Sri Lanka
Inspiration

Oplev Sri Lanka

5 store oplevelser på Sri Lanka

Sri Lanka byder på meget mere end solskin og eventyrlige strande – her er fem oplevelser, som du ikke bør gå glip af.

Skrevet af: Lén-Veronica Kongerud

Tilbring natten i en trætop

Det knirker i træstammerne under mig, da jeg vasker hænder i det, som må kaldes et rimelig primitivt bad. Jeg befinder mig på Sri Lankas sydvestkyst i en træhytte 10-15 meter over jorden. Rundt omkring mig er der grønne blade, og gulvet består af horisontale træstammer, som er lagt med så tilpas meget luft imellem, at jeg ikke tør tage mobilen frem herinde. Her skal vi tilbringe natten, før vi rejser videre.

Trætophytter er blevet Big Business på Sri Lanka de seneste år, og der findes en række varianter at vælge imellem – alt fra enkel standard til anstændige luksushytter. Den, som vi har tjekket ind i, er afgjort i den førstnævnte kategori, og huser stort set ikke andet end to træstole og et lille bord, en knagerække og en dobbeltseng.

Da jeg kryper til køjs under myggenettet, knager det i træet, hytten svajer, og vinden suser. Græshoppesangen er øredøvende, og tanken om, at leoparderne sniger sig rundt i mørket et sted derude, gør det unægteligt lidt sværere at sove. Uanset hvilken slags træhytte du vælger, kan du være sikker på, at der venter dig en naturoplevelse udover det sædvanlige.

Tip! Foretrækker du moderne faciliteter og skønne hotelsenge, kan det anbefales kun at tilbringe en enkelt nat eller to i en hytte som denne. Søvnkvaliteten bliver så som så, når natten tilbringes i en svajende trætop midt i junglens kakofoni.

Tretopphytte på Sri Lanka

Tilbringer du natten i en trætophytte som denne, får du en ferieoplevelse udover det sædvanlige.

Se vilde elefanter og leoparder

– Hvad siger du – er den inde i bilen!?

Klokken er 7 om morgenen i Yala National Park på Sri Lankas sydøstkyst. Heldigvis er det hverken en elefant eller leopard, som har bestemt sig for at kravle ind i vores bil, men derimod har en sulten abe fået færten af vores safarimadpakker.

Det tager kun nogle sekunder, førend den er hoppet ind gennem vinduet ved det tomme førersæde, og vi bliver siddende helt fastfrosset i de svedige lædersæder, mens den hopper videre ind bag i bilen. Så tager en udenfor heldigvis affære, hoier og tramper – og redder de to stumme og hjælpeløse turister i bagsædet.

Vi puster lettet ud, ser på hinanden og griner lidt nervøst, da chaufføren kommer tilbage til bilen – og bestemmer os for at gemme madpakkerne til vi har forladt parken.

Se vilde dyr i Yala National Park på Sri Lanka

Et uventet abebesøg i bilen i Yala National Park.

I løbet af safarien ser vi dusinvis af vilde elefanter, flere krokodiller og bøfler. Yala er kendt som parken med den højeste tæthed af leoparder, men det er ikke en selvfølge, at du kommer til at se nogen af dem. Da chaufføren vender bilen og træder på speederen efter en besked over kaldeanlægget, tror vi, at nogen har set en leopard, men i stedet er det et af de sjældne dovendyr på gåtur, der har vakt opmærksomhed.

Tip! Vejene i parken består af sand og jord og er meget ujævne, som betyder en virkelig ujævn kørsel. Vælg en arrangør med jeeps af god kvalitet for at dæmpe de værste stød undervejs.

Oplev hipsterbyen Galle Fort

Galle er egentlig to byer. Den ene del er ny og forholdsvis moderne med livlig handel og travlt gadeliv, som det skal være i Sri Lankas fjerdestørste by. ** Storcharmøren er dog Galle Fort **, som er adskilt fra den nye del nede ved vandkanten. Det gamle "fort", der har givet denne bydel sit navn, er egentlig ikke et fort, men en bymur. Du kan slentre rundt, mens du beundrer ruinerne og havudsigten.

I de små, smalle gader indenfor bymurene, der udgør Galle Fort, hersker en unik og fredelig atmosfære. Bydelen er ikke meget større end 500 × 500 meter, men har stadig plads til ** seje, lounge-lignende restauranter ** som The Bungalow (der i øvrigt serverer en uovertruffen srilankansk rejekarry), creperier, isbarer og butikker, der sælger gammeldags plakater og postkort – og pludselig falder du over et buddhistisk tempel og en cricketbane. Denne lille by skal opleves.

Galle Fort på Sri Lanka

Hipstervibes er nået til Sri Lanka. Ikke så dårligt, hvis du spørger os.

Tag toget gennem teplantagerne

Dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk – lyden af hjulene, som slår taktfast mod togskinnerne, der bugter sig gennem det grønne, bølgende landskab, har en mærkelig beroligende effekt. Udenfor det åbne vindue passerer toget teplantage efter teplantage.

Indenfor er turisterne, som de første par minutter af turen skyndte sig rundt, hang ud af de åbne togdøre og tog selfies, nu faldet til ro på deres pladser. Toget snor sig gennem de frodige omgivelser, på smalle broer over brusende vandfald, og udsigten er intet mindre end spektakulær. Det går langsomt, men det er en del af oplevelsen.

Hvis du har set billeder af togrejser i Sri Lanka, har du sikkert set det "blå tog", som er det mest kendte. Det kinesiskbyggede tog kører mellem en af ​​landets store kulturbyer, Kandy, og den postkortsmukke bjerglandsby Ella med mange stop undervejs. Nuwara Eliya er en af ​​dem, næsten 1.900 meter over havets overflade. Tager man toget fra Ella, er det den første del af turen, der er den smukkeste, når toget kører gennem højlandet.

Tip! Brug toilettet, når toget holder ved de forskellige stationer undervejs. Her er der kun ét hul i gulvet at forholde sig til (ingen toiletkumme at sidde på), så jo mindre bevægelse fra toget - jo nemmere at gennemføre toiletbesøget.

Tag toget på Sri Lanka

Togturen gennem Sri Lankas højland regnes som en af verdens smukkeste.

Tag på strandsafari

Sri Lanka har en 1.700 kilometer lang kystlinje med mange herlige strande, så hvorfor nøjes med bare en? Lej en tuk-tuk og begiv dig ud på strandsafari, for eksempel til Hikkaduwa. Sandstrandene der er lange og nogle steder smalle med gode snorklemuligheter. Det er ikke almindeligt med liggestole i Hikkaduwa, så husk badehåndklæder.

Sydpå ligger også Unawatuna Beach, en af landets smukkeste strande. Den gyldne sandstrand er kantet med palmer og er lige så populær blandt lokalbefolkningen som blandt turistene.

Vil du vide mere? Her kan du læse om alle rejsemålene på Sri Lanka.

Hikkaduwa på Sri Lanka

Hikkaduwa på Sri Lankas sydvestkyst er et af landets aller første turiststeder.

Lén-Veronica Kongerud

Tekstforfatter med uhelbredelig rejselyst og udrejsetrang. Elsker at opdage nye rejsemål, og helst flere i løbet af en og samme ferie – og rejser sjældent tilbage til samme sted. Svaghed for USA, det langstrakte, kontrastfyldte og eventyrlige land, og øverst på listen over favoritrejsemål troner Hawaii, Key West og Nashville.

Vil du læse mere som dette?