Se hoteller (27)

Rejser til Marrakech

En rejse til Marrakech er som at træde ind i en vidunderlig eventyrverden. Her kan du vælge mellem flere gode hoteller med fine poolområder og bekvemme faciliteter.
Eventyrbyen Marrakech er en af verdens mest sagnomspundne byer. Med sin røde ringmur, spændende basarområde, snoede stræder og en torveplads som slår verdensrekorden i kaos, er en rejse til Marrakech noget man husker. Men Marrakech er også en moderne by med fine hoteller, trendy mode- og indretningsbutikker samt hyggelige loungebarer og restauranter, der byder på høj kvalitet og lave priser.

Seværdigheder i Marrakech

Byens centrum er det livlige torv Djema al-Fna, hvortil eventyrfortællere, slangetæmmere, spåkoner, tandlæger, forfattere, akrobater og gademusikanter flokkes. Det er også her, mange byboer tager hen for at spise en billig middag ved en af de mange madboder, der rulles frem, når solen går ned. Marrakech byder - ud over eksempler på smuk maurisk arkitektur - på masser af oplevelser, og fra Djema al-Fna kan du nemt spadsere til de fleste kendte seværdigheder inden for bymuren; Koutoubia-minareten er et godt pejlemærke.

Marrakech med Spies

Selv om byen ligger et stykke fra havet, er Marrakech et godt valg, når du vil kombinere oplevelser og seværdigheder med sol og strand. Vi tilbyder mange gode hoteller, og de fleste har pool. Vælger du et af vores store resorthoteller, f.eks. Top Selection-hotellet Sofitel Marrakech Lounge & Spa, kan du kombinere byvandringer i byens labyrintiske gadenet med afkoblende stunder i liggestolen ved hotellets opvarmede pool. Spies tilbyder rejser til Marrakech med rutefly, og du bestemmer derfor selv, hvornår du vil rejse, og hvor længe du vil være væk. Byen egner sig perfekt til en weekendrejse med sit store udbud - perfekt for dig, der søger en såvel afslappende som oplevelsesrig ferie.
Tips og nyttig info
 • Valgfri rejselængde
 • Luksushoteller
 • Hoteller med pool
 • Gode shoppingmuligheder, restauranter og natteliv
 • Kombinér storby med sol og strand
Filtrér og søg rejse

Spies' gæster om Marrakech

Endnu ingen bedømmelser af rejsemålet

Strand
Nærmeste strand ligger i Essaouira, næsten 200 km fra Marrakech. Lige uden for Marrakech ligger der til gengæld et par populære beach clubs med pools. En af dem er Plage Rouge, som ligger ca. 10 km fra Marrakech på vej mod Ourika-dalen. På Plage Rouge er der en stor, udendørs pool med tilhørende sandstrand, solstole, bar og restaurant. Sunset Club og Nikki Beach i Le Palmeraie (palmeoasen på vej mod Casablanca) er også populære beach clubs. Klubberne kan dog være lukkede i vintermånederne.

Vandlandet Oasiri er Nordafrikas største, og her er der pools med bølger, flere forskellige restauranter og et hyggeligt grønt område.

Alle større hoteller i Marrakech har store poolområder og flotte grønne områder. Temperaturen i vandet kan dog variere afhængigt af årstid.
Mad, drikke og natteliv
Der er masser af restauranter og barer i Marrakech.

Torvet Djema al-Fna

I Marrakech er det et must at smage maden fra en af de mange madboder, der sættes op på Djema al-Fna. Her tilbydes der alt fra friske salater, fisk og grillet kød til kogt fårehoved og snegle. Maden er generelt både rigtig god og billig.

Caféer

Caféerne i Marrakech er altid meget velbesøgte, og det kan næsten føles som at sidde på en café i Paris. Sprogene flyder sammen i luften, og det er både mænd, kvinder, gamle og unge, der sidder og nyder en kop kaffe eller et glas myntete, og bare ser verden gå sin gang. Der er caféer på hvert et gadehjørne, og mange af dem er nærmest en mellemting mellem café, konditori og bageri. Her kan du få dig en god kontinental morgenmad med nybagt brød og en frisk croissant. Kaffen er altid god, og du kan vælge mellem espresso, noss noss (halv kaffe og halv mælk), café crème (kaffe med mælk) eller café noir (sort kaffe). Du kan også få få dig en friskpresset juice, klassisk myntete eller almindelig the (thé noir). Husk at smage det lokale bagværk med chokolade og citron eller marokkanske småkager med mandelfyld.

Mad og drikke i Marokko

Det marokkanske køkken består af et væld af let krydrede madretter. Maden er veltilberedt, og man benytter altid friske grøntsager, kød eller fisk og friskbagt brød. Maden spises ikke med kniv og gaffel men derimod med brød, som man samler maden og med (altid med højre hånd). Til dessert nydes ofte frisk, udskåret frugt, og så drikker man myntete flere gange om dagen.

Marokkanske retter

Der er mange spændende restauranter i Marokko, som tilbyder noget for enhver smag.
Her er et par forslag til gode retter:

Pastilla
En tynd, sprød dej i flere lag der kommer med kød fra due eller kylling, hakkede mandler og honning med sukker og kanel. Pastilla med fisk og skaldyr er også populært. Man laver desuden desserten pastilla au lait af den samme sprøde dej.

Tagine
En gryderet bestående af okse, kylling eller fisk med forskellige grøntsager, krydderier og urter. Taginen tilberedes over kul eller på gaskomfur, og serveres glohed. Navnet stammer fra keramikgryden af samme navn, hvori retten laves.

Couscous
Landets nationalret som består af dampkogte hvedegryn. Grynene serveres sammen med kogt kød eller kylling og kogte grøntsager. Couscous spises med højre hånd, men som turist og besøgende i landet bliver du tilbudt en gaffel eller ske. Til dette drikker man en tyk slags mælk, der hedder Iben. Couscous spises traditionelt set mest om fredagen efter aftenbønnen.

Harira-suppe
En kraftig suppe kogt på tomat tilsat kød, kikærter, linser, persille og koriander. Denne suppe er det første marokkanerne spiser efter solnedgang under ramadanen.

Kefta
Små kødboller i en sovs kogt på tomat. Serveres med spejlæg.

Poulet
En ret med kylling der ofte tilberedes i tagine, og krydres med safran og syltede citroner.

Brouchettes
Grillspyd med kød, fisk eller kylling som er marineret med løg, krydderier og olie, og grilles over kul. Dette serveres med ganske stærke sovser.

Mechoui
Helstegt lam som specielt spises ved højtid og fest. Lammet tilberedes hængende i en specialbygget jordovn, og krydres med salt, peber og spidskommen.

Drikkevarer

Vin.

Marokko har mange gode vine, som er værd at prøve:

Rød: Den bedste rødvin hedder Les Côteaux de l´Atlas. Andre gode og billigere alternativer kunne være Le Medaillon, Beauvallon, Guerrouan og Cabernet President.
Rosé: Medaillon rosé, Cabernet samt Ksar rosé er alle gode vine.
Hvid: Medaillon blanc og Semillant er velsmagende, og bør også prøves.

Øl: Flag, Flag Special og Casablanca er alle tre lokale øl, som man bør prøve, hvis man kan lide en god øl.

Te: I Marokko drikker man myntete flere gange dagligt. Det består af en grøn, kinesisk te, mynteblade og en masse sukker. En god forfriskning både når det er varmt og koldt.

Kaffe: Kaffen i Marokko er rigtig god, og her drikkes der ofte espresso, café crème (kaffe med mælk) eller noss noss (halv kaffe halv mælk).
Marrakech har et livligt natteliv med flere gode lounger, barer og natklubber, hvoraf mange ligger i forbindelse med de store hoteller. I mange barer og restauranter bydes der også på marokkansk underholdning. Marrakech anses af mange for at være et af de mest populære tilholdssteder for Europas jetset, og det er formodentlig en medvirkende årsag til, at der er så stort et udvalg af moderne udesteder og restauranter.

Biograf

Der er flere forskellige biografer i Marrakech, men størstedelen af de film, som vises på det store lærred, er dubbede på fransk. I biografen Cinéma Colisée, som ligger på Boulevard Mohammed Zerktouni i Gueliz, afholdes der årligt Marrakech International Film Festival. Théâtro Royal har ofte marokkanske og internationale optrædender i deres udendørs amfiteater. Théâtro Royal ligger på Boulevard Mohamed VI.
Shopping
På den store basar i Marrakech kan du købe alt imellem himmel og jord, og det er et sandt paradis for dig, der er på udkig efter tøj, tasker, håndknyttede tæpper, puffer, tøfler, kaftaner, træsnitterier, keramik, sølv-, messing- og kobbergenstande, krydderier, møbeltekstiler og hennafarvede lamper.

Stormagasiner

I udkanten af Marrakech ligger det store, moderne stormagasin Marjane, hvor du bl.a. kan købe marokkansk vin og øl. Det moderne stormagasin Aswak Assalam ligger i medinaen ved Bab Doukkala tæt på busstationen.

Marché Mellah

Sørg endelig for at lægge vejen forbi torvehallen i Mellah-kvarteret. Det er en sand fryd for øje og sind at gå på opdagelse her. Her kan du få frisk frugt og grønt, blomster og alt hvad du måtte have brug for til husholdningen. Du kan finde torvehallen på Avenue Houmaneel-Fetouaki i Mellah tæt på Place des Ferblantiers.

BigDil

På Boulevard Mohamed V sælges der smykker, sjaler og tørklæder til gode priser til både store og små.

Avenue Mohamed V

Her finder du både store og små butikker, flere internationale tøjkæder og mange andre forretninger med tøj og tekstiler. Her ligger desuden flere spændende gallerier.

Shopping i Marokko

Der er mange spændende sager, man kan købe med sig hjem fra Marokko. Man kan vælge at handle på to forskellige måder: i butikkerne, som har faste priser, eller i basarer og på markeder (souken), hvor man prutter om prisen på alt undtagen frugt, brød, grøntsager, kød og fisk. Madvarer har med andre ord faste priser.

Sådan sikrer du dig den bedste pris

• Begynd aldrig at prutte om prisen, medmindre du vil købe.
• Start altid med at byde en lavere pris end hvad du ønsker at betale.
• Tænk over hvor meget du maksimalt vil betale, inden du begynder at forhandle.
• Giv dig god tid. En god forhandling stresser man ikke igennem. Tag dig tid til at snakke om andet, end den vare du er interesseret i.
• Drik en kop myntete med sælgeren hvis han tilbyder det. Vis gerne lidt billeder af familie og dit liv hjemmefra. Det skaber familiær kontakt.
• Efter en kortere eller længere samtale vil I komme frem til en pris, som I begge er tilfredse med.
• Begynd aldrig at sammenligne priser i andre butikker efterfølgende. Hvis du har fået den vare, du ønsker, og til den pris du ville, så har du gjort et godt køb.

Hvad kan man købe i Marokko?

Skindvarer, tasker, hjemmesko, jakker, kunsthåndværk, keramik, tæpper, sølv og messing, krydderier, blomster og uendeligt meget andet.

Hvis du spekulerer på at købe nogle af de farverige og smagfulde krydderier med hjem, skal du være opmærksom på prisen. Sælgerne er dygtige til at fylde en hel kasse med krydderier, og pludselig koster den 250 dirham, og ikke 25 dirham som I måske have aftalt. Krydderier skal ikke koste mere, end de gør hjemme.

Ægte safran består altid af små, orangerøde tråde, som er 1-2 cm lange, og koster ca. 20-30 dirham pr. gram. Det er aldrig et orangefarvet pulver. Er det i pulverform, er du ved at købe gurkemeje, og den tilfører udelukkende farve. Der findes en krydderiblanding, der hedder Raz el Hanut. Det betyder "krydderisælgerens hoved", og er en blanding af 30 forskellige krydderier. Et rigtig godt krydderi til alle kødretter.
Sport og træning
Alle store hoteller i Marrakech har motionsrum. Der findes desuden flere fitnesscentre i byen, hvor du kan styrketræne og deltage i holdtræning som aerobics og step.

Spil golf i Marrakech

Kombinér afslappende dage i solen med en runde på golfbanen. The Tony Jacklin Marrakech byder på en fin 18-hullers bane, puttinggreen og drivingrange samt en restaurant.

Klik her for at bestille starttider gennem vores samarbejdspartner Greenfee365.

Trekking

Marokko med Marrakech som udgangspunkt er blevet mere og mere populært blandt vandrere. Det bedste er at deltage i en organiseret vandretur med guide, hvor opbakningen tit transporteres på æsler i Atlasbjergene - eller kameler, hvis trekkingen går sydpå til Sahara. Der tilbydes trekkingture af forskellig længde og varighed, og en del kombineres med terræncykling eller roning. Den mest populære vandring er at bestige Nordafrikas højeste bjerg, Jbel Toubkal, som ligger i Høje Atlas på 4167 meters højde.

Tennis

Alle store hoteller har tennisbaner. Du kan også spille tennis med eller uden instruktør på Royal Tennis Club de Marrakech.
Aktiviteter og seværdigheder
I og i nærheden af Marrakech er der en masse aktiviteter, du kan give dig i kast med. Du kan eksempelvis bowle eller stå på ski.

Bowling

På hotel La Palmeraie Golf Palace ligger der en fin bowlinghal, som også har en lille café, så du kan slukke tørsten.

Ski

Cirka 76 km sydøst for Marrakech ligger Oukaimeden. Her finder du tre forskellige slalompister og en skilift, som tager dig op i 3.000 meters højde. Der er mulighed for at leje ski, stave og støvler. Her i området ligger der flere fine hoteller. Skisæsonen strækker sig fra slutningen af november til begyndelsen af marts. Det er en speciel oplevelse at stå på ski i Afrika, når man er så tæt på den den afrikanske sommer og varme, og blot har et par timer til en forfriskende dukkert i Atlanten. Om sommeren er Oukaimeden udgangspunkt for mange vandringer i bjergene.

Fodbold

Fodboldstadionet i Marrakech hedder Stade el-Harti, og her kan du se fodbold næsten hver søndag. Det lokale hold Kawkab er det bedste i Marrakech.

Gokart

Der ligger en gokartbane lige uden for Marrakech. Den er oplagt til en dag fyldt med sjov for både store og små.
Marrakech har mange spændende seværdigheder, blandt andet disse:

Medinaen med souken

Sørg endelig for at besøge et af Marokkos mest fascinerende markeder, der huser over 10.000 forskellige boder. Her kan du købe håndværk fra hele Marokko og tage en spadseretur gennem de snoede stræder, der leder dig ud på håndværkernes gader: uldarbejderens gade, skinnearbejdernes gade osv. Her kan man besøge souk Smarine, hvor der sælges tøjler, djellabah og tøj, souk El Fekharine som sælger marokkansk keramik, og souk Zarbia hvor der sælges tusindvis af marokkanske tæpper.

Ved siden af Mouassine-fontænen ligger uldarbejdernes gade, og på souk Chouari finder du alt, hvad du kan tænke dig, som er lavet af træ. I souk Smata kan du købe baboucher, på souk Cherratine finder du kobbersmedene, og ved souk Haddadine finder du smedene. I hele området omkring souken ligger der boliger, som huser halvdelen af byens en million indbyggere. Det er som en by i byen, hvor hvert derp (kvarter) har sin egen moské og hamam. Medina er arabisk, og betyder by, og det inkluderer alt, der er inden for ringmuren - præcis som det har gjort siden Almoravid-dynastiet byggede muren i 1000-tallet.

Djema al-Fna

Navnet betyder egentlig "de dødes torv", "evighedernes plads". Her gennemførte man de offentlige henrettelser helt frem til starten af 1900-tallet. Det var samtidig også her, at karavanerne pakkede deres last, inden de skulle af sted. I dag vrimler torvet i stedet med både slangetæmmere, spåkoner, digtere, historiefortællere og mange andre finurlige karakterer - som taget ud af en bog. I aftentimerne forvandles torvet til én stor restaurant. Improviserede køkkenvogne kommer rullende ind fra alle sider. Duften af ild, varme grillkul og krydderier spreder sig hurtigt over hele området. Djema al-Fna er med andre ord træfpunkt for alle byens indbyggere, og her kan historiefortællerne udelukkende de samme historier, som er blevet fortalt i hundredvis af år. Torvet har været med på UNESCOs Verdensarvsliste siden 2001.

Koutoubia-moskén

Marrakechs varemærke er uden tvivl den 77 meter høje og smukke minarete fra 1100-tallet, som er synlig helt nede fra Djema al-Fna. Minareten blev bygget af en af Almohades-dynastiets største sultaner, Yacoub el Monsour. Mange sidestiller Koutoubia-moskén med Alhambra og den store moské i Cordoba. Det er kun muslimer, som er velkommen i moskéen.

Ringmuren

Ringmuren er et formidabelt forsvarsværk, som med sine mellem fem og ni meters højde omkransede hele den gamle medina. Den blev bygget i starten af 1100-tallet, og er sammenlagt 12 km lang. Bredden er mellem halvanden og tre meter, og muren har ni forskellige porte med navne som Bab Agnaou (vædderen uden horn), Bab Er Robb (vindruernes port - da man udelukkende måtte transportere alkoholiske drikke igennem denne port), og Bab El Khemis som fører in til souken af samme navn. Bab El Jdid og Bab Doukkala vender mod den nordlige del af medinaen.

Ali ben Youssef-moskéen

Ali ben Youssef-moskéen er den største moské inden for ringmuren. Den blev bygget i slutningen af 1200-tallet, men blev ombygget i 1800-tallet. Koranskolen Medersa Ben Youssef ligger lige ved siden af moskéen. Det er kun muslimer, som er velkommen i moskéen.

Mellah-kvarteret

I 1500-tallet besluttede Saadier-dynastiet, at Mellah-kvarteret skulle være jødernes kvarter, eftersom mange jøder flygtede hertil via Spanien og Andalusien. Mellah betyder salt, og mange jøder var salt- og sukkerhandlere - deraf navnet. Kvarterets population af jøder er ikke så stor længere, da en stor del flygtede til Israel og Frankrig i slutningen af 1920'erne.

Garverier

Ved medinaens nordøstlige side, ved Bab el Sebbagh, ligger garverierne. Her garver man dyreskind på samme måde, som man har gjort siden middelalderen.

Gueliz

Den nye by, Gueliz, blev bygget af general Lyautey under det franske protektorat. Hovedgaden Avenue Mohamed V er tre kilometer lang, og strækker hele vejen hen til medinaen. Her ligger der masser af internationale restauranter, caféer og butikker.

Jardin Majorelle

Jardin Majorelle var den franske kunstner Jacques Majorelles bolig. Det var også ham, der anlagde haven, som indeholder en af verdens største samling er kaktusser. Huset blev senere købt af den kendte modeskaber Yves Saint Laurent. Han fik lagt haven om, og skænkede den senere til Marrakech by som en gave.
I dag ejes huset af Yves Saint Laurents gode ven Pierre Bergé, der lavede et mindesmærke til ære for Laurent. Og man kan besøge både mindesmærket, museet og haven der fremstår som en grøn oase midt i Gueliz. Her er eksempelvis palmer, appelsintræer, høje bambusplanter, yuccapalmer, bougainvillea og smukke bassiner med åkander og fine, røde fisk.

Jardin Menara

Jardin Menara blev bygget som vandreserve i 1200-tallet. Bassinet ligger midt i en stor olivenplantage, og ved en af siderne ligger en smuk pavillon, som blev bygget af en sultan. Det siges, at når sultanen havde tilbragt natten her med en af sine haremsdamer, skubbede han hende i vandet ved solopgang. Så må man bare håbe på, at hun kunne svømme... Udsigten over de snedækkede bjergtoppe er storslået i vintermånederne.

Jardin de l´Agdal

Besøg haven Jardin de l´Agdal fra 1100-tallet, der ligger ved det kongelige palads Dar el Makhzen, og som blev anlagt for at kunne give skygge, så man kunne gemme sig for ørkenvarmen. I haven er der oliven-, figen-, abrikos- og citrustræer, og de får den dag i dag stadig vand fra de kanaler, som blev bygget i 1100-tallet. Her ligger også to damme med koi karper og små pavilloner langs bredden. Haven er åben for offentligheden fredag eftermiddag samt søndag.

Jardin El Harti

I Gueliz ligger denne grønne oase af træer og blomster. Her er der både rosenhave, oliventræer, store palmer og en kaktusplantage. Her ligger også en legeplads for børn, samt en masse bænke hvor man kan sidde og nyde fuglenes sang.

Cyber Parc

Midt i centrum af Marrakech, et par hundrede meter fra Djema al-Fna på hovedgaden Mohamed V, ligger denne otte hektar store park. Parken er oprindeligt fra 1700-tallet, men er i dag meget moderne med faciliteter som f.eks. gratis Wi-Fi i visse områder. Her er desuden over 200 palmer og 650 appelsintræer.

La Palmeraie de Marrakech

Palmaskoven i Marrakech strækker sig over et område, som er 13.000 hektarer stort, og her findes mere end 150.000 palmer. Her kan du gå en tur på den 22 km lange vej, som snor sig forbi palmerne. Det var Youssef Ben Tachfine, grundlæggeren af Marrakech, som byggede et vandingssystem med inspiration fra Persien. Vandingssystemet er designet således, at det tager højde for både regnvand og overskydende vand fra brøndene. Palmerne får stadig tilført vand fra dette vandingssystemsystem den dag i dag. Men mange af palmerne er dog forsvunden grundet de senere års tørke samt en plantesygdom, der gør, at palmerne tørrer ud. Og af disse årsager, har Marrakech by givet tilladelse til at bygge private villaer og hoteller i skoven, hvilket ellers har været forbudt.

Bahia-paladset

Paladset blev opført i slutningen af 1800-tallet af vesir Ba Ahmed Si Moussas søn som en gave til hans far. Bahia betyder "den strålende", og navnet kommer sig af vesirens favoritkone af samme navn. Det var kun landets bedste håndværkere, der fik lov til at deltage i arbejdet på paladset. I dag kan du se entréen, konferencerum, harem samt vesirens private sale. Hele paladset er bygget med kun en etage, eftersom vesiren var for overvægtig til at gå på trapper. Det var også her, at general Lyautey boede under det franske protektorat. I dag er der ingen møbler tilbage på paladset, men man kan let forestille sig, hvordan det så ud. Paladset er sammenlagt otte hektarer, men det er kun en del af det, som er åbent for offentligheden, da kongefamilien stadig bor i den anden halvdel den dag i dag.

Dar Si Said

Et lille stykke fra Bahia-paladset ligger Dar si Said, som blev bygget i samme periode og stil som Bahia. Paladset blev bygget af vesir Ba Ahmeds bror. I dag er der udstillinger af smykker i berbisk stil, køkkenredskaber, møbler og keramik.

Dar Tiskiwine

Mellem Bahia og Dar si Said-paladset ligger denne riad, som ejes af Bert Flint, en hollænder som har boet i Marrakech i 40 år. Dar Tiskiwine er en smuk, lille riad med stukdekorationer, mosaik og indvendige haver. Her er også en spændende marokkansk udstilling samt håndværk fra hele landet med alt, som er specielt og særpræget for hver eneste by og landskab.

Medersa Ben Youssef

Besøg den gamle koranskole, som ligger inde i medinaen. Den blev bygget i 1500-tallet af Saadier-dynastiet. Her valfartede elever fra hele landet til for at studere koranen. Bygningen er utrolig fint konstrueret med cedertræ fra Atlasbjergene, marmor fra Carrara i Italien og flere forskellige strukturer. Tag et kig i nogle af de 132 værelser på anden etage, som eleverne boede i. Skolen husede 300-1000 elever, og studierne tog seks år. Skolen var åben frem til 1962.

Koubba Ba´adiyn

Koubba Ba´adiyn er en utrolig smuk bygning med fine arabesker. Den blev bygget i starten af 1200-tallet, og det er den sidste bygning fra Almoravid-dynastiets tid. Her havde muslimerne mulighed for at vaske sig, inden de skulle besøge moskéen. Man kan også se en af de oprindelige cisterner, som indeholder vand fra Atlasbjergene.

Musée de Marrakech

Musée de Marrakech var oprindeligt et privat palads, der blev bygget af Mehdi Mnebhi, som var forsvarminister for vesir Moulay Abdelaziz i starten af 1900-tallet. Der ligger en smuk have på indersiden af huset, som er et besøg værd. Tag også et kig på husets hamam, de mange marokkanske malerier på væggene og udstillingen med berbiske smykker og en gammel koran. Museet er beliggende lige ved siden af koranskolen på Place Ben Youssef.

El Badi-paladset

El Badi-paladset blev bygget af sultan Ahmed El Mansour i slutningen af 1500-tallet. Sultanen ansatte håndværkere fra både Nordafrika, Frankrig, Italien, Spanien og Indien. Han byttede sukker for marmor fra Carrara. Denne marmor blev senere brugt til at bygge og dekorere paladset med. Det tog hele 25 år at bygge paladset, og til trods for at det i dag er en ruin, er det stadig et besøg værd. Paladset bestod af 350 værelser med navne som f.eks. Krystalsalen, Guldsalen, Den Turkise Sal og De 50 Kolonners Sal. Paladset havde endda et indre have med tilhørende sø. Alt blev bygget i cedertræ, elfenben, sølv, ibenholt, marmor og krystal. Paladset indeholdt desuden køkken, små tilkoblede huse, hamam og til og med et fængsel. Sultan Moulay Ismael flyttede senere paladset til Meknes, og i dag er der kun ruinerne tilbage. Men hvis man bruger sin fantasi, kan man næsten høre musikken fra festerne og se paladset foran sig. Hvert år i juli afholdes der folklorefestival.

Saadier-gravene

Saadier-gravene er levn fra Saadier-dynastiets tid, som regerede i Marokko i 1500-tallet. Arkitekturen er et fantastisk eksempel på morisk/andalusisk kunst. Her ligger et mausoleum, der blev bygget af Ahmed el Monsour som et minde om hans mor. I de første to sale hviler Saaider-sultaner med deres sønner. Det er også her, Ahmed el Monsour selv ligger begravet. Alt er bygget i cedertræ, marmor fra Carrara i Italien og pyntet med stukdekorationer. I den tredje sal hviler Ahmed el Monsours mor samt efterfølgende sultaner og deres koner. I haven er der gravsteder for de soldater og vigtige personer, som var tæt på Saadierne. Moulay Ismael turde ikke ødelægge eller flytte gravstederne, som han gjorde det med El Babi-paladset. Saadier-gravene blev nemlig anset for at være en hellig plads. Moulay Ismael valgte derfor at bygge en mur rundt om gravstederne, der kun havde en eneste indgang, som var igennem den nærliggende moské. Med tiden blev gravstederne glemt, og det var først i 1917, at franskmændene genfandt dem. I dag er der bygget en separat indgang, som ikke går gennem moskéen, for dem som ikke er troende muslimer.

Casablanca

Casablanca er Marokkos største købstad med lige over fire millioner indbyggere. Byen kan nok bedst beskrives som en blanding af østlig og vestlig kultur. Her tager man i det ene sekund en spadseretur i medinaen, og derefter står den måske på shopping i det moderne shoppingcenter, Casablanca Twin Center. Ude langs strandpromenaden d'Ain Diab ligger de fine kvarterer. Her kan man finde pools med havvand, restauranter, luksushoteller og fine natklubber. Det er også her, at Hassan II's moské fanger ens opmærksomhed med sit 200 meter høje tårn. Højst oppe er der en laserstråle, som kan ses på 35 km afstand, for at alle kan finde vejen til Mekka. Om formiddagen kan turister også besøge dette fantastiske mesterværk på en guidet rundtur.

Rabat

Marokkos hovedstad Rabat har 1,6 millioner indbyggere. Her i byen ligger flere af landets administrative og politiske institutioner. Rabat er også den vigtigste universitetsby i landet. Byen har brede gader og grønne områder, men tilbyder også en spændende medina og en smuk bymur. En seværdighed, der er et besøg værd, er Mohammed V's mausoleum. På den anden side af floden Bou Regreg ligger byen Salé.

Essaouira

180 km vest for Marrakech ligger havnebyen Essaouira, som var en vigtig havneby for portugiserne i 1500-tallet, når de skulle gøre klar til at tage ud og udforske verden. Byen var allerede kendt i romertiden, hvor man udvandt purpur. Byen er kendt for sin fredelige atmosfære og ikke mindst de hvide huse med blå skodder for vinduerne. I 60'erne og 70'erne var Essaouira et tilholdssted for hippier, og mange kendisser havde bolig her. I dag er byen meget populær blandt surfere, som rejser hertil fra hele verden. Der er også mange kunstnere, der rejser hertil pga. byens specielle lys, der inspirerer til flotte malerier. Læg f.eks. vejen forbi Skala de Ville, som er en fæstning med fantastisk udsigt over havet. Medinaen, La Skala og Mellah har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 2001.

Ourika-dalen

Ourika-dalen er en smuk og frodig dal beliggende ca. 40 km syd for Marrakech Midt i den berbiske by Ourika, ligger byens kasbah. Herfra kan man fortsætte op mod Oukaimeden, Marokkos skiområde.

Atlasbjergene

Tag på vandring på Djeb Toubkal, Marokkos højeste bjerg. Bjerget har en højde på 4.167 meter. Fortsæt i sydlig retning til Asni og gå op til Imlil hvor du kan leje et æsel. Du kan også tage turen til Setti Fatma i Ourika-dalen. På vej op til Djeb Toubkal ligger Club Albin Francais i en højde af 3.000 meter. Vandringen derop kræver vandreudstyr i vintermånederne. Om foråret springer blomsterne ud, hvilket går disse måneder til de mest populære blandt vandrere.

Tizi-n-Tichka

Tizi-n-Tichka er en vej, der blev bygget af franskmændene i 1920'erne, og som fører op over Atlasbjergene. Vejen strækker sig fra Ourzazate til Marrakech, og på turen passerer man Marokkos højeste bjergpas, der har en højde på hele 2.250 meter. I vinterhalvåret ligger der ofte sne på vejen, og der bør man være forsigtig. Når man kommer fra Ouarzazete, ligger der en smal vej på højre side ca. fem kilometer inden bjergpasset. Den vej fører til Telouet. I Telouet er der en kasbah, som var ejet af pachaen Al-Glaoui, der forvaltede meget af Atlasbjergene i starten af 1900-tallet. En stor den af kashbaen er forfaldet, men det er stadig muligt at se nogle af hallerne, som er bygget i klassisk, andalusisk stil med stukdekorationer, cedertræ og smukke kakler.

Ait Benhaddou

Ca. 30 km nord for Ouarzazate, på vejen mod Marrakech, ligger denne kasbah-by, som er bygget af ler, halm og grus fra samme område. Byen er med på UNESCOs Verdensarvsliste, og de forskellige kasbaher er smukt dekorerede med bl.a. geometriske mønstre, som er mejslet ind i murene. Her i området er der i tidens løb indspillet mange store film. Man kan f.eks. stadig se, hvor arenaen til filmen Gladiator lå.

Ouarzazate

Ouarzazate er eventyrbyen, som ligger på den anden side af Atlasbjergene på vejen mod Sahara. På turen kommer du over et bjergpas på hele 2.250 meter over havet. Det er her El Glaouni, som i mange år var den mægtigste pacha i hele Marokko, kommer fra. Ouarzazate kaldes for Marokkos Hollywood, og her er der i tidens løb blevet indspillet mange kendte film som Jesus Christ Superstar, Cleopatra, Gladiator og mange andre. Der er også dele af filmen Arn, som er blevet optaget her. Byen var administrativt centrum for franskmændene under kolonitiden.

Zagora

Fortsætter man i sydlig retning og igennem Drâa-dalen, kommer man til Zagora, som er den sidste by, inden man når frem til Sahara. Området her er tørt og goldt.
Her findes der stadig de skilte, der viste karavanerne, at de manglede 52 dages vandring for at komme igennem ørkenen, inden de kom til Timbuktu.

Gorges de Todra

For at komme til Todra-dalen skal du tage den vej, som kaldes for "Kasbah-ruten". Turen er på ca. 170 km, og løber mod Tineghir øst for Ouarzazate. Kløft- og klippeformationerne, der har gravet sig ind i bjerget, er en oplevelse i sig selv. Sørg i øvrigt for at prøve de velsmagende grillspyd på den nærliggende restaurant.

Erfoud og Merzouga

Erfoud blev bygget af franskmændene i 1930'erne. Berberstammerne i Tafilalt-dalen gjorde meget modstand i franskmændenes mange forsøg på at overtage området. De måtte dog til sidst sande, at modstanden var forgæves. I området omkring byen er der store palmeplantager, og hvert år afholdes der en dadelfestival. Fra Erfoud kan man tage på udflugt til oasen Merzouga ved Erg Chebbi-klitterne i Sahara.
Sådan kommer du omkring
Det er nemmest og mest sikkert at leje bil igennem Avis. De har nye og kvalitetstestede biler og tydelige forsikringsvilkår.

Lejevilkår

• Du skal være fyldt 25 år
• Du skal have haft kørekort i mere end to år.
• Den mindste lejeperiode er på 1 døgn.

Vejkort

Du har mulighed for at købe et kort over Marokko i de fleste kiosker og boghandlere.

Forudbestilt bil

Hvis du har forudbestilt en Avis-bil, gælder de informationer om forsikringer samt lejevilkår, som du fik gennemgået, da du bookede bilen.

Værd at vide

Man skal som altid være opmærksom og forsigtig, når man kører bil. Her følger der lidt brugbar information, som kan være rar at kende til:

• Respektér højrevigepligt.
• Respektér fartgrænserne - 40 km/t i by og tæt befærdet område, 60, 80 og 100 km/t uden for byområde og 120 km/t på motorvej.
• Det er ulovligt at snakke i mobil, når man kører bil.
• I rundkørsler kan det være højrevigepligt, eller reglen om at man skal holde tilbage for dem, som allerede er i rundkørslen, der gælder. Vær opmærksom på skiltningen.
• Der er som regel meget patruljerende færdselspoliti i gaderne. Har du ikke gjort noget forkert, vil de som oftest bare lave et rutinetjek af dit kørekort og policen fra biludlejningsfirmaet.
• Tænk på at der kan være langt imellem tankstationerne uden for byerne og på landet - så sørg for at fylde bilen på når du er i byen.

Øvrig information

Alle priser er i dirham, og inkluderer skatter, frie kilometer og fuld forsikring.

• CDW: Ulykkesforsikring indgår i prisen. Selvrisiko tilkommer.
• TP: Tyveriforsikring indgår i prisen.
• SCDW: Reducering af selvrisiko indgår ikke. Kan tilkøbes mod et tillæg.
De mest populære transportmidler i Marrakech, er knallert og cykel. Trafikken er dog meget intensiv, og vi anbefaler derfor andre transportmidler.

Lokalbusser

Lokalbusser er billige og en anderledes måde at rejse på. Der kører busser til alle byer i Marokko. Køb gerne billetten en dag i forvejen. De bedst fungerende busselskaber hedder Supratours og CTM.

Taxi

Taxi er nemt, hurtigt og billigt. Læg gerne lidt kontakter i drikkepenge - de sætter de lokale chauffører pris på.

Tog

Der kører tog fra Marrakech og til alle byer i det nordlige Marokko. Togene er moderne, og der er både 1. og 2. klasse tilgængeligt. At rejse med tog er både en billig og behagelig måde at rejse på.

Knallert og motorcykel

Der er mulighed for at leje både knalleter og motorcykler, men det anbefaler vi ikke, da trafikken kan være meget intensiv. Bilister skifter vognbane på kryds og på tværs, og huller i vejen samt vejarbejde udgør en reel risiko.

Cykel

Omkring de billigere hoteller ved Djema al-Fna er der mulighed for at leje cykler, men der plejer desværre ikke at være cykelhjelme tilgængelige. Tænk desuden på at trafikken er meget intensiv.
Fakta

Vores service på rejsemålet

Opholdet i Marrakech er på egen hånd.

Rejser med omtanke

Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Læs mere om vores klima- og miljøarbejde her.

Vaccinationer

Du har selv ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Lokale højtider

Den muslimske fastemåned, ramadanen, begynder den 2. april 2022. I denne periode faster de lokale fra solopgang til solnedgang. Tempoet kan derfor opleves som langsommere end normalt, og nogle butikker og forretninger kan være lukket. Under ramadanen er det ikke tilladt at spise, drikke eller ryge på offentlige steder fra solopgang til solnedgang. Den muslimske offerfest eid al-kabir indtræffer den 9. juli , og da vil butikker og markeder holde lukket - dog ikke shoppingcentre.

Turistskat i Marrakech

De marokkanske myndigheder har indført turistskat på overnatninger. På samtlige hoteller og lejlighedshoteller opkræves derfor en ekstra afgift, som betales direkte til hotellet. Børn under 2 år betaler ikke turistskat.

Pris pr. person pr. nat: 1-4,5 EUR alt efter hotellets klassificering.

Bemærk at Spies' klassificering af hoteller kan adskille sig fra den officielle klassificering, som ligger til grund for skattens størrelse.

Valuta og kreditkort

Marokkanske dirham (MAD). Det er ikke tilladt at udføre dirham fra Marokko. Danske kroner kan veksles i banker, på vekselkontorer og hoteller uden gebyr. Der gives næsten samme kurs overalt (kan variere med ca. 5 kr. pr. 100 kr. afhængigt af, hvor du veksler). Har du dirham tilbage efter ferien, kan du veksle til konvertibel valuta i lufthavnen - du få som regel pengene udbetalt i euro. Der findes hæveautomater overalt. VISA, Eurocard og MasterCard fungerer bedst.
Bestil valuta hos FOREX Bank inden afrejsen og få en nemmere ferie. Læs mere om vores samarbejde her.

Tidsforskel

Sommertid: -1 time.

El

220 V.

Sprog

De officielle sprog er arabisk og berberisk. De største fremmedsprog er fransk og spansk, men kange taler også engelsk.

Øvrigt

Vær opmærksom på, at visse hoteller kræver kopi af kreditkort som depositum ved check-in.
Trapper og niveauforskelle på og uden for hotellerne. Vi forbeholder os ret til ændringer i program, udflugter, priser etc.
Vejr og klima
 • januar
17°6°
7
Solskinstimer pr. dag
24
Regnfri dage
 • februar
20°7°
7
Solskinstimer pr. dag
22
Regnfri dage
 • marts
22°9°
8
Solskinstimer pr. dag
25
Regnfri dage
 • april
24°11°
9
Solskinstimer pr. dag
24
Regnfri dage
 • maj
29°14°
9
Solskinstimer pr. dag
27
Regnfri dage
 • juni
32°17°
11
Solskinstimer pr. dag
29
Regnfri dage
 • juli
37°20°
11
Solskinstimer pr. dag
30
Regnfri dage
 • august
37°20°
11
Solskinstimer pr. dag
30
Regnfri dage
 • september
33°18°
9
Solskinstimer pr. dag
28
Regnfri dage
 • oktober
27°14°
8
Solskinstimer pr. dag
26
Regnfri dage
 • november
22°11°
7
Solskinstimer pr. dag
23
Regnfri dage
 • december
18°6°
7
Solskinstimer pr. dag
25
Regnfri dage
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 4 timer og 30 minutter

Afrejse

Spies tilbyder rejser til Marrakech året rundt med rutefly.

Flyet lander i Marrakech Lufthavn.
Du kommer nemmest fra lufthavnen til hotellet ved at bestille privat transfer i forvejen. Du kan enten bestille transfer online i forbindelse med rejsen eller ved at ringe til os. Det vil fremgå af din billet, hvor og hvordan chaufføren møder dig. Læs mere om transfer på rejser med rutefly.

Køretiden fra Marrakech Lufthavn til Marrakech centrum er ca. 10 minutter (ca. 5 km). Køretiden til La Palmeraie i udkanten af Marrakech er ca. 25 minutter (ca. 18 km).

Find din rejse til Marrakech
Nødvendige cookies hjælper med at gøre hjemmesiden brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner såsom sidenavigation og adgang til sikre områder på hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Funktionelle cookies gør det muligt at gemme oplysninger om, hvordan hjemmesiden vises eller opfører sig – f.eks. dit valg af sprog eller region. Dette er nødvendigt for at hjemmesiden kan fungere.
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle data.
Marketing cookies anvendes for at gemme, hvordan besøgende opfører sig på hjemmesiden. Det gør vi for at kunne vise indhold, som er relevant for den enkelte besøgende og mere værdifuldt for virksomheden og tredjeparts annoncører.