Dohas skyline
Inspiration

Mellemlanding med mere i Doha

De fleste flyvninger med Qatar Airways har et stop i Qatars hovedstad Doha. Mellemlandinger kan være kedelige og langtrukne, men her er der altså ingen grund til at lægge sig til at sove i lufthavnen – du kan nemlig nå at se ret meget af det lille land på kort tid. Her er nogle af de ting, du ikke må gå glip af.

Tekst: Lén Kongerud
Senest opdateret: 8. november 2023

Basaren Souq Waqif

En souk er en betegnelse, der bruges om basarer, markeder og markedskvarterer, og Souq Waqif i Doha er lige præcis det. Markedet minder lidt om en moderne udgave af et gammeldags beduinmarked, og det er et af de ældste i Doha.

I modsætning til normale markeder kan priserne her være forholdsvis høje, men det er en oplevelse i sig selv at slentre rundt og se på folkelivet og alt, hvad der findes i boderne og butikkerne.

Spiser du aftensmaden på restaurant Parisa, får du endnu en mindeværdig oplevelse. I foyeren er du omgivet af glitrende krystalmosaikker og skinnende fliser i guld og turkis, og restauranten er indrettet med krystallysekroner, persiske vægmalerier og bløde velourstole – også i guld og turkis. Loftet er forgyldt med guldstjerner, og de små loger er dekoreret med glasmosaikvinduer i lyse, klare farver. Midt i lokalet står et rislende springvand med fisk i – guldfisk selvfølgelig.

Og prisniveauet? Ikke så skræmmende, som man skulle tro på et sted som dette. En hovedret starter ved omkring 200 kroner, mens signaturretten – hele lammelår til to personer – koster omkring 700 kroner. Hos Parisa får du ganske enkelt god mad til en relativt fornuftig pris – og du indtager det i nogle ret spektakulære omgivelser.

Bod i Souk Waqif

Udforsk det fascinerende basarområde Souq Waqif.

Bord på restaurant Parisa

Restauranten Parisa sørger en helt særlig indretningsoplevelse – og maden er også god!

Museum of Islamic Art

Farverige olielamper, kalligrafikunst, parfumeflasker, forgyldte dolke, smykker og stjerneglobusser er blot noget af det, du kan se på et af Dohas mest populære museer: Museum of Islamic Art.

MIA rummer en bemærkelsesværdig samling af alt fra tekstiler til glaskunst og har endda en komplet stålrustning fra det 16. århundredes Tyrkiet til både ridder og hest udstillet.

Museumscafeen byder på en fantastisk udsigt over West Bay-distriktet, og på øverste etage ligger Alain Ducasses restaurant IDAM. Her serveres retter fra det moderne middelhavskøkken med et arabisk tvist.

Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art

Den kunstige ø The Pearl

Doha omtales ofte som "Lille Dubai" og følger naturligvis i storbyens fodspor med sin egen kunstige ø. På The Pearl ligger bl.a. luksushotellet Marsa Malaz Kempinski The Pearl, en masse restauranter og underholdningsmekkaet Megapolis, hvor du kan prøve VR, synge karaoke og bowle – bare for at nævne nogle få ting.

The Pearl Doha

Indkøbscentret Villaggio

At gå ind i Villaggio i Doha er som at komme ind i en ny verden. Eller rettere: som at komme til en anden del af verden. Indkøbscentret er nemlig bygget som en tro kopi af Venedig med kanaler, gondoler, broer, italienske husfacader – og blå himmel.

Butikkerne er linet op langs kanalerne: Massimo Dutti, River Island, Bershka, intimissimi, Lacoste, Mango, Zara og mange, mange flere. Og det er selvfølgelig muligt at tage en tur i gondol på kanalerne.

Som om det ikke var nok, har centret også sin egen forlystelsespark, Gondolania, med skøjtebane, pariserhjul, gokart og flere karruseller.

Villaggio storcenter

Venedig? Nej da – det her er indkøbscentret Villagio i Doha.

Villaggio storcenter

Den qatarske ørken

Dune bashing i ørkenen sydøst for Qatar er en af de mest populære turistattraktioner, når man besøger Doha, og det er der god grund til. Erfarne bilister manøvrerer deres store jeeps over klitterne i høj fart, og det giver et sus i maven, hver gang bilen kører over de høje bakker og glider ned ad de bløde sandvægge.

Tip: Vælg en safari, der inkluderer et stop ved den bemærkelsesværdige ørkensø Khor Al Adaid, hvor du, ud over at blive fascineret af mødet mellem den tørre ørken og det farverige hav, kan se over til Saudi-Arabien. Der tilbydes ørkensafari af forskellig varighed, og vil du blive ekstra længe, kan du gå efter varianten med en overnatning i ørkenen. Forbered dig på et fartfyldt eventyr!

Den qatarske ørken

Selv erfarne ørkenchauffører kan komme i problemer – her sidder en uheldig fører fast i en sanddyne. Måden man undgår det på? Mere fart!

Den qatarske ørken

Søen Khor Al Adaid i ørkenen regnes som grænsen mellem Qatar og Saudi-Arabien.

Værd at vide om Doha

Doha kan godt minde om Dubai, men byen har færre besøgende og anses for at være mere konservativ. Det anbefales, at både mænd og kvinder undgår at have shorts, gennemsigtige toppe og korte ærmer/ærmeløse toppe på. Bær tøj, der dækker skuldre og knæ. På hotellerne og de store resorts kan du klæde dig, som du vil. Qatarske mænd klæder sig ofte i thawb, som er lange kjortler med matchende tørklæder. Kvinderne er klædt i en abaya, som dækker deres krop og hår.

Valutaen i Qatar er riyal. Du kan købe riyals gennem Forex, hvis du foretrækker at have kontanter med. Hvis du gemmer kvitteringen, kan du bytte det, du har tilbage, når du kommer hjem.

Den nemmeste måde at komme rundt i Doha er til fods eller med taxa. De turkise taxaer fra firmaet Karwa har taxameter og er relativt overkommelige. Hotellets personale er normalt behjælpelige i forbindelse med forudbestilling. Karwa har også sin egen app til bestilling.

Mange af hotellerne ligger i West Bay-området. Der finder du blandt andet W Hotel Doha, som er meget populær både blandt turister og lokale – også blandt dem, der ikke bor på hotellet. W Hotel Doha huser flere af Dohas bedste restauranter såsom La Spiga af Paper Moon, Market by Jean-Georges, Wahm og W Cafe. Flere af de bedste restauranter i Doha hører til hoteller. Vær dog opmærksom på, at alkohol kun serveres på hoteller med en særlig alkoholbevilling, og at det i teorien er forbudt at drikke alkohol og at være beruset offentligt.

Der er nogle mindre strande i Doha, men nogle har bikiniforbud. Vælg i stedet et hotel med en privat strand, såsom Sharq Village & Spa eller Hilton Salwa Beach Resort & Villas. Topløs solbadning er forbudt. Forhør dig gerne i receptionen om, hvad der gælder for hotellets strand.