Se hoteller (1)

Rejser til Gümbet

Gümbet er en af kystens mest populære badebyer med en lang strand og et rigt forlystelsesliv.

Gümbet består af lave, hvidkalkede huse beliggende på skråninger ved bugten af samme navn. Her tager feriegæster fra hele Europa til for at nyde den lange strand og forlystelseslivet. Den lette brise fra havet gør, at her tit ikke bliver lige så varmt som på mange andre rejsemål i Tyrkiet. Strandpromenaden er kantet af caféer og restauranter, og bargaden, der løber gennem centrum, byder på et rigt natteliv med diskoteker og barer, som mange flokkes til i højsæsonen.

Bo på stranden i Gümbet

Gümbet Cove byder på komfortable lejligheder lige ved Asarlik-stranden, i kort afstand fra centrum og natteliv. Her kan du koble af ved poolen eller i den fine have, og ved stranden findes en hyggelig strandbar.

Se dig omkring

Bodrum-halvøen er ikke større, end at du snildt kan tage på opdagelse på egen hånd og alligevel være tilbage i god tid til en aperitif inden middagen. Det er let at besøge Gümbet-områdets byer og seværdigheder, og med dolmus-bus kommer du også nemt ind til det store udbud af shoppingmuligheder og forlystelsesliv i Bodrum. Er det fred og ro, du søger, kan du tage en dolmus-bus til hyggelige Bitez, som er en fredfyldt by med en populær strandpromenade, hvor du kan slå sig ned på en café, betragte folkelivet og nyde den afslappede atmosfære.

Tips og nyttig info
 • Hoteller for voksne
 • Kilometerlang strand
 • Mange restauranter
 • Rigt natteliv
Filtrér og søg rejse

Spies' gæster om Gümbet

Natteliv
4,3
Mad & Drikke
4,2
Sport/adventure
4,1
Vejr og klima
 • januar
12°5°
4
Solskinstimer pr. dag
15°
Vandtemperatur
19
Regnfri dage
 • februar
13°5°
5
Solskinstimer pr. dag
13°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
 • marts
16°7°
6
Solskinstimer pr. dag
14°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • april
21°10°
8
Solskinstimer pr. dag
15°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • maj
26°14°
9
Solskinstimer pr. dag
18°
Vandtemperatur
26
Regnfri dage
 • juni
30°18°
11
Solskinstimer pr. dag
21°
Vandtemperatur
27
Regnfri dage
 • juli
33°21°
12
Solskinstimer pr. dag
23°
Vandtemperatur
28
Regnfri dage
 • august
33°21°
12
Solskinstimer pr. dag
23°
Vandtemperatur
28
Regnfri dage
 • september
29°17°
10
Solskinstimer pr. dag
22°
Vandtemperatur
27
Regnfri dage
 • oktober
24°14°
7
Solskinstimer pr. dag
20°
Vandtemperatur
25
Regnfri dage
 • november
19°11°
5
Solskinstimer pr. dag
17°
Vandtemperatur
22
Regnfri dage
 • december
14°7°
4
Solskinstimer pr. dag
16°
Vandtemperatur
18
Regnfri dage
Strand
Stranden i Gümbet Beach er ca. 600 m lang og består af en blanding af sand og småsten. Flere steder langs stranden er der mulighed for at prøve vandsportsaktiviteter som f.eks. vandski og windsurfing. På strandområdet og langs strandpromenaden finder du også en række restauranter og mindre spisesteder.

Bitez Beach

Nærmeste strand uden for Gümbet er Bitez Beach, som er ca. 1,5 km lang og ligger midt i centrum. Bitez Beach er lavvandet og et skønt sted at bade for både børn og voksne. Her er liggestole, parasoller og store puder, hvor du kan lægge dig i skyggen med en kold drink eller et måltid fra en af restauranterne langs strandpromenaden. Her er også vandsportsaktiviteter som f.eks. windsurfing og vandski, men udbuddet er større i Gümbet.

Strande på Bodrum-halvøen

Hvis du bliver træt af stranden i Gümbet eller bare vil have lidt variation, er der heldigvis også andre strande på Bodrum-halvøen. Camel Beach ligger ca. 16 km fra Bodrum, og her har du mulighed for at prøve en ridetur på kamelryg. Ved Akyalar kan du bade i lækkert krystalklart vand, mens stranden Altinkum er kendt for sit gyldne sand.

Strandaktiviteter

Der er masser af vandsportsaktiviteter langs strandene på Bodrum-halvøen. Bitez Beach er en favorit blandt windsurfere - amatører såvel som professionelle - mens Gümbet er stedet, hvis du hellere vil prøve motoriserede vandsportsaktiviteter eller vandaktiviteter, hvor tempoet er knap så højt.

Sol og strand på Bodrumhalvøen

Bodrumhalvøen har flere bugter med udsøgte strande og lækkert, krystalklart vand. Strandene ligger gemt væk mellem majestætiske klipper og rummer en hel verden af eventyr under vandet: Her finder du grotter, klippeformationer, rev og fisk i alle regnbuens farver. Bodrum har også en perfekt placering, hvis du ønsker at sejle rundt om de smukke øer, som forener Tyrkiet med den græske øhav. Det er ikke uden grund, at de lokale indbyggere elsker at tage en afslappet bådtur til øerne og bade i de charmerende små bugter. Bugterne og deres strande har oftest grovkornet sand eller småstenet bund. Det er bare at sætte ud mod eventyr i båd, bil eller bus og finde din egen favorit.
Fly og transfer

Flyvetid

Ca. 3 timer og 30 minutter

Afrejse

Spies tilbyder charterrejser til Bodrum. Flyet lander i Milas-Bodrum Lufthavn.
Spies tilbyder charterrejser til Gümbet fra juni til september.

Flyet lander i Milas-Bodrum Lufthavn.
Med Spies' transfer kommer du nemt og sikkert til dit hotel i Gümbet. Transfer mellem lufthavn og hotel indgår ikke, men kan tilkøbes sammen med rejsen. Køretid fra lufthavnen til dit hotel i Gümbet er godt 45 minutter (ca. 40 km), afhængigt af trafik og antal hotelstop. Indimellem kører transferbussen via et andet rejsemål, og så er køretiden ca. 1 time og 15 minutter. I lufthavnen ved busparkeringen ved ankomsten findes en kiosk, hvor du kan købe vand til køreturen.
Læs mere om transfer.
Mad, drikke og natteliv
I Gümbet er der restauranter i centrum og ved strandpromenaden. Her kan du både få internationale og klassiske tyrkiske retter.

Fisk

Fisk i Gümbet serveres frisk. Bemærk, at prisen på restauranterne fastsættes efter kiloprisen, som varierer fra dag til dag. Se derfor efter prisen, inden du bestiller en fiske- eller skaldyrsret.

Mad og drikke i Tyrkiet

Lad dig forføre af den tyrkiske kogekunst. Tyrkiet er en smeltedigel med det ene ben i Asien og det andet i Europa, noget som også afspejler sig i madlavningen. Det tyrkiske køkken er baseret på kød, massevis af spændende, friske grøntsager, rissorter og brød. En traditionel tyrkisk middag starter ofte med suppe og meze, mens hovedretten gerne består af kød, som eksempelvis serveres med grøntsager, ris eller brød. Desserten er som regel meget sød og velsmagende, ofte med inspiration fra det arabiske køkken.

Meze

Småretter fremstillet af friske grøntsager, kød og krydderier, som serveres med brød til. Der findes uendeligt med varianter af meze, og afhængig af i hvilken del af landet man befinder sig, kan man prøve forskellige sammensætninger. Meze spiser man sammen med andre. De bliver serveret på fade, som stilles midt på bordet, så alle kan nå dem og prøve de forskellige varianter. Tyrkerne drikker raki til meze. Symfonien af smage i meze-retterne passer godt sammen med nationaldrikken. Restauranterne har deres egne varianter af disse retter, men i princippet har de alle det, som kaldes for en meze-tallerken, som er en tallerken med et udvalg af husets bedste meze-retter. Ved man, hvad man synes om, er det bedre at bestille sine meze-retter enkeltvis, da de serveres på separate små tallerkner.

Suppe

Tyrkerne elsker suppe og spiser det gerne dagligt til flere måltider. Derfor er der også et stort antal supperestauranter, som både lokale indbyggere og turister besøger efter en tur inde i byen. Her serverer man gængse supper som kyllingesuppe, tomatsuppe og linsesuppe, som vi er vant til hjemmefra, mens de mere eventyrlystne kan prøve lykken med specialiteter som hjernesuppe, tungesuppe og tarmsuppe! Supperestauranterne har som regel åbent hele dagen og er bestemt et besøg værd. Kig efter skilte med ordet "corba", som er den tyrkiske betegnelse for suppe.

Hovedretter

Hovedretten består ofte af fisk eller kød. Tyrkiet er omgivet af fire have, så fisk spiller, ikke overraskende, en stor rolle i det tyrkiske køkken. Nogle af de mest almindelige fiskeretter er sværdfisk (kilic), pighvar (kalkan), havaborre (levrek) og tunfisk (palamut), men rejer og blæksprutter er også hyppige indslag på menukortet. I Bodrum er adgangen til fisk stor, og der er en lang række restauranter, som har frisk fisk på menuen. Nogle af restauranterne har også levende fisk i akvarium, så du selv kan vælge den fisk, du vil have. Vær dog opmærksom på, at fisk kan være meget dyrt.

Kebab

Ordet kebab stammer fra Tyrkiet og betyder stegt kød. Nedenfor følger en kort forklaring af de forskellige kebabretter.
Döner kebab minder mest om den slags kebab, man kan købe i Danmark. Den består af strimler af lamme-, kyllinge- eller oksekød, som puttes i hvidt brød, over hvidt brød skåret i tern eller i dürüm, hvor kebabkødet er rullet ind i et tyndt brød/pandekage. Döner kebab serveres med salat og løg.
Iskender kebab har fået sit navn efter Alexander den Store
.... Har i princippet samme ingredienser som Döner kebab, men serveres på en tallerken med kødet oven på brød, som er skåret i tern, samt tomatsauce og yoghurt.
Adana kebab er hakket oksekød, som er relativt stærkt krydret. Grilles på spyd og serveres oftest med grillede tomater eller peberfrugter.
Sis kebab består af store stykker lamme-, okse- eller kyllingekød samt peberfrugter og af og til tomater grillet på spyd.
Patlican kebab er som sis kebab, men blot med aubergine i stedet for peberfrugt og tomat.

Andre retter og tilbehør

Dolma: Vinblade med forskellige typer af fyld - fås i mange varianter.
Kadin göbegi: "Kvindenavle" - en slags nøddekage.
Tjadjik er Tyrkiets svar på grækernes tzatziki, dvs. en yoghurtblanding med hvidløg og salt. I Tyrkiet blander man ofte også lidt hakkede mynteblade eller dild i.
Börek er en butterdejsrulle, som oftest er fyldt med gedeost og krydderier.
Ezme er en stærk blanding af finthakket chili, løg og tomat.
Saksuka er grøntsager, som hakkes og blandes med hvidløg og tomatsauce
.... Det kan variere, hvilke grøntsager man anvender, men normalt er det champignoner og grøn peber.
Köfte er den tyrkiske kødbolle. Den består af fars, som blandes med friske krydderier og rulles til aflange kødboller. Den traditionelle köfte indeholder lammefars, men de fleste serverer den også med oksekød.
Casserole: Gode traditionelle gryderetter med champignoner, kylling, oksekød eller skaldyr. Normalt blandes hovedingrediensen med grøntsager og serveres med brød til. Restauranterne har ofte deres egen variant.
Lavas er det berømte luftige/oppustede brød, som serveres før maden, ofte med lidt tjadjik eller smør. Det behøver man oftest ikke bestille selv. Traditionelt bages dette brød i en stenovn for at få den rette smag og den rette konsistens. Serveres ofte til meze.

Dessert

Når det gælder desserter, elsker tyrkerne alt, der er sødt. Kager spiser de især mange af. Disse kager er ofte gennemvædet af honning. Baklava er en typisk tyrkisk dessert, som består af flere lag smørdej, valnødder og pistacie i sukkerlage. Også frugter som melon, bær og druer er velkendte syn på det tyrkiske dessertbord. Tyrkerne anvender et udtryk, som hedder: "Spis sødt, tal sødt".

Drikkevarer

Man drikker altid vand til maden i Tyrkiet, men ikke udelukkende. Der brygges flere lokale typer af øl af fin kvalitet, og landets vine er også gode, selv om de ikke passer så godt til den tyrkiske mad. Skal man gøre som tyrkerne selv, skal man drikke raki til maden, specielt til meze, som blander så mange forskellige smage, at vinens egen smag havner lidt i baggrunden. Raki er beslægtet med den græske ouzo, den franske pastis og Levantens arak. Den er med andre ord en slags anisbrændevin. Man hælder drikken op i et glas, putter et par isterninger i og fylder op med vand, hvorved drikken bliver mælkehvid og uklar. Tag den med ro, selv om det smager godt. Raki er trods alt stærk spiritus. Ayran bør også nævnes, når man taler om tyrkiske drikke. Den består af yoghurt og vand, som røres sammen med lidt salt. God og læskende i varmen!

Vine

Vintraditionen i Tyrkiet er relativt ny, og årsagen til dette er, at man ikke drak vin i Det Osmanniske Rige. Først efter rigets fald i 1919 begyndte Tyrkiet at producere vin, og i dag er landet med sine i alt 1 mio. hektar vingårde en af verdens største vinproducenter. Vindruerne dyrkes hovedsageligt i de vestlige, nordlige og centrale dele af Tyrkiet, hvor dyrkningsforholdene er perfekte.

Øl

Efes er navnet på den største ølproducent i Tyrkiet, som står for over 80 % af det samlede ølsalg i landet. Efes er også hovedsponsor for Tyrkiets største basketballhold, som faktisk har fået sit navn efter ølproducenten - Efes Pilsen SK.

Kaffe

Eftersom kaffen kom til Europa fra Tyrkiet, har landet lange traditioner for kaffebrygning. Det siges, at verdens første kaffehus åbnede i Istanbul (som på den tid hed Konstantinopel) i 1500-tallet. Tyrkisk kaffe får sin karakteristiske smag fra brygningsmetoden: de ristede kaffebønner males til et fint pulver og koges derefter i en speciel kande, som kaldes en cezve. Kaffen serveres i små glas og har en ret tyk konsistens med kaffegrums på bunden. Ifølge traditionen kan man få sin fremtid spået i kaffegrumset.

Når du bestiller en kop tyrkisk kaffe, er der forskellige sødhedsgrader. Az sekerli (udtales aas sjekerli) er en smule sukker, orta (udtales årta) er en tilpas mængde sukker og sekerli (udtales sjekerli) er meget sukker. Normalt får man altid et glas vand til sin kop tyrkiske kaffe.

Te

Te er en hverdagsdrik i Tyrkiet. Man serverer te på alle caféer og restauranter, og du skal ikke blive overrasket, hvis du bliver tilbydt te, når du går ind i en butik for at handle. Tyrkisk te er en sort te, der bliver kogt i en speciel tekande for at få den bedste smag frem. Teen er for stærk til at drikke af store tekopper og bliver derfor serveret i små tulipanformede glas. Der findes almindelig te samt æblete, der kan drikkes både koldt og varmt.
Gümbet har et godt og festligt natteliv. Der er et stort og varieret udvalg af barer og diskoteker i bargaden, som løber gennem hele centrum. Nattelivet er særligt intenst mellem juni og august.

Natteliv i Bodrum-området

Bodrum har et stort udbud af barer, natklubber og diskoteker. Langs marinaen ligger de lidt mere tjekkede steder, hvor man kommer for at blive set, mens der i bargaden (som er en shoppinggade i dagtimerne) hersker en lidt mere afslappet stemning. I Bodrum findes alt fra rockbarer og en flydende natklubsbåd til mere stilfulde loungebarer, der holder åbent til langt ud på natten.
Shopping
Shoppingmulighederne består af markeder, souvenirbutikker og mindre forretninger, som primært sælger håndklæder, tøj og strandartikler. For mere varieret shopping anbefaler vi shoppingcentret Oasis eller butikkerne i Bodrum, hvor shoppingmulighederne er bedre.

Shoppingområder

Bodrum har nogle få store supermarkeder samt en række mindre butikker. Det nærmeste og største shoppingområde ligger i Bodrum centrum, mens udvalget af mærkevareforretninger er størst i shoppingcentret Oasis. Længere uden for centrum finder du en samling outlets med kendte mærker. Den nemmeste måde at komme hertil er med bus, bil eller dolmus.

Shopping i Bodrum-området

Bodrum har et kæmpe shoppingudbud, hvor du kan finde alt fra den nyeste mode, guldsmykker, læderjakker og håndknyttede tæpper til vandpiber, smukke skåle og tasker. Tyrkiet er et modebevidst land med flere eksklusive designere, der har etableret sig på det internationale marked, og mange kendte og populære skandinaviske tøjmærker har hele sin produktion her.

Prisniveau og at prutte om prisen

Der findes mange smukke ting, men kan tage med hjem, og tit kan man gøre rigtig gode fund. Prisniveauet er lavere end derhjemme. Men husk altid at prutte om prisen på alt - overalt! Også i guld-, tøj- og lædervarebutikker.

Markeder

Bodrumhalvøen har mange livlige markeder, som er et besøg værd. Markederne er fyldt med krydderier, frugt, grøntsager, blomster, oliven og ost fra landsbyerne rundt om Bodrum. På tekstilmarkederne kan man finde alt fra hæklede duge og gardiner til tøj, sko, tasker og bælter. De små markeder rundt om Bodrum centrum lukker ca. kl. 14. Bodrums store marked lukker dog først, når den sidste gæst er gået hjem.
Aktiviteter og seværdigheder
Vandsport er populært i Bodrum og Gümbet. Hvorfor ikke prøve at stå på vandski eller windsurfe på ferien? For shopping, restaurantliv, sightseeing og lignende aktiviteter er Bodrum et must. Søger du et lidt større strandrepertoire, kan vi anbefale Yahsi Beach eller naborejsemålet Bitez. Du bør også sætte en dag eller to af til at besøge de små byer langs vest- og nordkysten på Bodrum-halvøen; Turgutreis, Gümüslük, Yalikavak og Göltürkbükü. Fra Gümbet kan du komme omkring på Bodrum-halvøen med dolmus.

Ortakent

Hvis du kan lide at vandre, bør du tage til Ortakent. Her er en del vandrestier med fin udsigt over bjergene. Selve Ortakent er en fredelig by, hvor man bl.la. lever af at dyrke jorden. Den berømte Camel Beach ligger i nærheden.

Turgutreis

Turgutreis er Bodrum-halvøens næststørste by. Byen har fået sit navn efter sømanden Turgut Reis, som blev født her i 1485 og senere blev en berømt marineofficer i Det Osmanniske Rige. Byens lørdagsmarked lokker altid mange folk til, og her kan du købe det meste. Hvis du er god til at prutte om prisen, er der mange penge at spare.

Gündogan

Gündogan er en by på halvøens nordlige del, hvor man primært lever af jordbrug og fiskeri. Nede ved havet finder du en række caféer og restauranter, som generelt holder et lavere prisniveau end andre steder på Bodrum-halvøen.

Vandland

Efter et par dages afslapning på stranden, kan det være tiltrængt med lidt forandring. Hvorfor ikke tage en tur i det fartfyldte vandland, som har vandrutsjebaner til både store og små? Vandlandet ligger ved hovedvejen mellem Bitez og Ortakent (Yahsi Beach).
Sådan kommer du omkring
At tage rundt i bil på egen hånd giver en herlig følelse af frihed. Du får mulighed for at besøge spændende byer og steder. Den tyrkiske trafik kan i starten virke lidt afskrækkende, men er nem at vænne sig til. Men det er naturligvis vigtigt at være opmærksom. Som regel er det ikke noget problem at finde vej ved hjælp af et godt kort, og der er god skiltning på vejene. Vi anbefaler Avis, som er et anerkendt biludlejningsfirma med mange gode biler. Avis er en international virksomhed med høj standard, også når det gælder service.

Priserne hos Avis inkluderer ubegrænset antal kilometer, skat, skadesforsikring og tyveriforsikring. Forsikring for personskade kan købes som tillæg. I forsikringen indgår ikke tab af personlige ejendele ved indbrud i bilen. Vær opmærksom på, at priserne IKKE inkluderer benzin samt erstatning i tilfælde af personskade.

De mest almindelige forsikringer samt forsikringskoder:

• CDW: Bilskadeforsikring. Indgår i prisen. Selvrisiko tilkommer.
• TP: Tyveriforsikring (af bilen). Indgår i prisen. Selvrisiko tilkommer.
• SCDW: Selvrisikoreducering eller selvrisikoeliminering. Indgår i prisen.
• PAI og SUPER PAI: Ulykkesforsikring. Frivillig og kan tilkøbes. Dækkes ofte af f.eks. din indboforsikring.
Dolmus (minibus) er en meget udbredt og billig transportform. I Gümbets centrum er der desuden en række taxiholdepladser.

Sådan kommer du omkring på Bodrumhalvøen

At tage rundt på egen hånd i Tyrkiet kan virke skræmmende og stressende, men i virkeligheden er det nemt, bekvemt og meget billigt. Der er mange muligheder, og vi kan virkelig anbefale alle, der rejser til Bodrumområdet, at bruge en del af ferien på at rejse rundt og opdage Tyrkiets små hemmeligheder. Der findes stort set ikke noget andet sted i verden, hvor ruiner fra antikkens byer ligger så tæt som her i den vestlige del af Tyrkiet.

Langtursbusser

Fra Bodrum kan du tage til de fleste store byer i Tyrkiet. Busserne er nye og fine, og på længere ture serveres der ofte snacks og juice. Skal du rejse langt, kan det betale sig at tage natbussen og køb gerne to sæder, så du kan sove bekvemt. Alle busser er røgfrie, og du kan købe billetter på busstationen eller hos et af de lokale rejsebureauer.

Bybusser/dolmus

Dolmus er navnet på de små busser, som fungerer som bybusser. Ordet dolmus betyder fyldt, og det er præcis, hvad de ofte er. Hvis du vil med, er der hundredvis af busstoppesteder i Bodrum og i nærområdet, men oftest kan du stå på hvor som helst blot ved at vinke til chaufføren. Der står tydeligt på busserne, hvor de kører hen. Der er for det meste ingen stopknap i disse busser, så her skal du blot råbe til chaufføren, når du ønsker, at han skal stoppe. "Dur" betyder stop på tyrkisk. Prisen for at køre med dolmus er ca. 2,50-3,50 TRY men varierer, afhængigt af hvor du skal hen.

Taxi

Der er mange taxier i Bodrum og i områderne rundt omkring, så du behøver ikke vente længe for at få fat i en. Taxierne er gule og skal altid køre efter taxameter. Prisen for en tur med taxi varierer ud fra, hvor langt du skal køre og tidspunktet på døgnet. Indimellem kan det betale sig at aftale prisen med chaufføren i forvejen, men ofte siger chaufføren, at han kun kører efter taxameter.

Lejebil

Stadig flere lejer bil i løbet af ferien for at opleve rejsemålene uden for turistområderne. At spise frokost på en lokal café i en lille by eller at tage et dyp i havet ved en bortgemt strand er ofte de ferieminder, som varer allerlængst. Vi samarbejder med biludlejningsfirmaet Avis og hjælper dig gerne med at leje bil og med at planlægge ruten, hvis du ønsker det. Det er nemt at finde rundt ved hjælp af et godt kort, og vejene er oftest godt skiltet. Du kan f.eks. besøge den antikke by Efesos eller måske tage en tur til de snedækkede bjerge i Pamukkale.
Fakta

Vores service

Fra juni til september kan du kontakte os døgnet rundt på vores servicetelefon samt på sms og mail, hvis du vil bestille udflugter, leje bil eller måske bare have tip og gode råd. Kan vi ikke hjælpe dig på telefon eller mail, kommer vi ud til dit eller et nærliggende hotel. Rejser du med charter, møder vi dig desuden i lufthavnen og sørger for, at du kommer med den rigtige bus, hvis du har bestilt transfer.

Bæredygtig ferie

Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Du kan læse mere om vores arbejde med klimakompensation her. Spies arbejder desuden aktivt imod børnesexhandel gennem vores mangeårige samarbejde med organisationen ECPAT.

Pas, visum og dansk fremmedpas

For danske statsborgere skal passet være gyldigt i mindst 150 dage (cirka fem måneder) ved indrejse i Tyrkiet. Der kræves ikke visum for ophold i indtil 90 dage. Danske midlertidige (provisoriske) pas og EU-nødpas anerkendes ved både ind- og udrejse. Bemærk, at midlertidige pas skal være gyldige i seks måneder ud over opholdets varighed. Forlængede danske pas anerkendes. Rejsende, der ikke har flere tomme sider i passet, bliver nægtet indrejse i Tyrkiet. For nærmere information henviser vi til Tyrkiets ambassade på telefon 39 20 27 88.

Udenlandske statsborgere, herunder personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas, skal kontakte den tyrkiske ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse.

Spies bærer ikke ansvar for fejlagtige dokumenter, der kan føre til nægtet indrejse i Tyrkiet.

Vaccinationer

Du har selv ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Love og normer

Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.

Valuta og kreditkort

Tyrkiske lira (TRY). Flere steder kan man også betale med euro og få en rimelig kurs. Når du skal veksle, anbefaler vi, at du vælger en bank eller PPT (det tyrkiske postkontor) i Bodrum centrum for at få den bedst mulige kurs. Der findes også flere minibanker i Gümbet centrum.

Tidsforskel

Dansk +1 time

El

220 V

Sprog

Tyrkisk. De fleste, der arbejder inden for turistindustrien, taler dog i en vis grad engelsk og tysk.

Øvrigt

Det varme vand opvarmes som regel med solenergi, og vandtemperaturen kan derfor variere. Strømafbrydelser kan forekomme. Byggeri i området kan opleves som forstyrrende. På hotellerne er det ikke tilladt at medbringe mad og drikkevarer udefra. Bor du i lejlighed, må mad og drikkevarer selvfølgelig gerne medbringes.
Rejs med børn

På ferie med børn i Tyrkiet

Man kan sagtens rejse til Tyrkiet med børn. Ofte får familiens yngste den største opmærksomhed på restauranter og i butikker. Til trods for høje fortovskanter er det relativt nemt at komme rundt med barnevogn.

Mad til børn

På næsten alle restauranter kan man bestille kartoffelmos, ris med yoghurt, hvilket mange tyrkiske børn synes rigtig meget om, eller andre af dit barns favoritter. Det plejer at være populært med köfte (kødboller), pølser og pizza. Er du usikker på, hvad dit barn vil have, kan I ofte få lov til at følge med ud i køkkenet og se, hvad der er i de forskellige gryder. I Tyrkiet spiser man masser af slik, og her er mange gode desserter. De fleste børn er vilde med forskellige former for is. Is på tyrkisk hedder dondurma. En anden populær dessert er sütlac, som er en mellemting mellem ris og vaniljebudding. Chokoladebudding er en anden populær dessert. Mange restauranter har højstole, som ofte er i metal med hjul.

Insekter og dyr

Myg findes næsten året rundt, og indimellem skulle man tro, at de var udrustet med lyddæmpere, så man ikke kan høre dem. Medbring myggenet og myggemiddel. Hvis du har børn med, som er følsomme over for myggestik, bør du søge lægevejledning inden afrejse fra Danmark.

Skorpioner kan forekomme på landet, men det er dog sjældent, man støder på dem. Skulle man være uheldig at blive stukket af en skorpion, er det vigtigt at opsøge en læge med det samme.

Undgå løse hunde og lad ikke børnene klappe dem, da de kan være aggressive.

Sol og varme

I sommermånederne er det ikke usædvanligt, at temperaturen nærmer sig 40 grader i skyggen. Det er nødvendigt med solcreme med høj solfaktor. Solcreme er billigere i Danmark end på de tyrkiske turistrejsemål. Solcreme med solfaktor 35 til børn koster omkring 40 TRY i de små butikker. Sørg for at børnene drikker meget vand. Hold dem i skyggen og iklæd dem gerne en langærmet tynd trøje som ekstra beskyttelse mod solen. Anvend solhat/kasket! Et opvredet og fugtigt badehåndklæde kan være en hjælp til søvnløse og varme børn om natten. Udsæt ikke børnene for den stærke middagssol i juni-august. De lokale indbyggere forsøger at undgå solen i tidsrummet kl. 12-16.

Barnesæder

Man kan leje barnesæder, men bestil i god tid da der ofte er et begrænset antal. Kvaliteten kan variere. Hos Avis kan du leje barnesæde til børn i alderen 0-4 år.

Shopping

Bomuldstøj er ofte billigt og af god kvalitet.

Babymad og bleer

Babymad og bleer kan købes i de fleste større fødevarebutikker samt på velassorterede apoteker. Det er billigst at handle i Carrefour og Migros. Sammenlignet med Danmark er udvalget af babymad på glas mindre. Pulver til at lave grød med samt de fleste frugtpuréer indeholder ofte meget sukker.

Øvrigt

Trafikken er intens, så se dig godt for, før du går over gaden.
Find din rejse til Gümbet