Inspiration

Ferie i Bulgarien

Meget mere end fest og farver

Mathias tester et andet Bulgarien

”Bulgarien? Skal vi til skumfest i Sunny Beach, eller hvad?”

Jeg vil ikke lyve. Det var den første tanke, der strejfede mig, da jeg fik at vide, at turen gik til den østlige del af Balkanhalvøen. Men det var ikke helt tilfældet.

Tekst og billeder: Mathias Eskelund
Publiceret: 17. marts 2024

Overbliksbillede over Albena

Albena og det smukke naturreservat Baltata fra oven.

Et lille land med lidt af det hele

For mig er Bulgarien primært kendt for festfyrværkeriet Sunny Beach, og jeg kan ikke forbinde det med andet end happy hour, høje promiller og højtråbende teenagere.

Men efter at have tilbragt en uge på Albena Resort i Varna langs den solrige kyst ud til Sortehavet blev jeg en smule klogere. Jeg vidste for eksempel ikke, at alle swimmingpools her er fyldt med mineralvand fra lokale kilder. Jeg vidste heller ikke, at der er tennisbaner, vandpark, ridecenter og mudderbehandlinger på resortet.

Og så var jeg absolut ikke klar over, at jeg skulle opleve en autentisk trøffeljagt i Balchik, dyrke morgenyoga på stranden, kigge på fugle i selskab med en dedikeret ornitolog og danse bulgarsk folkedans.

Én ting står soleklart for mig nu: Bulgarien er meget mere end bare fest og farver.

Mathias med en kiggert

"Der må da være Happy Hour et sted ..."

Mathias danser

Jeg vælger folkedans over gadefest!

Mand i en vinmark

På rov i vinmarkerne.

Sortehavet er det nye sort

Bulgariens magiske sortehavskyst byder på kilometerlange sandstrande, et stabilt sommerklima og et væld af oplevelser og seværdigheder. Vandet er lunt og krystalklart, saltindholdet er meget lavt, hvilket gør det til en mere behagelig omgang end i Middelhavet, og så er sandet blødt som hvedemel.

På grund af den lune brise fra havet føles de varme sommermåneder, der strækker sig fra maj til oktober, meget behagelige. Derudover er Bulgarien et af Europas billigste ferielande, så du får meget mere for pengene – blot 2,5 timers flyvetur fra Danmark.

Strand i Bulgarien

Bulgarsk badevand er bedst.

Strandkant

Mine bare tæer har sjældent været gladere.

Mine favorithoteller i Balchik

120 kilometer nord for Sunny Beach finder du Albena i al sin pragt. Her ligger de fleste af vores hoteller på den skønne kyststrækning ved Sortehavet. Vi tjekkede selv ind på Maritim Hotel Paradise Blue Albena, som er velegnet til både børnefamilier og voksne.

På flere af vores hoteller indgår All Inclusive i rejsens pris, for at ferien skal være ekstra bekvem. Rejser du med børn, kan jeg anbefale White Lagoon Beach i Balchik, som er et skønt familiehotel lige ved havet.

Balchik er det helt rette rejsemål for dig, der trænger til at koble af. Byen er en populær ferieby blandt bulgarerne selv, og meget af byens charme skyldes, at den stadig fremstår ret uspoleret. Ta’ på en spadseretur til Dronning Marias sommerpalads, den primære attraktion i området eller nyd de mange farver og indtryk i den botaniske have. I Balchik, eller ’little Monaco’, som byen hedder blandt lokale, kan du bo på en af vores nordiske favoritter: Helios. Helios tilbyder både lejligheder og værelser og ligger helt perfekt lige ved stranden.

Maritim Hotel Paradise Blue Albena

Maritim Hotel Paradise Blue Albena.

White Lagoon Beach

White Lagoon Beach.

Helios

Helios.

Dyrk så meget (eller lidt) motion, du vil

Tennisbaner, fodboldbaner, hockeybaner, spafaciliteter, yoga, ridecenter, vandland … Albena Resort henvender sig ikke blot til par og familier, der bare gerne vil dase ved poolen eller langs Sortehavets skønne kyst. Resortet har også et stort fokus på motion og velvære. Dyp tæerne i en pool fyldt med mineralvand, træn din baghånd på en af tennisbanerne, eller kast dig ud i en helende omgang mudderbehandling.

Billedetekst

Jeg plejer at holde begge ben på jorden, men Bulgarien gør det lidt svært.

Mand holder en tennisketsjer og bolde

Strandsand er egentlig mit foretrukne underlag.

Et land fuld af overraskelser

Man skal bestemt ikke lade sig narre af landets hårde ydre. Lokalbefolkningen er kendt for deres stærke og robuste udtryk, men under overfladen gemmer sig et hjerte af guld og en venlighed, der varmer enhver besøgendes sjæl.

Et hold af folkedansere

Vi blev inviteret til bulgarsk folkedans på Maritim Hotel Paradise Blue Albena.

Trøffeljagt i Balchik med Dimitar Dimitrov

Der findes to slags mennesker i verden. Dem, der elsker trøfler og dem, der elsker at hade dem. Ikke desto mindre eksisterer der i dag hele ni forskellige trøfler i Bulgarien. Den dyreste er den hvide, og den kan de bulgarske trøffeljægere tage helt op til 45.000 kroner kiloet for.

Det var denne hvide trøffel, vi satte os for at finde i selskab med den bulgarske trøffeljæger Dimitar Dimitrov og hans fire trofaste hunde. Jeg troede, at man brugte grise, når man skulle snuse trøfler frem, men jeg blev klogere endnu en gang. Hunde er åbenbart bedre egnet til den slags, da grisen har det med selv at æde fangsten. Vi fangede ikke nogen hvid trøffel, men en masse sorte sommertrøfler. Ifølge Dimitar lyder rekorden på 16 kilo trøfler på én dag. Kun en procent af de trøfler, som høstes i Bulgarien, bliver i Bulgarien. Resten sælges til primært Italien, Frankrig og Spanien.

Mand med hat og sin hund

Typen, der elsker trøfler.

Mathias holder en trøffel

Typen, der ikke gør.

Autentisk vinsmagning

Vi blev inviteret indenfor hos sommelier Dimo Atanasov, som bød os på en masse lækker bulgarsk vin. Hans hjem var som en skattekiste af gamle fund og mindede mest af alt om en forhistorisk antikvitetsforretning. Traditionen tro lagde vi ud med den bulgarske nationaldrik, rakia, som er en brændevin lavet på gæret frugt. I dag er der fem vindistrikter og 400 vinproducenter i Bulgarien. I 1885 stod Bulgarien for den sjettestørste produktion af druer i Europa, men er sidenhen røget ned på en beskeden 15.-16. plads.

Opdækket bord i bulgarsk stil

Mere autentisk bliver det ikke.

Bulgarsk sommelier og Mathias

En bulgarsk sommelier og en dansk livsnyder.

Bord med brød, tomater og salat

Så er der serveret!

Vil du også opleve Bulgarien?

Bulgarien er et alsidigt land, som byder på mange forskellige oplevelser. Hvis du leder efter en ferie med lange gyldne sandstrande, lune temperaturer og lave priser, så er det bestemt et rejsemål for dig. Men jeg håber, at du, efter at have læst denne artikel, godt kan se, at der er mange andre grunde til at besøge det her fantastiske sted.

Kvinde under parasol skuer ud over vandet

Botanisk have i Balchik.

Havnepromenade

Havnepromenaden i Balchik.

Strand i Bulgarien

Albenas lækre strand.

Strand

Hvis nogen (som mig) skal bruge lidt skygge.

Mathias Eskelund

Mathias foretrækker en vaskeægte badeferie og han kan ikke få nok af turkisblåt vand og sand mellem tæerne. Faktisk er han så vild med det, at han gerne rejser jorden rundt for at finde det helt perfekte spot.