Græskar
Inspiration

5 hårrejsende oplevelser

Er du også fan af uhyggen under Halloween? Måske vil du endda gerne skræmmes lidt på din rejse? Vi har gravet 5 af de mest frygtindgydende storbysteder frem.

1. Paris: The Paris Catacombs

Frankrigs hovedstad er en af verdens smukkeste byer, men 20 meter under 14. arrondissement venter en helt anden verden. Nede i mørket strækker de lange korridorer sig på kryds og tværs, mens de danner en enorm labyrint af trange tunneller, skakter og rum. I 1700-tallet havde byens kirkegårde det ikke så godt med hverken kapacitet eller hygiejne, hvilket gjorde, at det ene lig efter det andet blev flyttet ned i det enorme underjordiske gravkammer. Til sidst var der over seks millioner døde kroppe.

I dag er kun en lille del af katakomberne åben for offentligheden, men der er masser af kranier, benrester og knogler til at tilfredsstille folk med hang til gys. Selveste Napoleon tog en af sine sønner med på udflugt i gangene helt tilbage i 1860'erne.

Gåturen langs den markerede rute er ca. halvanden kilometer lang, og det anbefales at sætte ca. en time af til den. Du kan forudbestille en billet til turen, og den koster fra 12 euro og op.

Hodeskaller i katakombene i Paris

2. Massachusetts: Lizzie Borden House

Lizzie Borden took an axe
and gave her mother forty whacks
When she saw what she had done
she gave her father forty-one

Omkring en times kørsel fra Boston, i den gamle industriby Fall River, ligger et toetagers hus på en lille gade, der hedder Old 2nd Street. Umiddelbart ser huset ikke ud til at være noget særligt, men i 1892 blev ægteparret Andrew og Abby Borden fundet myrdet inden for de grønne mure. Datteren Lizzie var politiets hovedmistænkte, men blev frifundet i retssagen. Mange troede (og tror stadig), at hun var den skyldige.

I dag er huset Bed & Breakfast og museum, og det er stort set bevaret, som det var dengang. Vover du dig over dørtærsklen, kan du blandt andet tage et kig på den mørke sofa, hvor stuepigen fandt Andrew myrdet. De, der har vovet at overnatte, melder om alle former for paranormal aktivitet, og det siges, at Lizzie selv spøger i huset og kan høres grine ondskabsfuldt fra toppen af trappen.

Gæster kan tjekke ind i Lizzie & Emma Suite, Andrew & Abby Suite eller John Morse Room – sidstnævnte er det værelse, Abby blev fundet i. Værelserne koster fra $250 per person. nat. For alle, der mener, at det ville være lidt for meget at overnatte på mordstedet, gives der daglige rundvisninger.

3. London: The Langham Hotel

Luksuriøse The Langham slog dørene op i 1865, og er med årene blevet ret ikonisk. Hotellet er bygget som et florentinsk palads, og den paladsagtige bolig på Portland Place i London har huset mange berømte personligheder. Herunder Oscar Wilde, Mark Twain og Winston Churchill. The Langham er dog måske endnu mere berømt for sine overnaturlige gæster.

Besøgende har angiveligt set en mand i militæruniform. Han menes at være en tysk prins, der lige før Første Verdenskrig tog sit eget liv ved at springe ud af vinduet. En anden har set en læge, der efter at have dræbt sin kone tog sit eget liv – de var på deres bryllupsrejse. Og selveste Napoleon menes endda at hjemsøge kælderen.

Det sagnomspundne værelse nr. 333 skulle være spøgelsernes favorit – tør du overnatte der?

Rød taklampe med spindelvev

4. New York: One If By Land, Two If By Sea

I en gammel bygning i West Village på Manhattan ligger restauranten One If By Land, Two If By Sea. Den er kendt som en af byens mest romantiske restauranter, men er også omgærdet af mystik. I slutningen af det 18. århundrede døde ejeren Alan Burrs kone under mystiske omstændigheder, og siden da har der været rygter om overnaturlige fænomener i den lave murstensbygning. Her er der sket mystiske forsvindinger, skjulte tunneler er blevet fundet og hemmelige bordeloperationer afsløret.

Rygterne siger, at Alan Burr selv hjemsøger sit gamle gemmested, og en af restaurantens ansatte sagde op, fordi hun følte, at et par usynlige hænder skubbede hende op og ned af trapperne hver aften. Dagens menu er dog slående normal. Om spøgelseshistorier serveres ved siden af er uvist.

Tip: Er du i New York den 31. oktober, må du ikke gå glip af den årlige Halloween-parade. Find et sted på 6th Avenue mellem Spring Street og 16th Street og lad dig både begejstre og skræmme af det lange skue af kunstfærdige kostumer og lysshows.

5. Venedig: Poveglia

Lige uden for Venedig ligger den lille ø Poveglia. I det 17. og 19. århundrede var øen en karantænezone for dem, der var ramt af pest, og på sit højeste var den beboet af over 160.000 mennesker. Forholdene var naturligvis forfærdelige, og hvis vi skal tro rygterne, består halvdelen af øens jord af menneskelige rester.

I 1922 åbnede et sindssygehospital på Poveglia og bidrog til øens dystre historie. En af lægerne siges at have tortureret og dræbt sine patienter, inden han selv døde ved at falde (eller blev han skubbet?) ud af klokketårnet. Hospitalet lukkede i 1968, men de hjemsøgte ruiner er der stadig.

Det har længe været strengt forbudt at besøge Poveglia, men i 2016 trodsede fem turister skæbnen, da de kom til øen og besluttede at overnatte der. Mørket sænkede sig, og snart stod fem skræmte amerikanere på bredden og skreg om at blive reddet fra de skræmmende omgivelser. I dag arrangeres der blandt andet Halloween-bådture ud til den sagnomspundne rædselsø.

Vil du læse mere som dette?