5 græske øer du bør opleve

Udforsk Rhodos, nyd de skønne strande på Lefkas, kom i Mamma Mia-stemning på Skiathos - eller rejs til Thassos, hvor grækerne selv holder ferie.

Thassos

Grækernes egen ferieø

Glem alt om masseturisme og overfyldte strande. Når du rejser til Thassos, får du fornemmelsen af at komme tilbage i tiden til en græsk ferieø, som endnu ikke er blevet opdaget af turisterne.

Christian Grønli, direktør for Spies’ norske søsterselskab Ving, blev positivt overrasket, første gang han besøgte øen.

– Jeg har været meget i Grækenland, men Thassos er anderledes. Det er lidt svært at sætte fingeren på, men der er noget ved øens atmosfære, der giver den det lille ekstra. Det er måske derfor, så mange grækere besøger øen for at holde ferie, siger han.

Efter en relativ kort flyrejse og en færgetur til Thassos by, fandt Christian Grønli det, der skulle blive et af hans favorithoteller.

A for Art Hotel var en glædelig overraskelse. Det er indrettet helt unikt med moderne kunst og skulpturer på gangene. Det er ikke et luksushotel i ordets egentlige forstand, men det er ganske specielt og enestående, især for Grækenland.

A for Art Hotel

A for Art Hotel er noget helt for sig selv.

Christian Grønli fremhæver hotellets hyggelige have.

- Her kan du spise både morgenmad, frokost og middag, og køkkenet er virkelig godt. De serverer både græsk og international mad, og flere af retterne er hvad jeg vil kalde græsk gourmetmad.

Ellers beskriver han Thassos som et roligt og afslappet rejsemål, som er velegnet til alle aldersgrupper.

– Øen er ikke så stor, så hvis du lejer en bil, kan du følge vej 69 hele vejen rundt. Så kan du standse ved nogle af de mange badevige og fine strande på vejen. Især er Golden Beach på østkysten et besøg værd.

Han understreger, at der ikke er noget i vejen for at tilbringe hele ferien i Thassos by.

– Byen er lille og charmerende. På gågaden er en række restauranter, barer og butikker, som du nemt får overblik over. Og langs havnepromenaden er også mange gode spisesteder, alt fra enkle, græske tavernaer til mere eksklusive restauranter.

Christian Grønli på Thassos

Christian Grønli på Golden Beach på Thassos.

Dejlige hoteller på Thassos

Marble Beach

Marble Beach på Thassos.

Rhodos

En ø fuld af overraskelser

Rhodos er med sine maleriske badebugter og fremragende strande et af de allermest attraktive feriemål i Middelhavet. Her venter spændende udflugter, lækre hoteller, gode restauranter og skønt strandliv.

– Det er næsten en kliché at hævde, at et rejsemål passer til alle, men på Rhodos stemmer det virkelig, fordi øen er så alsidig. Uanset om du er eventyrlysten, historieinteresseret, ung eller gammel, eller om du rejser med eller uden børn, har øen utrolig meget at byde på, siger informationschef i Spies’ norske søsterselskab Ving, Siri Røhr-Staff.

Hun anbefaler, at du lejer en bil og besøger nogle af småbyerne langs kysten. Den smukke lille by Lindos på østkysten er virkelig et besøg værd. Strandene her hører til de fineste på øen, men byen er først og fremmest kendt for middelalderfæstningen Akropolis. Dette fascinerende bygningsværk ligger højt oppe på en 116 m høj klippe og i gåafstand fra selve byen.

Lindos

Lindos på Rhodos.

Hvis du tager længere sydpå langs østkysten, ligger de fine strande og badebugter som perler på en snor. Besøg f.eks. den lavvandede Agathi Beach eller den idylliske strand Oasis Beach, hvor der ligger en strandbar inde i bjergvæggen.

– Anthony Quinns Bay er med sit smaragdgrønne vand også et populært badested. Bugten er lille og bliver hurtigt fyldt op i turistsæsonen, så det er en god idé at lægge sig på den anden side af bugten, hvor der er betydeligt mindre trængsel. Alle strandene har dejligt vand, så husk snorkelgrejet, når du tager på tur, siger hun.

Nordpå ligger Rhodos by, som absolut er et besøg værd. Byen sammenlignes ofte med Palma på Mallorca på grund af de mange spændende shoppingmuligheder og gode spisesteder. Imidlertid må du ikke glemme at besøge den gamle by, som er meget velbevaret og skøn til en aftentur.
 
 

Rhodos by

Hvor skal du bo?

Rhodos kan du vælge mellem alt fra hyggelige småbyer til storbyatmosfære. Kallithea lige uden fro Rhodos by er et godt valg, hvis du vil bo i rolige omgivelser, men have kort afstand til byen. Kolymbia er det perfekte valg, hvis du ønsker en ferie med fokus på afslapning.

Rhodos' vestkyst er et tilbagelænet område, hvor strandene ofte har store bølger på grund af vestenvinden, hvilket gør det populært blandt surfere. Faliraki har en af Rhodos' absolut bedste strande. For ikke så længe siden var Kiotari en fiskerby, som ikke mange kendte til, men nu ligger der en række lækre All Inclusive-hoteller med spa kun en kort spadseretur fra stranden.

Anbefalede hoteller på Rhodos

Casa Cook

På lækre Casa Cook på Rhodos har mange værelser direkte pooladgang.

Lefkas

Dramatisk natur

Lefkas er en dejligt varieret ø med skjulte bade- og sejlerbugter og åbne, turkisfarvede strande på vindsiden.

Turismen er især koncentreret i kystbyen Nidri. Ud for byens stille småstensstrande ligger frodige øer med hvide sejlbåde i forgrunden.

Prøv gerne en tur på havet. Man kan nå syv øer på en enkelt endagstur.

Lefkas

Strandene på Lefkas' vestkyst er helt klart et besøg værd.

Lefkas’ sande juveler befinder sig på øens vilde og næsten ubeboede vestkyst. Lej gerne en bil, og lad første destination være Porto Katsiki, en pragtfuld strand, der ofte er udråbt til både Grækenlands og en af Europas smukkeste.

Lidt længere mod nord ligger en om mulig lige så fantastisk, men endnu mere isoleret strand, Egremni. Lad gerne hjemturen gå gennem den lille bjerglandsby Karia midt på øen. Her er et hyggeligt torv, hvor du kan få en meget velsmagende og billig græsk middag.

Anbefalede hoteller på Lefkas

Nidri

Den hyggelige lille by Nidri på Lefkas.

Skiathos

Lækre strande

Abelakia Beach på Skiathos

Abelakia Beach på Skiathos.

Med blåt hav og mere end 60 strande, er det ikke mærkeligt, at mange har tabt hjertet til den lille ø Skiathos i øgruppen Sporaderne. En af dem er Ann-Renée Degnes, som er salgskoordinator hos Spies’ svenske søsterselskab Ving. Hun har tilbragt mange ferier på den dejlige ø.

  • En af de bedste ting ved Skiathos er de fine strande. For at se så meget som muligt, er det en god idé at leje en båd, med eller uden skipper. Tag en tur til stenstranden Lalaria og fortsæt til Kasto, hvor du kan se ruiner fra den gamle hovedstad. Spis frokost på den lille taverna, som ligger der – det er en skøn oplevelse, siger Ann-Renée Degnes.

Hvis du vil have mere luksus, anbefaler Ann-Renée Degnes et besøg på den eksklusive beach club Mystique. Du kommer nemt derhen med bus, og her kan du tilbringe dagen på en dejlig loungeseng, mens du lader dig opvarte.

Skiathos by er øens bankende hjerte, hvor de fleste seværdigheder befinder sig. Byen tiltrækker både par og familier på ferie, men også unge, der er til fest og farver.

– Der er massevis af pragtfulde restauranter og barer at vælge imellem. Stentrapperne med udsigt over den gamle havn er et godt sted at sidde om aftenen, siger Ann-Renée Degnes.

  • Bestil gerne tsipouro på Bathis – en hyggelig taverna oven for den gamle havn. Tsipouro er græsk brændevin, som drikkes med eller uden vand. Der følger en lille småret med, når du bestiller tsipouro, så hvis du vil drikke tsipouro, behøver du ikke bestille så meget mad fra menukortet.
Skiathos

Anbefalede hoteller på Skiathos

Kreta

Store naturoplevelser

– Jeg elsker Kreta, siger Linda Breen entusiastisk.

Hun arbejder som sælger for Spies’ norske søsterselskab Ving, og hun har besøgt Kreta mange gange.

– Når jeg bliver spurgt om, hvad der gør Kreta så fantastisk, svarer jeg, at det er øens natur og planteliv. Der er oliven- og mandeltræer overalt, majestætiske bjerge, lækre strande og uanede muligheder for spændende udflugter, siger hun.

Lake Kournas på Kreta

Lake Kournas på Kreta.

Sidste gang, Linda var på Kreta, rejste hun med sin niårige søn Kristian.

  • Vi boede på Sunwing Makrigialos Beach. Personalet der er nogle af de dejligste mennesker, jeg har mødt. Kristian havde det fremragende og fik mange nye venner.

Lige ved siden af ligger det dejlige familiehotel Ocean Beach Club. Begge hoteller ligger præcis ved den lavvandede, børnevenlige strand.
Selve Makrigialos er ikke særlig stor, men meget hyggelig og med smuk beliggenhed, mener Linda.

Den lille by har flere restauranter, hyggelige små butikker og en lille havn. Makrigialos er også et godt udgangspunkt for udflugter på Kreta.

Sunwing Makrigialos Beach

Sunwing Makrigialos Beach er det perfekte hotel til familieferien.

En anden ting, der gør Kreta speciel, er fænomenet ’filoxenia’. Det kan ligefrem kan opfattes som et kretensisk ’trademark’, mener Morten Stausholm, der har været Spies-Guide på Kreta i mere end 10 år.

  • Filoxenia betyder gæstfrihed, men udtrykket dækker over meget mere, og alle kretensere udviser dagligt filoxenia. Både over for hinanden og da især over for turisterne, hvad jeg ved, de mange danske turister sætter stor pris på. Bydes man på et ekstra glas vin eller en øl, gratis dessert eller frugt til maden, så er det ikke et salgskneb for at få folk til at komme igen. Det er en gestus givet af kretensisk hjertevarme, siger han.

Hvis han skal nævne nogle uomgængelige oplevelser, man bør unde sig selv på Kreta, har han tre bud:

  • Seværdighederne på Kreta er utallige, men skal jeg nøjes med at udpege tre stensikre hit, så må det blive Samaria-kløften, strandområdet Matala og Europas højeste bungyjump fra en bro, nemlig Aradena, siger Morten Stausholm.
Chania

Chania på Kreta.