Vår guide till de grekiska öarna

Guide til de små græske øer

Grækenland byder på blåt hav og massevis af idylliske badebugter. År efter år er Grækenland blandt danskernes favoritter, når det gælder sommerferie. Med så mange dejlige rejsemål er det ikke altid nemt at beslutte sig. Vi hjælper dig med at finde den perfekte ø til din ferie!

Lesbos

En smag af det ægte Grækenland

– Da jeg kom her første gang, slog det mig, at jeg ikke følte mig som turist, siger Katrine Rakeng, der arbejder for Spies’ norske søsterselskab Ving. Hun har i mange år holdt ferie på Lesbos, og hun deler gerne ud af sine bedste tips fra øen.

– Lesbos har mange smukke, små byer, hyggelige tavernaer og en skøn græsk atmosfære. På trods af, at der kommer en del turister, er det nemt at føle sig som en del af det lokale miljø. Den ægte græske oplevelse kan være noget så enkelt som at sidde på en restaurant udendørs med en frappé eller et glas vin og betragte hverdagslivet, siger Katrine Rakeng.

Byn Molivos på Lesbos

Molivos er en romantisk middelalderby med en stemningsfuld havn og skøn stenstrand.

– Hotellerne er meget charmerende og personlige – jeg har faktisk aldrig oplevet et rejsemål med så hyggelige hoteller, siger Katrine Rakeng, som tror, at det er den personlige kontakt, som opstår når ejeren selv bor på hotellet, der gør forskellen.

Hvis du er ude efter en ferie med mulighed for lange, afslappende dage ved stranden, kommer du nemt til at trives i nogle af de dejlige badebyer på Lesbos.

I Anaxos finder du øens måske bedste sandstrand, hele tre kilometer lang, samt en livlig strandpromenade med små, hyggelige tavernaer.

Mod nord på øen ligger Petra, en lille badeby, som er kendt for den smukke Jomfru Maria-kirke, der ligger på toppen af en klippe midt i centrum. Tæt på den populære strandpromenade finder du desuden en række charmerende smågader.

Molivos

I Molivos ligger restauranterne på række ved den hyggelige havn, så du kan spise med en dejlig udsigt over havet.

Middelaldercharme i Molivos

Katrine Rakengs absolutte favorit er middelalderbyen Molivos. Den lille by har sin helt egen atmosfære med brostensgader og lokale caféer og butikker, hvor det lokale liv konstant er i gang. På den stemningsfulde havn kan du spise friskfanget fisk og græske specialiteter med en skøn udsigt over Det Ægæiske Hav.

Byen har status som kulturminde, og derfor er bygningerne og det oprindelige miljø særdeles velbevaret.

– Maden er kendt for at være ekstra god her, især de friske fisk og skaldyr forklarer Katrine Rakeng og kommer med et ekstra tip:

– Molivos har en fantastisk udendørs biograf, hvor du kan sidde under stjernehimlen og hygge dig med snacks og en kold Mythos. Det kan varmt anbefales!

Symi

Rhodos' ukendte nabo

Rhodos er et populært feriemål, og i nærheden ligger en ø, som stadig er ukendt for mange.

Hvis du er til vandreture i smukke omgivelser, bør du ikke snyde dig selv for Symi. Her venter grønne skove, en smuk klippekyst og små, karakteristiske huse højt oppe ad bjergskråningerne.

En uges ferie på Symi kan kombineres med en uge på den livligere hovedø Rhodos.

Skiathos

Smukke strande

Med blåt hav og mere end 60 strande, er det ikke mærkeligt, at mange har tabt hjertet til den lille ø Skiathos i øgruppen Sporaderne.

En af dem er Ann-Renée Degnes, som er salgskoordinator hos Spies’ svenske søsterselskab Ving. Hun har tilbragt mange ferier på den dejlige ø.

 • En af de bedste ting ved Skiathos er de fine strande. For at se så meget som muligt, er det en god idé at leje en båd, med eller uden skipper. Tag en tur til stenstranden Lalaria og fortsæt til Kasto, hvor du kan se ruiner fra den gamle hovedstad. Spis frokost på den lille taverna, som ligger der – det er en skøn oplevelse, siger Ann-Renée Degnes.

Hvis du vil have mere luksus, anbefaler Ann-Renée Degnes et besøg på den eksklusive beach club Mystique. Du kommer nemt derhen med bus, og her kan du tilbringe dagen på en dejlig loungeseng, mens du lader dig opvarte.

Skiathos by er øens bankende hjerte, hvor de fleste seværdigheder befinder sig. Byen tiltrækker både par og familier på ferie, men også unge, der er til fest og farver.

Skiathos
Skiathos by

Skiathos by er fuld af liv om sommeren, og her er mange dejlige restauranter og barer ved den gamle havn.

– Der er massevis af pragtfulde restauranter og barer at vælge imellem. Stentrapperne med udsigt over den gamle havn er et godt sted at sidde om aftenen, siger Ann-Renée Degnes.

Tre tips til mad og drikke:

 • Bestil tsipouro på Bathis – en hyggelig taverna oven for den gamle havn. Tsipouro er græsk brændevin, som drikkes med eller uden vand. Der følger en lille småret med, når du bestiller tsipouro, så hvis du vil drikke tsipouro, behøver du ikke bestille så meget mad fra menukortet.
 • Gyros er et must i Grækenland. Den er nem at tage med, og du finder den næsten overalt. Den består af grillet svinekød i tynde strimler og serveres i pitabrød med tomat, løg tzatziki og pommes frites.
 • Spis en frokost bestående af forskellige mezze-retter. Eksempelvis tzatziki, saganaki (friteret ost) og agurkesalat sammen med noget køligt i glasset.

Skopelos

Kunstnernes ø

En times bådrejse fra Skiathos ligger Skopelos. Den lille ø er grøn og frodig med krystaklare badevige. I lille, smukke Skopelos by klatrer de hvidkalkede huse nærmest fra havnen og op langs bjergsiderne.

Mange kunstnere sælger deres værker i egne butikker, så kvaliteten på souvenirs er ofte højere på Skopelos end på mange andre øer. Dette skaber også en særlig stemning i byen, hvilket kan mærkes på de hyggelige barer, restauranter og tavernaer.

Mange hoteller er familieejede, hvilket giver en hyggelig, lokal stemning med personlig service. Vil du opleve to øer i ferien, kan du kombinere en uge på Skopelos med en uge på enten Skiathos eller Alonissos.

Skopelos

Skopelos er en ø, du bør opleve på din egen måde og i dit eget tempo.

Kalymnos

Yoga og eventyr i bjergene

Kalymnoser en af Grækenlands dejligste ferieøer, både til afslapning og mere aktiv ferie. Den lille ø ligger sydøst i Det Ægæiske Hav, i nærheden af Kos.

 • Kalymnos er populært blandt klatrere fra hele Europa, der kommer her for at udfordre sig selv i bjergene. Hvis du er nysgerrig, kan du tage et klatrekursus. For mig, der ikke er så dristig, passer yoga bedre, siger Ann-Renée Degnes.

 • Hvis du er interesseret i yoga, skal du ikke snyde dig selv for sunset yoga. Det foregår på et tag med fantastisk udsigt over naboøen Telendos – en helt enestående oplevelse, siger hun.

Kalymnos

Aktiv ferie: på Kalymnos kan du klatre i bjergene, dyrke yoga eller nyde smukke vandreture.

Telendos

Telendos

Telendos er en lille, vulkansk klippeø. Den ligger kun fem minutter med båd fra Kalymnos. Telendos var landfast med Kalymnos indtil midten af det 6. århundrede, hvor et jordskælv adskilte Telendos fra hovedøen.

Telendos har ingen biltrafik eller asfalterede veje, men mange fine stier, gode klatreforhold og skønne badebugter med krystalklart vand. Perfekt for dig, der vil bo roligt og få en anderledes ferieoplevelse.

Lefkas

Skønne udflugter

 • Lefkas er et afslappet og dejligt rejsemål, som er velegnet til familieferie. Indbyggerne er venlige og stemningen tilbagelænet samtidig med, at der er mange aktivitetsmuligheder for både store og små, siger berättar Åse Næss Frengstad, finanschef i Spies’ norske søsterselskab Ving.

 • Da jeg var her senest med min mand og mine børn, boede vi på hotellet Porto Galini udenfor byen Nidri. Hotellet var fantastisk med dygtigt personale, god beliggenhed og smuk udsigt. Børnene var især begejstrede for poolområdet og vandsportsaktiviteterne på stranden nedenfor, siger Åse Næss Frengstad

Lefkas

Landskapet på Lefkas er vildt og dramatisk - virkelig noget ud over det sædvanlige.

Familien på fem lejede en bil og kørte rundt på Lefkas, hvilket hun absolut ikke fortryder. Hun anbefaler varmt køreturen mod vest til den smukke strand Porto Katsiki.

På vejen kan du gøre holdt på en taverna i bjergene og spise frokost. Den dejlige køretur i bjergene, hvor man kan nyde det smukke landskab, er næsten rejsen værd i sig selv, synes Åse Næss Frengstad.

Hun anbefaler desuden en middag i fiskerbyen Vassiliki på øens sydlige del. Her er der mange spisesteder at vælge imellem, og stedet tiltrækker en del surfere.

Feriens højdepunkt for både børn og voksne var en bådtur med M/S Christina. Turen går fra Nidris havn tidlig morgen, og på turen er der flere stop med muligheder for snorkling i det dejlige vand.

Santorini

Legendarisk smukt

Santorini byder på maleriske små byer, hvidkalkede huse, dramatiske udsigter, fine strande og fortryllende solnedgange. Med Spies kan du vælge mellem hovedstaden Thira, den stemningsfulde og eksklusive Oia, den livlige badeby Kamari og den mere fredfyldte Imerovigli, der ligger højt oppe på kraterkanten, hvorfra du har en fantastisk udsigt over såvel calderaen som Det Ægæiske Hav.

Du har sikkert allerede set billeder af Santorinis maleriske byer og overvældende udsigter, måske endda uden at vide det. For der findes næppe noget græsk rejsemål, der er blevet fotograferet og brugt som postkortmotiv lige så ofte som netop Santorini.

Santorini

Santorini er en utrolig smuk ø med muligheder for vandring i smukke landskaber, vinsmagninger, gode madoplevelser og afslapning i vandkanten.

Parga

Charmerende og imødekommende

Parga er det mest charmerende rejsemål, jeg nogensinde har oplevet Grækerne bor her hele året, og du kommer tæt på de lokale, som byder dig velkommen med åbne arme, siger Kaja Olafsen, der arbejder i gruppeafdelingen hos Spies’ svenske søsterselskab Ving. Hun har både arbejdet og holdt ferie i den lille by i det nordvestlige Grækenland.

 • Den græske idyl forbindes ofte med landets mange øer, så jeg var på forhånd skeptisk, fordi Parga ligger på fastlandet. Men i samme øjeblik, jeg ankom til den smukke by, forduftede al tvivl. Byen føles intim og hyggelig, fortæller Kaja Olafsen.
Parga

Fra havnen i Parga er der daglige bådture. Du kan også tage færgen til Korfu, hvilket tager en times tid.

Parga byder på god mad. Du kan glæde dig til uimodståelige specialiteter som kleftiko, souvlaki, græsk salat, tzatziki, grillet halloumi og saganaki, for at nævne nogle få. Der er også mange gode restauranter med en blanding af græske og italienske retter.

Opdag mere af det græske fastland

Hvis du lejer en bil, kan du køre langs kysten, hvor der er mange dejlige strande med små strandbarer og hyggelige tavernaer. En del strande er helt øde, og du kan få fornemmelsen af at have det hele for dig selv. Hvis du kører ind i landet, kan du besøge den lille by Ioannina, hvor der er fine butikker, restauranter og caféer.

Lichnos

Hvis du ikke vil leje bil, er det nemt at komme omkring med taxibåd.

Bare ordet taxibåd får det til at kilde i min feriemave! Jeg anbefaler helt klart en tur til nogle af de idylliske strande i området. Lichnos ligger kun få minutter væk, og her er krystalklart vand og hyggelige restauranter, hvor du kan spise frokost, forklarer Kaja Olafsen.

Du kan også komme til Lichnos til fods. På den måde får du den fine udsigt over kysten med i købet. Hvis du ikke orker at gå tilbage efter en lang stranddag, er det bare at nappe en taxibåd.

Fire gode restauranter:

 • Gemini - Græsk-italiensk restaurant ved havnen
 • Aegis Dine & Drink - moderne græsk mad med fokus på fisk og skaldyr
 • Sodia - traditionel græsk restaurant med dejlig udsigt over havnen
 • The 5 Senses Restaurant - eksklusiv restaurant, der serverer græsk mad med et internationalt twist

Find din ferie

Nødvendige cookies hjælper med at gøre hjemmesiden brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner såsom sidenavigation og adgang til sikre områder på hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Funktionelle cookies gør det muligt at gemme oplysninger om, hvordan hjemmesiden vises eller opfører sig – f.eks. dit valg af sprog eller region. Dette er nødvendigt for at hjemmesiden kan fungere.
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle data.
Marketing cookies anvendes for at gemme, hvordan besøgende opfører sig på hjemmesiden. Det gør vi for at kunne vise indhold, som er relevant for den enkelte besøgende og mere værdifuldt for virksomheden og tredjeparts annoncører.