temperatur sammen med bl.a. vin og af og til svesker.

Mixed grill

Findes på de fleste menukort og retten kan både være helt okay eller fantastisk alt efter restaurantens standard. Forskelligt kød grilles og serveres på en tallerken sammen med løg, ajvar (paprikapasta) og oftest også pommes frites.

Risotto

Minder om den italienske risotto men er ofte løsere i konsistensen og indeholder ikke altid ost. En udmærket og billig frokostret, som plejer at findes i et utal af billige varianter (vegetarisk, skaldyr, husets egen) på de fleste restauranter.

Drikke

Man lærer ikke et nyt land blot ved at rejse rundt i det, men også ved at prøve de lokale drikke. I Kroatien drikker man normalt på en såkaldt kavana (café) eller kafic (café/bar). De ligger rundt omkring på gader og torve i byerne. De fleste caféer åbner kl.6.00-7.00 om morgenen, sådan at de, der skal på arbejde, kan købe morgenkaffen med. De lukker normalt ved 23-tiden og af og til senere om sommeren. Cafékulturen er stærk, og priserne er kun ca. en tredjedel af priserne i Danmark. Disse caféer sjældent serverer mad.
Kava – er det, vi kalder espresso, som kroaterne normalt
selv drikker.
Kava s mlijekom – kaffe med mælk.
Kava sa šlagom – kaffe med fløde.
Turska kava - tyrkisk kaffe, som serveres med kaffegrums i bunden af koppen.
Caj – te.

Øl

Øl, pivo, findes i masser af varianter, og de fleste lokale øltyper er lyse pilsnertyper. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kendte mærker. Tomislav er en mørk øltype. Mange kendte øltyper som Tuborg, Stella, Kaltenberg og Carlsberg fremstilles på licens i Kroatien og er lette at finde. Malo pivo (en lille øl) består normalt af 30 cl, og veliko pivo svarer til en almindelig øl. En øl koster 6-20 HRK afhængig af størrelse og mærke. Toceno pivo betyder fadøl og findes oftest i tre størrelser: 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. To kroatiske drikke, som er baseret på øl, er radla, dvs. øl blandet med Sprite (7Up), og dizel, som er øl blandet med Coca Cola.

Vin og spiritus

Kroatien har en lang tradition indenfor vinproduktion, og her findes meget at opdage og opleve for alle, der sætter pris på gode vine. Næsten hver region producerer sin egen vin, og Pošip, Grk og Plavac er tre kendte mærker. Dalmatisk vin kan købes i specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter såsom olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Den bedste dalmatisk vin til de bedste priser finder man direkte hos producenten. Kroaterne selv spæder gerne vinen op med lidt vand. Populære vinbaserede drikke er bambus (rødvin og cola) og gemišt (hvidvin og danskvand).

Nogle lokale spiritustyper er Sljivovica (blommebrændevin),
Viljamovka (pærelikør), Medovina (honningbrændevin) og Maraskino (kirsebærlikør fra Zadar). Rakija er den lokale brændevin, og hjemmebryggede varianter sælges overalt.
Split er Kroatiens næststørste by, og udvalget af forlystelsesliv er derfor rigt og varieret - især om sommeren, hvor festivaler og events afløser hinanden på byens gader og torve. Et eksempel er Splits årlige sommerfestival, som finder sted fra midten af juli til midten af august. Her bliver der budt på musik, drama, dans og teater med både kroatiske og udenlandske optrædende. Desuden arrangeres der ofte udendørs koncerter på Trg Republike og tilfældige events på Rivaen.

Meget af Splits natte- og forlystelsesliv foregår langs Rivaen, der byder på masser af caféer og barer, hvor man kan slå sig ned for en stund og betragte folkelivet og nyde aftenen. I midten af juli hvert år afholdes også i Split en af verdens største musikfestivaler, Ultra Music Festival, som skaber en herlig stemning i hele byen, når tusindvis af voksne og unge kommer hertil fra hele verden.
Shopping
Split har et stort udvalg af butikker, ikke mindst i den gamle bydel. Uden for Sølvporten ligger en af byens mange attraktioner: markedet, hvor der sælges frugt, grøntsager, ost, skinke og meget andet. Et godt tip er gå langs søjlerne inde i det gamle kejserpalads, hvor der findes flere vinotecas, hvor du kan købe lokal vin, olivenolie og honning.

Shopping i Splitområdet

Man kan ikke kalde Kroatien et shoppingparadis, hvis man mener den seneste mode til billige priser. Men indbyggerne går meget op i mode og klæder sig pænt. Tøj, sko og tasker er oftest italienske. Mange kendte mærkevarer som f.eks. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace kan købes i Split på og i nærheden af gågaden Marmontova, men priserne er ikke meget lavere end i Danmark. Inde i paladset i Split findes der en udmærket boghandel, Algoritam, med et godt udvalg af både billigbøger og anden litteratur på engelsk samt guidebøger om Kroatien. Det er nemmest at finde vej hertil ved at spørge på turistkontoret i peristylet. Ude i forstæderne findes der også flere populære shoppingcentre. Det største hedder City Center One. Det har både det største udvalg og en biograf.

Dalmantisk vin

Kan købes på specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. En del har egne vinkendere, som samtidig fortæller om vinen samt hjælper dig med at finde det, du er på udkig efter. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Men de bedste dalmatiske vine til de bedste priser finder man direkte hos producenterne, dvs. på en af vingårdene længere inde i landet. Hvis man leder efter souvenirer i Split, som kan spises eller drikkes, ligger der en god butik i peristylet på højre side, hvis man kommer fra jernporten.

Olivenolie

Kroatien er meget kendt for sin olivenolie. Den bedste olivenolie kommer efter sigende fra Tar, som ligger ca. 10 kilometer nord for Porec, hvor den er blevet fremstillet i århundreder. Den specielle olivenolie fra Tar kan du købe i de almindelige supermarkeder og minimarkeder samt på de fleste vinotecas. Og kommer du forbi Tar eller området rundt omkring Tar, kan du naturligvis også købe den der. Ofte er der små boder langs vejene, hvor man kan stoppe og få den i så fald ofte hjemmelavede olivenolie til en god pris.

Rakija

Det, vi kalder cognac, dvs. et destillat baseret på frugt, for det meste druer. Den smages ofte til med krydderier eller urter og siges at være god for fordøjelsen. Rakija fremstilles på de fleste gårde og sælges på de fleste markeder og fra små boder ved vejkanterne. Smagen varierer fra udmærket
til blyfri...

Markeder

Findes overalt i Dalmatien. På markederne kan du finde alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olivenolie, biska (cognac fra Istrien), honning m.m. Nærmeste større marked findes i Split ved siden af den gamle bydel. Her kan man købe alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olie, honning etc. Man plejer at sige, at det man ikke kan finde på markedet, slet ikke findes (i hvert fald ikke i Split…)!

Kunst og kunsthåndværk

Det mest almindelige kunsthåndværk består af forskellige former for broderier, ofte fremstillet og solgt af små, ældre damer, som sætter en improviseret bod op, hvor det kan lade sig gøre. Den kunstinteresserede kan gå en tur i paladsets tidligere kælder, hvor alverdens souvenirhandlende har sat boder op. Længst inde ved
trappen op mod peristylet står der flere lokale kunstnere, som sælger værker til overkommelige priser.

At prutte om prisen

Man kan forsøge at prutte om prisen på markederne, men ellers ikke. Den pris, som er angivet på prismærket, er den, der gælder, og det er sjældent, at nogen forsøger at snyde turisterne.

Kravatter - slips

Vidste du, at kravatten, oprindelsen til slipset, kommer fra Kroatien? Den blev fra starten af båret som et tørklæde, som rytterne havde rundt om halsen for, at man ved hjælp af de forskellige farver kunne skille sig ud fra de andre soldater. Franskmændene kopierede moden allerede i 1600-tallet, og måden, hvorpå man bandt tørklædet, blev kaldt "à la cravat", dvs. i kroatisk stil. Et slips er en god souvenir, og for at det skal være helt rigtigt, så tjek at der står Made in Croatia på det
Sport og træning
Vil du træne og dyrke sport i ferien, tilbydes forskellig slags vandsport, dykning og vandring. Spørg gerne efter tips på det lokale turistkontor eller dit hotel.

Dykning

Udforsk livet under havoverfladen! Jacques Cousteau udråbte i sin tid Adriaterhavet til "det reneste hav i verden", og her finder du fantastiske dykkermuligheder i behagelige temperaturer. Hvis du allerede har dykkercertifikat, er her bl.a. en række skibsvrag, du kan undersøge. Har du aldrig dykket før, tilbyder de fleste dykkercentre såkaldte prøvedyk, hvor du under ledelse af en instruktør får chancen for at prøve, om dykning er noget for dig. Flere dykkercentre tilbyder også kurser på forskellige niveauer. Mere information om dykning i Dalmatien finder du på www.diving.hr.

Vandring

At vandre er en af de bedste måder at opleve Dalmatiens fantastiske natur på. Høje bjerge og dybe dale, gamle byer, duftende olivenlunde og rislende bække. Både på fastlandet og ude på øerne findes der flere vandrestier med forskellige sværhedsgrader, og du kan både tage på vandring på egen hånd eller sammen med en professionel guide.

Spil golf i Split

Vil du spille golf i ferien, ligger Golf Klub Split 1700 cirka 5 km fra Split.

Klik her for at bestille starttider gennem vores samarbejdspartner Greenfee365.
Aktiviteter og seværdigheder
Split er Kroatiens næststørste by. Det er også en by, som absolut er et besøg værd, hvis man interesserer sig for god mad, historie, kultur og kortere eller længere opdagelsesture. Det første, man skal gøre, er at udforske selve byen, og det kan tage et stykke tid. Alene det gamle palads tager det et par dage at stifte nærmere bekendtskab med, og herefter er der stadig meget af byen tilbage som f.eks. markederne, restauranterne, aftenlivet på Rivaen og mylderet nede på havnen, hvor bådene ankommer og sejler igen med rejsende fra landets kyster.

Selv om Split er en stor by, bevæger man sig mest rundt i området mellem Diocletianus' palads og Trg Republike, da dette er byens ældste del og det oprindelige centrum. Hvis man går fra vest til øst, har man først Trg Republike, en slags torv som på tre sider er omgivet af en smuk bygning, som kaldes Prokurative. Her arrangeres der ofte koncerter og andre begivenheder i løbet af sommeren. Lige ved Prokurative ligger Marmontova, en gågade med det meste af hvad Split kan tilbyde i form af butikker og mode. Her ligger også fiskemarkedet, som absolut er et besøg værd tidligt på formiddagen, hvor handlen er i fuld gang med både fisk og fiskere af enhver slags.

Videre østpå kommer man til de ældre dele af byen. De er hovedsageligt bygget dengang, Split befandt sig under venetiansk styre og har bevaret megen af sin lidt skæve, middelalderlige karakter. Her findes der flere hyggelige, små torve og barer, hvor man kan slå sig ned under en parasol, hvis solen skulle blive for stærk.
Fra Narodni Trg, et forholdsvist stort torv som udgjorde byens centrum i 1300-tallet, kan man gå direkte ind i det, som var Diocletianus' palads. Århundreders om- og tilbygninger gør, at der ikke er meget af paladsfølelsen er tilbage, men man får en opfattelse af, hvor stort det har været blot ved at gå ind gennem det, som er tilbage af det, som engang blev kaldt Jernporten. Et godt råd er at fortsætte lige frem til paladsets centrum ved det, som kaldes peristylet. Her findes der et meget brugervenligt turistkontor med gratis kort over paladset og dets seværdigheder. Siden kan man slentre rundt på egen hånd. Hvis man får følelsen af at befinde sig i en labyrint, er det ikke så underligt, for paladset er en stor labyrint. Men det er ikke større, end at man altid finder ud igen.

Fortsætter man lige frem forbi turistkontoret, kommer man til Sølvporten, og uden for denne ligger endnu en af Splits mange attraktioner: markedet. Her køber man frugt, grøntsager, ost, honning, skinke og meget mere. Man kan f.eks. købe en pose ferskner og slå sig ned og kigge på den livlige handel. Langs hele denne strækning fra Trg Republike til markedet med havet på den ene side og byen på den anden ligger Rivaen, som er Splits lokale forlystelsescentrum. Her går folk ture om aftenen, mødes med vennerne og nyder et glas vin eller en kop espresso, mens man kan kigge på udsigten over havnen og Middelhavet.

Brac

Bac har fået Kroatiens mest kendte strand Zlatni Rat (eller det gyldne horn) på den sydlige side af øen, og øens hvide stenart har spredt sig vidt omkring i verden, idet den bl.a. pryder facaden i såvel Det Hvide Hus i Washington samt dele af Stockholms slot. Brac er Dalmatiens højeste ø, og på de skrå terrasser dyrkes der både vin, oliven og frugt. Og både områdets honning og figener er udsøgte.

Hvar

Hvar er en af de største øer og også den, som tager imod flest turister og har gjort det i længst tid. Når færgen nærmer sig havnen i Hvar by, forstår man snart, hvorfor øen er så populær. Bybilledet er domineret af bygninger i varme naturfarver blandet med frodig vegetation. Inde på havnen er atmosfæren stille og rolig, og bag havnen venter Stjepana-torvet med caféer og interessante, små gader, som forsvinder ind i byens ældste dele.

Vis og Bisevo

Længere ude venter der flere øer, bl.a. øen Vis, som ligger ca. to timer fra Split længst ude i Adriaterhavet. Frem til 1989 måtte turister ikke gå i land på øen, da den var et militært område. Fra byen Vis, hvor færgen lægger til, afgår der busser til fiskerbyen Komiza. Her tager man til for at slappe af og for at nyde den uberørte natur, de hvide stenhuse, middelalderlige kirker, trange, små gader og bortgemte bugter med krystalklart, turkisblåt vand. Fra Komiza kan man sejle fem nautiske mil over til den lille naboø Bisevo. Bisevo er kendt for grotten Modra, som kan komme ind i med små både. Det ser ud som om, havet lyser op i grottens magisk blå lys, som er solen, der reflekteres inde i grotten.

Korcula

Øen Korcula er en frodig ø med såvel pinjeskov som bølgende skråninger med vinstokke. Man hævder, at Marco Polo blev født på øen Korcula, og man kan her besøge et museum om den opdagelsesrejsende, som er beliggende ved siden af kirken midt i byen. Korcula by er en middelalderlig by, som har et interessant gatenet i fiskebensform med hovedgaden som ryggrad og mindre ben, som udgøres af de lige, små gader, som udgår fra denne. Korcula når du også fra Peljasac-halvøen eller Dubrovnik eller Makarska by med båd. På Korcula finder du i modsætning til de andre øer flere sandstrande.
Udflugter
Heldagsudflugt til Dubrovnik
Heldagsudflugt til Dubrovnik
Tag med til Dubrovnik og mærk historiens vingesus. En heldagsudflugt med middelaldermystik og seværdigheder. Mad og drikke indgår ikke. Husk pas!
Læs mere om udflugten
Hvar og Bol - to af Kroatiens perler
Hvar og Bol - to af Kroatiens perler
Kroatiens skærgård består af over tusind øer, hvoraf blot 65 er beboede. Hver af disse øer har sin egen karakter og sine egne højdepunkter; natur, arkitektur og kultur. Mad og drikkevarer indgår ikke.
Læs mere om udflugten
Krka-vandfaldene og nationalparken samt Trogir
Krka-vandfaldene og nationalparken samt Trogir
Dagens udflugtsmål er Krka-vandfaldene, som ligger i nationalparken Krka og løber gennem 17 barrierer på vejen ned mod havet. Mad og drikkevarer indgår ikke.
Læs mere om udflugten
Sådan kommer du omkring
Gode busforbindelser, taxi samt både til øerne uden for Split som f.eks. Brac, Hvar, Solta og Vis.

Bus

Busforbindelserne i Dalmatien er generelt både pålidelige og præcise, om end de på øerne kan virke en anelse sporadiske af og til. F.eks. i byer som Zagreb, Dubrovnik og visse turistrejsemål (f.eks. Makarska) går det fint at tage bussen. Men vil man f.eks. tage et sted hen om aftenen, måske til en konoba, som ligger udenfor byen, bliver man nødt til at tage en taxi eller køre i bil. Det samme gælder mange af de små byer længere inde i landet.

Taxi

Man kan altid bestille en taxi fra hotellet, restauranten, eller hvor man nu befinder sig. Vores erfaringer er, at taxichaufførerne er ærlige, flinke og pålidelige. At prutte om prisen eller forsøge at få specialpris forekommer ikke her. Du kan generelt stole på taxichaufførens taxameter.

Cykel

At cykle er en nem og hyggelig måde at komme rundt på, når man opholder sig på øerne. Det koster fra ca. 70 HRK pr. dag at leje en cykel (ca. 15 HRK i timen) i højsæsonen, og der er fine cykelstier til badestederne, som ligger et stykke udenfor selve bykernen. Spørg på dit hotel efter nærmeste cykeludlejer.

Færger og båd

Der er gode færgeruter, både lokale og internationale. Der findes også et stort udvalg af organiserede bådudflugter. De mest populære er de såkaldte fish picnics, som tilbydes både i Jelsa, Hvar og Baska Voda. Der findes også forskellige typer af heldagsture, f.eks. med et ophold ved Zlatni Rat. Split er det store omdrejningspunkt, når det gælder færgetrafik ud til de mange øer. Vil du sejle direkte fra en ø til en anden, er mulighederne ofte begrænsede, og det kan være svært at sejle frem og tilbage samme dag. Det største rederi hedder Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med tidstabeller og prisoplysninger: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel og knallert

Vi kan ikke anbefale, at du lejer knallert eller motorcykel pga. den stærke trafik om sommeren, men blandt kroaterne er det meget udbredt at køre på knallert eller motorcykel. Spørg altid efter en hjelm! I Kroatien er det nemlig ikke en selvfølge, at man får udleveret en.
Fakta

Vores service på rejsemålet

Fra juni til september kan du kontakte os døgnet rundt på vores servicetelefon samt på sms og mail, hvis du vil bestille udflugter, leje bil eller måske bare have tip og gode råd. Rejser du med charter, møder vi dig desuden i lufthavnen og sørger for, at du kommer med den rigtige bus, hvis du har bestilt transfer.

Rejser med omtanke

Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Læs mere om vores klima- og miljøarbejde her.

Vaccinationer

Du har selv ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Hotelskat i Kroatien

Gæster på kroatiske hoteller skal betale en hotelskat på 7 HRK pr. person/nat. Rejser du med charterfly (en til fire uger), er hotelskatten indregnet i prisen. Rejser du med rutefly (valgfri rejselængde), betaler du hotelskatten direkte til hotellet ved ankomst eller afrejse.

Valuta og kreditkort

Kroatiske kuna (HRK). Der findes mange hæveautomater i centrum af Split.
Bestil valuta hos FOREX Bank inden afrejsen og få en nemmere ferie. Læs mere om vores samarbejde her.

Tidsforskel

Ingen.

El

220 V.

Sprog

Kroatisk. De fleste, som arbejder i turistbranchen, taler også tysk og engelsk.

Øvrigt

Der er mange bakker, niveauforskelle og trapper på samtlige rejsemål. I maj, juni og september er tempoet lavt, men i højsæsonen i juli og august stiger tempoet, og udvalget af restauranter, barer og caféer bliver større. Der er tæt trafik på vejene i juli og august, da mange tyskere og italienere kører hertil i bil. Har du batteridrevne apparater med dig på rejsen til Kroatien, bør du vej hjemrejsen tage batterierne ud og lægge dem i håndbagagen. Vækkeure, transistorradioer, shavere og lignende kan du pakke ned i den bagage, du tjekker ind i Splits lufthavn. Vi forbeholder os retten til at ændre i program, udflugter, priser etc.
Vejr og klima
 • januar
10°5°
3
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • februar
11°5°
4
Solskinstimer pr. dag
12°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • marts
14°7°
6
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • april
18°11°
7
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • maj
23°16°
8
Solskinstimer pr. dag
17°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • juni
27°19°
10
Solskinstimer pr. dag
21°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
 • juli
30°22°
11
Solskinstimer pr. dag
23°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • august
30°22°
10
Solskinstimer pr. dag
24°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • september
26°19°
8
Solskinstimer pr. dag
22°
Vandtemperatur
20
Regnfri dage
 • oktober
20°14°
6
Solskinstimer pr. dag
19°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • november
15°10°
4
Solskinstimer pr. dag
16°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • december
12°7°
3
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
17
Regnfri dage
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 2 timer og 30 minutter.

Afrejse

Spies tilbyder charterrejser til Split i sommerhalvåret.

Du kan desuden rejse til Split med rutefly.

Flyet lander i Split Lufthavn.
Med Spies' transfer kommer du nemt og sikkert til dit hotel i Split. Transfer indgår ikke, men kan tilkøbes sammen med rejsen. Køretiden fra Split Lufthavn til dit hotel er ca. 45 minutter (ca. 25 km), afhængigt af trafik og antal hotelstop. I højsæsonen kan køretiden være betydeligt længere pga. meget trafik. Læs mere om transfer.

Hvis du har bestilt en pakkerejse med rutefly, anbefaler vi, at du bestiller privat transfer mellem lufthavnen og hotellet i forvejen. Du kan enten bestille transfer online i forbindelse med rejsen eller ved at ringe til os. Det vil fremgå af din billet, hvor og hvordan chaufføren møder dig. Læs mere om transfer på rejser med rutefly.

Find din rejse til Split
Nødvendige cookies hjælper med at gøre hjemmesiden brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner såsom sidenavigation og adgang til sikre områder på hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Funktionelle cookies gør det muligt at gemme oplysninger om, hvordan hjemmesiden vises eller opfører sig – f.eks. dit valg af sprog eller region. Dette er nødvendigt for at hjemmesiden kan fungere.
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle data.
Marketing cookies anvendes for at gemme, hvordan besøgende opfører sig på hjemmesiden. Det gør vi for at kunne vise indhold, som er relevant for den enkelte besøgende og mere værdifuldt for virksomheden og tredjeparts annoncører.