Se hoteller (4)

Rejser til Tulum

Længes du efter en ferie med varme og afslapning? Velkommen til strande og seværdigheder i Tulum.

Tulum ligger syd for Playa del Carmen og siges at have en af verdens bedste strande. Men byen er nok mest kendt for sine spektakulære mayaruiner, som ligger på et højdedrag mod havet.

Mayaruiner og dejlige strande

Strandene i Tulum begynder lige neden for mayaruinerne og fortsætter sydpå - her og der afbrudt af klippefremspring og store sten, der inddeler kysten i en række indbydende strande med blændende hvidt sand og azurblåt hav. Langs med strandpromenaden ligger hoteller og hytter, indrammet af en frodig vegetation, mens stemningen er præcis så herligt afslappet, som den kan blive i Mexico. Selv om området byder på masser af oplevelser, er "mañana" et ord, du hurtigt lærer - ligesom kunsten at tage en lur i hængekøjen. Oppe ved hovedvejen, et lille stykke fra stranden, ligger Pueblo Tulum, en lille by med restauranter og butikker. Her tager man hen, når man vil spise godt og kigge på farverigt kunsthåndværk i smuk forarbejdning.

Koraller og cenoter

Koralrevet ved Tulum er et af verdens længste og mest betagende, og mange tager derfor hertil for at dykke. Alligevel ender det som regel med, at man opdager, hvor meget der også er at opleve på land. Inde i junglen findes cenoter, ferskvandsgrotter, hvor man kan bade og dykke, og ikke langt fra Tulum ligger nationalparken Sian Ka'an, hvor man kan studere dyre- og plantelivet på nært hold. Fornøjelser af en helt anden slags venter i Playa del Carmen, som man kan komme til med den lokale bus - en god idé, hvis man trænger til mere by- og natteliv.

Tips og nyttig info
 • Kombinér flere rejsemål
 • Hotel på stranden
 • Lange sandstrande
 • God windsurfing
 • Lokale restauranter
 • Fred og ro
Filtrér og søg rejse

Spies' gæster om Tulum

Endnu ingen bedømmelser af rejsemålet

Vejr og klima
 • januar
28°18°
8
Solskinstimer pr. dag
25°
Vandtemperatur
25
Regnfri dage
 • februar
29°18°
8
Solskinstimer pr. dag
25°
Vandtemperatur
23
Regnfri dage
 • marts
30°19°
9
Solskinstimer pr. dag
25°
Vandtemperatur
28
Regnfri dage
 • april
33°21°
7
Solskinstimer pr. dag
26°
Vandtemperatur
27
Regnfri dage
 • maj
33°22°
7
Solskinstimer pr. dag
27°
Vandtemperatur
24
Regnfri dage
 • juni
33°23°
6
Solskinstimer pr. dag
27°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • juli
32°23°
6
Solskinstimer pr. dag
28°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • august
32°23°
6
Solskinstimer pr. dag
28°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • september
32°22°
5
Solskinstimer pr. dag
28°
Vandtemperatur
16
Regnfri dage
 • oktober
31°22°
7
Solskinstimer pr. dag
27°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • november
29°18°
8
Solskinstimer pr. dag
26°
Vandtemperatur
23
Regnfri dage
 • december
28°19°
7
Solskinstimer pr. dag
25°
Vandtemperatur
24
Regnfri dage
Strand
Stranden i Tulum begynder lige neden for mayaruinerne og fortsætter siden sydpå. Her og der bliver den afbrudt af klippefremspring, som deler kysten op i mindre strande, der generelt er finkornede og lavvandede og byder på god snorkling med meget at se under havoverfladen. Den mest velbesøgte strand hedder Paradise Beach.

Sol og strand i Mexico

Uden at overdrive kan strandene langs Mexicos caribiske kyst siges at være nogle af verdens smukkeste; lange strækninger med hvidt og finkornet koralsand og turkisblåt hav. Riviera Mayas kyst bliver besøgt af soldyrkere, familier og sportsudøvere på grund af sine badevenlige og velplejede strande med koralsand. En del har også æren af at tage imod nogle af de skildpaddearter, som i løbet af sommermånederne lægger deres æg i sandet. Vandet er lunt hele året rundt, og de brede, hvide strande er beskyttet mod større bølger af de nærliggende koralrev.... På blæsende dage samles der mange windsurfere ud for revene. Vandet egner sig godt til både snorkling og dykning, selvom øerne Cozumel, Contoy og Isla Mujeres anses for at være bedre.

Farveskalaen bevæger sig mellem flere turkise nuancer i det klare, dykker- og snorkelvenlige vand med en sigtbarhed på op til 30 meter. De meste populære strande har livreddere og flagsystem, udlejning af vandsportsaktiviteter, liggestole og lignende. Her findes nogle strandklubber med servering og faciliteter men også stykker med strand, hvor man kan være lidt i fred. Strandene ejes af staten og er åbne for alle, men der kan være adgang til dem via et stykke privat jord. Langs kysten er der flere eksempler på dette med store hotelanlæg. Nogle strande kan man kun komme til fra havsiden med båd.

Cancun - kendetegnet ved sine cenoter

Området rundt omkring Cancun er kendetegnet ved sine cenoter, dvs. vandåbninger, som ofte ligger nogle kilometer fra kysten. De er alle forskellige, men de har klart og lidt koldere vand, og man kan bade i mange af dem. Gå dog aldrig ned i en cenote uden tilladelse fra en organiseret arrangør, da stabiliteten altid skal sikres. Nogle cenoter har stalaktitter og viser sig som grotteåbninger, kilder eller små laguner. De kan være sjove at udforske med en dykkermaske, selvom antallet af fisk er begrænset. Hvis man tager med en specialguide, kan man også dykke og udforske de vandløb og grotteåbninger, som ligger i tilknytning til cenoterne.

Søpindsvin og søgræs

Søpindsvin og vandmænd forekommer i perioder ved mange strande, ligesom store mængder tang og søgræs kan skylle op på strandene. Hvornår dette forekommer afhænger af vejret og kan derfor ikke forudsiges.
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 14 timer. Mellemlanding undervejs.

Afrejse

Du kan rejse til Tulum hele året med rutefly og bestemmer dermed selv afrejsedag og rejselængde.

Flyet lander i lufthavnen uden for Cancun.
Køretid fra lufthavnen til Tulum er ca. 2 timer (ca. 120 km). Transfer mellem lufthavn og hotel indgår ikke, men kan tilkøbes sammen med rejsen.

Hvis du har bestilt en pakkerejse med rutefly, kan du i de fleste tilfælde bestille transfer til dit hotel. Du finder al information om bestilt transfer på din billet. Prisen for transfer varierer afhængigt af transportmiddel og afstand til hotellet. Den nøjagtige pris oplyses ved bestilling.
Mad, drikke og natteliv
I Tulum findes et mindre udbud af restauranter langs stranden, og i byen ligger flere små restauranter, der serverer lokal, mexicansk mad.

Mad og drikke i Mexico

Krydderierne står i stedet ved siden af i form af forskellige saucer (salsa). Det stærkeste krydderi er den grønne chili habanero. Den mexicanske mad er godt repræsenteret med tacosteder, husmandskost og specialiteter fra Yucatan. Retterne er ofte lavet efter gamle opskrifter, som er gået i arv gennem generationer og indeholder råvarer fra regionen såsom chaya, syrlige appelsiner og achiote.

Typisk mexicansk mad

Den mest typiske ret er nok cochinita pibil, som består af kød marineret i achiotekrydderi og syrlige appelsiner. På gaderne kan man købe små pakker, som tilberedes i store, rygende gryder og serveres pakket ind i bananblade. Dette er "tamales", som er lavet på majsmasse og fyldt med kød. Indholdet i de små græskarfrø males og anvendes i papadzules.

Den mest kendte mexicanske ret er nok chili con carne, det vil sige hakket oksekød i en stærk chilisauce med masser af bønner. Mexicanerne er dog ikke så gode til det med kød, så får du lyst til en god bøf, bør du besøge en af de mange argentinske restauranter. Det, mange kender til det mexicanske køkken, er det, man kalder Tex Mex, som er mexicansk mad på amerikansk maner. Nu kan du prøve på den ægte vare!

Mexicansk husmandskost

Citronkyllingesuppe, flæsk med sorte bønner og puchero er almindelig husmandskost. Puchero er en gryderet tilberedt på kød og rodfrugter, og som indeholder aromatiske krydderier og serveres med limemarinerede radiser og gule ris, som moses sammen til en såkaldt puch. En ret, som før i tiden var almindelig, er sic de venado, som blev tilberedt på et rådyr, som i dag er udryddelsestruet. I dag tilberedes den med oksekød. Ude i de mindre landsbyer spiser man af og til kød fra bæltedyr. Når man brænder jorden af, kan der ske det, at de bliver helstegt i deres skal, når de gemmer sig i jorden. Pan de cazon er en slags pirog tilberedt på hajkød, og ser man noget, der hedder panuchos og salbutes, så er der tale om de andre almindelige retter tilberedt på majsmasse. Der findes et antal drikke, som er blevet fremstillet her i området igennem mange år. En sådan er Xtabentun.

Majs - en af de vigtigste ingredienser i det mexicanske køkken

Majs blev dyrket i Mexico allerede for 3.000 år siden og er stadig basis for mange retter i det mexicanske køkken. Nedenfor følger beskrivelser af nogle typiske mexicanske
retter, som du måske kan genkende fra vores moderne danske køkken:

• Tortilla: Et tyndt, rundt majsbrød. Findes også bagt på hvedemel som tortilla de harina.
• Tacos: Tortillas fyldt med kyllingekød, svinekød eller oksekød.
• Totopes: Hårde majstortillas (majschips), som dyppes i forskellige saucer
....
• Tamales: Kylling eller bønner indbagt i majsdej og pakket ind i bananblade.
• Burritas: Skinke og ost pakket ind i en tortilla.
• Quesadillas: Ost i en tortilla.
• Enchiladas: Rullede, friterede tortillas med forskelligt slags fyld.
• Nachos: Totopes med bønner og smeltet ost.
• Fajitas: Strimler af kyllingekød, oksekød eller rejer med grøntsager, som rulles ind i tortillas.
• Guacamole: Mosede avokadoer med hakkede løg og tomater.

Andre specielle retter

• Pollo en mole: Kylling med sauce tilberedt med mange forskellige krydderier, urter, chili og kakao.
• Pollo pibil: Traditionel mayaindiansk ret. Kyllingen lægges i bananblade sammen med tomater og løg samt frøene fra en plante, som kaldes Bixa orellana. Frøene afgiver en rød farve. Det hele lægges siden i en fordybning i jorden og dækkes med kul. I dag tilberedes retten oftere hjemme i køkkenet.
• Sopa de tortilla: Kyllingebouillonsuppe med tortillas, hakkede tomater og avokado. Toppes med lidt smeltet ost
og fløde.
• Cochinita pibil: Svinekød kogt med achiote og pressede citroner/appelsiner. Achiote er frøene fra planten Bixa
orellana.
• Salsa mexicana: Hakkede tomater, løg, chili og koriander. Anvendes som krydderi til maden.
• Frijoles: Mosede brune bønner.
• Ceviche: Marineret skaldyrssalat med løg, tomater og chilipeber.
Tulum er et meget afslappende rejsemål, og nattelivet er temmelig begrænset med enkelte små barer.
Shopping
Tulum er en lille by uden store shoppingcentre, men med et udvalg af supermarkeder og mindre butikker, der sælger hængekøjer, strandtøj m.m. Et større shoppingudbud finder du i Playa del Carmen og Cancun.
Aktiviteter og seværdigheder
Man tager først og fremmest til Tulum for at slappe af eller slentre en tur langs stranden, men der tilbydes også diverse vandsportsaktiviteter som f.eks. sejlads, windsurfing, snorkling og dykning, ligesom man ikke bør gå glip af at besøge mayaruinerne i Tulum.

Akumal - en lille by med en fin strand

Akumal er en lille ferieby med en smuk strand og gode muligheder for dykning og snorkling. I byens findes et dykkercenter.

Snorkling

Xpu-ha er en lang og meget smuk strand med rigtig gode muligheder for snorkling. Xel-ha er en temapark, hvor du kan leje snorkeludstyr, og der tilbydes også guidede ture til de bedste snorklingsteder. I parken findes desuden et par vandrestier, spændende cenoter og en indbydende flod samt hængekøjer, hvor du kan slappe af i skyggen.
Den største - og eneste - seværdighed i Tulum er mayaruinerne på klipperne ved havet. Du kommer nemmest hertil med taxi, og efter at du har betalt entré, skal du gå et par hundrede meter ned til de velskiltede ruiner, der ligger spredt over et stort område omgivet af en imponerende mur. Disse ruiner er blandt de bedst bevarede på hele Yucatanhalvøen og er derfor et meget populært udflugtsmål blandt såvel feriegæster som lokalbefolkningen.
Sådan kommer du omkring
I Tulum kan du komme rundt med bus, men det mest almindelige er at tage en taxi. Du kan få hjælp til at bestille en i hotellets reception. Busserne kører fra hovedvejen ved frakørselsvejen ned til selve byen, men du er stadig nødt til at tage en taxi til busstoppestedet. Der findes også minibusser, "collectivos", som kører ned til strandvejen, men disse holder et andet sted og kører kun få gange i timen.
Fakta

Vores service

Opholdet i Tulum er på egen hånd.

Bæredygtig ferie

Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Du kan læse mere om vores arbejde med klimakompensation her. Spies arbejder desuden aktivt imod børnesexhandel gennem vores mangeårige samarbejde med organisationen ECPAT.

Pas, visum og dansk fremmedpas

For danske statsborgere skal passet være gyldigt under hele opholdet (plus seks måneder for nødpas). Der kræves ikke visum for ophold i indtil 180 dage. Du skal i forbindelse med indrejsen kunne vise billet til udrejsen. Du skal udfylde en indrejseformular (FMM) før din ankomst til Mexico. Dette kan du gøre online (https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/en/solicitud.html), eller du kan evt. få formularen på flyet eller i lufthavnen. Du skal bruge én del af formularen, når du rejser fra Mexico igen.... Hvis du mister denne undervejs, skal du kontakte immigrationsmyndighederne i en lufthavn og søge nyt; det koster ca. 500 MXN. Forlængede danske pas anerkendes til ind- og udrejse. Provisoriske danske pas (nødpas) anerkendes til ind- og udrejse; der er krav om gyldighed på minimum seks måneder ud over opholdet. Hvis du har fået passet i Mexico som erstatning for et mistet pas, skal du vise en politirapport, når du forlader landet. EU-nødpas anerkendes efter samme regler som for danske nødpas. For nærmere information henviser vi til Mexicos ambassade på telefon 39 61 05 00.

Personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas skal kontakte den mexicanske ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse.

Spies bærer ikke ansvar for fejlagtige dokumenter, der kan føre til nægtet indrejse i Mexico.

Vaccinationer

Du har selv ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Vi anbefaler, at du beskytter dig mod myg og andre insekter med myggemidler samt lyst tøj med lange ærmer og ben.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Karneval

Det årlige karneval er en stor folkefest på Cozumel og i Playa del Carmen. Det finder normalt sted i løber af fem-syv dage i slutningen af februar og starten af marts, og i denne periode er der musik og liv i gaderne til langt ud på natten. Nogle gader bliver indimellem spærret, hvilket kan betyde, at transferbussen ikke kan køre helt frem til hotellet. Alle gæster må da selv bære deres bagage og gå det sidste stykke vej.

Miljøskat i Mexico

Myndighederne i Mexico opkræver en miljøskat på overnatninger i Playa del Carmen, Akumal, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres og Cancun. Skattesatsen er 25-30 MXN pr. værelse/lejlighed pr. nat og skal betales direkte til hotellet ved ankomst eller afrejse.

Valuta og kreditkort

Mexicanske Pesos (MXN). USD kan - ligesom kreditkort som VISA, MasterCard og American Express - bruges til betaling de fleste steder. Selv om priserne er angivet i MXN, omregnes de ofte til USD ved betaling med kreditkort. Hæveautomater flere steder - maksimumbeløb pr. hævning er 3.000-4.000 MXN.

Tidsforskel

Dansk -6 timer.

El

110 V. En adapter er nødvendig, hvis du kan omstille dine elektriske apparater. Ellers skal du bruge en transformer.

Sprog

Spansk, men mange taler et af de ca. 50 indianske sprog, der stadig eksisterer. På de store rejsemål kan man sagtens klare sig på engelsk.

Øvrigt

Vi tager forbehold for ændringer i program, udflugter, priser etc.
Rejs med børn
Tulum er et børnevenligt rejsemål med strande, der er velegnede til børn. Tænk dog på, at der er 5-7 km til det nærmeste store supermarked, hvor du kan købe f.eks. babymad og bleer.
Find din rejse til Tulum