Vælg den rigtige af De Kanariske Øer

Stor guide til

De Kanariske Øer

Vælg den rigtige af De Kanariske Øer

De berømte Islas Canarias består af syv øer, og flere af dem er meget populære blandt danskerne. Gran Canaria er den, vi besøger flittigst, men vidste du, at La Gomera er perfekt til vandring? Eller at de bedste og bredeste strande findes på Fuerteventura?

Tekst: Lén-Veronica Kongerud

Gran Canaria

Klassikeren med noget for enhver smag

Gran Canaria består af syv forskellige øer, men Gran Canaria er selve klassikeren. Allerede i slutningen af 1950'erne begyndte danskerne at rejse sydpå til varmen, og Gran Canaria står stadig i dag højt på ønskesedlen, når ferien skal bestilles.

Hver vinter sender Spies tusindvis af solhungrende gæster til den spanske øgruppe, og Vibeke Skontorp er ofte én af dem.

- Jeg elsker Gran Canaria for alt, hvad den har at byde på, og jeg bliver nok aldrig færdig med øen. Det er så nemt at hygge sig her, siger hun med et smil, og afslører, at hun har besøgt øen syv gange.

Vibeke Skontorp

Vibeke Skontorp bliver aldrig træt af Gran Canaria. Foto: Privat

San Agustin Gran Canaria

Der er flere ting, der får Vibeke Skontorp til igen og igen at vælge Gran Canaria, når ferien skal planlægges.

- Der er næsten altid godt vejr, og der er mange gode hoteller og restauranter. Og så er der masser af dejlige ting at gøre og opleve. Blandt mine favoritter er Amadores-stranden i syd samt hovedbyen Las Palmas på øens nordside, siger hun.

Las Palmas er hovedstad i den region af Spanien, som Gran Canaria hører under. Ifølge Vibeke Skontorp er der alt for mange, der glemmer, at der findes en lille storby i ferieparadiset.

- Jeg anbefaler alle at tilbringe en eller flere dage i Las Palmas. Hvis man skal vælge en særlig ugedag, er torsdag oplagt, fordi man her har ”La ruta de tapas” i den gamle bydel Vegueta. Her går man fra bar til bar og prøvesmager de enkle, lækre tapasretter, der ikke koster mere end et par euro. Spanierne er vilde med det, så her kommer man helt tæt på lokalbefolkningen.

Las Palmas

Restauranten Novillo Precoz i Las Palmas er også et besøg værd. Det er et meget lille spisested, næsten ikke mere end et hul i muren, så man skal reservere på forhånd for at være sikker på at få plads ved et af de få borde.

- De laver en fremragende bøf, meget mør og smagfuld. Portionerne er velvoksne, så det er en god idé at være sulten, når man besøger stedet, fortæller Vibeke Skontorp.

ocean beach club gran canaria

- Jeg har været på Gran Canaria både med og uden børn. Skulle jeg rejse med børn igen, ville jeg bo på Ocean Beach Club i Playa del Cura eller Sunwing Arguineguín. Det er øens måske bedste familiehoteller, og min søn lærte at svømme på de kurser, de har på Sunwing. Der var desuden mange andre børn, han kunne lege med.

- Desuden var det et flot hotelområde, og der var en dejlig temperatur i poolen. Så der havde vi det skønt begge to, siger hun.

La Gomera

Fredfyldte omgivelser, smukke vandreture og golf.

La Gomera

La Gomera er den mindste af De Kanariske Øer, og her er tempoet markant lavere end på naboøen østpå. Her er det de fredelige omgivelser og naturen, der er i centrum.

Marie-Anne Zachrisson har flere gange taget familien med til den lille ø.

- Vi har haft nogle af vores allerbedste ferier her i de grønne omgivelser, og derfor kommer La Gomera stadig op, når vi skal planlægge ferie, siger hun.

Golf på La Gomera

La Gomera er en afslappet ø med smukt anlagte golfbaner. På Tecina-banen har du smuk udsigt over Atlanterhavet. Foto: Privat

De besøger altid golfbanen Tecina, når de er på øen.

- Den er virkelig spektakulær med udsigt over Atlanterhavet. I klart vejr kan man tydeligt se den majestætiske vulkan Teide på naboøen Tenerife. Det tager kun nogle få minutter at spadsere hertil fra hotellet Jardin Tecina, og på vejen kan passerer man bananplantager og avocadotræer.

Noget af det, Marie-Anne Zachrisson allerbedst kan lide, er at tage en god bog under armen og tage elevatoren fra hotellet ned gennem klippen til strandklubben Club Laurel, der tilhører Spies’ eneste hotel på øen.

La Gomera

Udover at være et mekka for golfentusiaster har La Gomera storslået natur og smukke strande som denne i Valle Gran Rey.

- Efter nogle afslappende timer i solen plejer vi at bevæge os til det lille bycentrum Playa de Santiago, hvor vi måske napper en is og oser på havnen. Sidste gang, vi var på La Gomera, tog vi madpakke med fra hotellet og gik til en strand et godt stykke væk. Så kunne vi bade og spise frokost på en strand, vi havde helt for os selv.

La Gomera er ifølge Marie-Anne Zachrisson helt anderledes end de andre kanariske øer.

- Hvis du er til store sandstrande, shopping og byliv, er det ikke et feriemål for dig. Men landskabet er imponerende smukt; her er dybe, frodige kløfter, dramatiske bjerge og grønne dale. Ombord på katamaranen, som sejler til La Gomera fra Tenerife, kan man nyde synet af øens knubbede formationer og smukke natur, og hvis man er heldig kan man også se delfiner i løbet af sit besøg.

Tenerife

Oplevelser i overflod

Los Gigantes

Los Gigantes er en charmerende badeby med masser af liv, men stemningen er alligevel intim og hyggelig.

Tenerife er den største og folkerigeste af De Kanariske Øer. Inga Måkestad og Ingrid Skjærseth har begge arbejdet på den populære ferieø og har mange gode tips.

- Noget af det bedste ved Tenerife er de skarpe kontraster. Høje bjerge, dybe dale, sorte strande og grønne skove – og så selvfølgelig Teides unikke månelandskab, siger Inga Måkestad, som har været destinationschef på Tenerife for Spies.

Hun synes især at de naturlige lavastrande er et besøg værd.

Los Gigantes

- Der er lavastrande mange forskellige steder på hele øen, men jeg synes, at de bedste er Playa Benijo og Playa del Boullo. De ligger begge på nordkysten, og man skal gå noget for at komme til dem. Tag gerne lidt mad og drikke med og giv dig tid til at nyde stedet og slappe af. Bølgerne er lidt større her end andre steder på øen, og det er ren balsam for sjælen at sidde og lytte til havet, der slår ind mod kysten.

Det omskiftelige, alsidige landskab tiltrækker mange typer feriegæster, der sætter pris på alt fra ziplines til lokale kulturelle indslag.

- Hvis du lejer en bil og kører langs vestkysten, kommer du op i højderne og til byen San José de los Llanos. Her venter den lillebitte restaurant El Risco Asociación Cultural, der serverer meget lækker lokal mad. Om søndagen har de livemusik med lokale musikere på scenen udenfor. Det er hyggeligt og intimt med lidt hippiestemning, fortæller Inga.

Begge anbefaler desuden et besøg på den berømte vulkan Teide. Den rager 3718 meter op i luften, og undervejs bliver man forkælet med en fremragende udsigt og smukke landskaber. Hvis vejret tillader det, kan man tage tovbanen op fra 2356 meters højde, eller man kan bruge ”apostlenes heste” og gå hele vejen til tops.

- Vulkanen er kendt af mange, men nationalparken er også et af verdens bedste steder at se på stjerner. Der arrangeres blandt andet en udflugt, hvor man ser solnedgangen fra mere end 3000 meter over havet og derefter ser den spektakulære stjernehimmel i teleskop sammen med astronomer.

Grotteudflugt i Los Gigantes

De høje klipper i Los Gigantes giver mange muligheder for at udforske grotter som denne. Foto: Privat

På hele Tenerife og især i området omkring Teide er der mange markerede vandreruter.

- Byen Vilaflor er et populært udgangspunkt. Her går man ofte alene, og luften, lydene og duften er terapi for sjælen. På vej op mod Teide fra La Laguna er der også en zipline-park, hvor man kan kaste sig ud mellem de høje træer, fortæller Ingrid.

Er du ude efter en uges ferie på De Kanariske Øer? Eller passer det bedre at være væk 5, 10 eller 16 dage? Når du rejser med Spies til De Kanariske Øer, kan du vælge imellem charter til de populære rejsemål eller en pakkerejse med rutefly, hvor du selv bestemmer hvornår du vil rejse og hvor længe, du vil være væk.

Fuerteventura

Det ukendte strandparadis

Las Dunas på Fuerteventura

De spektakulære sandklitter Las Dunas i nærheden af den lille fiskerbyCorralejo er blandt trufkortene på Fuerteventura.

Fuerteventura er den næststørste af De Kanariske Øer, men atmosfæren er afslappende. Øen er ikke så velbesøgt som Gran Canaria og Tenerife, og trafikken er roligere. Aaro Palomäki, der har været serviceshef for Spies på Fuerteventura, har besøgt alle de store kanariske øer, men hans favorit er Fuerteventura. Han kan godt lide, at øen til forskel fra flere af de andre øer har store område, som stort set er ubeboede, og hvor der er et fantastisk landskab.

  • Las Dunas, Corralejos store sandklitter er fantastiske. Men den lille ø Lobos, der ligger ud for Corralejo bliver ofte overset. Lobos er en del af et naturreservat, og øen har flere små, fine strande med glasklart vand, siger Aaro Palomäki.
Fantastiska stränder och enorma sanddyner.

Nationalparken Las Dunas består af 30 km² med fantastiske strande og et smukt klitlandskab.

- Der er som regel ikke mange mennesker på strandene på Lobos, og vandet er mere roligt her, hvilket gør det perfekt til snorkling, fortæller Aaro Palomäki.

Du kan komme til Lobos med en glasbundsbåd fra havnen i Corralejo, og sejladsen varer kun 15 minutter.

Fuerteventura

Hvis du vil opleve Fuerteventura, er det perfekt at leje en bil. Næsten alle veje er asfalterede, og trafikken er meget sparsom. Dog skal man være opmærksom på, at der er flere geder end mennesker, så man skal køre forsigtigt!

Midt på øen findes en del hyggelige småbyer, eksempelvis de gamle hovedstæder La Olivia og Betancuria. Der er også gode steder at nyde en mageløs, sandfarvet udsigt fra. Ifølge Unesco har Fuerteventura Europas største ørken, og her, hvor der overhovedet ingen bygninger er, forstår man virkelig betydningen af ”ren natur".

Aaro Palomäkis bedste tip til Fuerteventura er at gøre noget, som man ikke kan gøre derhjemme.

  • Fuerteventura er ubetinget den af De Kanariske Øer, der har de bedste forhold til surfing, og her er flere gode surfskoler. Hvis det ikke er noget for dig, kan du tage en lille vandretur til en gammel vulkan eller besøge en af de lokale gårde og se dyrene.

Læs mere som dette