Rejser til Split
Split har det hele: historie, strand, appetitvækkende mad og gode muligheder for at rejse rundt på egen hånd. Rejser du med Spies, kan du nemt kombinere Split med et af vores andre rejsemål.
Det meste af det, man bør se i verdensarvslistede Split, er samlet i og omkring den gamle bydel. Her ligger den romerske kejser Diocletians gigantiske palads, om- og genopbygget siden romertiden, men aldrig forladt. Selv i dag er caféerne i den gamle søjlegang populære mødesteder, og i hvælvingerne omkring er der en trængsel af kunsthåndværkere, butikker og andre seværdigheder. Lige udenfor paladset ligger havnepromenaden Riva, som er et populært sted for aftenens korzo, som dybest set betyder, at man mødes med sine venner over en espresso eller et glas vin og snakker med andre, som gør det samme. Men der er masser at foretage sig om dagen også. På den østlige side af den gamle bydel ligger der et frugt- og grøntsagsmarked, og inde i den gamle by tæt ved shoppinggaden Marmontova ligger fiskemarkedet. Begge dele er interessante at opleve. I den gamle bydel er der desuden også en masse forskellige butikker, som sælger håndværk, kunst og lokale specialiteter som f.eks. olivenolie, ost og vin.
Spis godt i Split
Det kroatiske køkken ligner det italienske på ét bestemt punkt: det er råvarerne, der er det vigtigste. På menukortene vil du uden tvivl støde på meget, du kender. Det kunne f.eks. være lasagne, espresso, prociutto og meget andet, der både er friskt og fristende. Tag dig god tid, når det er blevet tid til at finde sted at spise. I Split finder du mange restauranter, og det eneste du skal gøre, er at tage en spadseretur, indtil du finder den, som virker mest lokkende. Det kan være nede på havnepromenaden Riva, hvor du kan sidde og se på det travle folkeliv, eller måske inde i centrum hvor der er flere lokale og hyggelig atmosfære.
Fra by til strand
Dagens varmeste timer bliver gerne tilbragt på stranden, for eksempel på Marjan-halvøen. Lige syd for byen ligger Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer og restauranter i den pavillon, som om aftenen omdannes til Splits måske førende forlystelsescentrum. Naturligvis kan du også sejle ud til en af de mange øer i skærgården for at sole og bade. Sejlturen til Hvar by tager kun cirka 45 minutter, så du har god tid til både at få en lækker frokost og bade, inden du sejler tilbage til Split.
Spies' hoteller i Split
Rejser du til Split med Spies' bekvemme charter, har du masser af muligheder. Du kan både vælge et hotel ved stranden, eller et som ligger så centralt, at det faktisk er en del Diokletianus gamle palads. Er du til luksus, skal du vælge dig et hotel udenfor Split. Men der findes naturligvis også hoteller, som passer bedre til et mindre budget, og som ligger tættere på centrum.
Kyst og skærgård
Split er også et oplagt udgangspunkt for øhoppere, for lige i nærheden venter både den kroatiske skærgård og en rig historie. Fra havnen sejler der både ud til Hvar, Vis, Korcula og Brac, for bare at nævne nogle af de mange øer, du kan besøge. Inde i landet venter de romerske ruiner ved Salona og den befæstede by Klis. Det er nemt at rejse rundt på egen hånd med såvel bus som båd.
- By og strand
- Luksushoteller
- Hoteller med spaafdeling
- Hoteller på stranden
- Gode restauranter
- januar
- februar
- marts
- april
- maj
- juni
- juli
- august
- september
- oktober
- november
- december
udlejning af liggestole og i visse tilfælde også
vandsportsaktiviteter.
Bacvice- og Firulestrandene
Til trods for at Split er Kroatiens næststørste by, er der aldrig langt til et forfriskende dyp i Middelhavet. Fra Rivaen følger man blot kajen ned forbi togstationen og går derfra ad gaden langs sporene nogle hundrede meter, til man kommer til en lille, gul bro, som fører over sporene. Går man over broen, kan man se stranden nede til højre. Kommer man tidligt om morgenen, deler man kun stranden med ældre indbyggere, som kommer her for at få en morgendukkert, enten fra sandstranden eller fra en af badepontonerne, som gør det nemmere at bade. Her er mange brusere og en imponerende pavillon med caféer og barer. Her bliver desuden aldrig trængsel, da stranden fortsætter rundt om odden og gennem et par bugter, inden den slutter ved marinaen i Zenta Bay.Bene-stranden
Det er lidt sværere at komme til strandene ved Bene på den nordlige side af Marjanhalvøen. Man kan gå fra centrum tværs over halvøen, men det tager ret lang tid. Til gengæld er det virkelig skønt med et dyp i havet, når man når frem. Det er nemmere at tage bus nr. 12 fra Trg Republike. Bademulighederne er de samme som ved Bacvice og Firule men i mindre skala og med en dårligere udsigt, idet kysten nordpå er domineret af marinaer og værfter.Flyvetid
Ca. 2 timer og 30 minutter.Afrejse
Spies tilbyder charterrejser til Split fra juni til september.Du kan desuden rejse til Split hele året med rutefly og dermed selv bestemme afrejsedag og rejselængde.
Flyet lander i Split Lufthavn.
Hvis du har bestilt en pakkerejse med rutefly, kan du i de fleste tilfælde bestille transfer til dit hotel - som regel i taxi eller minibus. Du finder al information om bestilt transfer på din billet. Prisen for transfer varierer afhængigt af transportmiddel og afstand til hotellet. Den nøjagtige pris oplyses ved bestilling.
Madmarkedet
Et sandt paradis for alle, der synes om mad. Her kan du samle det hele sammen til en picnic med brød, frugt, ost og andre lækkerier. Det er også det helt rette sted, hvis du er til spiselige souvenirer. Både fåreost og prsut kan klare den lange transport og er gode ting at give til de derhjemme.Fisk og skaldyr
Både fisk og skaldyr er af meget høj kvalitet i Dalmatien og findes på de fleste menukort i mange forskellige varianter. Den orientalske indflydelse er tydelig i forkærligheden til grillede retter, og får du chancen, bør du prøve den lokale havaborre eller languster, grillet og serveret med en skive citron og frisk salat.Olivenolie
I århundreder har man anvendt olivenolie i både madlavning og indenfor alternativ medicin. I Dalmatien dyrkes der naturligvis oliven, og det milde klima og den frodige jord giver en helt speciel type olivenolie, som af mange regnes blandt verdens mest smagfulde og fineste. Den kan købes i supermarkeder, minimarkeder og souvenirbutikker i smukke flasker. Hvis du kører en tur på Hvar eller langs kysten, findes der også små boder og gårde langs vejene, hvor man kan købe bl.a. olivenolie til fornuftige priser.Prsut - lufttørret skinke
Prsut er skinken, som er blevet kendt vidt omkring for sin smag men også for måden, den fremstilles på lige fra den måde, man opdrætter grisene (med masser af kærlighed) til måden, man gnider kødet ind i krydderier og urter og siden lader det tørre i bura-vinden; den friske vind fra nord. Erfarne gastronomer har vist sig at kunne kende forskel på smagen mellem den prsut, hvor grisene har fået "hjemmelavet" mad, og den, hvor de er blevet fodret med kraftfoder. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolie og findes på menukortet på mange restauranter, se "Dalmatinsk plitica" nedenfor.Burek
Luftig butterdej fyldt med forskellige ingredienser som f.eks. kød, ost, kartofler eller æbler. Et perfekt mellemmåltid, som man plejer at kunne købe i de flestebagerier.
Pljeskavica
Hakkebøf lavet af oksekød blandet med peperoni. Fastfood, som sælges direkte over skranken. Retten stammer dog oprindeligt fra Bosnien.Cevapcici
En slags ruller af hakket kød serveret med rødløg og ajvar (paprikapasta) og oftest med grøntsager eller i et pitabrød. Denne ret kommer også oprindeligt fra Bosnien.Dalmatinsk plitica
En kroatisk udgave af spanske tapas eller tyrkiske meze i miniatureudgave. Hvis du bestiller dette, får du en tallerken med oliven, prsut, fåreost, ofte nogle sardeller og måske lidt fetaost. Der hører et stykke brød til, og et glas kølig hvidvin er perfekt til. Et udmærket valg hvis man synes, det er for varmt til at spise en rigtig hovedret.Peka
En bagt ret med kød og grøntsager, som tilberedes i en gryde eller et dybt, ildfast fad, som placeres i gløderne over et ildsted. Kan være med fisk og skaldyr, blæksprutter, lam, kalv eller kylling. Kartofler og løg er faste ingredienser, men andre rodfrugter kan også indgå, hvis de er tilgængelige. Skal oftest forudbestilles på restauranterne da det er en rigtig simreret, som kræver flere timers tilberedning.Buzzara
Er egentlig en tilberedningsmetode, som passer til flere forskellige typer skaldyr. Buzzara betyder helt enkelt, at hovedingrediensen er tilberedt i en kraftig sauce af vin, tomater, krydderier og urter. Af og til kan man få saucen alene sammen med pasta.Pasticada
En slags kødgryde, som visse beskriver som sursød. Smagen bygger på, at kødet får lov til at simre længe ved lav temperatur sammen med bl.a. vin og af og til svesker.Mixed grill
Findes på de fleste menukort og retten kan både være helt okay eller fantastisk alt efter restaurantens standard. Forskelligt kød grilles og serveres på en tallerken sammen med løg, ajvar (paprikapasta) og oftest også pommes frites.Risotto
Minder om den italienske risotto men er ofte løsere i konsistensen og indeholder ikke altid ost. En udmærket og billig frokostret, som plejer at findes i et utal af billige varianter (vegetarisk, skaldyr, husets egen) på de fleste restauranter.Drikke
Man lærer ikke et nyt land blot ved at rejse rundt i det, men også ved at prøve de lokale drikke. I Kroatien drikker man normalt på en såkaldt kavana (café) eller kafic (café/bar). De ligger rundt omkring på gader og torve i byerne. De fleste caféer åbner kl.6.00-7.00 om morgenen, sådan at de, der skal på arbejde, kan købe morgenkaffen med. De lukker normalt ved 23-tiden og af og til senere om sommeren. Cafékulturen er stærk, og priserne er kun ca. en tredjedel af priserne i Danmark. Disse caféer sjældent serverer mad.Kava – er det, vi kalder espresso, som kroaterne normalt
selv drikker.
Kava s mlijekom – kaffe med mælk.
Kava sa šlagom – kaffe med fløde.
Turska kava - tyrkisk kaffe, som serveres med kaffegrums i bunden af koppen.
Caj – te.
Øl
Øl, pivo, findes i masser af varianter, og de fleste lokale øltyper er lyse pilsnertyper. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kendte mærker. Tomislav er en mørk øltype. Mange kendte øltyper som Tuborg, Stella, Kaltenberg og Carlsberg fremstilles på licens i Kroatien og er lette at finde. Malo pivo (en lille øl) består normalt af 30 cl, og veliko pivo svarer til en almindelig øl. En øl koster 6-20 HRK afhængig af størrelse og mærke. Toceno pivo betyder fadøl og findes oftest i tre størrelser: 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. To kroatiske drikke, som er baseret på øl, er radla, dvs. øl blandet med Sprite (7Up), og dizel, som er øl blandet med Coca Cola.Shopping i Splitområdet
Man kan ikke kalde Kroatien et shoppingparadis, hvis man mener den seneste mode til billige priser. Men indbyggerne går meget op i mode og klæder sig pænt. Tøj, sko og tasker er oftest italienske. Mange kendte mærkevarer som f.eks. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace kan købes i Split på og i nærheden af gågaden Marmontova, men priserne er ikke meget lavere end i Danmark. Inde i paladset i Split findes der en udmærket boghandel, Algoritam, med et godt udvalg af både billigbøger og anden litteratur på engelsk samt guidebøger om Kroatien. Det er nemmest at finde vej hertil ved at spørge på turistkontoret i peristylet. Ude i forstæderne findes der også flere populære shoppingcentre. Det største hedder City Center One. Det har både det største udvalg og en biograf.Dalmantisk vin
Kan købes på specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. En del har egne vinkendere, som samtidig fortæller om vinen samt hjælper dig med at finde det, du er på udkig efter. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Men de bedste dalmatiske vine til de bedste priser finder man direkte hos producenterne, dvs. på en af vingårdene længere inde i landet. Hvis man leder efter souvenirer i Split, som kan spises eller drikkes, ligger der en god butik i peristylet på højre side, hvis man kommer fra jernporten.Olivenolie
Kroatien er meget kendt for sin olivenolie. Den bedste olivenolie kommer efter sigende fra Tar, som ligger ca. 10 kilometer nord for Porec, hvor den er blevet fremstillet i århundreder. Den specielle olivenolie fra Tar kan du købe i de almindelige supermarkeder og minimarkeder samt på de fleste vinotecas. Og kommer du forbi Tar eller området rundt omkring Tar, kan du naturligvis også købe den der. Ofte er der små boder langs vejene, hvor man kan stoppe og få den i så fald ofte hjemmelavede olivenolie til en god pris.Rakija
Det, vi kalder cognac, dvs. et destillat baseret på frugt, for det meste druer. Den smages ofte til med krydderier eller urter og siges at være god for fordøjelsen. Rakija fremstilles på de fleste gårde og sælges på de fleste markeder og fra små boder ved vejkanterne. Smagen varierer fra udmærkettil blyfri...
Markeder
Findes overalt i Dalmatien. På markederne kan du finde alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olivenolie, biska (cognac fra Istrien), honning m.m. Nærmeste større marked findes i Split ved siden af den gamle bydel. Her kan man købe alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olie, honning etc. Man plejer at sige, at det man ikke kan finde på markedet, slet ikke findes (i hvert fald ikke i Split…)!Kunst og kunsthåndværk
Det mest almindelige kunsthåndværk består af forskellige former for broderier, ofte fremstillet og solgt af små, ældre damer, som sætter en improviseret bod op, hvor det kan lade sig gøre. Den kunstinteresserede kan gå en tur i paladsets tidligere kælder, hvor alverdens souvenirhandlende har sat boder op. Længst inde vedtrappen op mod peristylet står der flere lokale kunstnere, som sælger værker til overkommelige priser.
At prutte om prisen
Man kan forsøge at prutte om prisen på markederne, men ellers ikke. Den pris, som er angivet på prismærket, er den, der gælder, og det er sjældent, at nogen forsøger at snyde turisterne.Kravatter - slips
Vidste du, at kravatten, oprindelsen til slipset, kommer fra Kroatien? Den blev fra starten af båret som et tørklæde, som rytterne havde rundt om halsen for, at man ved hjælp af de forskellige farver kunne skille sig ud fra de andre soldater. Franskmændene kopierede moden allerede i 1600-tallet, og måden, hvorpå man bandt tørklædet, blev kaldt "à la cravat", dvs. i kroatisk stil. Et slips er en god souvenir, og for at det skal være helt rigtigt, så tjek at der står Made in Croatia på detDykning
Opdag livet under havoverfladen! Jacques Cousteau udråbte i sin tid Adriaterhavet til "det reneste hav i verden", og her finder du fantastiske dykkermuligheder i behagelige temperaturer. Hvis du allerede har dykkercertifikat, er her bl.a. en række skibsvrag, du kan undersøge. Har du aldrig dykket før, tilbyder de fleste dykkercentre såkaldte prøvedyk, hvor du under ledelse af en instruktør får chancen for at prøve, om dykning er noget for dig. Flere dykkercentre tilbyder også kurser på forskellige niveauer. Mere information om dykning i Dalmatien finder du på www.diving.hr.Vandring
At vandre er en af de bedste måder at opleve Dalmatiens fantastiske natur på. Høje bjerge og dybe dale, gamle byer, duftende olivenlunde og rislende bække. Både på fastlandet og ude på øerne findes der flere vandrestier med forskellige sværhedsgrader, og du kan både tage på vandring på egen hånd eller sammen med en professionel guide.Selv om Split er en stor by, bevæger man sig mest rundt i området mellem Diocletianus' palads og Trg Republike, da dette er byens ældste del og det oprindelige centrum. Hvis man går fra vest til øst, har man først Trg Republike, en slags torv som på tre sider er omgivet af en smuk bygning, som kaldes Prokurative. Her arrangeres der ofte koncerter og andre begivenheder i løbet af sommeren.
Lige ved Prokurative ligger Marmontova, en gågade med det meste af hvad Split kan tilbyde i form af butikker og mode. Her ligger også fiskemarkedet, som absolut er et besøg værd tidligt på formiddagen, hvor handlen er i fuld gang med både fisk og fiskere af enhver slags. Videre østpå kommer man til de ældre dele af byen. De er hovedsageligt bygget dengang, Split befandt sig under venetiansk styre og har bevaret megen af sin lidt skæve, middelalderlige karakter. Her findes der flere hyggelige, små torve og barer, hvor man kan slå sig ned under en parasol, hvis solen skulle blive for stærk.
Fra Narodni Trg, et forholdsvist stort torv som udgjorde byens centrum i 1300-tallet, kan man gå direkte ind i det, som var Diocletianus' palads. Århundreders om- og tilbygninger gør, at der ikke er meget af paladsfølelsen er tilbage, men man får en opfattelse af, hvor stort det har været blot ved at gå ind gennem det, som er tilbage af det, som engang blev kaldt Jernporten. Et godt råd er at fortsætte lige frem til paladsets centrum ved det, som kaldes peristylet. Her findes der et meget brugervenligt turistkontor med gratis kort over paladset og dets seværdigheder. Siden kan man slentre rundt på egen hånd. Hvis man får følelsen af at befinde sig i en labyrint, er det ikke så underligt, for paladset er en stor labyrint. Men det er ikke større, end at man altid finder ud igen.
Fortsætter man lige frem forbi turistkontoret, kommer man til Sølvporten, og uden for denne ligger endnu en af Splits mange attraktioner: markedet. Her køber man frugt, grøntsager, ost, honning, skinke og meget mere. Man kan f.eks. købe en pose ferskner og slå sig ned og kigge på den livlige handel. Langs hele denne strækning fra Trg Republike til markedet med havet på den ene side og byen på den anden ligger Rivaen, som er Splits lokale forlystelsescentrum. Her går folk ture om aftenen, mødes med vennerne og nyder et glas vin eller en kop espresso, mens man kan kigge på udsigten over havnen og Middelhavet.
Brac
Bac har fået Kroatiens mest kendte strand Zlatni Rat (eller det gyldne horn) på den sydlige side af øen, og øens hvide stenart har spredt sig vidt omkring i verden, idet den bl.a. pryder facaden i såvel Det Hvide Hus i Washington samt dele af Stockholms slot. Brac er Dalmatiens højeste ø, og på de skrå terrasser dyrkes der både vin, oliven og frugt. Og både områdets honning og figener er udsøgte.Hvar
Hvar er en af de største øer og også den, som tager imod flest turister og har gjort det i længst tid. Når færgen nærmer sig havnen i Hvar by, forstår man snart, hvorfor øen er så populær. Bybilledet er domineret af bygninger i varme naturfarver blandet med frodig vegetation. Inde på havnen er atmosfæren stille og rolig, og bag havnen venter Stjepana-torvet med caféer og interessante, små gader, som forsvinder ind i byens ældste dele.Vis og Bisevo
Længere ude venter der flere øer, bl.a. øen Vis, som ligger ca. to timer fra Split længst ude i Adriaterhavet. Frem til 1989 måtte turister ikke gå i land på øen, da den var et militært område. Fra byen Vis, hvor færgen lægger til, afgår der busser til fiskerbyen Komiza. Her tager man til for at slappe af og for at nyde den uberørte natur, de hvide stenhuse, middelalderlige kirker, trange, små gader og bortgemte bugter med krystalklart, turkisblåt vand. Fra Komiza kan man sejle fem nautiske mil over til den lille naboø Bisevo. Bisevo er kendt for grotten Modra, som kan komme ind i med små både. Det ser ud som om, havet lyser op i grottens magisk blå lys, som er solen, der reflekteres inde i grotten.Korcula
Øen Korcula er en frodig ø med såvel pinjeskov som bølgende skråninger med vinstokke. Man hævder, at Marco Polo blev født på øen Korcula, og man kan her besøge et museum om den opdagelsesrejsende, som er beliggende ved siden af kirken midt i byen. Korcula by er en middelalderlig by, som har et interessant gatenet i fiskebensform med hovedgaden som ryggrad og mindre ben, som udgøres af de lige, små gader, som udgår fra denne. Korcula når du også fra Peljasac-halvøen eller Dubrovnik eller Makarska by med båd. På Korcula finder du i modsætning til de andre øer flere sandstrande.Bus
Busforbindelserne i Dalmatien er generelt både pålidelige og præcise, om end de på øerne kan virke en anelse sporadiske af og til. F.eks. i byer som Zagreb, Dubrovnik og visse turistrejsemål (f.eks. Makarska) går det fint at tage bussen. Men vil man f.eks. tage et sted hen om aftenen, måske til en konoba, som ligger udenfor byen, bliver man nødt til at tage en taxi eller køre i bil. Det samme gælder mange af de små byer længere inde i landet.Taxi
Man kan altid bestille en taxi fra hotellet, restauranten, eller hvor man nu befinder sig. Vores erfaringer er, at taxichaufførerne er ærlige, flinke og pålidelige. At prutte om prisen eller forsøge at få specialpris forekommer ikke her. Du kan generelt stole på taxichaufførens taxameter.Cykel
At cykle er en nem og hyggelig måde at komme rundt på, når man opholder sig på øerne. Det koster fra ca. 70 HRK pr. dag at leje en cykel (ca. 15 HRK i timen) i højsæsonen, og der er fine cykelstier til badestederne, som ligger et stykke udenfor selve bykernen. Spørg på dit hotel efter nærmeste cykeludlejer.Færger og båd
Der er gode færgeruter, både lokale og internationale. Der findes også et stort udvalg af organiserede bådudflugter. De mest populære er de såkaldte fish picnics, som tilbydes både i Jelsa, Hvar og Baska Voda. Der findes også forskellige typer af heldagsture, f.eks. med et ophold ved Zlatni Rat. Split er det store omdrejningspunkt, når det gælder færgetrafik ud til de mange øer. Vil du sejle direkte fra en ø til en anden, er mulighederne ofte begrænsede, og det kan være svært at sejle frem og tilbage samme dag. Det største rederi hedder Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med tidstabeller og prisoplysninger: www.jadrolinija.hr.Motorcykel og knallert
Vi kan ikke anbefale, at du lejer knallert eller motorcykel pga. den stærke trafik om sommeren, men blandt kroaterne er det meget udbredt at køre på knallert eller motorcykel. Spørg altid efter en hjelm! I Kroatien er det nemlig ikke en selvfølge, at man får udleveret en.Vores service
Fra juni til september kan du kontakte os døgnet rundt på vores servicetelefon samt på sms og mail, hvis du vil bestille udflugter, leje bil eller måske bare have tip og gode råd. Rejser du med charter, møder vi dig desuden i lufthavnen og sørger for, at du kommer med den rigtige bus, hvis du har bestilt transfer.Bæredygtig ferie
Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Du kan læse mere om vores arbejde med klimakompensation her. Spies arbejder desuden aktivt imod børnesexhandel gennem vores mangeårige samarbejde med organisationen ECPAT.Pas, visum og dansk fremmedpas
For danske statsborgere skal passet være gyldigt under opholdets varighed. Der kræves ikke visum ved ophold i op til 90 dage inden for en periode på 180 dage. Danske provisoriske pas, danske forlængede pas og EU-nødpas anerkendes ved både ind- og udrejse. Kontakt eventuelt Kroatiens ambassade på telefon 33 91 33 26 for yderligere oplysninger.Personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas skal kontakte Kroatiens ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse.
Spies bærer ikke ansvar for fejlagtige dokumenter, der fører til nægtet indrejse i Kroatien.