Inspiration

Tips til Tyrkiet

De mest stillede spørgsmål

Værd at vide før en rejse til Tyrkiet

Pålidelig sol og smukke strande. Farverige basarer og antikke templer. Unik historie og kultur. Lidt bedre hoteller for lidt færre penge. Der er mange grunde til, at Tyrkiet er et skønt rejsemål. Men nogle gange er det rart lige at få det vigtigste af vejen. Her får du svarene på nogle af de mest stillede spørgsmål om ferie i Tyrkiet.

Tekst: Christian Nielsen
Publiceret: 24.05.2024

Strand i Side
Byliv i Alanya
Mand fisker i Side

Hvor er det bedst at rejse hen i Tyrkiet?

Det rigtige svar er, at det kommer helt an på, hvad du vil have ud af din ferie. Langt de fleste Spies-gæster bor i enten Alanya eller Side, men du har også andre muligheder.

Tag til Alanya, hvis du er vild med gode strande, masser af shoppingmuligheder, aktiviteter og markeder. Her er der også et ret livligt natteliv og rig mulighed for udflugter og eventyr. I Alanya ligger der masser af gode familiehoteller, hvor både store og små er sikre på, at der er noget for dem. Er du til lidt mere fred og ro, har du også mulighed for at vælge et voksenhotel. De fleste af hotellerne ligger meget tæt på stranden og den helt fantastiske, lange strandpromenade, hvor man også kan cykle.

Tip: Skal du til Alanya, kan du med fordel vælge at rejse til Gazipasa-lufthavnen. Der er meget kortere transfer end fra Antalya.

I Side er der generelt lidt mere ro på. Både byen og befolkningstallet er mange gange mindre end i Alanya, så det er et oplagt sted for dem, der ønsker en lidt mere fredelig ferie. Side har ligesom Alanya en skøn og lang strandpromenade, der i dette tilfælde løber hele vejen fra det vestlige Side til "Antik Side", som den gamle bydel kaldes. Er du vild med historie, kan du desuden gå på opdagelse i de mange velbevarede romerske ruiner, der er dukket op under de seneste års udgravninger. Side har i samme ombæring fået en ordentlig ansigtsløftning, så det hele nu fremstår ekstra indbydende.

Er du til golf? Så skulle du måske overveje Belek. Her får du også fornøjelsen af velorganiserede, pæne rammer på hoteller, der alle er i den luksuriøse ende af skalaen.

Hvis du ønsker en ferie med både sol, storby og kort transfertid, kan du vælge at holde ferie i Antalya. Byen er kendt som den tyrkiske rivieras hovedstad, og her er der alt fra livlige bargader til historiske kulturminder. Den gamle bydel er helt fantastisk til en gåtur, middag eller en drink ud på aftenen – det må du ikke misse.

Nok får du storbyfornemmelsen i Antalya, men vil du have en ægte byferie, så er Istanbul det bedste bud. Det er ikke blot byen med flest indbyggere i Europa. Det er også en storby spækket med historie, kulturelle seværdigheder, livligt natteliv og fantastiske restauranter. Her flyver du til med rutefly, så du selv kan bestemme, præcis hvornår og hvor længe du vil afsted.

Strand ved hotel Barut Goia

Hvilken strand er bedst i Tyrkiet?

Tyrkiet har generelt nogle fantastiske strande, og rejsemålene langs sydkysten ved Middelhavet har nogle af de absolut bedste. Hvilken, der er nummer 1, er svært at sige, men her kommer et par af vores favoritter:

I Alanya er det svært at komme uden om Kleopatra-stranden. Det er den mest kendte strand i området. Sandet er lidt groft, og her er ikke lavvandet, så den er ikke ideel til familier. Du står i vand til livet blot et par meter ude. I Alanya kan du også vælge den østlige strand, som har et stort udvalg af barer og restauranter, eller du kan tage til Ulas, som er en fin lille strand mod vest, der er ret populær blandt de lokale.

I Side er den vestlige strand sammen med Kumköystranden næsten 10 km lang og relativt lavvandet, og derfor regnes den som den mest børnevenlige af Sides to strande. Den anden, den østlige strand, er længere end den vestlige og noget mindre lavvandet. Cirka fem meter ude når vandet til lige over taljen på en voksen.

I Antalya kan du i den gamle bydel bade fra klipper og platforme eller flyde rundt på luftmadrassen i små, fine bugter. 5 km fra Antalya ligger stenstranden Koyaalti Beach, mens sandstranden Lara Beach ligger lidt over 10 km mod øst.

Belek har en enkelt strand, der er cirka 2 km lang med grovkornet sand og brat nedgang mod dybt vand. Her kan der til tider være høje bølger.

Restaurant på Sunprime Dogan Side

Er det billigt i Tyrkiet?

Når du vælger hotel, kan du generelt få meget mere for pengene i Tyrkiet, end du kan andre steder. Samtidig spiser du ganske billigt, hvis du undgår de mest turistede steder, og der er også generelt lavere priser, når du køber ind, bliver klippet eller barberet og shopper. Hav dog et kritisk øje, når det kommer til kopivarer. Der findes forskellig kvalitet, og prisen følger ofte med.

Se vores billigste rejser til Tyrkiet

Den Blå Moske i Istanbul

Hvor er der varmest i Tyrkiet?

Tyrkiet er et stort land, og klimaet varierer en del. Tager du f.eks. til Istanbul, vil du om sommeren opleve, at det er meget varmt og fugtigt, mens det i vinterperioden typisk er 8-11 grader, men dog også med risiko for sne.

På vores solrige rejsemål ved Middelhavet er der lange, varme somre og milde vintre. Fra juni til august er der solrigt og meget varmt – ofte over 35 grader. I april-maj samt september-oktober minder klimaet lidt om en (god) dansk sommer med temperaturer på mellem 20 og 30 grader. I november er det stadig lunt, men her begynder der at være mere nedbør. Januar og februar er koldest med temperaturer omkring 12 grader i dagstimerne. Det regner mest mellem december og februar.

Er det bedst at bruge lira eller euro?

Du kan betale med normale betalingskort de fleste steder, men det er altid godt at have lidt kontanter på sig. Det nemmeste er klart at have euro med, og det kan du sagtens betale med i turistområderne. Oftest vil det dog være billigere at betale med den lokale valuta lira. Den kan du hæve i en af de mange automater rundt omkring, hvis du ikke har vekslet hjemmefra.

Havnen i Antalya

Er det trygt at rejse til Tyrkiet?

Når du tager med Spies til Tyrkiet, rejser du enten på solferie i Alanya, Side, Antalya eller Belek eller på storbyrejse i Istanbul. Generelt er det helt trygt at rejse til vores rejsemål i Tyrkiet. Du vil desuden opleve en lokalbefolkning, der er enormt smilende og imødekommende. Tyrkerne går nemlig meget højt op i at yde en god service.

Er du i tvivl om den aktuelle situation i landet, kan du altid konsultere Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Vil du læse mere som dette?