Playa de las Américas
Eksperternes tips

Surf på

Tenerife

Surfing og strande på Tenerife

Tenerife er en af De Kanariske Øer, der har rigtig gode forhold for surfere. Her kan du faktisk surfe året rundt. Fra oktober til marts er bølgerne størst, mens vinden oftest er bedst om sommeren.

Tekst og billeder: Petter Sevenius
Publiceret: 30/10 2023

Las Americas

Bølgen blå i Las Américas.

strand las americas

Strandpromenaden i Las Américas.

Playa de las Américas

Sydkysten på Tenerife er det største turistområde og har masser af hoteller, restauranter og aktiviteter. Her er der solsikkert og samtidig en god del surfsteder.

Playa de las Américas har flere forskellige slags bølger. Er man nybegynder, kan Las Américas godt føles lidt svær, eftersom bølgerne brydes over et lavarev. Har du bare lidt erfaring, kan du dog sagtens finde en bølge, der passer. Og hvis du nu ikke vil surfe, så er strandpromenaden i sig selv også en gåtur værd.

Længst mod vest på øen finder du La Izquierda ("den til venstre"). Det er en hurtig og stejl bølge, som bliver bedre og bedre, jo større den bliver. Den er populær blandt de lokale, men den har et djævelsk rev, og jeg ville sige, at det sted nok kun er for eksperter.

El Medio er et lidt mindre sted og betydeligt nemmere. Her er der altid mange mennesker, men det er alligevel en favorit blandt os turister, fordi stemningen er meget afslappet, og der ikke er samme ballade, hvis du kommer til at placere dig lidt forkert ...

El Conquistador har fået sit navn fra det store hotel, der ligger lige over for stranden. Et rigtigt fint sted, der godt kan have endenu større bølger end La Izquierda. Revet er desværre ret lavt, og der er altid en del folk, der slås om de bedste bølger, så det gælder om at være vaks.

Piscinas og El Dedo ligger lige uden for de kunstige havbassiner ved Parque Santiago IV. Her er der lidt mere afslappet stemning, og begge steder passer fint til de let øvede.

Når det kommer til de mindre bølger, kan La Fitenia, der ligger uden for Parque Santiago III, være god for alle niveauer, måske bortset fra de helt nystartede. Er bølgerne større, skal man tage det lidt mere forsigtigt.

Husk altid at vise hensyn og ikke svømme ind foran andre!

To surfere på vej op af vandet

Trætte og glade surfere.

Bølgerne ruller ind til Las Americas

Bølgerne på vej ind mod Las Américas.

Nordkysten

Nordkysten og Puerto de la Cruz har masser at byde på, når det kommer til surf – og det gælder alle niveauer. Centrale Playa Martiánez er ganske fin til nybegyndere, og der er flere surfskoler i nærheden. El Lobo og El Arenal ligger lidt længere nordpå, og de passer til alle niveauer. De mere erfarne kan besøge Almáciga, Playa del Socorro eller El Charco.

El Médano er bedste surfspot

El Médano er det bedste sted for windsurfere.

Surfer ved El Cabezo

El Cabezo er mest for de erfarne, men der er også masser af strande for begyndere.

El Médano

El Médano er en afslappet by, hvor livet stort set bare drejer sig om at surfe – også wind- og kitesurfing. Man kan windsurfe på tre forskellige steder: den sydlige bugt, Harbour Wall og i den nordlige bugt El Cabezo.

Den sydlige bugt er god til slalom og freestyle med lidt fladere vand og "bump-jump", som er relativt nemt selv i hård vind. Sandstranden gør det nemt at komme ud og ind, hvilket gør det ideelt for begyndere.

I den nordlige ende af bugten ligger Harbour Wall, som er velegnet til dem, der vil begynde at ride på bølger. Selvom bølgen bryder over lavarev, bliver den relativt hurtigt dyb, så ulykker er sjældne, og det gør det til et sikkert sted for de nye.

El Cabezo er legepladsen for windsurfingprofessionelle, og det er her World Cup-konkurrencerne afholdes hver sommer. El Cabezo er sikrest ved middelhøjvande, da lavarevet kan stikke op ved lavvande. Men hvis du bare ved, hvad du laver, og hvor du skal svømme, er dette et fantastisk sjovt sted.

I El Médano er der flere butikker. TWS er nok den største, men RRD og Duotone har også centre, og Bruch Boards udvikler deres boards her.

La Tejita er nok et af de bedste steder til begynderbølger på hele Tenerife. Det ligger nordøst for Los Cristianos og lige syd for El Médano. Stranden er beskyttet fra de største bølger og også lidt fra vinden. Det er ofte her, surfskolerne tager eleverne med til, fordi bølgen er nem, men der er nok skub i vandet til at komme med.

Udsigt til Teide

Udsigten ved foden af Teide.

Garachico og bjerge i baggrunden

Garachico ligger indlejret i lavaklipperne.

Tips til udflugter på Tenerife

Tenerife er virkelig et rejsemål, der passer til alle. Her er surfing i verdensklasse, natur og bjerge til vandreture og frem for alt sol, strand, seværdigheder og gastronomiske oplevelser til dem, der bare gerne vil nyde ferien.

Sydkysten er øens vigtigste turistområde med sit stabile klima og gode surfing, men vil du afsted og udforske øen på egen hånd, er en lejebil en rigtig god idé.

En flot, men kurvet, vej hvis du vil udforske det vestlige Tenerife, er via Los Gigantes og Masca, som byder på en meget imponerende udsigt. Garachico er et hyggeligt stop med smukke bygninger, naturlige havbassiner, et gammelt slot og fine kirker. Hvis du kan lide grotter og vil udforske Tenerifes vulkanske indre, kan Cueva del Viento være et spændende stop.

Teide er en af Europas mest besøgte nationalparker og er også med på UNESCOs verdensarvsliste. Vulkanen er 3.715 meter høj og byder på en storslået udsigt. Om vinteren kan toppen være dækket af sne, og selvom den ofte minder om et månelandskab, er der også dele, der er meget grønne. Til toppen kan du vandre eller tage svævebanen, men du behøver bestemt ikke at gå til toppen for at nyde en imponerende udsigt.

Der er også vandlande på Tenerife. Siam Park er som et vådt eventyrland med ekstraudstyr. Tænk vandrutsjebaner, der mere ligner rutsjebaner. Parken er nok bedst til børn fra 10 år og opefter. Køerne kan være lange, men der er forskellige typer fast tracks, som jeg virkelig anbefaler at købe, selv om det kan være dyrt. For os var det forskellen mellem at prøve alle forlystelserne eller tilbringe en dag i køerne. Vandet er opvarmet til ca. 24 grader, men sørg alligevel for at tage dertil på en solskinsdag. Om vinteren kan det godt blive lidt køligt hen mod aften.

Garachico

Garachico.

Sunwing Fañabé

Sunwing Fañabé.

Garachico

Garachico.

Vil du læse mere som dette?

Petter Sevenius

Med brættet under armen og tasken på ryggen rejser Petter, som vinden blæser, og han tager generelt eventyrene, som de kommer. Men planlægning har dog også sine fordele, specielt når det kommer til familieferie.