Plaza Santa Ana
Eksperternes tips

kom med til

Madrid

Seværdigheder i Madrid

En rejse til Madrid er oplagt for alle, der elsker delikatesser, shopping, kunst og fodbold. Det behøver heller ikke koste en bondegård. Men hvilke seværdigheder er rent faktisk værd at se i Madrid? Her kommer vores rejseekspert Marika med sine tips.

Tekst og billeder: Marika Winter
Publiceret: 23.10.2023

Plaza Mayor

Lidt afkøling på Plaza Mayor.

Plaza Mayor

Plaza Mayor er samlingsplads for både turister og lokale.

Markedshaller

Der er masser af spændende markedshaller i Madrid. En af de mest kendte er Mercado de San Miguel, som jeg er sikker på, at alle, der har været i Madrid, kender til. Hvis du vil opleve en lidt mere ukendt markedshal, så anbefaler jeg Mercado San Antonio. Den ligger i det trendy Chueca-distrikt, og dens anden sal er fyldt med madboder, der har et bredt udvalg af spanske og kanariske delikatesser. Tredje sal har en terrasserestaurant med en masse forskellig gin.

Platea Madrid er en tidligere biograf omdannet til en madoase, der af mange anses for at være blandt de bedste i Europa. Bygningen har flere etager med forskellige restauranter og cocktailbarer. Platea har også enten et liveband eller en DJ, der spiller og nogle gange akrobatik eller andre interessante optrædener.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel.

På Mercado de San Miguel er der godt med lækkerier.

Charmerende plazaer

Jeg synes selv, at charmen ved Madrid ligger i de mange "plazaer". På hvert et gadehjørne er der hyggelige pladser med terrasserestauranter, og det er skønt at sidde og se bylivet udfolde sig. Måske kaster nogen bold med deres lille hund, eller måske er der børn, der leger med hinanden. Selv om vi befinder os i hjertet af en storby, er stemningen virkelig hyggelig.

De mest kendte pladser er Plaza Mayor, Puerta del Sol, Plaza de Cibeles og Plaza de España. Min favoritplads er Plaza Santa Ana. Den er hjem for Madrids ældste teater, Teatro Español, og det storslåede luksushotel ME Reina Victoria ME.

Plaza Santa Ana.

En herlig aftenstund på Plaza Santa Ana.

Plaza Santa Ana.

Min yndlingsplads Plaza Santa Ana.

Restauranter i Madrid

I Madrid er der restauranter for enhver smag. Der er både små lokale, autentiske og billige tapasbarer samt kæderestauranter og flere Michelin-restauranter. DiverXO, kåret som den fjerdebedste restaurant i verden, ligger i Madrid. Der er ikke mindre end 22 Michelin-restauranter i byen, og mange af dem er rimeligt prissat. F.eks. kan du for 55 euro få 4 retter på La Tasqueria.

Madrid og tapas er en vindende kombination. Der er et område, der hedder La Latina, og her er der mange dejlige tapasrestauranter. Bl.a. Madrids ældste restaurant, Casa Botín, som åbnede helt tilbage i 1725. Mange berømtheder har spist der, heriblandt Goya og Hemingway. Min yndlingsrestaurant i Madrid er Ten Con Ten Restaurant, og trøffelrisottoen er et must. Restaurantens vinkort er i øvrigt tykkere end en Ringenes Herre-bog!

Ten con Ten.

Vinkælderen på Ten con Ten.

Ten con Ten.

Forkæl smagsløgene på Ten con Ten.

Gå på museum i Madrid

Der er meget at lave i Madrid. F.eks. har byen mange vidunderlige museer for kunstelskere. Hvis du planlægger at besøge de vigtigste af dem, nemlig Prado, Thyssen-Bornemisza og Reina Sofia, anbefaler jeg Paseo del Arte-kortet, som koster omkring 30 euro og giver dig mulighed for at springe køen over til alle tre museer.

Ud over disse giver det adgang til CaixaForum lige ved siden af museerne, Søfartsmuseet, Mapfre-museet og Nationalbiblioteket. Kortet kan købes på museernes hjemmesider. Mine favoritter er Museo del Romanticismo, med smukke kunstværker og malerier, og Sorolla Museo, som er hjemmemuseet for kunstneren Joaquín Sorolla y Bastida.

Museo del Romanticismo.

Museo del Romanticismo.

Parker

Byens lunger, de grønne parker, er skønne steder at slappe af midt i travlheden. El Retiro Park er den mest berømte. Tag nogle snacks med og nyd fuglenes kvidren, eller lej en robåd og ro i den romantiske dam midt i parken.

Andre parker værd at nævne er Parque del Manzanares og La Casa de Campo. Parque del Manzanares har The Loop-banen, som er 6 meter bred. Her kan man også cykle.

La Casa de Campo er en stor og alsidig park uden for byens centrum. Her kan du hygge dig med alt fra tennis til svømning, picnic og forlystelsesparker. Et godt sted at køle af, hvis du er her i de varme måneder.

Retiro Park.

Retiro Park.

Retiro Park.

Retiro Park - en skøn oase.

Panorama-udsigter

Selvom jeg selv er højdeskræk, vil jeg altid gerne besøge panoramiske steder, hvor man kan tage fantastiske billeder af byen.

Fra tagterrassen på Circulo de Bellas Artes kan du tage vidunderlige billeder af Madrid og Metropol-bygningen overfor. På tagterrassen kan du også nyde et glas mousserende vin og magiske solnedgange, mens du ser ud over alle turistmålene i Madrid.

Et andet sted at besøge ved solnedgang er Templo de Debod. Det egyptiske tempel er især populært blandt lokale solnedgangsobservatører. Fra terrassen på gourmetafdelingen i stormagasinet El Corte Ingles får du også en smuk udsigt over Gran Via og den såkaldte Schweppes-bygning.

Bellas Artes.

Bellas Artes.

Fodbold i Madrid

Hver eneste uge fra august til maj er der fodboldkamp i Madrid. De mest kendte hold i byen er Real Madrid og Atlético Madrid. Med Spies kan du tage på fodboldrejse og se Real Madrids kampe live. Rayo Vallecano og Getafe spiller også i La Liga og mange flere hold er at finde i de lidt lavere ligaer. Du kan nemt købe billetter til divisionskampene på selve stadion. Stemningen plejer at være god og højlydt.

Fotboll i Madrid.

Madrid - en rigtig fodboldby.

Fotboll i Madrid.

Gå ikke glip af chancen for at se topfodbold i Madrid.

Shopping i Madrid

Shopping i Madrid er en fremragende aktivitet, og uanset hvad du er ude efter, skal du nok finde det her. Byen har selvfølgelig alle de mest kendte kædebutikker og luksusbutikker, men Madrid har også en masse små, fine specialbutikker relateret til diverse hobbyer. Der er både guitarbutikker, hattebutikker og butikker, der sælger vifter. Du finder også masser af antikviteter og samleobjekter. I Madrid er der mange forskellige shoppinggader lige i hjertet af byen, og der er ingen grund til at bevæge sig uden for byens centrum for at shoppe. Min egen favorit er Punt Roma, hvor du kan finde tøj, der passer til voksnes smag.

La Latina.

Området La Latina.

Casa Botin.

Madrids ældste restaurant: Casa Botin.

Gør-det-selv

Hvis du kan lide håndarbejde og syning, er Madrid et mekka for dig og dine hobbyer! Der er flere butikker i byen, som er fyldt til randen med dejligt stof, bånd, knapper og alt andet, du kan tænke dig til. Tag en ekstra stor kuffert med, som du kan fylde med billige håndværksmaterialer af høj kvalitet. Disse billeder er fra Julian Lopez's butik.

Vackra tyger från golv till tak
Band, knappar och annat hantverksmaterial

Marika Winter

Marikas rejser er ofte præget mere af aktiviteter end af dovne dage på stranden, selvom der da også er plads til dem. Hun besøger gerne Europas storbyer og ser fodbold, går på muséer, spiser god mad og hygger sig med sin mand.

Vil du læse mere som dette?